Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

SOS Το τμήμα της χερσαίας ζώνης που βρέχεται από την θάλασσα του «μικρολίμανου» της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας έχει «κρεμάσει». Επείγει η χωρίς άλλες χρονοτριβές αποκατάστασή του…



Τα εικονιζόμενα στιγμιότυπα είναι «φρέσκα»… Και προ μηνών είχαμε απαθανατίσει το «κομμάτι» το εικονιζόμενο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Νάξου. Δεν είχε όμως το χάλι που «αποτύπωσε» χθες ο φακός της στήλης μας. Από μήνα σε μήνα η χερσαία ζώνη στο συγκεκριμένο τμήμα της (που το «τρώει» η θάλασσα του «μικρολίμανου» της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας) δείχνει να «κάθεται» όλο και πιο πολύ… Και εάν δεν νοιαστεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου να αποκαταστήσει την εικονιζόμενη ζημιά ένας «γερός» γαρμπής θα «μαζέψει» τα τσιμέντα που χάσκουν…


Ασφαλώς και απαιτείται η χωρίς άλλες χρονοτριβές εκπόνηση μελέτης και ένα «τεχνικό» για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι αν και υπάρχουν ουκ ολίγες ομόφωνες αποφάσεις που προβλέπουν / θέλουν να εκτελούνται (ενδεικνυόμενες όσο και απαραίτητες) λιμενικές παρεμβάσεις στο νησί μας, παρά ταύτα οι λιμενικές παρεμβάσεις αυτές δεν λένε να «λάβουν σάρκα και οστά»… Το αποτέλεσμα: Οι αποφάσεις οι ομόφωνες πιάνουν αράχνες στα συρτάρια της κρατικής γραφειοκρατίας που «σκοτώνει» την αποκατάσταση – ανάπλαση- αναβάθμιση – αξιοποίηση των χερσαίων ζωνών αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου.
Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχει … θεοποιήσει η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων αλλά και οι κρατούντες-κυβερνώντες, είναι το «αγκάθι» που «σκοτώνουν» τις μικρές και μεγάλες λιμενικές παρεμβάσεις στο νησί μας, αλλά και στις Μικρές Κυκλάδες.
Η όποια παρέμβαση στην χερσαία ζώνη από το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο ήθελε υπάρξει προαπαιτείται προηγουμένως η εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της «Εναλίων»…
Ασφαλώς και έχει λόγους πολλούς και σοβαρούς η «Εναλίων» να «μπλοκάρει» λιμενικά έργα και παρεμβάσεις στα λιμάνια όλης της χώρας, όμως από ένα σημείο και πέρα η αυστηρή τήρηση των τύπων που αγγίζει τα όρια της αδικαιολόγητης γραφειοκρατικής διαδικασίας μόνο ζημιογόνος για την αναβάθμιση ενός τόπου-τουριστικού προορισμού είναι.
Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων να ζητεί πιστή τήρηση και του «πνεύματος» αλλά και του «γράμματος» του νόμου. Η γραφειοκρατική αυτή πολιτική είναι το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση και της πιο μικρής, ανεπαίσθητης, επιδερμικής όσο και αθώας λιμενικής παρεμβάσεως σε αυτό που όλοι ονομάζουμε Λιμάνι Νάξου.
Όμως, το μεγάλο έργο στην θητεία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου που είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Νάξου κ. Μαργαρίτης δεν είναι άλλο από την πλήρη αναμόρφωση / ανάπλαση της χερσαίας ζώνης – ένα έργο που αναμένεται να κοστίσει περίπου ένα εκατομμύριο «ευρώ» και το οποίο αφορά στην ηλεκτροδότησή της.  Ο αρμόδιος μηχανικός κ. Κοντόπουλος όταν κλήθηκε προ καιρού να παρουσιάσει την σχετική μελάτη παρατήρησε: Είναι ένα έργο που αλλάζει όλη την εικόνα που έχουμε για την παραλία της Χώρας. Ξεκινάει από το χώρο κάτω από το δημαρχείο και φτάνει έως το Βίντσι και βέβαια περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις και στην πλατεία του πρώην δημαρχείου. Δεν είναι μόνο καλαισθητικό το θέμα ώστε να πούμε ότι πετάμε ένα εκατομμύριο «ευρώ». Είναι θέμα ανάγκης. Βλέπετε θα αλλάξουν τα πάντα. Όλες οι «γραμμές» που υπάρχουν σήμερα είναι σάπιες, εγκυμονούν κινδύνους. Δεν μιλάμε εδώ για αλλαγές σε λάμπες ή σε κολώνες. Αλλά αναφερόμαστε στην συνολική αλλαγή του υπόβαθρου της παραλίας. Μάλιστα, δεν σας κρύβω  ότι εκεί που σήμερα είναι ο σταθμός της ΔΕΗ στο χώρο δίπλα στην αφετηρία του ΚΤΕΛ θα σκάψουμε και θα γίνουν υπόγειες ενώ θα πραγματοποιηθούν και τουαλέτες που θα είναι επίσης υπόγειες, λύνοντας ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στο λιμάνι καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες. Επαναλαμβάνω είναι ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα. Το μοναδικό εμπόδιο ενδεχομένως να υπάρξει από την Αρχαιολογία, αλλά νομίζω ότι με καλή συνεργασία όλα θα γίνουν καθότι είναι για καλό σκοπό και αφορά το μέλλον του νησιού. Γ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου