Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΑΦΟΡΗΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ, ΣΜΗΝΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΚΑΙ ΣΚΝΙΠΩΝ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΝΑΞΟΥ



ΚΟΝΤΑ 200 συνδημότες μας είναι έτοιμοι να χτυπήσουν την πόρτα του εισαγγελέα για να καταγγείλουν «γεγονότα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία και δυσφημούν την εικόνα του νησιού μας…».
…Η «Κ» έφερε, στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας ένα τεράστιας σημασίας θέμα. Αυτό που έχει να κάνει με τον «πόλεμο των κουνουπιών» που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Αλυκής Νάξου, ετησίως και στην διάρκεια των μηνών του θέρους, συγκεκριμένα…
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως κ. Βενιέρης, «άνοιξε» το εν λόγω θέμα, διαβάζοντας την παρακάτω «αναφορά-καταγγελία» που υπογράφουν περίπου διακόσιοι συνδημότες μας, οι οποίοι διατηρούν επιχειρήσεις τουριστικές πλησίον του αεροδρομίου Νάξου, στην περιοχή της Στελίδας αλλά και στην ακτή του αγίου Προκοπίου και όχι μόνο.
Η παρακάτω «αναφορά-καταγγελία», που υπογράφεται από δεκάδες συνδημότες μας, βρίσκεται ήδη στον δήμο Νάξου και συγκεκριμένα στα χέρια του δημάρχου κ. Μαράκη και στην δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, επίσης…, καθώς και στο επαρχείο Νάξου (Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας)…
«Σας αναφέρουμε και σας καταγγέλλουμε ότι στην λίμνη που ευρίσκεται στην περιοχή του Αεροδρομίου Νάξου και του οικοσυστήματος που υπάρχει και διαβεί σε αυτήν, λαμβάνουν χώρα γεγονότα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία και δυσφημούν τα μέγιστα την εικόνα του νησιού μας.
Ειδικότερα εντός της ανωτέρω λίμνης εντελώς παράνομα και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας ρίπτονται λύματα και μάλιστα από τον ίδιο το Δήμο Νάξου και το βιολογικό του καθαρισμό, και τούτο όταν ο Δήμος Νάξου έπρεπε να πρωτοστατεί στην προστασία της ανωτέρω λίμνης και του οικοσυστήματος που υπάρχει σε αυτήν και όχι να την καταστρέφει.
Εξαιτίας των ανωτέρω παράνομων και έναντι κάθε λογικής ενεργειών συντελείται περιβαλλοντική καταστροφή, επιπλέον δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην δημόσια υγεία και δη η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή είναι αφόρητη, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σμήνη από κουνούπια και λοιπά έντομα αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη, εφέτος το καλοκαίρι, όπου σμήνη από κουνούπια και σκνίπες είχαν στην κυριολεξία κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή της λίμνης και γύρω από αυτήν στην περιοχή της Στελίδας, του αγίου Προκοπίου, της αγίας Άννας, της Πλάκας, του αγίου Αρσενίου, αλλά και στην πόλη της Νάξου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή του νησιού, όπου βρίσκονται πάρα πολλές επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, και μάλιστα πολυτελών ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, εστιατορίων, καφετεριών κ.λπ., και δημιουργώντας μια δυσμενέστατη εικόνα για το νησί, τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες του.
Παρακαλούμε, όπως άμεσα και τάχιστα, πράξετε όλα τα νόμιμα και απαραίτητα, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η παραπάνω τεράστια και πολύπλευρη καταστροφή που συντελείται εξαιτίας των παραπάνω παράνομων και υπαίτιων πράξεων, ενεργειών αλλά και παραλείψεων».
ΣΤΗΝ διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Νάξου, δημοτικός σύμβουλος παρατήρησε:«Ο μειοδότης (για τον ψεκασμό της περιοχής), αμφιβάλλουμε αν θα έρθει να ψεκάσει γιατί πήρε ψίχουλα…».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Μαράκης, για να πει: «Ο ψεκασμός γίνεται από την Νομαρχία… Εμείς, θα κάνουμε μια προεργασία… Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε… Εμείς, θα κάνουμε έναν προψεκασμό. Μάλιστα, σκέφτηκα κάποια στιγμή να γίνει ψεκασμός από αεροπλάνο. Όμως, μου είπαν ότι απαγορεύεται κάτι τέτοιο να γίνεται νησιά λόγω του ότι κάποιοι στα νησιά μας δραστηριοποιούνται στην μελισσοκομία. Οι ειδικοί μου είπαν ότι αυτού του είδους οι σκνίπες έχουν διάρκεια ζωής 48 ωρών. Γι’ αυτό και τότε ανέπτυξα τις σκέψεις μου. Είπα ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού μέχρι την Αλυκή ειδικές λάμπες που έλκουν επάνω τους κάθε είδους κουνουποειδές και το σκοτώνουν…
Από τους 200 που υπέγραψαν την σχετική διαμαρτυρία ζήτησα να αποσύρουν τις υπογραφές τους, λέγοντάς τους ότι τουλάχιστον από την πλευρά του δήμου η αιχμή που αφήνεται ότι ίσως να φεύγουν προς την Αλυκή λύματα ζωντανά προς τον βιολογικό καθαρισμό δεν ευσταθεί, αφού διασταυρωμένα δείγματα της ποιότητας του νερού λένε ότι το νερό είναι καθαρό και χλωριωμένο…».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Νάξου έκανε αναφορά στο μακρινό παρελθόν λέγοντας ότι «παλιά έπεφταν στην Αλυκή μέσα ζωντανά τα λύματα του αγίου Αρσενίου, της περιοχής του αγίου Γεωργίου, του Τυροκομείου και των πέριξ της λίμνης περιοχών, χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας…».
Ανέφερε εξάλλου ότι «παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται “φάρμακα” εγκεκριμένα η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ικανοποιητική, με συνέπεια το πρόβλημα με τα κουνούπια και τις σκνίπες να κάνει σε λίγα εικοσιτετράωρα μέσα και πάλι την εμφάνισή του», ενώ επεσήμανε ότι «δεν είναι επιτρεπτό να γίνει χρήση άλλων πιο δραστικών και αποτελεσματικών “φαρμάκων”, διότι ο κίνδυνος να εξοντωθεί η πανίδα στην περιοχή της Αλυκής και να καταστραφεί η χλωρίδα είναι μεγάλος». Χαρακτηριστική και η παρακάτω … οικολογική δήλωσή του: «Έτυχε να περνάω με το αυτοκίνητό μου από τον δρόμο μπροστά από το αεροδρόμιο και διαπίστωσα ότι μικρά παιδιά παρατηρούν με ενδιαφέρον το πέταγμα των “φλαμίγκος” που “πιάνουν” στην περιοχή της Αλυκής. Και αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πλησίον της συγκεκριμένης περιοχής ένα παρατηρητήριο άγριων πουλιών και της άγριας φύσης, γενικότερα…».
Ο κ. Μετζουβής, εκπροσωπώντας τον κόσμο που δραστηριοποιείται στην δυτική ακτή του νησιού μας, υπογράμμισε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να γίνει παρέμβαση στην Αλυκή άμεσα με στόχο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργούν κουνούπια και σκνίπες…».
*Ο δήμαρχος Νάξου, ετούτες τις ώρες προσανατολίζεται στην έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα, μια ανακοίνωση που ενδέχεται να αναφέρεται σε ενδεικνυόμενες για την εξάλειψη του «φαινομένου των κουνουπιών» ενέργειες στις οποίες ο δήμος Νάξου είναι διατεθειμένος να προβεί άμεσα…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου