Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γεννήθηκε η «συν +αξία»

Όταν οι Atenistas έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα αρκετοί σκέφτηκαν ότι ήρθαν κάποιοι έξυπνοι για να πουλήσουν φούμαρα και να φύγουν…. Όμως, ήρθαν κι έμειναν. Απέδειξαν με τις πράξεις τους (πρωτοβουλίες ή δράσεις στην δική τους αργκό) σε κάθε γειτονία της Αθήνας ότι μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά ότι αδυνατεί να πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή, το κράτος γιατί πολύ απλά δεν υπολογίζει το κόστος, είτε αυτό είναι πολιτικό είτε οικονομικό.

Οι - istas όμως δεν έμειναν στην Αθήνα, πήραν το δρόμο και έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκουμε τους Thessalonistas που αριθμούν 4,900 μέλη. Στη Κομοτηνή είναι οι Komotinistas βάζοντας τέλος στη διάρκεια Ελλήνων και Τούρκων. Στα Ιωάννινα, ένα άσχημο προσωνύμιο (οι παγουράδες) έγινε σύνθημα Pagouristas και πλέον η πόλη αρχίζει να αναπνέει. Πέντε ακόμη πόλεις ή νησιά έχουν τους δικούς τους – istas. Στην Μυτιλήνη είναι οι Aeolistas στο Ηράκλειο Κρήτης είναι οι Minoistas, στην Κέρκυρα οι Kantounistas στην Πάτρα οι Patrinistas και στον Πειραιά (επειδή θέλουν να διαφέρουν λίγο) οι «Pire-A-ctive».

Αφύπνιση

Τι κάνουν όλοι αυτοί; Προφανώς την …λάντζα καθώς καθαρίζουν δημόσιους χώρους, μάχονται για τα δικαιώματα των ποδηλατών και των πεζών, δενδροφυτεύουν και βέβαια αυξάνονται και πληθύνονται. Επειδή όμως είναι παιδιά που ξέρουν τα …μυστικά δεν φοβούνται την αντίδραση, έχουν ως αρωγό την τεχνολογία και δη το Internet (Blog facebook twitter) και δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι πολλές φορές λειτουργούν και σαν το δωρεάν δεξί χέρι της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Είναι εθελοντές που έχουν ως πρωταρχικό στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους και τους αρμόδιους και ουσιαστικά να σηκωθεί ο κόσμος από τον καναπέ του σπιτιού…

Συν +αξία

Τι κάνουν όμως οι ..istas στη Νάξο; Βασικά το όνομά τους είναι «Συν +αξία» και χωρίς τυμπανοκρουσίες προσπαθούν να δώσουν λύσεις και όραμα εκεί όπου ο Δήμος ή ο πολιτικός αδυνατεί. Όπως μας λέει ο Γιώργος (τα επίθετα άλλωστε δεν έχουν νόημα για τα μεγάλα παιδιά) «επεμβαίνουμε εκεί όπου έχει αποτύχει το σύστημα. Αποτελούμε ουσιαστικά μία παγκόσμια ανάγκη ώστε να ενεργοποιήσουμε και πάλι τον εαυτό μας μακριά από κόμματα ή συμφέροντα με μόνο όραμα να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στον τόπο μας. Τίποτα άλλο» Το κίνημα αυτό ως ιδέα ψήνεται περίπου πέντε χρόνια. Όμως το timing μοιάζει ιδανικό πλέον. Πολύ ήταν αυτοί που απόλαυσαν τα φετινά Χριστούγεννα τα μικρά χάπενινγκ που στήθηκαν σε μερικές γωνιές της πόλης με σκοπό να δώσουν λίγο χρώμα σε ένα νησί που είχε χάσει τον προσανατολισμό του. Έρχονται για να καλύψουν ένα μεγάλο κενό σε θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα μας.

Δράσεις

Είναι εθελοντές, άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μας και αναζητούν κι άλλους που να έχουν ιδέες ώστε η Νάξος να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Δράσεις μπορούν να γίνουν, υπάρχουν στο πρόγραμμα όπως λέει ο Σπύρος αλλά πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμοι για να τις δείξουν. Προφανώς θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν όχι μέσα από ένα κείμενο εφημερίδας αλλά από μία δράση, πρωτοβουλία που θα φέρει το σημάδι τους. Έστω κι εάν έχει σχέση με το εορταστικό τριήμερο των Αποκριών. Άλλωστε οι εθελοντές δεν κρύβουν ότι τους αρέσει η διασκέδαση. Και απολαμβάνουν κάθε στιγμή της ζωής. Εάν λοιπόν μία ημέρα δείτε τον Αι Γιώργη καθαρό από σκουπίδια ή μπάζα μην αναρωτηθείτε εάν το έκανε μόνος του ο Άγιος. Τέσσερα χρόνια τώρα άλλωστε το κάνει μόνος του λίγο πριν αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να γίνουμε κι εμείς μέλη της «συν+αξία» ώστε να προκύψουν κι άλλες δράσεις που θα μας κάνουν όλους υπερήφανους…
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου