Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

"Δεν είμαστε υποχρεωμένοι" λένε από τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το "κούρεμα" της ανάρτησης των Χρηματικών Ενταλμάτων στη "Διαύγεια"

Εδώ και περίπου ένα μήνα έχει σταματήσει η ανάρτηση στο πρόγραμμα «Διαύγεια» η ανάρτηση των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προς τους οφειλέτες του.
Το παράξενο είναι ότι συνέπεσε η κίνηση αυτή όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος από την μείζονα αντιπολίτευση σχετικά με την πληρωμή συγκεκριμένων προμηθευτών δημιουργώντας την αίσθηση ότι στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Είναι όμως έτσι;
Η διάρρηξη
Ο αντιδήμαρχος κ. Ανεβλαβής που είναι υπεύθυνος για το οικονομικό κομμάτι του Δήμου από την πρώτη στιγμή είχε εισηγηθεί την ανάρτηση όλων των πληρωμών και οτιδήποτε είχε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι …υπάρχει κρυφό σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα. Όμως, η διάρρηξη που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να βρουν οι επίδοξοι διαρρήκτες τα 5 εκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται ήταν στον Δήμο έκανε αρκετούς να σκεφτούν εκ νέου εάν είναι σωστό να αναρτώνται τα οικονομικά δεδομένα στο διαδίκτυο. Μάλιστα, όταν αργότερα έγινε και η απαγωγή κόρης Δημάρχου στην Ήπειρο, οι Δημοτικοί άρχοντες είχαν εκφράσει την δυσφορία ακόμη και για την δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» τους. Καλό το διαδίκτυο αλλά όπως αποδεικνύεται γεννάει …επίδοξους ληστές.
Αρνητική γνωμάτευση
Κι εάν αυτά ακούγονται ψιλά γράμματα υπάρχει και μία ακόμη εξήγηση για την «απαγόρευση» ανάρτησης οικονομικών δεδομένων μέσω του προγράμματος «Διαύγεια». Κι αυτό έχει να κάνει με δύο βασικούς λόγους. Ο ένας πρακτικός. Καλώς ή κακώς ο Δήμος δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει έναν υπάλληλο κάθε ημέρα ώστε να ανεβάζει στο διαδίκτυο τα χρηματικά εντάλματα πληρωμών καθώς ο χρόνος είναι αρκετός και άνευ ουσίας. Και με τη λέξη «άνευ ουσίας» πηγαίνουμε στον δεύτερο λόγο που είναι και ο πλέον καθοριστικός για την απόφαση που έχει ληφθεί από την δημοτική αρχή ώστε να μην συνεχίζεται η ανάρτηση των ΧΕΠ. Ποιος είναι αυτός; Μα η γνωμάτευση του Νομικού Τμήματος ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από το Δήμο να γίνεται η ανάρτηση των συγκεκριμένων ενταλμάτων. Όπως ειπώθηκε «όλα τα δικαιολογητικά είναι γνωστά και δημοσιευμένα, το μόνο που ουσιαστικά δεν αναρτούμε είναι το ένταλμα πληρωμής. Από τη στιγμή που υπάρχει και η γνωμάτευση του Νομικού Τμήματος όλα είναι νόμιμα»
Κανείς Δήμος
Και στο ερώτημα γιατί τώρα κι όχι από την αρχή; Η απάντηση πολύ απλή. Κανένας Δήμος δεν προχωρεί σε αυτού του είδους τις αναρτήσεις. Υπήρξε επαφή σε νομικό επίπεδο τόσο με τη Σύρο όσο και με την Πάρο και άλλα νησιά και πήραμε την ίδια αρνητική απάντηση. «Ξεκινήσαμε έχοντας την εντύπωση ότι οφείλουμε να πραγματοποιούμε αυτού του είδους τις αναρτήσεις. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η νομική υποχρέωση και έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, γιατί να το συνεχίσουμε;» Και με δεδομένο ότι όλα τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά δημοσιευμένα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πήρε την απόφαση να σταματήσει την ανάρτηση των ΧΕΠ…
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου