Απεφάνθη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχό του για την Ύδρευση και Αποχέτευση Μανώλη Πολυκρέτη, ότι «πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστεί Βιολογικός Καθαρισμός κάπου στην ευρύτερη περιοχή τού Κινιδάρου, ώστε τα τρεχούμενα νερά να είναι καθαρά και να μην τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα και όχι μόνο με νερά βρόμικα και σε έναν βαθμό επικίνδυνα για το περιβάλλον, τις καλλιέργειες και, συνεπώς, μεγάλη μερίδα κατοίκων του νησιού μας»…
Ήδη, αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ξεκινήσουν βολιδοσκοπήσεις παντού στα κινιδαριώτικα μέρη για τον εντοπισμό τής προσφορότερης περιοχής που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού.
Όπως είναι γνωστό ο οικείος δήμος θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο και για τα μολυσμένα νερά τού Κινιδάρου που δηλητηριάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας.
Και ενώ ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κάνει τον σχεδιασμό του για την κατασκευή ΒΙΟ.ΚΑ. στον Κινίδαρο, το φράγμα τής Φανερωμένης είναι σχεδόν άδειο. Όπως άδεια είναι και η λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών. Το γεγονός αυτό, μήνα Ιανουάριο προβληματίζει εντονότατα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και στο σύνολό του το Δημοτικό Συμβούλιο. «Εάν δεν βρέξει η ερχόμενη καλοκαιρινή χρονιά θα είναι δύσκολη. Γι’ αυτό ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Σπατάλη του νερού δεν πρέπει να γίνεται. Ξεκάθαρες κουβέντες. Από τη μια η λάθος πολιτική που ασκήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, που είχαμε το νερό να χάνεται από το φράγμα, που είναι τρύπιο, αλλά και από τη λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών, που είναι σκισμένη, και από την άλλη οι όχι πολλές βροχοπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην επάρκεια νερού μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Εμείς, θα το παλέψουμε όσο πιο καλά μπορούμε το θέμα αυτό ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού σε όλο τον κόσμο και στις επιχειρήσεις. Όμως, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί. Κατασπατάληση του νερού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται», υπογράμμισε μιλώντας στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης.
Ο ΒΙΟ.ΚΑ. τού «Κάμπου», εκτός λειτουργίας
Κατόπιν αυτοψίας της ‘Κ’ στον χώρου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στον κάμπο Γαλήνης-Εγκαρών διαπιστώσαμε ότι ο εν λόγω ΒΙΟ.ΚΑ. δεν λειτουργεί. Και δεν πρέπει να λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ζητήσαμε από τον κ. Πολυκρέτη να μας σχολιάσει το εν λόγω γεγονός, όμως αυτός αρκέστηκε στην εξής λακωνική δήλωση: «Θα τα πούμε σε λίγες μέρες. Εκείνο που θέλω να πω τώρα είναι ότι τα μοτέρ αυτού του ΒΙΟ.ΚΑ. έχουν πιάσει μούχλα και αράχνες. Τι έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για το έργο αυτό; Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα είδα κι εγώ με τα μάτια μου αυτά που είδατε και εσείς. Και διαπίστωσα, μετά λύπης μου, ότι η αδιαφορία της προηγούμενης Δημοτικής αρχής ήταν πλήρης για ένα έργο τέτοιας σημασίας. Θα τα πούμε σε λίγες μέρες».
ΔΥΟ θα είναι εφεξής οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα έχουν στην ευθύνη τους τη φροντίδα, τη συντήρηση και τον έλεγχο της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών. Τον ήδη απασχολούμενο στον εν λόγω ταμιευτήρα θα πλαισιώσει ο προσφάτως μεταταχθείς από το «Συγκοινωνιών» στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαχαιριώτης. Αμφότεροι θα «χρεωθούν» και τον ΒΙΟ.ΚΑ. των Εγκαρών, που όπως προαναφέραμε θα πρέπει να συντηρηθεί σωστά ώστε να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.
Η προ δύο ετών αποκάλυψη τής «Κ» για το νερό τής λιμνοδεξαμενής: Τότε, με χίλιους δυο τρόπους, οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να μας διαψεύσουν… Σήμερα, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…
Είναι το νερό της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών όχι κατάλληλο προς πόση. Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Οπωσδήποτε θα πρέπει να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε το νερό που καταλήγει στην εν λόγω λιμνοδεξαμενή σε χρονιά που δεν είναι ιδιαίτερα βροχερή να είναι πεντακάθαρο…
Στις 14 Ιανουαρίου τού 2009 η «Κ» είχε φέρει στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας ένα έγγραφο που δικαιολογημένα συντάραξε την κοινωνία της πεδινής Νάξου και δη αυτή της Χώρας. Το, τότε, δημοσίευμά μας είχε ως εξής:
«Τα νεότερα, με βάση όλα όσα το τμήμα Υγείας του Επαρχείου Νάξου γράφει , και λεπτομερώς και με σαφήνεια, περιγράφει, σε έγγραφό του προς τον Δήμο Νάξου, για το νερό που προμηθεύονται χιλιάδες νοικοκυριά της Χώρας Νάξου και όχι μόνο, δεν είναι καλά…
Έκανε προ ωρών ελέγχους το τμήμα Υγείας του Επαρχείου Νάξου, και «τσέκαρε» επικίνδυνα για την υγεία των συνδημοτών μας «υλικά» που μπαίνουν στα χιλιάδες νοικοκυριά του οικείου Δήμου.
‘’Το Υγείας’’ του Επαρχείου Νάξου, δίνει, μάλιστα, εντολή ‘’να διακοπεί άμεσα η λήψη του ύδατος που προέρχεται από την λιμνοδεξαμενή Εγκαρών...’’.
Κάνει λόγο για λύματα που ‘’λερώνουν’’ επικίνδυνα (για την δημόσια υγεία) το πόσιμο νερό…
Το έγγραφο του τμήματος Υγείας του Επαρχείου προς τον οικείο δήμο, έχει χθεσινή ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου, επίσης (σ.σ.: 14)…
Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση από τον Δήμο Νάξου…
Επιβάλλεται να διενεργηθούν/γίνουν έλεγχοι εξονυχιστικοί και παρεμβάσεις στην περιοχή που με τα λύματά της καθιστά το νερό της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών μη κατάλληλο προς πόση…
Το έγγραφο αυτό που αναμένεται να απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές, φέρνει σήμερα στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας η «Κυκλαδική», κατ’ αποκλειστικότητα…».
Να πώς έχει το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου που τιτλοφορείται ως εξής: «Εισροή λυμάτων στο Ταχυδιυλιστήριο ύδατος ανθρώπινης κατανάλωσης Δήμου Νάξου.
Σχετ. α) Ε1β/221/65 (ΦΕΚ 138/τ.Β’/24-02-65) Υγειονομική Διάταξη «περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων».
Β) η με αρ. οικ. Υ.Α.5673/400/97 (ΦΕΚ 192/τ.Β’/1997) όπως τροποποιήθηκε με την 19661/1982/02-08-1999 (ΦΕΚ 1811/τ.Β’/29-09-1999) «Μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων-Κατάλογος ευαίσθητων περιοχών για τη διάθεση αστικών λυμάτων».
Γ) η ΚΥΑ Υ2/2600/2001 (ΦΕΚ 892Β/11-7-2001) «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» σε συμμόρφωση με την οδηγία 98/83 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998 όπως τροποποιήθηκε με την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295 ΦΕΚ 630/τ.Β’/26-04-2007.
Δ) ΔΥΓ2/οικ.94097/19-07-2007 εγκύκλιος Δ/νσης Υγειονομικής Μηχανικής και υγιεινής περιβάλλοντος περί παρακολούθησης ποιότητας πόσιμου νερού, λειτουργίας συστημάτων ύδρευσης και λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ε) Π.Δ.51/ΦΕΚ 54 τ.Β’/08-03-2007
ΣΤ) 46399/1352/ΦΕΚ 438 τ.Β’ 03-07-1986
Σε συνέχεια του αρ.πρωτ.οικ.120/29-02-208 εγγράφου Υπηρεσίας μας για την εν θέματι αναφερόμενη υπόθεση και μετά το αρ.πρωτ.1758/17-04-2008 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι:
Διαπιστώθηκε από την Υπηρεσίας μας ότι το τελευταίο διάστημα το ταχυδιυλιστήριο ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση του Δήμου Νάξου επεξεργάζεται νερό το οποίο λαμβάνεται από τη λιμνοδεξαμενή Εγκαρών και όχι από το Φράγμα Φανερωμένης. Η εν λόγω λιμνοδεξαμενή με τη σειρά της λαμβάνει νερό από ποτάμι που διέρχεται από τις Εγκαρές στη θέση Εμπολή.
Κατόπιν όμως αυτοψίας που διενήργησε η Υπηρεσία μας την Δευτέρα 12-01-2009 διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω ποτάμι «κατεβάζει» το νερό πηγής Γαρίνου αναμιγμένο και με τα οικιακά απόβλητα του Δ.Δ. Κινιδάρου (τουλάχιστον 400 κατοίκων) τα οποία εισέρχονται στο ποτάμι από άλλον παραπόταμο (υδατόρεμα) που διέρχεται πίσω από τον Κινίδαρο φέρνοντας τα λύματα από τη θέση «Πρίνου Λαγκάδι», όπου εκβάλλονται από το αποχετευτικό σύστημα του Δ.Δ. Κινιδάρου. Τα εν λόγω λύματα υφίστανται μόνον ολιγόωρη καθίζηση εντός στεγανής δεξαμενής χωρίς καμία άλλη επεξεργασία ή χλωρίωση.
Ο χρόνος μεταφοράς του «μίγματος» από το σημείο εκβολής των λυμάτων έως το σημείο υδροληψίας υπολογίζεται σε λιγότερο από 15 λεπτά της ώρας, ενώ η ‘’διαδρομή’’ των 4 περίπου χιλιομέτρων που ακολουθούν μέχρι την Εμπολή κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι υπό σκιάν πυκνής βλάστησης. Έτσι, δεν δίνεται χρόνος στα λύματα να μειώσουν το οργανικό και χημικό φορτίο τους φυσικά, ούτε το μικροβιολογικό υπό την επίδραση ακτίνων του ήλιου αλλά ούτε και απορροφώνται από το έδαφος, μια και αυτό είναι σχεδόν σε όλο το μήκος του πετρώδες και άνευ ρωγμών (πλην ελάχιστου μήκους στην αρχή του ρέματος απόρριψης των λυμάτων, που όμως δεν αρκεί για να απορροφήσει και να συγκρατήσει τα λύματα).
Υπενθυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων των περιοδικών δειγματοληψιών νερού μετά τη διύλιση, έστω κι αν είναι εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία, αποτελούν συμπληρωματικό και όχι αποφασιστικό στοιχείο, και δεν αρκούν για να θεωρηθεί ότι το νερό είναι και ανά πάσα στιγμή ασφαλές, εφόσον δεν συνηγορούν και τα αποτελέσματα της υγειονομικής αναγνώρισης.
Οι στην προκειμένη περίπτωση μηνιαίες ή ετήσιες δειγματοληψίες που διενεργούνται όπως προβλέπεται δεν εξασφαλίζουν ότι και όλες τις υπόλοιπες μέρες το νερό δεν θα δεχθεί έστω και πρόσκαιρα χημικές και πιθανόν τοξικές ουσίες που θα καταλήξουν στις βρύσες των καταναλωτών (οργανικοί διαλύτες, βιοκτόνα, άλλα τοξικά και οτιδήποτε μπορεί να προκύψει από τις δραστηριότητες των κατοίκων του Κινιδάρου που καταλήγει στην αποχέτευση), είτε ότι δεν θα δημιουργηθούν τριαλογονομεθάνια κ.λπ., λόγω της χλωρίωσης σε συνδυασμό με την αύξηση των οργανικών ενώσεων του νερού.
Σημειωτέον, ότι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου το εν λόγω νερό (εσωτερικού δικτύου) χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητη γεύση και ελαφρώς καφεκόκκινο χρώμα.
Η διαδικασία της ταχυδιύλισης που εφαρμόζεται εν προκειμένη περιπτώσει για τον καθαρισμό του ύδατος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωσης προβλέπεται μόνο για νερά Κατηγορίας Α1 σύμφωνα με το Παράρτημα 1 άρθρου 10 της (στ) σχετικής.
Ως εκ των παραπάνω πρέπει να διακοπεί ΑΜΕΣΑ η λήψη του ύδατος που προέρχεται από την λιμνοδεξαμενή Εγκαρών.
Επίσης θα πρέπει να διακοπεί (επίσης άμεσα) η διοχέτευση των λυμάτων του Κινιδάρου στο εν λόγω ρέμα- ποτάμι διότι αυτή τη στιγμή δεν πληρούν τους όρους επεξεργασίας που προβλέπονται από την υφιστάμενη Απόφαση καθορισμού Αποδέκτη Νομάρχη Κυκλάδων (αρ.πρωτ.οικ. 4456/16-06-2004) (δεν περνάνε από Βιο.Κα. τριτοβάθμιας επεξεργασίας) και να διοχετεύονται με άλλο νόμιμο τρόπο.
Τέλος, παρακαλούμε για την άμεση αποστολή στην υπηρεσία μας των αποτελεσμάτων όλων των δειγματοληψιών ύδατος (μηνιαίων και ετήσιων) που έχετε διενεργήσει κατά το έτος 2008 (πλην όσων διενήργησαν οι Υπηρεσίες μας από κοινού) για το εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο ύδατος καθώς και αυτά του ύδατος του εν λόγω ποταμιού από το σημείο υδροληψίας στην Εμπολή Εγγαρών.
Όλοι οι αποδέκτες του παρόντος παρακαλούνται για ενημέρωση ή και δικές τους ενέργειες έκαστος κατά αρμοδιότητα για την προστασία της υγείας των πολιτών του Δήμου Νάξου με οποιοδήποτε τρόπο (πρόσθετα έργα, εναλλακτικές πηγές υδροληψίας, προστασία των ήδη υπαρχόντων κ.λπ.) για την εξασφάλιση υγιεινού και ασφαλούς νερού».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου