Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΚΤΑΚΤΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ


Με έκτακτη 24ωρη απεργία απαντούν τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί στην τροπολογία που προσπάθησε να περάσει εν κρυπτώ και κατά παραγγελία της κυβέρνησης και αφορά τα ΜΜΕ και την διαφημιστική αγορά.
Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΑΣΥ) της χώρας και ειδικότερα στην περιοχή μας και της ΕΣΗΕΠΗΝ, οι δημοσιογράφοι  της "Κυκλαδικής" συμμετέχουν σε αυτή.
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ, αποφάσισε την συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλα τα ΜΜΕ –έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά–, από τις 10 πμ σήμερα Τρίτη 5 Αυγούστου 2014 έως τις 10 πμ αύριο Τετάρτη 6 Αυγούστου, αντιδρώντας στην εν κρυπτώ και κατά παραγγελία πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταλύσει σε μια νύχτα δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.
«Ζητάμε την απόσυρση των διατάξεων εκείνων που επηρεάζουν αρνητικά τις εργασιακές σχέσεις και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη χειραγώγηση την ενημέρωση. Καλούμε τους εργαζόμενους στην ενημέρωση να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να ματαιώσουν στην πράξη όλες τις παραπάνω μεθοδεύσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.
Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων στην τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας.
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Με την τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις.
Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.
Η τροπολογία ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ειδικά για το ζήτημα των συμπράξεων στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού.
Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.