Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πάμε για Νοέμβριο του 2015;



Η τρικομματική κυβέρνηση τα βάζει κάτω και δεν λέει όχι σε εκλογές όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση για τον Νοέμβριο του 2015 αντί του Μαΐου του 2014 – Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται όσον αφορά τον Καλλικράτη – Τι λένε οι επικεφαλείς των παρατάξεων (Μαράκης, Κίζη – Χατζηανδρέου και Ψαρρά) που έχουν εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 
 Μόλις χθες γράψαμε ότι υπάρχει η σχετική πίεση από το «πράσινο κόμμα των Δημάρχων» προς τον κ. Βενιζέλο με σκοπό να προτείνει ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της τριανδρίας στην κυβέρνηση την παράταση της θητείας τους κατά έναν χρόνο εάν είναι δυνατόν ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν όσο γίνεται περισσότερο στην πολυαγαπημένη τους …καρέκλα. 

 Μάλιστα υπάρχει και η σχετική εισήγηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Ιανουάριο του 2012 από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης δεν ήταν αντίθετος με μία τέτοια προοπτική. Βλέπετε εκτός από το ΠΑΣΟΚ που θέλει να κρατήσει τις …δυνάμεις του σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (φέρεται να έχει περίπου 200 αιρετούς, Δημάρχους και περιφερειάρχες υπό την ομπρέλα του) και η Νέα Δημοκρατία δεν πολύ καίγεται για αλλαγές στο συγκεκριμένο χώρο. Άλλωστε σήμερα οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι ευνοϊκές στο σύνολο τους για το κόμμα του κ. Αντώνη Σαμαρά, όμως σε τοπικό επίπεδο δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Χρυσή Αυγή σε επικείμενες εκλογές μπορούν να εισπράξουν μέρος της απογοήτευσης των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική…  Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που ωθούν την κυβέρνηση στο να πάρει την μεγάλη πολιτική απόφαση και να προχωρήσει σε αλλαγές που έως χθες ήταν λίγο πολύ ακατανόητες.

Οι λόγοι
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση να μη διενεργηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά αργότερα. Ο ακριβής χρόνος διενέργειάς τους αρχικά παρέμεινε ανοιχτός, καθώς υπήρχαν προτάσεις και για το φθινόπωρο του 2014. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει καταλήξει οριστικά στο Νοέμβριο του 2015. Όμως η ίδια πηγή αναφέρει ότι έχει ήδη συζητηθεί το θέμα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και εκεί τέθηκε επί τάπητος η κοινή επιθυμία των τριών (Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη) για την μετάθεση των εκλογών…
Οι σπουδαιότεροι λόγοι που προβάλλονται ως υπερασπιστική αρχή για την μετάθεση των εκλογών είναι: 
1. Στις αρχές του 2014 αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2). Αυτό σημαίνει πως από την 1η του επόμενου Ιανουαρίου πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι πανέτοιμες για την προώθηση προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία σειράς έργων και δράσεων. Εάν όμως οι εκλογές γίνουν τον Ιούνιο του 2014, ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί με αυτό και θα χαθεί σχεδόν ολόκληρος ο πρώτος χρόνος της νέας προγραμματικής περιόδου.
 2. Πολλά στελέχη, κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά, θεωρούν λανθασμένη την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων στο μέσο της χρονιάς. «Στην περίπτωση αυτή οι νέες διοικήσεις θα είναι υποχρεωμένες να υλοποιούν προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων», σημειώνει πεπειραμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμπληρώνει πως «το έως τώρα ισχύον, οι νέες διοικήσεις να αναλαμβάνουν καθήκοντα αρχές του χρόνου, είναι το καλύτερο».
 3. Επιπλέον αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη θεωρούν ότι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών με τις ευρωεκλογές αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το χαρακτήρα και των δύο αναμετρήσεων. Παράλληλα η διεξαγωγή τους κάθε Ιούνιο ενθαρρύνει την αποχή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν τις παραλίες από την κάλπη. Εκτός αυτών οι πολίτες θα καλούνται να ψηφίζουν σε τρεις κάλπες (δήμος, περιφέρεια, ευρωβουλή), κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει συγχύσεις στους εκλογείς και προβλήματα στην εκλογική διαδικασία
και 4ος. Είναι καθαρά πολιτικός και έχει να κάνει με τη συνοχή της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι η τρικομματική κυβέρνηση να εξαντλήσει, ει δυνατόν, την τετραετία. Αυτό σημαίνει πως επιδίωξή του είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν εντός του 2016. Υπό αυτήν την έννοια θα ήθελε να αποφύγει μία εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να ανατρέψει τους υπάρχοντες συσχετισμούς, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα ετίθετο ευθέως ζήτημα αναντιστοιχίας μεταξύ πολιτικής επιρροής των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και άρα θα προέκυπτε ανάγκη για άμεση προσφυγή και σε εθνικές κάλπες.

Εξοικονόμηση
Πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» η θητεία των αιρετών της αυτοδιοίκησης έγινε πλέον πενταετής από τετραετής που ήταν έως τώρα. Ωστόσο η θητεία των νυν αιρετών είναι κουτσουρεμένη στα τριάμισι χρόνια, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011 και οι επόμενες εκλογές προβλέπονταν για τον Ιούνιο του 2014 (αν και η πιθανότερη ημερομηνία είναι τέλη Μαΐου). Μετά τα νέα δεδομένα η θητεία των νυν διοικήσεων θα γίνει πενταετής και συγχρόνως οι αυτοδιοικητικές θα διενεργούνται πιθανότατα αυτόνομα και δεν θα συνδέονται με τις ευρωεκλογές. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί εκ νέου στο μέλλον, αφού με την πενταετή διάρκεια της θητείας των αυτοδιοικητικών φαίνεται να συμπλέει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων. Στην όλη συζήτηση που έγινε θετικό είναι και το υπουργείο Οικονομικών καθώς θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει κάμποσα εκατομμύρια ευρώ από την περιστολή της εκλογικής δαπάνης.

Αλλαγές
Η μετάθεση των εκλογών όπως είναι λογικό θα απαιτήσει τροποποίηση του ισχύοντος «Καλλικράτη» αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η προώθηση ενός «Καλλικράτη Νο2» με βάση και το σκεπτικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Στυλιανίδης είχε ζητήσει από όλους τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους τις απόψεις τους μετά από έναν περίπου χρόνο …λειτουργίας. Και είναι δεδομένο ότι σε μία τέτοια περίπτωση η αλλαγή της ημερομηνίας εκλογών μάλλον θα είναι ήσσονος σημασίας. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνονται είναι και ο τρόπος εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Στον «Καλλικράτη» προβλέπεται ποσόστωση ανά δημοτική ενότητα, δηλαδή ο κάθε πρώην δήμος εκλέγει συγκεκριμένο αριθμό δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ψηφίζονται μόνον από τους εκλέκτορες του πρώην δήμου. Αυτό προτείνεται να αλλάξει και να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο σύνολο του Καλλικρατικού δήμου και οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων. Επίσης προτείνεται να καταργηθούν τα τοπικά συμβούλια και να θεσπιστεί αιρετός πάρεδρος για κάθε δημοτική ενότητα, ο οποίος θα προέρχεται από την πλειοψηφία. Με την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία ενδέχεται να τροποποιηθούν τα όρια ορισμένων δήμων. Η διάταξη θα αφορά σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νησιωτικούς δήμους (βλ Ρόδος, Λέσβος, Κέρκυρα0, οι οποίοι λόγω της μεγάλης έκτασής τους θεωρούνται δυσλειτουργικοί. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται όμως με μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα πυροδοτήσει και άλλες αποσχιστικές τάσεις σε δεκάδες δήμους ανά την επικράτεια, κάτι το οποίο θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει η κυβέρνηση.

Αντίθεση
Τι λένε όμως οι άμεσα εμπλεκόμενοι; Με βάση την ιστοσελίδα www.aftodioikisi.gr οι περισσότεροι Δήμαρχοι θέλουν να παρατείνουν την θητεία τους είτε αυτοί ανήκουν στο …πράσινο blog είτε όχι. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δεν έχει πάρει επίσημη θέση, αλλά άτυπες συζητήσεις έχουν γίνει και αρκετοί εκ των δημάρχων, οι οποίοι μάλιστα εκλέγονται με άνεση, όπως ο Γιάννης Κουράκης στο Ηράκλειο και ο Κώστας Τζανακούλης στη Λάρισα, βλέπουν θετικά τη μετάθεση των εκλογών. Συζήτηση έγινε προ εβδομάδων και μεταξύ των «πράσινων» δημάρχων στην Ιπποκράτους. Και σε εκείνη τη συνάντηση το κλίμα ήταν υπέρ της μετάθεσης των εκλογών, ειπώθηκε όμως πως δεν πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ εκείνο που θα θέσει το ζήτημα, καθώς κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία εκ μέρους τους και προσπάθεια αποφυγής της λαϊκής ετυμηγορίας. Σίγουρα αντίθετος είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μιλώντας στην «ΜτΚ» τόνισε «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο είναι σκόπιμο να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών. Οικονομικά θα είναι πιο συμφέρουσα η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές, για τις οποίες οι δαπάνες θα γίνουν έτσι κι αλλιώς».

Προαποφασισμένα
Τι λένε όμως αλήθεια στην Νάξο και δη οι τρεις επικεφαλείς των συνδυασμών που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με δεδομένο ότι χθες ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης υπερθεμάτισε την παράταση της θητείας των αιρετών; Ο κ. Νίκος Μαράκης επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εμφανίστηκε …διαβασμένος λέγοντας «είναι κάτι που έχουν ζητήσει αρκετοί Δήμαρχοι αλλά η πληροφόρηση που έχω είναι ότι τελικά δεν θα περάσει. Θα αποτελεί υπέρβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας και έχει προαποφασιστεί να γίνουν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης μαζί μ’ αυτές των ευροεκλογών. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Αφενός οικονομικοί γιατί έτσι δεν θα έχουμε άλλες κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφετέρου θα υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης της επόμενης περιόδου στην πενταετία ώστε να υπάρχει πάντα η εκλογική αναμέτρηση μαζί μ’ αυτή των ευροεκλογών. Και σε τελική ανάλυση δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά την διαχείριση της εικόνας στους Δήμους, καθότι όλα μοιάζουν προαποφασισμένα»…

Σκοπιμότητα
Η κ. Θέκλα Κίζη – Χατζηανδρέου, επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για τα νησιά μας» τόνισε ότι «είναι προφανές ότι είμαστε αντίθετοι σε μία τέτοια παράταση που μόνο πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί και τίποτα άλλο» ενώ από την πλευρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Ευδοκία Ψαρρά ανέφερε ότι «νομίζω ότι είναι τέτοια η δομή και η φιλοσοφία που διέπει τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση που όποια παράταση κι εάν δοθεί, δεν θα φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η διαφοροποίηση μέσω του υποτιθέμενου έργου που παράγεται στους δήμους δύσκολα θα περάσει στην συνείδηση του λαού, που βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Οπότε, είτε υπάρξει μετάθεση εκλογών σήμερα, είτε αύριο είτε σε έναν χρόνο η ουσία θα είναι η ίδια.…».
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου