Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

"ΝΑΞΙΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ" ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο προσκήνιο…
Βλέπουν ότι συνεχίζουν να καθυστερούν δραματικά οι προσλήψεις αλλά και οι κρίσεις ιατρικού προσωπικού. Το όχι καλό κλίμα στην Υγεία μετατρέπεται μέρα με την ημέρα σε κλίμα απογοήτευσης.
Οι περικοπές στις αμοιβές και στις εφημερίες, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, στο προσκήνιο και αυτές…
Η Ε.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να συμμετάσχει ο κλάδος στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Το Νοσοκομείο Νάξου υπάρχει στα χαρτιά. Μόνον ως νοσοκομείο δεν λειτουργεί. Οι προσλήψεις καθυστερούν. Ο Οργανισμός του, άγνωστον είναι πότε θα λειτουργήσει… Στο μεταξύ, ο καιρός περνά, και όλοι, τώρα, προβληματίζονται πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που αναμένεται να δημιουργηθούν κατά την περίοδο αιχμής. Στο καλοκαίρι (που έρχεται) αναφερόμαστε…
Το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Ν. Κυκλάδων τον περασμένο Νοέμβριο απέστειλε στην αρμόδια καθ’ ύλην υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου επιστολή. Γινόταν στην συγκεκριμένη επιστολή λόγος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας Υγείας στον Νομό Κυκλάδων.
Πολλές και σημαντικές οι παρατηρήσεις και μείζονος σημασίας επισημάνσεις του εν λόγω σωματείου. Μερικές από αυτές, παραθέτουμε:
1. Τα τελευταία 5-6 έτη παρατηρείται δυστυχώς μια δραματική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα υπηρεσιών υγείας, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
2. Για να έχουμε δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κρίνεται απαραίτητο και πολύ σημαντικό, πέρα από τις υπάρχουσες ειδικότητες, να ενισχυθούν οι οργανισμοί με γενικούς ιατρούς, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς.
3. Όλα αυτά τα χρόνια το υγειονομικό προσωπικό κατέβαλλε και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και με υπέρμετρες υπερβάσεις κατάφερε να κρατήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε αξιοπρεπή επίπεδα προς τους επωφελούμενους πολίτες, επιβαρύνοντας φυσικά την ψυχική και σωματική του υγεία.
4. Οι πιστώσεις για υπερωρίες-νυχτερινά και εξαιρέσιμα έχουν μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα τη μη καταβολή πραγματικών δεδουλευμένων. Επίσης τα οφειλόμενα ρεπό και οι κανονικές άδειες των εργαζομένων έχουν συσσωρευτεί σε μεγάλο βαθμό.
5. Το Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου είναι υποστελεχωμένο, εδώ και 2 έτη ο οργανισμός του βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προς έγκριση. Οι προσωπικές δεσμεύσεις του τέως Υπουργού κ. Δ. Αβραμόπουλου είχαν καθαρά μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα.
6. Σας πληροφορούμε ότι αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο αλλά και τα Κ.Υ λειτουργούν στις περισσότερες μηνιαίες εφημερίες τους με ακάλυπτες βασικές ειδικότητες.
7. Ο Παθολογικός τομέας καλύπτεται από καρδιολόγο και ο χειρουργικός από Ορθοπεδικό η γυναικολόγο.
8. Τα πληρώματα ασθενοφόρων εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα με εξαντλητικές βάρδιες με εμφανή καταπάτηση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
9. Το παραϊατρικό προσωπικό λόγω έλλειψης υποχρεώνεται σε on cool βάρδιες.
10. Οι διακομιδές είναι τριτοκοσμικές χωρίς ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι ασθενείς μεταφέρονται με ψαροκάικα.
Για το Νοσοκομείο Νάξου, το εν λόγω σωματείο, ανέφερε τα εξής ανάμεσα στα άλλα:
«Σας επισυνάπτουμε πρόσφατο έγγραφο του Διοικητή που απευθύνεται στις υπηρεσίες για να υποδείξουν τυχόν ελλείψεις –προβλήματα –διορθώσεις-προσθήκες σε κατασκευαστικό και λειτουργικό κομμάτι ώστε να παρέμβει κατόπιν εορτής η Δ.Ε.Π.Α.Ν.Ο.Μ. Η προχειρότητα στο μεγαλείο της, για ένα έργο που χρόνια τώρα διεκδικούσε η ναξιώτικη κοινωνία για να έχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».
Καταλήγοντας, σημείωνε:
Ζητούμε άμεσα:
1. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στους υπάρχοντες Οργανισμούς των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου Νάξου.
2. Άμεση αλλαγή θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κ.Υ. με σύγχρονους οργανισμούς με βάση τις ανάγκες των νησιών μας.
3. Άμεση έγκριση του νέου Οργανισμού λειτουργίας του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, ώστε να λειτουργήσουν οι τομείς και μονάδες του.
4. Γενναίες πιστώσεις για υπερωρίες – νυχτερινά και εξαιρέσιμα στον προϋπολογισμό του 2010.
5. Άμεση τροπολογία του νόμου περί εφημεριών στην νησιωτική περιφέρεια.
6. Από την ίδια επιστολή, σταχυολογούμε την ακροτελεύτια επισήμανση:
«Κυρία Υπουργέ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξέχωρα από την γενική πολιτική υγείας που θα ακολουθήσετε βάση των δεσμεύσεων σας θέλουμε να αφουγκρασθείτε την αγωνία μας και να δώσετε λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που σας θέσαμε και να προβείτε σε άμεσες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας διότι ότι απόθεμα σώματος και ψυχής είχαμε έχει εξαντληθεί».
Ας αναφερθεί ότι στην απόφασή της, η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα κονδύλια των εφημεριών που η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2010 είναι μειωμένα κατά 65 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα απαιτηθέντα του 2009. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών που περικόπτει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια εφημεριών, σημαίνει περαιτέρω μείωση κατά 40 εκατ. ευρώ. Με την ίδια απόφαση του υπουργού Οικονομικών περικόπτεται και το 10% των επιδομάτων, πράγμα που σημαίνει σοβαρή μείωση αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία να εφημερεύουν όλες τις μέρες του μήνα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας και οι πολίτες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση να καλύψουν ανάγκες περίθαλψης».
Ο βουλευτής Π. Ρήγας
Να, η ερώτηση, στην Βουλή, του κυβερνητικού βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα, την άνοιξη του 2009 (6.4.2009), για τις διακομιδές των ασθενών από τα νησιά μας προς την Αθήνα:
1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε η διακομιδή ασθενών από τα νησιά των Κυκλάδων προς τις κατάλληλες υγειονομικές μονάδες να πραγματοποιείται σε συνθήκες που δεν θα επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας τους και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους και τη ζωή των συνοδών τους ;
2. Πότε επιτέλους θα επισκευαστούν οι ζημιές των σκαφών του Λιμενικού Σώματος στις Κυκλάδες ώστε να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία και να αναλάβουν το έργο της διακομιδής ασθενών ;
3. Πότε θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του Υπουργού Υγείας που έγινε πριν από οκτώ μήνες στη Νάξο σχετικά με την προμήθεια έξη σύγχρονων υγειονομικών σκαφών που θα χρησιμοποιηθούν για την διακομιδή ασθενών στο νησιώτικο χώρο ;
Οι νεφρο-παθείς,
ο «Αξονικός» και τα «έκτακτα»…
ΤΑ ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την αιμοκάθαρση (τεράστιο θέμα που απασχολεί τους νεφροπαθείς και τα συγγενικά τους πρόσωπα, επίσης…) αναπάντητα παραμένουν…
ΠΟΤΕ και υπό ποίες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει η Αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Νάξου; Υπάρχει πρόβλεψη για άμεση εγκατάσταση και λειτουργία της;
ΣΤΟ σημείο αυτό να μεταφέρουμε στο αναγνωστικό μας κοινό, και σε όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταγίνονται με τα της Υγείας στο νησί μας, ότι συχνά-πυκνά τηλεφωνούν στην εφημερίδα μας νεφροπαθείς από την Νάξο και τα γύρω νησιά, ζητώντας να μάθουν «πότε, επιτέλους θα ξεκινήσει η Αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο».
ΤΟ μηχάνημα για την αιμοκάθαρση που έγινε από γνωστή ακτοπλοϊκή εταιρεία, προ ετών, δωρεά στο Νοσοκομείο Νάξου, δεν λειτούργησε ποτέ. Πιθανολογείται ότι ακόμη και αν λειτουργήσει Αιμοκάθαρση στο Ν.Γ.Ν-Κ.Υ. Νάξου, αυτό δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί. Κάπου στους αποθηκευτικούς χώρους του Νοσοκομείου Νάξου, βρίσκεται αυτό, από την παραμονή της κάλπης των προηγούμενων δημοτικών εκλογών… Και, προφανώς, εκεί, σκουριάσει…
ΟΥΔΕΙΣ επίσης είναι σε θέση να πει στον κόσμο της Νάξου και τον γύρω νησιών, τι γίνεται με το Αξονικό Τομογράφο για τον οποίον από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε πολύς λόγος. Επιβάλλεται, η νέα πολιτική ηγεσία του αρμοδίου καθ’ ύλην υπουργείου να πάρει θέση στο εν λόγω θέμα-πρόβλημα και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της. Είναι στα άμεσα πλάνα του υπουργείου Υγείας η εγκατάσταση και λειτουργία αξονικού τομογράφου στοπ Νοσοκομείο Νάξου;
ΟΠΩΣ αντιμετωπίζονταν επί Κων/νου Καραμανλή, όπως επί Α. Παπανδρέου, όπως επί Μητσοτάκη, όπως επί Σημίτη, όπως επί Κ. Καραμανλή, έτσι και τώρα, επί Γ. Παπανδρέου, αντιμετωπίζονται τα επείγοντα… Θα ήταν άστοχο και κατακριτέο να επιρρίψει κανείς ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση για το χάλι των διακομιδών από Νάξο προς Αθήνα, όμως, επιβάλλεται να παρατηρήσει ότι: οφείλει η νυν κυβέρνηση να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της τις προεκλογικές που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στα νησιά μας.
ΣΤΟ σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε αναφορά σε κάποιες δηλώσεις, με βάση το πρόγραμμα για την Υγείας του κόμματός του, του κ. Φλωρίδη: «Η δημιουργία του ΕΣΥ αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες θεσμικές κατακτήσεις του σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λοιπόν, η αναγέννηση και επαναθεμελίωση του ΕΣΥ είναι χρέος προς την ιστορία του και δέσμευση απέναντι στους πολίτες. Οι πρώτες παρεμβάσεις του προγράμματός μας θα κινηθούν ταυτόχρονα σε τέσσερις άξονες: Πρώτον, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, δεύτερον, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με στόχο την εξοικονόμηση, επιπλέον 1% του ΑΕΠ, τρίτον, ενίσχυση του δυναμικού του ΕΣΥ με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό και, τέταρτον, οργάνωση, εφαρμογή και ολοκλήρωση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Οι νέοι διοικητές…
Και ενώ μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται-διογκώνονται τα πολυποίκιλα προβλήματα στο ΕΣΥ, παντού στο κέντρο, στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, η κα Ξενογιαννακοπούλου δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα τις αποφάσεις της σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων.
Ποτέ μετά την εθνική εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου δεν άλλαξε κάτι στις διορισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση διοικήσεις… «Κόλλησαν» από την επομένη των εκλογών όλες οι διαδικασίες, παρά τις εξαγγελίες της υπουργού Υγείας ότι αλλάζουν οι διοικητές. Σε πρώτο χρόνο, μάλιστα, τους «μπλόκαρε» το δικαίωμα να λαμβάνουν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για τα νοσοκομεία. Όμως, ποτέ δεν έδωσε απάντηση στο «βραχυκύκλωμα» που η ίδια με την ανεξήγητη ολιγωρία της δημιούργησε…
Ετούτες τις ημέρες φημολογείται και πάλι (για πολλοστή μέσα στο τελευταίο δίμηνο) ότι η αντικατάσταση των διοικητών είναι προ των πυλών. Τα τελευταία νέα θέλουν οι «αντικαταστάσεις» των διοικητών να γίνουν εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου