Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΟΣ: "Αν χάσουμε, την επόμενη Κυριακή θα στηρίξουμε οποιοδήποτε συνδυασμό είναι απέναντι στον Μαράκη"

ΕΧΕΙ την αίσθηση, και το δηλώνει, ότι η κάθοδός του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές άλλαξε κατά κάποιο τρόπο το αυτοδιοικητικό σκηνικό στο δήμο Νάξου. Και όχι μόνο στο Δήμο Νάξου…
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όταν είπε ‘’κατεβαίνω για δήμαρχος’’, τότε όλοι κατάλαβαν ότι έρχονται εκλογές».
Η «Κ» είχε χθες με τον επικεφαλής τής ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Δημοτική Δράση» Δημήτρη Λιανό όχι τυχαία συνάντηση. Και του έθεσε ερωτήματα στη βάση αυτών, που ο πολύς ο κόσμος (στο νησί μας, αλλά και στα γύρω νησιά τού ενιαίου πλέον Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), θα του έθετε…
Ο Δημήτρης Λιανός πήρε θέση σε θέματα που τούτη την εποχή παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μας μίλησε για τον συνδυασμό του, τους στενούς συνεργάτες του, το πότε και γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δήμο, τη νυν δημοτική αρχή, το πότε θα ανακοινώσει τους πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του, τις κομματικές ‘’ομπρέλες’’, τη δεύτερη Κυριακή (δεύτερο γύρο), τον υπό κατασκευή ΧΥΤΥ Νάξου και την κορυφή Ξύδη, τον τουρισμό και την τουριστική προβολή τού νησιού μας και για πολλά άλλα και σημαντικά, μάλιστα…
Κρίνουμε πως η προεκλογική κουβέντα μας αυτή με τον επικεφαλής τής Δημοτικής Δράσης κ. Λιανό, πρέπει να αποδοθεί στο σημερινό φύλλο τής «Κ», όπως ακριβώς έγινε…
Οι ατόφιοι διάλογοι έχουν ως εξής:
«Κ»: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι με καθυστέρηση ανακοίνωσες την επιθυμία σου να ηγηθείς δημοτικού ψηφοδελτίου εν όψει των εκλογών τού προσεχούς Νοεμβρίου… Τί τους απαντάς;
Δημήτρης Λιανός: «Εκτιμώ ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Ήρθε σε σωστό χρόνο η σχετική ανακοίνωση, και υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες και συγκυρίες έχει αποκτήσει η υποψηφιότητα τού συνδυασμού μου μεγάλη δυναμική. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας είναι αρκετά… Ο κόσμος βιώνει καθημερινά αυτά τα προβλήματα…».
«Κ»: «Πιστεύεις ότι το κατέχεις το ‘’άθλημα’’;» Και το λέω αυτό, διότι με τα κοινά καταγίνεσαι πολλά χρόνια, όμως λένε κάποιοι ότι ‘’ναι, ο Δημήτρης εκλέγεται από το δημοτικό διαμέρισμα των Εγκαρών, αλλά δεν ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έδινε το ‘’παρών’’ σε κάθε συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου τού Δήμου Νάξου…».
Δημήτρης Λιανός: «Μπορεί να μη παρακολούθησα όλα τα δημοτικά Συμβούλια, γιατί με τον τελευταίο νόμο τού Παυλόπουλου δεν είχαμε αρμοδιότητες, αλλά ενημερωνόμουνα συστηματικά και καθημερινά για όλα τα θέματα που είχαν να κάνουν με τα δημοτικά δρώμενα. Είμαι δημότης ενεργός, γνωρίζω τα προβλήματα, είμαι επαγγελματίας, είμαι μέσα στο χώρο, κινούμαι και τα κατέχω τα προβλήματα. Τα βιώνω, θα έλεγα».
«Κ»: «Είπες ότι είσαι επαγγελματίας, και καταξιωμένος στο χώρο θα προσθέσω εγώ… Ήταν η δημιουργία τού συνδυασμού σου αποτέλεσμα παροτρύνσεων και πιέσεων που δέχθηκες από τον επιχειρηματικό κόσμο της Νάξου; Αυτό υποστηρίζεται, Δημήτρη, από πολύ κόσμο, σου επισημαίνω…».
Δημήτρης Λιανός: «Είναι γεγονός ότι με έχουν πλαισιώσει πολλά νέα, άφθαρτα άτομα, και αρκετοί από αυτούς είναι νέοι επαγγελματίες που έχουν πετύχει στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία πολύ νωρίς, και είναι έτοιμοι να προσφέρουν με δύναμη για το καλό τού νησιού και των Μικρών Κυκλάδων βέβαια, και θέλω να πω ότι και άλλα στελέχη που μας έχουν πλαισιώσει έχουν δραστηριότητα μη επαγγελματική».
«Κ»: «Πάντως, στην πλειονότητά τους είναι επαγγελματίες…»
Δημήτρης Λιανός: «Ναι, στην πλειονότητά τους είναι επαγγελματίες, γιατί βλέπουν στην καθημερινότητά τους, δυστυχώς, ότι η Νάξος κάθε μέρα πάει και χειρότερα. Κύριε Βλαχάκη, βιώνουμε καθημερινά ότι τα εισοδήματα των ανθρώπων που ασχολούνται όχι μόνο με τον τουρισμό, αλλά και αυτών που καταγίνονται με την κτηνοτροφία ή την αλιεία συρρικνώνονται. Την ίδια ώρα, άλλα νησιά παρουσιάζουν δυναμική, ανάπτυξη και φυσικά δεν έχουν την ίδια τουριστική μείωση όπου έχει το δικό μας το νησί. Εκτιμώ ότι στο νησί μας τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ, γιατί υπάρχει αδράνεια από τη δημοτική αρχή. Θα μπορούσε να είχε δουλέψει σε πολλά διαφορετικά μέτωπα και η κατάσταση να ήταν αρκετά βελτιωμένη».
«Κ»: «Θα μπορούσες να μου συγκρίνεις την δημοτική αρχή Μαράκη με αυτή τού προκατόχου του Βασίλη Κόκκοτα;».
Δημήτρης Λιανός: «Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι δύο αυτές δημοτικές αρχές. Κατ’ αρχήν η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν 16 χρόνια στα πράγματα, η σημερινή τέσσερα… Είναι γεγονός όμως ότι τα προβλήματα τής καθημερινότητας δεν μπορεί να τα λύσει η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή τα χειριζόταν πολύ καλύτερα, και επίσης η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει κανένα στόχο για το νησί. Βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο…».
«Κ»: Έχετε αποκρυσταλλωμένες απόψεις και θέσεις γύρω από τα τρία-τέσσερα μεγάλα θέματα – έργα που απασχολούν το νησί.
Δημήτρης Λιανός: «Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα είναι γνωστά. Χρειάζεται όμως η πολιτική βούληση για να τρέξουν τα προβλήματα αυτά. Να τρέξουν δηλαδή οι λύσεις τους. Εάν δεν τρέξουν οι λύσεις τους, τα προβλήματα συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να μη λύνονται ποτέ».
«Κ»: «Έχετε προτάσεις; Έχετε λύσεις;»
Δημήτρης Λιανός: «Έχουμε λύσεις. Έχουμε προτάσεις… και θα τις ανακοινώσουμε και επίσημα, μαζί με όλα τα καυτά θέματα που υπάρχουν στο νησί μας, αλλά σε πληροφορώ, Γιάννη, ότι τα προβλήματα που υπάρχουν και στην ορεινή Νάξο είναι αρκετά… Υπάρχουν χωριά όπου το νερό το μεταφέρουν με βυτία, υπάρχουν πολλ΄και αρκετά προβλήματα σε όλη τη Νάξο και όχι μόνο στη Χώρα…»,.
«Κ»: «Πώς είναι η επαφές σου με τα γύρω νησιά; Είχες στο πρόσφατο παρελθόν επαφές;»
Δημήτρης Λιανός: «Είχα και εξακολουθώ να έχω αρκετές επαφές…».
«Κ»: «Και τώρα τι λένε τα πράγματα; Είναι ενθαρρυντικό το προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί στα νησιά αυτά για τον συνδυασμό σου.»
Δημήτρης Λιανός: «Βεβαίως και με ενθαρρύνει ο κόσμος και των γύρω νησιών. Εμείς έχουμε τη φρεσκάδα και την ορμή που δεν έχουν οι άλλοι. Όλοι μαζί, οι συνεργάτες μου κι εγώ, έχουμε την επιθυμία να προχωρήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη Νάξο με το ‘’μότο’’ που λέω εγώ συχνά ότι ‘’κάθε μέρα καλύτερα!...».
«Κ»: «Πόσοι είναι οι άμεσοι συνεργάτες σου;»
Δημήτρης Λιανός: «Είναι μια ομάδα δώδεκα συντοπιτών μας. Δουλεύουμε όλοι μαζί καθημερινά. Ήδη έχουμε ανοίξει τα γραφεία τού συνδυασμού μας στην οδό Παπαβασιλείου, πάνω από το χρυσοχοείο τού κυρίου Κώτσου, έχει τοποθετηθεί και η πινακίδα, άμεσα θα μπούμε και στο διαδίκτυο… Προχωράμε ακάθεκτοι προς τις εκλογές».
«Κ»: «Λέγεται ότι αν αύριο ο Δημήτρης ο Λιανός με τους ανθρώπους που τον πλαισιώνουν τώρα θα είναι η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορέσουνε να διοικήσουν το Δήμο τον ενιαίο και δύσκολο, αφού δεν έχουν προηγούμενες εμπειρίες…»
Δημήτρης Λιανός: «Αυτό το επιχείρημα έχει ήδη κατατριφθεί. Στα χωριά, λοιπόν, μού λένε ότι το νησί βρίσκεται εδώ που βρίσκεται σήμερα εξ αιτίας των ανθρώπων που όλοι τους θεωρούν έμπειρους και παλιούς στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οι … έμπειροι, φίλε Γιάννη, μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα… Θα επαναλάβω: πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει βούληση. Πολιτική βούληση. Δεν είναι σωστό να μπαίνουν τα θέματα και οι μελέτες στο συρτάρι,. Πρέπει να βγαίνουν έξω και να υλοποιούνται. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Χρειάζεται συζήτηση με την κοινωνία. Έτσι μόνο βρίσκονται οι λύσεις».
«Κ»: «Προέρχεσαι από έναν πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται και ο υποψήφιος κ. Μαργαρίτης, επικεφαλής του αντιπάλου συνδυασμού ‘’Στροφή στο μέλλον’’. Αυτό σε προβληματίζει;».
Δημήτρης Λιανός: «Όχι, δεν με προβληματίζει. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ηγηθεί συνδυασμού προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου και να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στον τόπο του».
«Κ»: «Ήρθες όμως δεύτερος… Ήρθες μετά την ανακοίνωση τής υποψηφιότητας Μαργαρίτη, να ανακοινώσεις τη δική σου υποψηφιότητα… Τότε, λοιπόν, πριν ανακοινώσεις την υποψηφιότητα σου, μήπως τον ενημέρωσες τον κύριο Μαργαρίτη σχετικά;»
Δημήτρης Λιανός: «Όχι, δεν τον ενημέρωσα,. Μα δεν είχε γίνει καμία σχετική κουβέντα στο παρελθόν μεταξύ μας. Εγώ, δεν συμμετείχα σε καμία συζήτηση τής τοπικής επιτροπής τής Ν.Δ. Η απόφαση ήταν προσωπική δική μου…, μαζί με τους συνεργάτες μου, συναποφασίσαμε, να ηγηθώ και να τεθώ επικεφαλής συνδυασμού, και βέβαια δεν τον ενημέρωσα καθόλου… Δεν είχα λάβει μέρος σε καμία συνέλευση της Ν.Δ. για υποψηφιότητα. Και οι άλλοι συνδυασμοί, όπως και ο κ. Μαργαρίτης, μού ζήτησαν να τους βοηθήσω, κατεβαίνοντας; υποψήφιος μαζί τους. Όλοι. Και ο κύριος Μαράκης, και ο κύριος Γρυλλάκης, αλλά και ο κύριος Μαργαρίτης, όπως σε είπα προηγουμένως…».
«Κ»: «Το ΠαΣοΚ είπε … «Μαράκης». Έδωσε ‘’στήριξη’’ στον κύριο Μαράκη. Εάν αύριο η Ν.Δ. πει … «Μαργαρίτης», τί θα κάνετε εσείς;»
Δημήτρης Λιανός: «Αρχή τής παράταξής μας είναι να παραμείνουμε ανεξάρτητος συνδυασμός. Υπερκομματικός. Γιατί τον συνδυασμό τον στελεχώνουν συμπολίτες μας από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν στελεχώσει τον συνδυασμό μου αγωνιούν για το μέλλον τού τόπου,. Αγωνιούν για το βάλτωμα που υπάρχει στο Δήμο μας. Γι’ αυτό και θέλουν να προσφέρουν τα πάντα στην ανάπτυξη τού νησιού σε σωστά πάντοτε πλαίσια μέσα…»
«Κ»: «Είναι εύκολο πράγμα να κάνει κανείς ψηφοδέλτιο; Τι λένε οι τελευταίες γύρω από το εν λόγω θέμα εξελίξεις;»
Δημήτρης Λιανός: «Με την ανταπόκριση που υπάρχει ειδικά στις νεότερες ηλικίες πιστεύω ότι άνετα θα κάνουμε ψηφοδέλτιο και θα συμμετάσχουμε στις δημοτικές εκλογές».
«Κ»: «Παντού; Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα θα μπορέσετε να κάνετε ψηφοδέλτια;»
Δημήτρης Λιανός: «Παντού!..».
«Κ»: «Αν οι εκλογές κριθούν στο δεύτερο γύρο, και ο συνδυασμός σου μείνει εκτός, πώς θα διαχειριστείς την όλη κατάσταση;».
Δημήτρης Λιανός: «Εκτιμώ ότι εμείς θα πάμε δεύτερη Κυριακή, με τους τέσσερις συνδυασμούς που υπάρχουν τώρα, αλλά επειδή μ’ αρέσει να είμαι ρεαλιστής…, και επειδή όλα τα σενάρια ‘’παίζουνε’’, εμείς θα στηρίξουμε οποιοδήποτε συνδυασμό είναι απέναντι στον συνδυασμό τού κυρίου Μαράκη».
«Κ»: «Στην περίπτωση που βρεθείς αύριο στην κεντρική πλατεία τής Γαλήνης ή των Εγκαρών, και σε ρωτήσουν ‘’τι θα κάνεις εσύ Δημήτρη, εάν εκλεγείς δήμαρχος, στο θέμα τού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων; Τι θα τους απαντήσεις;».
Δημήτρης Λιανός: «Λοιπόν… Άκουσέ με: Ο σύλλογος Γαλήνης και ο σύλλογος Εγκαρών έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για να απορριφθεί η περιβαλλοντική μελέτη τού ΧΥΤΥ… Εάν το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή αυτή, εμείς θα φροντίσουμε ώστε το έργο να υλοποιηθεί στη συγκεκριμένη θέση (σ.σ.: κορφή Ξύδη) διότι θα πρέπει να σκεφτούμε τα πρόστιμα που θα μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα οποία θα πρέπει να τα καταβάλουν οι συνδημότες μας. Όμως θα φροντίσουμε ώστε το έργο να γίνει σωστό, με τη σωστή επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών, και να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μη ξεχνάμε ότι η διαδρομή όλη από Χώρα προς Γαλήνη και Εγκαρές είναι εντελώς υποβαθμισμένη και αυτό οφείλεται στο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα».
«Κ»: Στην περίπτωση ο το ΣτΕ κάνει δεκτέ την προσφυγή;».
Δημήτρης Λιανός: «Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσουμε νέα μελέτη για κάποια άλλη περιοχή. Θα πρέπει να πιάσομε τα πράγματα από την αρχή και να κάνομε ότι προβλέπει ο νόμος. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω εδώ πέρα ότι θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
«Κ»: «Η προβολή τού Δήμου Νάξου όπως αυτή κατά τα τελευταία χρόνια γίνεται, ως επιχειρηματία εσένα, σε ικανοποιεί;»
Δημήτρης Λιανός: «Κοιτάξτε γίνονται προσπάθειες. Εγώ είμαι κάθετα αντίθετος που ο Δήμος μας δεν έχει λειτουργήσει ένα Γραφείο Τύπου, στη βάση τής σωστής προβολής των δραστηριοτήτων του σε θέματα πολιτιστικού ή άλλου ενδιαφέροντος. Βλέπετε τώρα τι γίνεται, κύριε Βλαχάκη, με τις εκδηλώσεις που γίνονται παντού… Σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες, καθημερινά γίνεται αναφορά σε εκδηλώσεις καλοκαιρινές, πολιτιστικές και άλλες, οι οποίες γίνονται στα άλλα νησιά των Κυκλάδων… Την ίδια ώρα, η Νάξος δεν έχει σχεδόν καμιά παρουσία στον αθηναϊκό Τύπο, αν και γίνονται τόσες εκδηλώσεις σημαντικές στο νησί μας. Η παρουσία μας στα έντυπα τής Αθήνας αποτελεί μια έμμεση διαφήμιση το νησιού μας. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος μας στη σύσταση Γραφείου Τύπου. Να αναφέρω, επίσης, ότι χρειαζόμαστε και τις γνώμες των ειδικών για τη σύσταση τού Ενιαίου Φορέα που ποτέ δεν έγινε μέχρι σήμερα, αν και ακουστήκανε κατά καιρούς πάρα πολλά από το Δήμο μας. Άμα δεν έχεις συντονισμένο Γραφείο Τύπου που να δουλεύει συστηματικά, δεν μπορεί να βγει σωστά προς τα έξω η όποια προσπάθεια προβολής τού νησιού μας. Όλα αυτά θα πρέπει να επισημάνω ότι θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα και σωστά. Ό,τι γίνεται για προβολή και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό θα πρέπει να γίνεται σωστά επαγγελματικά. Αυτό είναι … δεδομένο».
«Κ»: «Είσαι υπέρ τής συμμετοχής μας στις διεθνείς εκθέσεις τού εξωτερικού ή μήπως υπέρ τής προβολής τού νησιού μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέσω διαδικτύου; Πώς τη θέλεις εσύ την προβολή;».
Δημήτρης Λιανός: «Κοίταξε: με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να κάνει κανείς προβολή ενός τουριστικού τόπου καλό είναι. Κα στις εκθέσεις πρέπει να πάει κανείς, διότι εκεί γίνεται σύσφιγξη σχέσεων με τους ‘’τουρ οπερέιτορς’’, μια επαφή δηλαδή προσωπική, εκεί φαίνεται ότι υπάρχει ένα νησί, εν προκειμένω η Νάξος, που ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί τουριστικά, και που ενδιαφέρεται να προσελκύσει τουρίστες. Επίσης, βέβαια, χρειάζεται δυναμική προβολή μέσω τού ίντερνετ αλλά και μέσω τού γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου. Χρειάζονται όλα. Το λέω και το τονίζω αυτό. Χρειάζονται όλα, προκειμένου να έχεις μια δυναμική παρουσία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
«Κ»: «Πολιτικοί παράγοντες, πρόσωπα, που στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν διαδραμάτισαν έναν κάποιο ρόλο εδώ στο νησί, και στα τής τοπικής Αυτοδιοικήσεως, βρίσκονται κοντά σου τούτες τις ώρες;»
Δημήτρης Λιανός: «Όταν λέτε πολιτικοί παράγοντες τί εννοείτε;».
«Κ»: «Τέως βουλευτές, πρώην βουλευτές ή πολιτευτές, ο νυν βουλευτής, ο κ. Βρούτσης, λ.χ.;»
Δημήτρης Λιανός: «Όχι. Προς το παρόν δεν βρίσκεται κανένας κοντά μας. Η ‘’κίνηση’’ είναι Κίνηση Δημοτών, δεν υπάρχει καμία ομπρέλα, και από κανέναν παράγοντα πολιτικό δεν έχουμε αρωγή. Και ούτε επιζητούμε κάτι τέτοιο. Γιατί τα προβλήματα τού νησιού μας τα ξέρομε καλύτερα εμείς, πιστεύουμε, και δεν είναι θέμα των κομμάτων η επίλυση των προβλημάτων που εμείς, εδώ, αντιμετωπίζομε καθημερινά. Δηλαδή δεν είναι θέμα τού ΠαΣοΚ ή τής Ν.Δ. ή τού Συνασπισμού το αν θα πρέπει να καθαριστεί η πόλη μας ή τα γύρω χωριά».
«Κ»: «Εάν βρεθείς στο δεύτερο γύρω, με δεδομένο ότι το ΠαΣοΚ, στην περίπτωση που αντίπαλός σου είναι ο κύριος Μαράκης, θα πει ‘’Μαράκης’’… Υποθετικά μιλώ. Και λέω και τούτο: Στην περίπτωση που αντίπαλός σου είναι ο κύριος Γρυλλάκης, αν θέλεις, σίγουρα το ΠαΣοΚ δεν θα υποστηρίξει εσένα… Αν, λοιπόν, τότε, σου προσφερθεί κομματική, γαλάζια ‘’ομπρέλα’’ θα την πάρεις;».
Δημήτρης Λιανός: «Όχι. Όχι, δεν θα την πάρουμε την ‘’ομπρέλα’’. Όχι… Όχι. Όχι. Θα συνεχίσουμε ανεξάρτητοι, υπερκομματικοί και αδέσμευτοι».
«Κ»: Αλήθεια, πώς έχει το μέχρι τώρα ψηφοδέλτιό σου; Στη σύνθεσή του, αναφέρομαι… Δεν θα ρωτήσω από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονται οι περισσότεροι.. Θα ρωτήσω από ποιόν, είναι/προέρχονται οι λιγότεροι…».
Δημήτρης Λιανός: «Οι λιγότεροι;»
«Κ»: «Από τον ΛΑ.Ο.Σ.; …».
Δημήτρης Λιανός: «Δεν το βάζω έτσι το θέμα, γιατί υπάρχουν πολλά στελέχη μας που δεν έχουν κομματική ταυτότητα, οπότε θα έλεγα ότι οι περισσότεροι είναι αυτοί που δεν έχουν κομματική ταυτότητα, δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο κόμμα, δηλαδή… Το κόμμα των ανθρώπων αυτών, είναι το νησί, το νησί μας και το συμφέρον τού τόπου μας».
«Κ»: «…Για ηλικίες θα μιλήσω, τώρα… Οι περισσότεροι είναι κάτω των 40 άνω των 40;».
Δημήτρης Λιανός: «Οι περισσότεροι είναι από 35 μέχρι 50 ετών».
«Κ»: «Πώς τα πας με τις γυναικείες συμμετοχές στο ψηφοδέλτιό σου; Καλύπτεις την ποσόστωση;»
Δημήτρης Λιανός: «Έχουμε πρόσβαση αρκετή στις γυναίκες. Όχι, όχι… έχομε και γυναίκες αρκετές δίπλα μας!».
«Κ»: «Σε τι φάση βρίσκεται τούτες τις μέρες το ψηφοδέλτιό σου;»
Δημήτρης Λιανός: «Εμείς στελεχώνουμε τώρα ο ψηφοδέλτιό μας. Επιλέγουμε τους συνεργάτες μας. Βασικό κριτήριο των επιλογών μας είναι ότι η κοινωνία χρειάζεται νέους ανθρώπους ικανούς να προσφέρουν. Και είναι και δόγμα μου αυτό, γιατί εάν δεν ασχοληθούν οι νέοι άνθρωποι με τα Κοινά και ειδικά στις μικρές κοινωνίες, τότε η ανόρθωση και η ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας δεν θα επέλθει ποτέ… Δεν υπάρχει άλλη λύση… Θέλω να πω δηλαδή ότι όταν ανακυκλώνεις για πολλά χρόνια τα ίδια πρόσωπα δυστυχώς πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Πρέπει να μπει νέο αίμα στα πράγματα, για να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί με την ορμή του, τα όνειρά του, το όραμά του, το πάθος του, τους στόχους του, για να μπορέσει ο τόπος να προχωρήσει προς τη σωστή και δημιουργική κατεύθυνση. Τώρα, οι ευθύνες μας είναι μεγάλες γιατί υπάρχει ένα ολόκληρο νησί, η Νάξος, και άλλα τέσσερα δικά μας νησιά, στον ίδιο δήμο. Υπάρχουν ευθύνες μεγάλες τώρα».
«Κ»: «Αλήθεια (!), πώς τις βλέπεις τις εκλογές τού Νοεμβρίου; Θα είναι πολυέξοδες;»
Δημήτρης Λιανός: «Σίγουρα η κάθε ‘’εκλογή’’ έχει έξοδα. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως, θα πρέπει φέτος να εφαρμοστεί κανονικά ό,τι προβλέπει ο νόμος για τις προεκλογικές δαπάνες. Αυτό σίγουρα θα το τηρήσει αυστηρά η παράταξή μου. Για τις άλλες παρατάξεις δε ξέρω να πω κάτι σχετικό…».
«Κ»: «Πότε θα ανακοινώσεις τον κορμό τού συνδυασμού σου;».
Δημήτρης Λιανός: «Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Καταλαβαίνω ότι πολύς κόσμος αγωνιά… Θα κάνω όμως την ανακοίνωση 45-50 υποψηφίων περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Βλέπετε ότι αυτή την εποχή, τόσο ο νυν δήμαρχος, όσο και οι κύριοι Μαργαρίτης και Γρυλλάκης, δεν έχουν επίσημα ανακοινώσει κανέναν. Βέβαια κόσμος μαθαίνει ποιος και πού πάει. Εγώ, θα ανακοινώσω υποψηφίους σε 25 μέρες από σήμερα, επαναλαμβάνω… Εμάς μάς ενδιαφέρει η δική μας παράταξη. Για όλα θα μιλήσουμε εμείς, όταν έρθει η κατάλληλη όμως στιγμή. Εμείς, δε θα μιλάμε με γενικότητες. Θα έχουμε σαφές πρόγραμμα με σαφές χρονοδιάγραμμα, για να πειστεί ο κόσμος και να μας στηρίξει, έτσι ώστε στις 7 Νοεμβρίου να κατακτήσομε την πρώτη θέση. …Κοιτάξτε, κύριε Βλαχάκη, ήδη με έχουν πλαισιώσει αρκετοί άνθρωποι δικοί μας, άνθρωποι σκεπτόμενοι και προβληματισμένοι. Είναι δίπλα μας αυτός ο κόσμος!.. Βρισκόμαστε καθημερινά και συζητάμε για την κοινωνία μας. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή τη νέα ‘’πρόταση’’, τη δική μας ‘’πρόταση’’, που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, και ειδικά χαίρομαι πάρα πολύ που, όπως αρκετοί λένε εδώ, ‘’είμαστε η ευχάριστη έκπληξη’’, και ο καθένας μάς βοηθά με τον τρόπο του…».
«Κ»: «Ποιο ήταν το πρωινό εκείνο που είπες ‘’τώρα, βγαίνω και δηλώνω υποψήφιος;».
Δημήτρης Λιανός; «Αν θυμάμαι καλά ήτανε 4 ή 5 Ιουλίου;»
«Κ»: «Πότε την πήρες τη (σχετική) απόφαση;».
Δημήτρης Λιανός: «Δύο μέρες νωρίτερα».
«Κ»: «Την πήρες δεχόμενος παρότρυνση; Πίεση μήπως; Ή, επειδή ήσουν αποφασισμένος να μπεις μπροστά και να διεκδικήσεις με δικό σου συνδυασμό το Δήμο Νάξου;»
Δημήτρης Λιανός: «Κοίταξε, Γιάννη, κατά το προηγούμενο διάστημα δεχόμουν πιέσεις από πολλούς συνδημότες μας να ηγηθώ συνδυασμού γιατί, ας μη κρυβόμαστε, τα προβλήματα είναι πολλά και ο αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα αυτά. Ο κόσμος έβλεπε ότι οι άλλοι συνδυασμοί δεν παρουσίαζαν καμία δυναμική, τίποτα το ‘’φρέσκο’’, και μοιραία θα οδηγούμασταν στα ίδια πράγματα, στα ίδια ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα πρόσωπα που στην ουσία δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό στον τόπο μας. Στο πρόσωπό μου βλέπουν οι συμπολίτες μας τη δύναμη και την αποφασιστικότητα και τη βούληση που έχω ως άνθρωπος… Και πιστεύουν σε μένα ότι εάν εκλεγώ δήμαρχος, πολλά θέματα θα προχωρήσουν και πολλά προβλήματα σίγουρα θα επιλυθούν».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου