Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

"Θα πίνουμε νερό από την βρύση..." ο στόχος του Μανώλη Μαργαρίτη

ΠΑΡΑ τις δυσκολίες και τα εμπόδια που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης (σ.σ.: δυσκολίες αντικειμενικές και εμπόδια που οφείλονται στα πανθομολογούμενα «κενά» τού νόμου τού «Καλλικράτη»), αισιοδοξεί. Και δηλώνει: «Όλοι μας είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Όμως, εκείνο που θέλω να δηλώσω δημόσια είναι ότι ο στόχος μου είναι ένας: Τα θέματα της καθημερινότητας και η υγεία των συνδημοτών μας. Και επειδή τις τελευταίες μέρες η ‘’Κυκλαδική’’ κάνει συνεχείς αναφορές στο θέμα του Νερού, το ξεκαθαρίζω: Στόχος μου είναι το νερό που θα μπαίνει στις βρύσες όλων των νοικοκυριών με κάθε κόστος θα επιδιώξω να είναι νερό πόσιμο. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Όμως, είμαστε όλοι μας υποχρεωμένοι να παλέψουμε. Όλοι μας, επαναλαμβάνω, και εγώ προσωπικά. Αυτός είναι ο στόχος μου. Τα προβλήματα της καθημερινότητας και η υγεία των πολιτών είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής Αρχής».

Την ώρα που δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανέλυσε στην «Κυκλαδική» τον βασικό κορμό τού σχεδιασμού της πλειοψηφίας του ημέτερου δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ.: «Θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι κεραίας», μας δήλωσε) οι πληροφορίες που έφταναν στ’ αφτιά μας ανέφεραν ότι η αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίαση τού Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες δύο από τα πιο σημαντικά θέματα της εν λόγω συνεδριάσεως θα είναι η Συγκρότηση Κοινωφελούς Επιχειρήσεως, καθώς επίσης και η Συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.



Για το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, τη μέριμνα, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις δημοτικές υπηρεσίες, την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, την ύδρευση, την αποχέτευση, την καθαριότητα, το λιμάνι, το αεροδρόμιο και για άλλα πολλά, έκανε απέριττες αναφορές ο πρώτος «καλλικράτειος» δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μιλώντας στην Κυκλαδική. Και αναφερόμενος στο περιβάλλον υπογράμμισε:

«Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος, σε αρμονική σχέση με τους ανθρώπους, αποτελεί για εμάς την πιο σημαντική αναπτυξιακή διαδικασία.

Γι’ αυτό θα περιλάβουμε στο σχέδιο δράσης μας για το περιβάλλον, πλήθος άμεσων ενεργειών όπως ανάδειξη και οριοθέτηση φυσικών οικοσυστημάτων, αναβάθμιση και προφύλαξη υγρότοπων, περιπατητικά μονοπάτια ήρεμης φυσικής ομορφιάς και ψυχικής ευφορίας, προστασία υγρότοπων, κεδροδασών, προστασία της άγριας πανίδας, διαχείριση δηλ. περιοχών “Natoura” κ.λπ., στήριξη περιβαλλοντολογικών ομάδων, προστασία των παραλιών από ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις, εκβραχισμούς, περιττές τσιμεντοστρώσεις και δημιουργία σκουπιδότοπων, εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, αναβάθμιση πάρκων, δημιουργία χώρων πρασίνου σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, προστασία της θάλασσας, καθαρισμός ακτών και ποταμών και πολλά άλλα…».



Για την κοινωνική πολιτική, τη μέριμνα και την πρόνοια, υποστήριξε:

«Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο το Νοσοκομείου Νάξου, αλλά και τα ιατρεία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Θα παράσχουμε ημερήσιας φροντίδα στους ηλικιωμένους. Κι ακόμη: δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, παροχή φαρμάκων σε ανασφάλιστους και επίσκεψη κατ' οίκων σε αναξιοπαθούντα άτομα, ενώ θα στηρίξουμε και τη δημιουργία Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών. Θα απαλλάξουμε άπορες οικογένειες από δημοτικά τέλη, ενώ θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη σε πολύτεκνες οικογένειες και σε άπορους…».



Στην αναφορά του στον πολιτισμό, τόνισε: «Η προχειρότητα και ο ρηχός εντυπωσιασμός ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η Νάξος ήταν και θα παραμείνει πολυπολιτισμική. Η τέχνη και ο πολιτισμός παίρνουν ξανά τη θέση που τους αξίζει. Ο τόπος που χάνει την πολιτιστική του ταυτότητα, χάνει την ίδια του την υπόσταση… περισσότερα δεν θα πω σήμερα».

Περί τουρισμού…

«Κοιτάξτε: Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι η αναβάθμιση του τουριστικού ρεύματος προς τη Νάξο και τα νησιά μας και μέσω αυτής, η άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου με άξονες στήριξης το συνεδριακό τουρισμό, τον εκκλησιαστικό τουρισμό, τον εκπαιδευτικό τουρισμό και τον αγροτοτουρισμό. Μέλημά μας επίσης είναι η επιμήκυνση τής τουριστικής περιόδου και η προβολή των νησιών σε διεθνή και εγχώρια Μ.Μ.Ε και συμμετοχή του Δήμου σε εγχώριες και διεθνής εκθέσεις τουρισμού, καθώς και η σύνδεση της Νάξου με άλλους νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και η εγκατάσταση γραφείων ΕΟΤ στη Νάξο. Εννοείται ότι θα κοιτάξουμε όσο πρέπει και το θέμα των δρομολογίων. Δεν είναι κατάσταση αυτή που επικρατεί με τα δρομολόγια τούτη την οικονομικά δύσκολη εποχή.

Περιεκτική ήταν η επισήμανσή του στο θέμα των Υπηρεσιών του δήμου. Είπε: «Επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση και η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη από τις υπηρεσίες του Δήμου: Πρώτης προτεραιότητας είναι τα θέματα που αφορούν στην καθαριότητα, τη συγκοινωνία, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τις διαδημοτικές συνεργασίες, τη συμμετοχή, τη διαφάνεια κ.λπ. Όλα αυτά είναι θα έλεγα οι πάγιες υποχρεώσεις του Δήμου που συνιστούν αυτονόητα δικαιώματα του πολίτη».

Τον απασχολεί τον κ. Μαργαρίτη η ανάπτυξη του νέου δήμου. Να, τι μας είπε: «Με τη σωστή αξιοποίηση ίδιων πόρων και τις χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προωθήσουμε τις επενδύσεις δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και τη βάση για την αναζωογόνηση της αγοράς. Εκτός των άλλων, θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας για οικιστική ανάπτυξη, που παρέχουν τα θεσμοθετημένα όρια οικισμών. Η συμμετοχή του Δήμου στα διεθνή δίκτυα αμοιβαίας συνεργασίας και πληροφόρησης για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η εντατικοποίηση και η ποιοτικότερη συμμετοχή του Δήμου στις Τουριστικές Εκθέσεις, η τουριστική προβολή του νησιού, η προβολή της ιστορίας του, του πολιτισμού του και του σύγχρονου τρόπου ζωής, η οικονομική ισχυροποίηση του Δήμου μετά από τη διαφάνεια στη διοίκηση του θα είναι σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και ο καλύτερος τρόπος της ριζικής καταπολέμησης της ανεργίας».

Κεφάλαια όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, έδειξε να τον απασχολούν εντονότατα.

Υπογράμμισε: «Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων, νερό σε όλα τα χωριά και τα νησιά του Δήμου μας. Πόσιμο νερό στα σπίτια, δημιουργία νέων φραγμάτων και δεξαμενών, πρόγραμμα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Είμαι ξεκάθαρος. Νερό σε όλα τα σπίτια. Νερό θα επιδιώξω να πίνουμε από τη βρύσες των σπιτιών μας…».



Για την καθαριότητα: «Συχνή αποκομιδή απορριμμάτων τις νυχτερινές ώρες και ώρες μη αιχμής. Υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων. Καθημερινός καθαρισμός όλων των δρόμων, κεντρικών και μη, πόλης και χωριών. Τοποθέτηση δημοτικών, ατομικών τουαλετών σε κατάλληλα σημεία του Δήμου μας. Αύξηση και αξιοποίηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Συχνό πλύσιμο κάδων αποκομιδής απορριμμάτων και απολύμανση αυτών. Καθαρισμός και περίφραξη εγκαταλελειμμένων κατοικιών και οικοπέδων, συγκέντρωση εγκαταλελειμμένων τροχοφόρων. Ειδική μέριμνα καθαριότητας σχολείων, Νοσοκομείων, Παιδικών Σταθμών. Ειδικό πρόγραμμα καθαριότητας και φωτισμού του Κάστρου».



Περί αποχετεύσεως…

«Σύνδεση των χωριών με τον ΒΙΟΚΑ, επέκταση δικτύου αποχέτευσης και δημιουργία μικρών μονάδων ΒΙΟΚΑ σε απομακρυσμένους οικισμούς. Αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη και στην περιφέρεια. Αξιοποίηση των χιλιάδων κυβικών νερού που προέρχονται από το βιολογικό καθαρισμό για εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα του λιβαδιού.

Τα μεγάλα έργα -λιμάνι, αεροδρόμιο-, ανέφερε: «Δεδομένης της θέσης και του ρόλου του νησιού της Νάξου γενικά αλλά και του Δήμου ειδικότερα (του οποίου η έδρα αποτελεί την πύλη εισόδου – εξόδου του Νοτίου Αιγαίου), καθοριστική σημασία αποκτούν οι κόμβοι – σταθμοί που εξυπηρετούν τις υπερτοπικές διασυνδέσεις και συγκεκριμένα το λιμάνι.

Κατά συνέπεια λόγο του μεγέθους και του ρόλου του νησιού υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και υπηρεσιών, που αφορούν άμεσα και έμμεσα τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η αδιαφορία και οι λανθασμένοι χειρισμοί των απερχόμενων Δημοτικών αρχών, είναι η αιτία της μη βελτίωσης του λιμανιού και του αεροδρομίου της Νάξου.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις, σήμερα κρίνονται ανεπαρκείς. Είναι αναγκαία λοιπόν η άμεση βελτίωση του υπάρχοντος λιμένα λόγω της αδυναμίας ικανοποίησης των σημερινών αναγκών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η εύρεση κατάλληλου χώρου για δημιουργία νέου μεγάλου εμπορικού λιμανιού.

Κατασκευή λιμανιού στο Βόλακα, για την εξυπηρέτηση μικρών νησιών.

Εκβάθυνση λιμανιού και αλιευτικού καταφυγίου “Μυρτιδιώτισσας”.

Επέκταση και διαπλάτυνση του νοτίου μόλου που θα μας προστατεύει απ’ το γαρμπή.

Επέκταση του βόρειου μόλου.

Ολοκλήρωση του λιμανιού της Αγ. Άννας και κατασκευή μικρών καταφυγίων σκαφών, σε κατάλληλα σημεία του νησιού.

Όλα αυτά τα απαραίτητα λιμενικά έργα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά στο αεροδρόμιο: Η αδιαφορία, η ατολμία, η ανεπάρκεια, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι λανθασμένοι χειρισμοί της Δημοτικής αρχής είναι η αιτία της μη επέκτασης και μη βελτίωσης του αεροδρομίου της Νάξου.

Είναι κοινά αποδεκτή η ανάγκη εξασφάλισης διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης, ο οποίος να πληρεί τις προδιαγραφές για υποδοχή πτήσεων “charter”.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αδυναμία μεταφοράς του αεροδρομίου σε νέα θέση, δεδομένου του υψηλού κόστους και του γεγονότος ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., δεσμευόμαστε:

Κατ’ αρχήν για άμεση βελτίωση του μικρού σημερινού αεροδρομίου, ώστε να είναι δυνατόν να δέχεται μεγαλύτερα αεροσκάφη και στη συνέχεια προσπάθεια εύρεσης χώρου για μελλοντική κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου, αφού προηγουμένως εκπονηθεί κατάλληλη μελέτη κι εξασφαλιστεί σχετική πίστωση.

Και έκλεισε την αναφορά του, σχολιάζοντας το θέμα που έχει να κάνει με το οδικό δίκτυο.

Να, τι μας δήλωσε:

«Η αναβάθμιση και η προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του οδικού δικτύου της Νάξου, των χωριών και των νησιών του Δήμου μας, αποτελούν για εμάς υποχρέωση και δέσμευση για βελτίωση και επέκταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

Τα προβλήματα πλέον είναι ενιαία και δε μπορούν να αντιμετωπιστούν χωριστά.

Υπάρχει ανάγκη για σχεδιασμό και παρέμβαση στην έξοδο – είσοδο της Χώρας και στις εισόδους κι εξόδους των οικισμών, για την ομαλή κυκλοφοριακή ροή.

Μελέτες και παρεμβάσεις στα τμήματα του οδικού δικτύου με μικρό πλάτος (π.χ. εντός οικισμού Τριπόδων – Κυνιδάρου – Κουρονοχωρίου κλπ.). Έλεγχος και παρέμβαση στατικής επάρκειας θολωτών γεφυριών (π.χ. γεφύρι Αγ. Σώστη στο δρόμο Σαγκρί – Χαλκείου, γεφύρι στη θέση “Γκρεμνά” στο δρόμο Χώρας – Εγγαρών κλπ.)

Δημιουργία περιφερειακού δρόμου Νάξου και παρακαμπτήριες οδοί οικισμών.

Δίκτυο αγροτικών δρόμων (διανοίξεις – βελτιώσεις) στην επικράτεια του Δήμου μας.

Κατασκευή και διαπλάτυνση πεζοδρομίων στα αστικά τμήματα του οδικού δικτύου

Βελτίωση της ποιότητας του οδοστρώματος του συνόλου του οδικού δικτύου.

Οριζόντια και κάθετη σήμανση σε όλο το οδικό δίκτυο.

Άμεση εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης της πόλης της Νάξου – επέκταση των ορίων οικισμών.

Μονοδρομήσεις – πεζοδρομήσεις – πάρκινγκ – πλατείες – αναπλάσεις κτηρίων – κυκλοφοριακό – πνεύμονες πρασίνου.

Προώθηση διαδικασιών για την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου.

Μελέτη για τη δημιουργία επίγειου και υπόγειου περιφερειακού πάρκινγκ.

Ώθηση οικοδομικής δραστηριότητας.

Δέσμευση για τη μεταφορά του νεκροταφείου Νάξου και τη δημιουργία πάρκου στο χώρο του υπάρχοντος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου