Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Γερμανός Καπίρης: "Το μήνυμα των εκλογών: Τα πρόβατα τελείωσαν..."

Με αφορμή και αιτία μία συνάντηση που είχαμε με τον πολιτευτή του νομού Κυκλάδων, συμπατριώτη μας ιατρό κ. Καπίρη, ανοίξαμε κουβέντα μαζί του… Κουβέντα, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που μπορεί μεν να πέρασαν στην … Ιστορία, όμως, εξακολουθούν, να είναι εδώ και να προκαλούν συζητήσεις επί συζητήσεων…


Κύριε Καπίρη, στο ξεκίνημα τής σημερινής (σ.σ.: χθεσινή) μας συνομιλίας, θα θέλαμε να διατυπώσετε ένα γενικό σχόλιο, όχι απαραιτήτως απέριττο, για το αποτέλεσμα των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών τού Νοεμβρίου, σε τοπικό επίπεδο…

Γερμανός Καπίρης: «Η διπλή κάλπη της 7ης Νοέμβρη και η μονή της 14ης Νοέμβρη είπαν πολλά, ξεκαθάρισαν κάποια, έστειλαν ηχηρά μηνύματα και τέλος βάλαν όρια μέχρι πού μπορεί να πάει αυτός ο τόπος, όταν ακολουθείται από αυτούς που έχουν τις τις τύχες του στα χέρια τους, λάθος πορεία, κύριε Βλαχάκη…

Οι πολίτες της Νάξου σ’ αυτές τις εκλογές, απέδειξαν ότι διαθέτουν πολιτικό αισθητήριο υψηλού βαθμού ευφυΐας και ότι η ανοχή έχει τα όριά της.

Εγώ, σαν πολίτης και σαν πολιτευτής αυτού του τόπου δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στην πολιτική ωριμότητα, στην αποφασιστικότητα και στην ξεκάθαρη σκέψη που οι συμπατριώτες μου άφησαν να βγει από τις κάλπες των εκλογών της αυτοδιοίκησης.

Ξεκαθάρισαν την πρώτη Κυριακή με απόλυτη σαφήνεια ότι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη σ’ αυτόν τον τόπο είναι το ΠΑΣΟΚ και ότι σε έμπειρα χέρια στελεχών του Κινήματος εμπιστεύονται οι Ναξιώτες το χειρισμό της νέας αυτοδιοικητικής δομής της Περιφέρειάς τους.

Παρεμπιπτόντως, συγχαρητήρια και καλή δύναμη στον Περιφερειάρχη μας Μαχαιρίδη Ιωάννη και στους δικούς μας Περιφερειακούς Συμβούλους.

Πήραν θέση σαφή απέναντι στο σύστημα της τοπικής εξουσίας, στον κυβερνητικό βουλευτή, στον δήμαρχο και στους συν αυτοίς, επίσης. Αξιολόγησαν, ζύγισαν και είπαν ‘’όχι’’ σ’ αυτό το σύστημα εξουσίας. Το απέρριψαν στο σύνολό του ως ανεπαρκές, ως κατώτερο των απαιτήσεων του τόπου, ως μικρότερο των προσδοκιών και των δυνατοτήτων των Ναξιωτών.

Περίπου 8.000 δημότες από τους 13.500 που ψήφισαν είπαν ‘’όχι’’ την πρώτη Κυριακή στο σύστημα της τοπικής εξουσίας. ‘’Όχι’’ σε συγκεκριμένους ανθρώπους και σε συγκεκριμένες πρακτικές, ενώ, παράλληλα, την ίδια ώρα, έλεγαν με την ψήφο στη διπλανή κάλπη, ότι εμείς οι ναξιώτες πιστεύουμε και τιμούμε τις ιδέες, τις αρχές και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον προτεινόμενο Περιφερειάρχη.

Τη δεύτερη Κυριακή, τα μηνύματα της μονής κάλπης, αυτής του Δήμου, είχαν άλλη χροιά, άλλη αποστολή και άλλους αποδέκτες. Το κύριο μήνυμα απευθυνόταν προς τα υψηλά κλιμάκια των κομμάτων και δη των μεγάλων. ‘’Δεν έχετε πλέον στο νησί, στο κάθε νησί, άβουλους ψηφοφόρους… Τα ‘’πρόβατα’’ τελείωσαν. Μπορεί να χάσετε, ανά πάσα στιγμή, και τα αβγά και τα καλάθια. Ο βουλευτής με νοοτροπία τσιφλικά, με τους κομματάρχες τσακάλια, που διορίζουν, απολύουν, εκβιάζουν, σημαδεύουν ψηφοδέλτια και συνειδήσεις, είναι ξεπερασμένη ιστορία και σε λίγο θα είναι μόνο κακή ανάμνηση.’’.

Μήνυμα είχε και για το απορριφθέν, πριν δύο εβδομάδες, σύστημα εξουσίας: ‘’Κύριοι, μυαλό δεν βάζετε… Η αλαζονεία σας φουντώνει, αντί να κατακάθεται… Κακούς, μοχθηρούς ανθρώπους που επιβουλεύονται τις καρέκλες φωτογραφίζετε… Το επταήμερτο μεταξύ των δύο Κυριακάδων, αντί να βγείτε και να πείτε στο ναξιακό λαό συγγνώμη, κάναμε λάθη, λάθη πολλά, και όσον αφορά την προσέγγιση των διαφωνούντων μαζί μας και όσον αφορά τη διαφάνεια στο Δήμο και όσον αφορά τις εθνικές εκλογές…, δεν είμαστε παραγωγικοί…, δεν μπορέσαμε’’, προτιμήσατε την ένοχη σιωπή… Το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, ήταν μια απάντηση σε όλα αυτά. Και λέει και άλλα πολλά και σημαντικά. Όπως: ‘’Κύριοι, εκτός από την κακή βαθμολογία (της πρώτης) υπάρχει και το εκτεταμένο μαύρισμα: η συντριβή’’.

Στέλνει μηνύματα το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, προς κάθε κατεύθυνση. Εμπεριέχει μήνυμα ακόμα και προς τον νικητή των Δημοτικών Εκλογών: τον Μάνο Μαργαρίτη, κύριε Βλαχάκη…

‘’Καλή δύναμη! Καλή επιτυχία στο έργο σου, είναι η ευχή των Δημοτών. Και για τον λόγο αυτόν σου δώσαμε οι πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων την ευρεία νίκη, την καθαρή εντολή να δουλέψεις για το καλό, για την προκοπή αυτού του προνομιούχου τόπου. Χρησιμοποίησε τη δύναμη αυτή θετικά. Είναι ώθηση. Δεν είναι εφησυχασμός. Δεν σου λέμε ‘’είσαι ο εκλεκτός μας και … άραξε. Το έργο σου είναι φοβερά δύσκολο. Απομάκρυνε τυχόν ‘’ζιζάνια’’ από το επιτελείο σου… Κράτα τους ‘’εργάτες’’, τους αποφασισμένους για δουλειά… Άνοιξε το Δήμο και κάλεσε μέσα νέους ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους… Φτειάξε φυτώριο ιδεών και όχι ομαδούλα οικογενειακή και ημετέρων, όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια… Πρόσεξε τα όλα αυτά, κύριε Μαργαρίτη, γιατί εμείς οι Δημότες, οι πολίτες που αγαπάμε αυτόν τον τόπο, το φύλλο το γυρίζουμε ανάποδα στις επόμενες εκλογές, εάν χρειαστεί… Έχε στο νου σου κάθε μέρα, όχι τον αριθμό ψήφων, τον δικό σου μόνο, αλλά και αυτόν του απερχόμενου…», λέει, μεταξύ άλλων, το μήνυμα προς τον κύριο Μαργαρίτη.Ερώτηση: «Μήνυμα είχαν οι εκλογές οι δημοτικές, κύριε Καπίρη, για την κίνηση των στελεχών που στήριξαν την πρωτοβουλία Γρυλλάκη;»

Γερμανός Καπίρης: «Βεβαίως και υπάρχει μήνυμα για τον κύριο Γρυλλάκη και όλους τους δημότες και τα στελέχη που στήριξαν αυτή την Κίνηση (σ.σ.: την ‘’Συμπολιτεία’’) άσχετα από το γεγονός ότι δεν προχώρησε μέχρι τέλος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δικαιώνει πλήρως (100%) τον Θανάση Γρυλλάκη και όλα τα στελέχη που τάχθηκαν δίπλα του. Είναι εμφανές και ξεκάθαρο πέρα για πέρα ότι στην υποψηφιότητα του απερχόμενου δημάρχου υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Δεν αντιπροσώπευε πλέον αυτή η υποψηφιότητα την κυβερνητική παράταξη και πολύ περισσότερο βέβαια τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Κάποιοι επιχειρούν να τους (δηλ. να μας…) φορτώσουν ευθύνες ότι και καλά ήταν κίνηση διασπαστική. Κάθε άλλο… Οι κύριοι αυτοί, προσπαθούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες, τα δικά τους βαριά ατοπήματα, τη δική τους ανεπάρκεια.

Στον Θανάση Γρυλλάκη και σε όσους στήριξαν την προσπάθειά του, πρέπει να αναγνωριστεί ότι αυτοί πρώτοι είδαν το πρόβλημα, ότι αυτοί είχαν το θάρρος να το πουν και είναι παραπάνω από σίγουρο ότι αν κάποιοι δεν ‘’λάκισαν’’ και το εγχείρημα έφθανε στις κάλπες, οι δύο διεκδικητές της δεύτερης Κυριακής θα ήταν άλλοι. Ο κ. Μαργαρίτης θα είχε άλλο ‘’αντίπαλο’’ στις 14 Νοέμβρη και πιθανότατα και το αποτέλεσμα το τελικό θα ήταν άλλο. Πρόβλημα μάλλον έχουν αυτοί που προς το τέλος της κούρσας ‘’υπέκυψαν’’, δεν άντεξαν και τρέξαν να ‘’δεθούν’’ στο άρμα του χρισμένου, που τελικά βέβαια δεν ήταν ούτε άρμα ούτε άλογα υπήρχαν να το τρέξουν».Ερώτηση: «Τί έχετε να πείτε, κύριε Καπίρη, για την κριτική που άσκησε ο υφυπουργός και τοπικός βουλευτής, Παναγιώτης Ρήγας, σε ό,τι αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και την ερμηνεία που επεχείρησε να δώσει στο τελικό (αυτό) αποτέλεσμα;»

Γερμανός Καπίρης: «Η ειρωνεία του υφυπουργού για το εκλογικό αποτέλεσμα της Νάξου και λοιπών Κυκλάδων είναι το πιο κακόγουστο ανέκδοτο, που κυκλοφόρησε τον τελευταίο χρόνο.

Η παρέα των κακών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τάχα μου στη συντριβή τον προτεινόμενο από τον κ. Ρήγα υποψήφιο, δεν έχει καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα. Την ευθύνη την έχει ακέραια ο κύριος Ρήγας. Ουδείς άλλος. Ούτε, αν θέλεις, ο απερχόμενος δήμαρχος. Δικά του λάθη πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ και στη Νάξο και στη Σαντορίνη και στην Ίο και στη Μήλο και στην Πάρο.

Οι τέσσερις από τους παραπάνω Δήμους πέρασαν στα χέρια της Ν.Δ. και ο πέμπτος, αυτός της Πάρου, σέρνεται στους διαδρόμους των Δικαστηρίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στο γειτονικό νησί.

Μήπως οι ‘’κακοί’’ της Νάξου φταίξαν και για την Σαντορίνη και για τη Νάξο και για την Ίο και για την Πάρο; Όχι, βέβαια…

Τις φθηνές δικαιολογίες για το εκλογικό Βατερλώ του κυρίου υφυπουργού, ας τις πει αλλού. Για το αποτέλεσμα της Νάξου, οι πολίτες της, οι ψηφοφόροι, έχουν ήδη δώσει ερμηνεία, μια ερμηνεία που δεν επιδέχεται ούτε αμφισβήτηση ούτε παρερμηνεία.

Η καταψήφιση του χρισμένου από τον κύριο Ρήγα συνδυασμού, καλά και σώνει, ήταν προαποφασισμένη από τους πολίτες της Νάξου πολύ πριν την 7η Νοέμβρη. Ήταν ειλημμένη απόφαση για πολλούς λόγους: Απραξία, ανεπάρκεια του Δήμου, βουλευτικές εκλογές του 2009, αντιμετώπιση του έτερου ενδιαφερόμενου στελέχους κυρίου Γρυλλάκη, αντιμετώπιση του Δημήτρη του Μπάιλα.

Ο συνδυασμός του κυρίου Ρήγα, γιατί έτσι πρέπει να λέγεται, ήταν δεδομένο ότι θα χάσει τον Δήμο. Απλά, η τόσο άγαρμπη ανάμειξη του υφυπουργού και κάνα δυο άλλων ‘’παραγόντων’’ τοπικών ήταν η αιτία που ήρθε το ποσό κακό αποτέλεσμα.

Η ‘’καταπράσινη’’ Νάξος είπε ‘’όχι’’ στον υφυπουργό και οι ‘’κακοί’’ της Νάξου τού λέμε να σταματήσει - να μην κάνει κι άλλο κακό σ’ αυτόν τον τόπο».
Συνέντευξη: Γιάννης Βλαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου