Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

…Κι όμως μίλησε στην «Κ», ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας (Νάξου) Μάκης Συμεώνογλου… Και είπε πολλά… " Να πούμε τι; Ότι έγιναν έργα;"

«Αυτά τα πράματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Εμείς, αποζητούμε τη συνεργασία με τον δήμο. Το ερώτημα είναι: αυτί πώς βλέπουνε την δημοτική κοινότητα. Και πολύ φοβάμαι ότι διαβάζοντας τον ‘’Καλλικράτη’’ έχουν μείνει στη λέξη, μόνο, ότι οι δημοτικές κοινότητες προτείνουν, εισηγούνται, εισηγούνται, προτείνουν…
Εάν μείνουν εκεί, φυσικό είναι να μας βλέπουν με αυτό το μάτι. Σε άλλους δήμους όμως δεν τους βλέπουν με το μάτι του ‘’εισηγούνται, κάνουν, δείχνουν…’’. Τους βλέπουν και με το μάτι της υπευθυνότητας, ότι μπορούν υπεύθυνα να αναλάβουν θέματα, συνεργάζονται μαζί τους σε όλα τα επίπεδα. Είναι θέμα του πώς βλέπουν την δημοτική κοινότητα Νάξου. Εκεί, είναι το μεγάλο το πρόβλημα…»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν ξεκινήσατε…, τους τρεις, τέσσερις, πέντε πρώτους μήνες, διαπιστώσατε κάποια πράγματα… Στον χρόνο επάνω τώρα, έχει επέλθει/σημειωθεί κάποια βελτίωση ως προς τα ‘’μείον’’ που διαπιστώσατε;
«Βελτίωση σε επίπεδο συνεργασίας δεν βλέπω να έχει υπάρξει. Δεν βλέπω να έχει επέλθει. Δηλαδή: υπολογίζουν τις όποιες μας αποφάσεις; Τις λαμβάνουν υπ’ όψιν έστω και εισηγητικά; Ή, λένε, εσείς κάνετε τις εισηγήσεις σας και εμείς αποφασίζουμε… Άρα, τι θέλετε από εκεί και πέρα; Εκεί είναι το θέμα.
Η ουσία είναι το πώς βλέπουν απέναντι τους τις όποιες ομόφωνες αποφάσεις της δημοτικής κοινότητας.
Πιστεύουν ότι πρέπει να παρέμβουν; Και ναι μεν, εσείς είπατε αυτά τα έργα παραδείγματος χάριν, εμείς, θέλουμε να κάνουμε τα άλλα; Εάν αυτό το πνεύμα συνεχιστεί, φυσικό είναι να μη γίνουνε έργα. Ή, για να το πω σωστότερα, να γίνουν άλλα έργα από αυτά που θα έπρεπε να γίνουν».
ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ξέρουμε ότι η Χώρα έχει πολλές ανάγκες. Οι τρείς – τέσσερις πέντε «ανάγκες» της, ποιες είναι;»
«Έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνω: με το που συσταθήκαμε σε Σώμα, ως συμβούλιο, αμέσως ψάξαμε τα προβλήματα, ακούσαμε τον κόσμο, απευθυνθήκαμε στον κόσμο να μας βοηθήσει για την σύνταξη του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος. Ιεραρχήσαμε τα έργα, βγάλαμε 18-19-20 έργα σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, και από εκεί και πέρα περιμέναμε να δούμε το πώς θα προχωρήσουμε. Και μόνο το ότι αυτή τη στιγμή έχουνε γίνει δύο έργα, τα λέει όλα. Επιπλέον δε, επειδή μας προσάπτουν ‘’ότι δεν συνεργάζεστε, δεν είσαστε σωστοί απέναντι στον κεντρικό το δήμο, που έχει το αρχικό παράγγελμα, σου απαντώ: Όταν ο κεντρικός ο δήμος, με αντιδημάρχους, με υπεύθυνους Τεχνικών Υπηρεσιών, με υπεύθυνους Οικονομικών Υπηρεσιών έρχεται στη δημοτική κοινότητα Νάξου και λέει: «βοηθήστε, ακούστε, είχατε προγραμματίσει αυτά τα έργα, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει εκείνο… Αυτό σημαίνει ότι εμείς εάν δεχόμασταν το αίτημά τους, έπρεπε να συνεδριάσουμε και να κάνουμε τροποποίηση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος. Δηλαδή, να απαντέξουμε έργα που είχαμε αποφασίσει ομόφωνα, και να εντάξουμε κάποια καινούργια που με κάποια δεδομένα προέκυπταν. Αυτό σήμαινε βέβαια, ότι θα πήγαιναν πίσω κάποια από όσα είχαμε προτείνει εμείς, για να προωθηθούν κάποια άλλα.
Το έργο του Αγίου Μηνά, δεν ήταν δικό μας. Προέκυψε καθ’ οδόν. Είπαμε όμως ‘’ναι. Να βγάλουμε κάποιο έργο μας, να βάλουμε αυτό’’. Πολύ σωστά. Τέτοιες τροποποιήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος, κατόπιν αιτήσεως του κεντρικού δήμου κάναμε τέσσερις φορές. Σε τέσσερις περιπτώσεις είπαμε ‘’ελάτε…, ποια θέλετε να βάλουμε, και ποια δεν θέλετε’’. Είπαμε ‘’ναι’’. Το δεχτήκαμε. Οπότε καταλαβαίνεις ότι βγάζαμε δικά μας έργα, βάζαμε αυτά που μας υποδείκνυε ο δήμος, και τα οποία, προς Θεού, είναι έργα προς όφελος και της δικής μας δημοτικής κοινότητας. Αυτή όμως η διαδικασία ξεσυντόνιζε το έργο που είχαμε αποφασίσει εμείς. Παρόλα αυτά, εμείς … τα δεχτήκαμε. Τέσσερις φορές συνεδριάσαμε. Τέσσερις φορές κάναμε αναμόρφωση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, και βοηθήσαμε τον κεντρικό δήμο. Και τα βάλαμε μέσα, βγάζοντας κάποια δικά μας. Αυτό τι σημαίνει; Θα μπορούσαμε να πούμε, ‘’ααα, δεν δεχόμαστε., ααα, δεν συνεργαζόμαστε… Συνεργαστήκαμε όμως δείχνοντας την καλή μας διάθεση απέναντι στον κεντρικό δήμο. Δεν είναι άλλη η δημοτική κοινότητα Νάξου, και άλλος ο κεντρικός ο δήμος…
Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό. Και εν πάση περιπτώσει η δημοτική κοινότητα μπορεί να προγραμματίζει τα έργα της, αλλά και το να της υποδείξει ο κεντρικός ο δήμος κάποια, δεν είναι κακό, έστω κι αν αναθεωρήσει το πρόγραμμά της. Αυτό σημαίνει συνεργασία. Και εμείς, την δείξαμε αυτή. Και ερωτώ: αφού την δείξαμε, γιατί έγιναν μόνο δύο έργα μέσα στην δημοτική κοινότητα Νάξου; Εδώ είναι ένα κεντρικό ερώτημα. Το ρωτάνε οι δημότες, Γιάννη… Συνεργάζεστε; Γιατί δεν προχωρήσατε; Δείξατε κακό πρόσωπο; Ή κοντραριζόσασταν κάθε μέρα; Συνεργαζόμαστε… Τέσσερις αναμορφώσεις, δεν ξέρω αν άλλη κοινότητα τις έχει κάνει. Είμαστε βέβαια η μεγαλύτερη δημοτική κοινότητα, και έχουμε αντικείμενο εργασίας μεγαλύτερο. Δεν είπαμε όμως ‘’όχι’’… Στο τέλος βλέποντας ότι δεν γινόταν κάτι, κάτι εννοώ ικανοποιητικό για εμάς και για τον κόσμο, τι κάναμε; Ξέρεις τι κάναμε; Κάναμε και εμείς μια αναμόρφωση για τον εαυτό μας. Αφού δεν προχωράει κάτι, και το μόνο που βλέπουμε ότι μπορεί να προχωρήσει είναι πλακοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις, είπαμε: ‘’ δεν προωθούμε τα χρήματα αυτά να τα ρίξουμε στις τσιμεντοστρώσεις-πλακοστρώσεις που είχαμε προγραμματίσει, ώστε να ενισχυθεί το μέτωπο.; Το κάναμε… Περιμέναμε να είχε μπει. Να είχε μπει στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση.
Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν είχε αυτά τα ποσά. Και μιλάμε … 217 χιλιάδες τσιμεντοστρώσεις-πλακοστρώσεις Χώρας και περίπου 50.000 για Αγγίδια και Άγιο Πολύκαρπο. Δηλαδή, είπαμε ας τα ρίξουμε εκεί. Τουλάχιστον, ας γίνουνε αυτά, αφού δεν μπορούν να γίνουν άλλα… Από εκεί και πέρα είδαμε κάποια δεκατρία εργασία, τα οποία δεν ήταν δική μας εισήγηση, και τα οποία εμφανίστηκαν αφού και πήγα στο συμβούλιο το δημοτικό, το τελευταίο κατά τη γνώμη μου, τέλη Δεκεμβρίου…, και δεν είχε τίποτε από τις αναμορφώσεις που είχαμε κάνει εμείς...».

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Απόσπασμα από το πρακτικό 17ης/2011 της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου  του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με θέμα «Εισήγηση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Νάξου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προς την Εκτελεστική Επιτροπή για το επιχειρησιακό πρόγραμμα».
«Στη Νάξο, σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου του 2011, ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 3ο  θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε τα εξής:
Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010 όπως αναδιατυπώθηκε με την παρ.10κα του άρθρου 18 του N. 3870/2010 (ΦΕΚ 138/09.08.2010 τεύχος Α):
«Για το μεσοπρόθεσμο Προγραμματισμό των Δήμων εκπονείται πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο εξειδικεύεται κατ' έτος σε ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και Ετήσιο Προϋπολογισμό.
Το τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίζεται μαζί με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται, σε αυτό, ως παράρτημα»
Στην παρ.1 του άρθρου 1 της απόφασης 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β’) ΥΠΕΣΔΔΑ, όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 1 της υπ. αριθμ’. 5694/03.02.2011 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ.Α&Η.Δ, ορίζονται τα εξής:
«1. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες ενότητες και κεφάλαια:
α. Ενότητα 1: Στρατηγικός σχεδιασμός.
Κεφάλαιο 1.1: Περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Κεφάλαιο 1.2: Στρατηγική του Ο.Τ.Α. και αναπτυξιακές προτεραιότητες.
β. Ενότητα 2: Επιχειρησιακός προγραμματισμός
Κεφάλαιο 2.1: Στόχοι και δράσεις.
Κεφάλαιο 2.2: Πενταετής προγραμματισμός των δράσεων.
γ. Ενότητα 3: Οικονομικός προγραμματισμός και δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Κεφάλαιο 3.1: Οικονομικός προγραμματισμός.
Κεφάλαιο 3.2: Δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος.»
Στο άρθρο 11 της απόφασης 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β’) ΥΠΕΣΔΔΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ορίζονται τα εξής:
«Ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011-2014:
α. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια.
β. Η προθεσμία κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει την 30η Σεπτεμβρίου 2011.
γ. Για το έτος 2011, Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης αποτελεί ο οικονομικός προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα.
δ. Το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για το 2012 συντάσσεται μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
ε. Κατά τη μεταβατική περίοδο δεν συντάσσεται ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης.»
Στις παρ.4 και 5 του άρθρου 86 του Ν.3852/2010 ορίζονται τα εξής:
«4.Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με απόφαση που λαμβάνεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου, εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.
5.Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για τη λήψη των αποφάσεων της προηγούμενης παραγράφου, καλούνται οι κοινωνικοί φορείς της περιφέρειάς της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Εάν το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας δεν υποβάλλει εισήγηση εμπρόθεσμα στην εκτελεστική επιτροπή, το σχέδιο του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου καταρτίζεται χωρίς αυτήν.»
Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 185/2007 (ΦΕΚ 221/12.09.2007 τεύχος Α’) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 2 του Π.Δ.89/2011 (ΦΕΚ 213/29.09.2011 τεύχος Α') ορίζονται τα εξής:
«1. Η αρμόδια, κατά τις οργανικές διατάξεις κάθε δήμου, υπηρεσία επί θεμάτων προγραμματισμού συγκεντρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου, των νομικών προσώπων του, καθώς και τις εισηγήσεις των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων του δήμου προς την εκτελεστική επιτροπή σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προτάσεις τους για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του δήμου και συντάσσει σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου, το οποίο υποβάλλει στην εκτελεστική επιτροπή.»
Ο Εμπορικός Σύλλογος Νάξου  μέσω του νόμιμου εκπροσώπου του κ.Μαστρογιαννόπουλου Στέφανου και η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου μέσω του νόμιμου εκπροσώπου της κ. Στρατούρη Ελευθέριου πρότειναν τα όσα κατά καιρούς εγγράφως είχαν υποβάλλει προς το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας και ο Πρόεδρος ανέφερε στην εισήγησή του. Επίσης ο Πρόεδρος ανέφερε και όλα όσα εγγράφως είχαν υποδείξει και οι Σύλλογοι Μαζικής Εστίασης και Ενοικιαζομένων δωματίων.
Κατόπιν των ανωτέρω το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλείται να εισηγηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την τοπική ανάπτυξη.
Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Νάξου αφού έλαβε υπόψη του
την εισήγηση του προέδρου
την παρ.1 του άρθρου 266, τις παρ.4 και 5 του άρθρου 86 του Ν.3852/2010
τις διατάξεις του Π.Δ. 185/07 (ΦΕΚ 221/12.09.2007 τεύχος Α’) όπως τροποποιήθηκαν με το Π.Δ. 89/2011 (ΦΕΚ 213/29.09.2011 τεύχος Α’)
τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων της περιοχής σχετικά με τα θέματα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα
την υπ’ αριθ. 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β’) απόφαση  ΥΠΕΣΔΔΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
την υπ’ αριθμ. 5694/03.02.2011 απόφαση του ΥΠ.ΕΣ.Α&Η.Δ.
τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την τοπική ανάπτυξη
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εισηγείται στην Εκτελεστική Επιτροπή τις προτάσεις του σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη ως ακολούθως:
α)Λειτουργία Υπηρεσιών
Να γίνει Κανονισμός Ο.Ε.Υ. (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) που να προβλέπει δημιουργία κέντρου συντονισμού του έργου Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και αποκέντρωση  υπηρεσιών με αντίστοιχη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Δ.Κ.Ν. που πληθυσμιακά αποτελεί περίπου το μισό Δήμο.
Οργάνωση Γραφείου Τουριστικών Πληροφοριών και στέγαση σε κεντρικό σημείο  της Χώρας Νάξου κοντά στο λιμάνι.
Β) Ποιότητα ζωής και περιβάλλον
Προώθηση έργων δημιουργίας νέων παιδικών χαρών και αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός των υφισταμένων (π.χ. στην Πλατεία Δημαρχείου).
Δημιουργία χώρων στάθμευσης περιμετρικά με ενοικίαση χώρων και προώθηση της απόκτησης του χώρου του ΚΕΓΕ με ανταλλαγή το συντομότερο δυνατόν για το σκοπό αυτό.
Τοποθέτηση πινακίδων με ονόματα οδών, πλατειών και αρίθμηση  κτιρίων για τον άμεσο εντοπισμό τους από Δημότες και τουρίστες καθώς  και την εξυπηρέτηση  των Δημοτικών και των Δημοσίων Υπηρεσιών (Αστυνομία, ΕΛΤΑ, Πυροσβεστική, Νοσοκομείο κ.λ.π.) .
Κατασκευή πεζοδρόμων και πεζοδρομίων σε χώρους  εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος (π.χ. οδός Παπαβασιλείου- μάντρας Τσελέντη-«Ραντεβού»- Αστυνομίας-Πλατείας Πρωτοδικείου-Παπαβασιλείου, παρομοίως από Πλατεία Πρωτοδικείου έως την πλαζ Αγ. Γεωργίου, από λιμάνι προς Γρόττα-παρκιν- Περιφερειακό, από Ταχυδρομείο προς λιμάνι, από «Ραντεβού» προς Αεροδρόμιο).
Έργα πρόσβασης ατόμων (ΑΜΕΑ) σε πεζοδρόμια και πλατείες ώστε να μπορούν να εισέλθουν σε τράπεζες καταστήματα κ.λπ.
Μελέτες και προώθηση εργασιών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών  στα Δημοτικά κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς να θίγεται το δομημένο περιβάλλον.
Βελτίωση και επέκταση του οδικού και αποχετευτικού δικτύου καθώς και του δικτύου του Δημοτικού φωτισμού .
Σταδιακή αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων  δικτύου ύδρευσης.
Εξυπηρέτηση κτιριακών αναγκών των σχολικών μονάδων με συντήρηση αυτών και αναβάθμιση των προαύλιων χώρων.
Δημιουργία δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, με χρηματοδότηση από πόρους Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Γ) Πολιτισμός
Διεκδίκηση ίδρυσης και λειτουργίας  Πανεπιστημιακής Σχολής σχετικής με Τουρισμό ή Γεωργία ή Αρχαιολογία,  στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου και χωροθέτησης αυτής στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.).  
Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με μελέτες και εκτέλεση έργων αναβάθμισης περιοχών όπως, η Πορτάρα, το Κάστρο, η παλιά Χώρα, η Γρόττα, ο Αρχαιολογικός χώρος Αγγιδίων και παράλληλη προβολή όλων των παλαιών εκκλησιών.
Αξιοποίηση της Σχολής Ουρσουλινών και αναβάθμισή της σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Κύριος στόχος η προσέλκυση ειδικών επιστημόνων και μεταπτυχιακών φοιτητών. Θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προωθούνται συνέδρια  με θέματα  που ενδιαφέρουν το δήμο μας. Συμπεράσματα συνεδρίων με σχετικές μελέτες θα εξυπηρετούσαν τα μέγιστα  πάνω σε ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα όπως: Τουριστικής αναβάθμισης, διαχείρισης υδάτινων πόρων, προστασίας του περιβάλλοντος, προβολής γεωργικών προϊόντων, εναλλακτικών μορφών ενέργειας, οργάνωσης και διαχείρισης  της έξυπνης πόλης με καινοτομίες ηλεκτρονικών και άλλων δικτύων για οικονομικότερη, πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση  δημοτών και επισκεπτών.
Αναβάθμιση των αμφιθεάτρων Γυμνασίου και Λυκείου για άνοιγμα του Σχολείου στην Κοινωνία. Οι Νέοι πρέπει να αποκτήσουν ένα βήμα για την προβολή των προβλημάτων τους και την υποβολή   καινοτόμων προτάσεων για την επίλυσή τους.
Τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων  σε περιοχές Κάστρου Παλιάς Χώρας κ.λπ.
Καθορισμός πλαισίου ευπρεπισμού της πόλης (σύνταξη κανονιστικής διάταξης).
δ) Οικισμοί Δ.Κ.Ν. (Χώρα-Αγγίδια-Αγ. Πολύκαρπος) 
Επέκταση ορίων οικισμών με προώθηση του σχεδίου πόλης για να αποφευχθεί η άναρχη δόμηση.
Προώθηση μελέτης και κατασκευής του νέου περιφερειακού δρόμου της Χώρας και ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού  Σχεδίου ώστε σε συνδυασμό με την μελέτη κυκλοφοριακού να γίνει λειτουργική η πόλη.
 Εκσυγχρονισμός λιμανιού-μαρίνας και μελέτη για νέα θέση χωροθέτησης νέου (π.χ. περιοχή Αγ. Γιάννηδες)
Στο παραπάνω επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης επισυνάπτεται και το τεχνικό πρόγραμμα της Δ.Κ.Ν. για την περίοδο 2011-2014.
Κατανομή ΣΑΤΑ  ποσού 452.000 ευρώ Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για το έτος 2012:
Ανάπλαση πλατείας Δημαρχείου σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη 417.000 ευρώ
 Μελέτη υπογειοποίησης  καλωδίων ΔΕΗ πλατείας Δημαρχείου και κατασκευή του έργου αυτού 10.000 ευρώ
Μελέτη αναβάθμισης και επισκευής των τουαλετών δίπλα στο ΚΑΠΗ 10.000 ευρώ
Μελέτη και κατασκευή ράμπας πρόσβασης σε πεζοδρόμια και πλατείες για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) 3.000 ευρώ.
Μελέτη και κατασκευή σχάρας όμβριων και παροχετευτικού αγωγού στη θέση Αγ. Παρασκευή 3.000 ευρώ.
Μελέτη λαϊκής σύγχρονης και παραδοσιακής αγοράς στην πλατεία Δημαρχείου (θέση παλαιάς λαϊκής αγοράς) 3.000 ευρώ.
Μελέτη ονοματοθεσίας και οδαρίθμησης 3.000  ευρώ.
Μελέτη οριοθέτησης Δημοτικής Κοινότητας Νάξου με ηλεκτρονικό σύστημα (αποτύπωση ορίων Δημοτικής Κοινότητας Νάξου) 3.000 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: 452.000 ευρώ
Πίνακας  Ύδρευσης-Αποχέτευσης-Ηλεκτροφωτισμού, Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για το 2012:
Συντήρηση δικτύου ύδρευσης Δ.Κ.Ν. 5.000 ευρώ.
Συντήρηση  δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ.Ν. 5.000 ευρώ.
Συντήρηση- επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού Δ.Κ.Ν. 50.000  
ΣΥΝΟΛΟ: 60.000 ευρώ.
Κατανομή ΣΑΤΑ  ποσού 452.000 ευρώ Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για το έτος 2013:
Μελέτη ηλεκτροφωτισμού και ανάδειξης της παλιάς Πόλης, αγοράς και  κάστρου 50.000 ευρώ.
Συμπληρωματική μελέτη ονοματοθεσίας, οδαρίθμησης, αγοράς και τοποθέτησης  πινακίδων 10.000 ευρώ.
Συμπληρωματική μελέτη και έργο ανάπλασης λαϊκής αγοράς (πλατεία Δημαρχείου). 20.000 ευρώ.
Μελέτη ανάπλασης παραλίας Αγ. Γεωργίου 20.000 ευρώ.
Μελέτη και έργο αποκατάστασης σήμανσης και ηλεκτροφωτισμού παρκιν πλατείας Δημαρχείου 10.000 ευρώ.
Τσιμεντοστρώσεις-Πλακοστρώσεις περιοχής Χώρας 50.000 ευρώ.
Τσιμεντοστρώσεις-Πλακοστρώσεις περιοχής Αγγιδίων και Αγ. Πολυκάρπου 20.000 ευρώ.
Αποκατάσταση επικινδυνοτήτων πλακοστρωμένων δρόμων πόλης 5.000 ευρώ.
Εμπλουτισμός με όργανα επιδιορθώσεις και ανάπλαση παιδικών χαρών 10.000 ευρώ.
Μελέτη και κατασκευή πεζοδρομίων κεντρικών δρόμων της πόλης 60.000 ευρώ.
Ασφαλτοστρώσεις 37.000 ευρώ.
Επέκταση αποχετευτικού δικτύου περιοχή Αγ. Πολυκάρπου 20.000 ευρώ.
Επέκταση αποχετευτικού δικτύου περιοχή Αγγιδίων 20.000 ευρώ.
Συντήρηση αγροτικών δρόμων 20.000 ευρώ.
Μελέτη παροχέτευσης όμβριων υδάτων της ευρύτερης περιοχής Αγγιδίων-«Φραουλίνο»-«Φακίνου»- κεντρικού δρόμου και της κάτωθεν αυτού περιοχής. Κατασκευή αγωγών και φρεατίων διευθέτησης υδάτων 60.000 ευρώ.
Μελέτη και ανάπλαση προαύλιων χώρων  και επισκευή κτιρίων των σχολείων Δημοτικής Κοινότητας Νάξου 40.000 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 452.000 ευρώ.
Πίνακας  Ύδρευσης-Αποχέτευσης-Ηλεκτροφωτισμού, Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για το 2013:
Συντήρηση δικτύου ύδρευσης Δ.Κ.Ν. 5.000 ευρώ.
Συντήρηση  δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ.Ν. 5.000 ευρώ.
Συντήρηση- επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού Δ.Κ.Ν. 50.000 ευρώ.  
ΣΥΝΟΛΟ: 60.000 ευρώ.
Κατανομή ΣΑΤΑ  ποσού 452.000 ευρώ Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για το έτος 2014:
Μελέτη και κατασκευή πεζοδρομίων 20.000 ευρώ.
Μελέτη και κατασκευή πεζοδρομίου-ποδηλατοδρόμου από «Ραντεβού» ως στροφή προς αεροδρόμιο-Αγ. Προκόπιο 120.000 ευρώ.
Τσιμεντοστρώσεις-Πλακοστρώσεις (Χώρας) 50.000 ευρώ.
Ασφαλτοστρώσεις (Χώρας) 50.000 ευρώ.
Τσιμεντοστρώσεις –Πλακοστρώσεις Αγ. Πολυκάρπου και Αγγιδίων 30.000 ευρώ
Επισκευή επικίνδυνων πλακοστρώσεων 5.000 ευρώ.
Συντήρηση αγροτικών δρόμων 50.000 ευρώ.
Ηλεκτροφωτισμός-ανάπλαση και πινακίδες σήμανσης μνημείων και εκκλησιών 50.000 ευρώ.
Ανάπλαση παραλίας Αγ. Γεωργίου 50.000 ευρώ.
Επισκευές-κατασκευές τουαλετών 27.000 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 452.000 ευρώ
   Πίνακας  Ύδρευσης-Αποχέτευσης-Ηλεκτροφωτισμού, Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για το 2014:
Συντήρηση δικτύου ύδρευσης Δ.Κ.Ν. 5.000 ευρώ.
Συντήρηση  δικτύου αποχέτευσης Δ.Κ.Ν. 5.000 ευρώ.
Συντήρηση- επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού Δ.Κ.Ν. 50.000  
ΣΥΝΟΛΟ: 60.000 ευρώ.
Επισημάνεται ότι τυχόν ένταξη έργου και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους θα επιφέρει και αναμόρφωση του προϋπολογισμού με μεταφορά αντίστοιχου ποσού σε έργα που χρήζουν  παραπέρα οικονομικής ενίσχυσης. 
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 68/2011
Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως: Ο πρόεδρος: Βαρσαμάς Συμεώνογλου. Τα μέλη: Παπαδόπουλος Σπύρος, Ξενάκη Ανδριανή, Καπίρης Σταμάτης, Σέργης Νίκος.

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου