Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Βόηθα Παναγιά μου, ...Καλλικράτισσα!



Οι ευκαιρίες εφεξής δεν θα είναι πολλές για το νησί μας... Εάν θέλουμε την αναβάθμιση και πρόοδό του θα πρέπει να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πρέπει να βγει κερδισμένος από την μάχη που θα κληθεί να δώσει μέσα στα επόμενα χρόνια κόντρα στην μιζέρια που το δέρνει και στην κακοτυχία που το καταταλαιπωρεί, και η οποία, εν πολλοίς, οφείλεται σε εμάς τους ίδιους τους Ναξιώτες.
-Δεκαπενταύγουστος 2010!
Ο πολύς ο κόσμος τού φετινού καλοκαιριού τού δύσκολου είναι εδώ!.. Εδώ, όπου βρίσκεται και μεγάλος αριθμός των εξ Αθηνών Ναξίων! Εάν πραγματικά πιστεύουμε στα προσόντα της Νάξου και στα δικά μας, ας ευχηθούμε να μας βοηθήσει και η Παναγιά η δεκαπενταυγουστιανή που θα τιμήσουμε σε λίγες ώρες...
…Ανέκαθεν η νησιωτική Ελλάδα περίμενε πώς και πώς τον Αύγουστο, για να σαρώσει την καλοκαιρινή παρτίδα!..
…Ανέκαθεν η ναυαρχίδα τού ελληνικού τουρισμού -ο νομός Κυκλάδων- περίμενε πώς και πώς τον «Αύγουστο μήνα και θεό», για να κερδίσει το τουριστικό στοίχημα!..
…Ανέκαθεν η Νάξος περίμενε πώς και πώς τον Δεκαπενταύγουστο, για να βγει από τα αδιέξοδά της τα οικονομικά, αλλά και να μπορέσει να κάνει το «βήμα παραπάνω» και να εδραιωθεί στην συνείδηση των ένθερμων καλοκαιρινών φίλων της ως προορισμός που έχει να δώσει πολλά!..
Δεκαπενταύγουστος 2010! Στο πιο ψηλό σκαλοπάτι τού καλοκαιριού βρίσκεται τούτες τις δύσκολες οικονομικά μέρες το νησί μας. Και δείχνει ν’ αντέχει. Δείχνει στην χειρότερη των περιπτώσεων να μη γονατίζει μπροστά στην λαίλαπα την οικονομική που «σαρώνει» απ’ άκρου εις άκρον ολόκληρη τη χώρα (μας)…
Δεκαπενταύγουστος 2010! Η μεγάλη πρόσκληση είναι εδώ!.. Όπως εδώ είναι και τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία μας χρέωσαν κατά τα τελευταία 30 χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και μ’ αυτά που μέσω Δ.Ν.Τ. μάς «φόρτωσε» η νυν κυβέρνηση…
…Στα «δύσκολα» όμως φαίνονται τα προσόντα ενός τόπου. Στα «δύσκολα» είναι που πρέπει ένα νησί όπως η Νάξος, με τα πλούσια πλην αναξιοποίητα προσόντα που απλόχερα τής χάρισε ο Ύψιστος, να επιδείξει χαρακτήρα...
Ο κόσμος στο νησί μας προβληματίζεται. Όπως προβληματίζεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός…
Σε δοκιμασία μεγάλη έχει μπει και η βαριά μας βιομηχανία: ο τουρισμός…
Η τουριστική μάχη η φετινή μπορεί να χάθηκε, όμως δεν χάθηκε ο πόλεμος. Κατέδειξε το φετινό καλοκαίρι ένα πράγμα: ότι η Νάξος μπορεί!.. Και είναι ελπιδοφόρο αυτό!..
Μπορεί να ελπίζει η Νάξος σε οικονομική ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον. Η Νάξος η ενιαία πλέον. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δηλαδή. Ο δήμος του «Καλλικράτη». Τώρα, είναι που πρέπει να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε μία ευκαιρία.
Για πολλά χρόνια είχαμε και λέγαμε (σ.σ.: δικαιολογίες βρίσκαμε και λέγαμε…) ότι η Νάξος είναι κομμένη στα δυο. Ένα νησί με δύο δήμους. Ένα νησί με τους «πάνω» και τους «κάτω». Οι τελευταίοι εκμεταλλεύονταν τους πρώτους. Η μοιρασιά τής πίτας δεν έγινε ποτέ σωστά. Και ήταν αυτό ένα από τα μεγάλα «μείον» του νησιού μας. Όμως θα πλήρωμα του χρόνου έρχεται!.. Έρχεται ο «Καλλικράτης» από 1ης Ιανουαρίου 2011. Πολλά αναμένεται ν’ αλλάξουν. Το στοίχημα που έχει να κάνει με την οικονομική ανάκαμψη και σε χρόνο δεύτερο, αναβάθμιση, ανάπτυξη και πρόοδο τού νησιού μας, επιβάλλεται να το «πάρει» η Νάξος. Και μαζί να το κερδίσουν/κατακτήσουν και τα νησιά Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, και Δονούσα που θα αποτελούν από 1ης Ιανουαρίου της καινούργιας χρονιάς αναπόσπαστο κομμάτι του ενιαίου, «καλλικράτειου» δήμου.
Η ρήση «Η ισχύς εν τη ενώσει» θα πρέπει και στην πράξη μέσα στους επομένους μήνες να αποδειχθεί ότι δεν αποτελεί ρητορική θέση και άποψη.
Νάξος, 15 Αυγούστου 2010…
Στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι τού Τάκη Συρέλλη. Λέει ο Τάκης: «Κι όλο ζητώ πάνω στο νήμα να σταθώ, καρδιά μου, κι ακροβατώ από ένα θαύμα να πιαστώ Παναγιά μου!..».
Χρειάζεται βοήθειες ο κόσμος. Και περιμένει ο φετινός εορτασμός τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος ικανού να αποκαταστήσει την απολεσθείσα κοινωνική ισορροπία σε όλα τα επίπεδα και δη στο κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου