Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ναξιώτικη Αποκριά: Στο ίδιο έργο θεατές ...αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές

Φιλόδοξη η προσπάθειά τους, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι πολλοί από τους παλιούς και επί σειρά πολλών ετών, καθ’ όλα επιτυχημένοι «εργάτες» των εκδηλώσεων της Αποκριάς στο νησί μας, (Γιάννης Φρατζέσκος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Καμβύσης, Νίκος και Μάριος Σπανός, Γιάννης Δρυμαλίτης, Αλέξης και Δημήτρης Φρατζέσκος και άλλοι) για πολλούς και διαφόρους λόγους είναι εκτός εκδηλώσεων…
«Ένα μεγάλο συγγνώμη δικό μου στον Γιάννη τον Δρυμαλίτη και στην ομάδα του… που έχει κάποιους φίλους που ασχολούνταν ενεργά με το καρναβάλι στο νησί μας επί σειρά ετών,  πράγμα που δε γνώριζα, αλλά ένα έχω να τους πω: ποτέ δεν είναι αργά. Αν θέλει ο Γιάννης, και όλοι όσοι είναι κοντά του ευπρόσδεκτοι, είναι έστω και στο παρά πέντε, να έρθουν μαζί μας, να γίνουμε όλοι ένα και να προχωρήσουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά για ακόμη καλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στο νησί μας», δήλωσε, χθες, αργά το μεσημέρι στη «Κ» και στον υπογράφοντα, ο κ. Μαυρογιάννης. Και πρόσθεσε: «Κι εγώ, εθελοντής είμαι εδώ. Όπως από την Δημοτική μας Κοινότητα και ο Νίκος ο Σέργης. Δεν χρειάζεται απόφαση της κοινότητας όταν οι άνθρωποί της δηλώνουν εθελοντικά συμμετοχή σε μια προσπάθεια για το καλό του τόπου μας. Προσπαθούμε, Γιάννη, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και θα πετύχουμε πιστεύω ότι πιο καλό είναι δυνατόν να γίνει. Ευχαριστούμε όλοι εμείς, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Ναυπλιώτη – Σαραντηνό, και όλους εμάς μετά, όλα τα παιδιά που μέχρι πέρσι ανέδειξαν το καρναβάλι της Νάξου και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορα του νομού των Κυκλάδων, σε όλη την Ελλάδα. Εμείς, συνεχίζουμε τώρα και είμαστε ανοιχτοί σε όλους. Μοχθούμε κι εμείς για το νησί μας και το καρναβάλι του που έχει γίνει ήδη θεσμός και συνεχίζουμε. Θα πάμε πάρα πολύ καλά.
Ρωτήσαμε τον κ. Μαυρογιάννη: «Ακούστηκε ότι μπορεί να μη γίνει καρναβάλι, φέτος. Ανταποκρίνονται στην αλήθεια όλα προ διμήνου ακούστηκαν;». Και η απάντησή του ήταν η ακόλουθη: «Είπαμε προ 45-50 ημερών στον δήμαρχο κ. Μαργαρίτη ότι κάτι ακούγεται ότι μπορεί να μη γίνει καρναβάλι φέτος. Και μας είπε ‘το καρναβάλι πρέπει να γίνει και θα γίνει. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Δεν περισσεύει κανένας. Όποιος θέλει, ας βοηθήσει.’. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Είχα μαζί μου από την αρχή τον Γιάννη Τσολάκη. Και βεβαίως, εννοείται, ότι τα ηνία πήρε στα χέρια του ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Ιάκωβος ναυπλιώτης τον οποίο δημοσίως το ευχαριστώ πολύ. Είναι η ‘ψυχή’ της προσπάθειας που γίνεται αυτές τις ημέρες. Μιας προσπάθειας που ξεκίνησε προ 40-45 ημερών.
Το οικονομικό της προσπάθειας αυτής, ότι δηλαδή δαπανηθεί για τις φετινές εκδηλώσεις, θα τις καλύψει από το ταμείο το νομικό πρόσωπο του Δήμου μας του οποίου προϊστάμενος, πρόεδρος είναι ο κ. Ναυπλιώτης. Εμείς, όλοι οι άλλοι βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να λειτουργήσουν όλα σωστά.
Το φετινό καρναβάλι θα είναι από τα καλύτερα που μέχρι σήμερα έχουν γίνει στο νησί μας. Ίσως το καλύτερο.
Θα ήθελα να πω στο σημείο αυτό ότι θα ήθελα να είναι κοντά μας όλα τα παιδιά που μέχρι σήμερα ασχολήθηκαν με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο νησί μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Κοντά μας τα θέλουμε όλα αυτά τα παιδιά. Από τον Γιάννη τον Φρατζέσκο, μέχρι τον Νίκο τον Σπανό, τον Γιάννη τον Δρυμαλίτη, και, βεβαίως, τον Γιώργο Καμβύση που για ευχάριστους λόγους οικογενειακούς δεν θα μπορέσει να είναι κοντά μας και,, επίσης, όλα τα άλλα παιδιά της ΣΥΝΑΞΙΑΣ: τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τους άλλους…»
Ζητήσαμε από τον κ. Μαυρογιάννη να μας πει «γιατί;» αρκετοί από τους πρωτεργάτες των προηγούμενων καρναβαλικών εκδηλώσεων επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στην προετοιμασία του φετινού καρναβαλιού. Για να μας απαντήσει: «Η ΣΥΝΑΞΙΑ που εννοείς, ανταποκρίθηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Κάνανε γενική συνέλευση, κάποιοι πήγαν στη γενική συνέλευση και κάποιοι δεν συμμετείχαν στη συνέλευση. Όλοι οι άλλοι είναι πολύ κοντά μας. Εμείς, θα θέλαμε να είναι όλοι κοντά μας. Και η πρόσκλησή μου ακόμη και τώρα στο παρά πέντε προς όλους όσοι μείνανε από μόνοι τους απέξω, παραμένει ανοιχτή.
Μαζί μας είναι αυτές τις ώρες τα παιδιά της ΣΥΝΑΞΙΑΣ, όλα όσα θέλησαν να μας συμπαρασταθούν, τα παιδιά του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και άλλοι. Να σου αναφέρω μερικούς: Γιάννης Τσολάκης, Βαγγέλης Βουτσίνος, Στέφανος φρατζέσκος, Βαγγέλης Φραγκίσκος, η Κατερίνα η Σιδερή, από τη Δημοτική Κοινότητα Νάξου, εγώ και ο Νίκος ο Σέργης, ο Στέλιος ο Παγώνης και η Σοφία η Χάλκου (ΣΥΝΑΞΙΑ) και βέβαια η κα Ευδοκία Μπαρδάνη που ξεπέρασε με τις προσπάθειές της κάθε προσδοκία μας, αλλά και τα παιδιά της Λέσχης Μοτοσικλετιστών. Από το πρωί, καθημερινά, μέχρι το βράδυ είμαστε όλοι εδώ και περιμένουμε, σου επαναλαμβάνω και όλους τους παλιούς, φτάνει να θέλουν… Και κάτι ακόμη: Για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε τρία έπαθλα για τα καλύτερα άρματα.
Στην παραλία θα υπάρχουν και σουβλάκια και κρασί…
Και μουσική θα έχουμε και ήχο. Δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο συμπατριώτης μας που θα αναλάβει να μας καλύψει ηχητικά. Την πιο συμφέρουσα επιλογή θα κάνουμε. Όλοι είναι καλοί και έμπειροι».




«Δεν αρνήθηκα ποτέ… Γιατί τέτοια συμπεριφορά…»
«Δεν αρνήθηκα ποτέ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο νησί μας. Αυτή είναι η αρχή μου και δεν την παραβιάζω ποτέ. Όμως, Γιάννη, δεν κλήθηκαν να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις ποτέ και από κανέναν. Κανένας άλλος από τους παλιούς, όπως ο Νίκος και Μάριος Σπανός, όπως ο μεγάλος καλλιτέχνης Γιάννη Φρατζέσκος, ο Δημήτρης και ο Αλέξης Φρατζέσκος και άλλοι που συμμετείχαν στις εκπληκτικές πολύ περσινές εκδηλώσεις.
Θεωρώ, Γιάννη, ότι μας απαξίωσαν όλους. Προσωπικά, εγώ, δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά. Όπως και να ‘χει, εύχομαι καλή επιτυχία στις φετινές εκδηλώσεις», μας δήλωσε χθες το μεσημέρι το άλλοτε μέλος της κοινωφελούς Επιχειρήσεως Νάξου και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου κ. Μαργαρίτη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, Γιάννης Δρυμαλίτης.  


Είναι στοίχημα…
Κατά γενική ομολογία το φετινό καρναβάλι όπως αυτό διοργανώνεται αποτελεί ένα στοίχημα, ένα στοίχημα που οι φετινοί διοργανωτές βάζουν. Θα είναι καλύτερο του περσινού; Μέτρο συγκρίσεως υπάρχει. Το αποτέλεσμα των φετινών εκδηλώσεων που κορυφώνονται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της μεταπροσεχή Κυριακή θα αποδείξει πράγματα. Αν δηλαδή, οι νέοι πρωταγωνιστές των καρναβαλικών εκδηλώσεων τα καταφέρουν καλύτερα από τους παλαιούς.
Για 4η συνεχόμενη χρονιά η καρδιά του Καρναβαλιού χτυπάει στην Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες!
Το 3ήμερο 28 Φεβρουαρίου, 1& 2 Μαρτίου σας προσκαλούμε να ζήσετε από κοντά τη νησιώτικη φιλοξενία σε συνδυασμό με το απόλυτο Αποκριάτικο ξεφάντωμα!
Στη Χώρα της Νάξου, αλλά και σε ολόκληρο το νησί , όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάζουμε την Αποκριά, με το δικό μας μοναδικό τρόπο :
Αναβίωση τοπικών εθίμων, Αναπαράσταση αρχαίων μυθολογικών δρώμενων, Λαμπαδηφορίες και φυσικά η Παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου, με τη συμμετοχή πλειάδας αρμάτων!
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 | Παραλία Χώρας Νάξου | Έναρξη 21:00Αναπαράσταση Αρχαίου Μύθου : ο Ιερός Γάμος  Διόνυσου &  Αριάδνης.
Ο πολύ γνωστός μύθος, του γάμου του Διονύσου με την Αριάδνη, είναι αποκλειστικά συνδεδεμένος με τη Νάξο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας, μετά την εξόντωση του Μινώταυρου με τη βοήθεια της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα, απέπλευσε από την Κρήτη με προορισμό την Αθήνα, παίρνοντας μαζί του την όμορφη κόρη. Θαλασσοταραχή τους υποχρέωσε ν’ αγκυροβολήσουν στην Νάξο, για να ξεκουραστούν. Ο Θησέας άραξε το πλοίο του στο μικρό νησάκι, «τα Παλάτια», όπως τ’ ονομάζουμε σήμερα και η Αριάδνη, ταλαιπωρημένη έγειρε στην αμμουδιά και την πήρε ο ύπνος. Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύθηκε, υποχρεώνοντας τον Θησέα να φύγει, εγκαταλείποντας την μόνη στο νησί. Τότε ο θεός παρουσιάστηκε στην Αριάδνη ως σωτήρας, προσφέροντας της ένα ολόχρυσο στεφάνι και κάνοντας την γυναίκα του…
Το δρώμενο, το οποίο πραγματοποιείται σε μια μοναδική ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, ξεκινώντας από το Ενετικό Κάστρο της Νάξου και καταλήγοντας στο λιμάνι της Χώρας, με την  παρουσία Σατύρων , Μαινάδων και άλλων μυθικών προσώπων, σηματοδοτεί την έναρξη της Ναξιώτικης Αποκριάς, συνοδεία τυμπανιστών, μουσικής,  χορού, πυροτεχνημάτων, και κρασοκατάνυξης !
Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 | Κάστρο Χώρας Νάξου – Παραλία | Έναρξη 21:00: Λαμπαδηφορίες | Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου | Ελεύθερη Συμμετοχή | Υποχρεωτικό Λευκό Σεντόνι Όρεξη και Κέφι.!!
Οι Λαμπαδηφορίες της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου κάθε χρόνο αποκτούν, ολοένα και  περισσότερους φανατικούς φίλους, που ταξιδεύουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να συμμετέχουν  σε αυτήν την τόσο ξεχωριστή παρέλαση.
Το βράδυ του Σαββάτου 19:00 , όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κάστρο της Νάξου, στην έδρα της Κινηματογραφικής Λέσχης, όπου οι υποψήφιοι Λαμπαδηφόροι δέχονται το βάπτισμα του πυρός.
Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχια, αναμμένοι πυρσοί, ο ήχος από τα τύμπανα και τις ιαχές των εκατοντάδων ατόμων αποτελούν το σκηνικό της κάθε Λαμπαδηφορίας.
Η παρέλαση ξεκινά μέσα από τα στενά και τα παραδοσιακά σοκάκια του κάστρου, με προορισμό την παραλία της Χώρας.
Στην κεντρική πλατεία Μανδηλαρά, στο τέλος της παρέλασης, τους συμμετέχοντες και τους παραβρισκόμενους  περιμένει άφθονο ρακόμελο και κρασί !
Παραδοσιακή μουσική με τσαμπούνες και τουμπάκια ολοκληρώνουν, όπως κάθε χρόνο, τις Λαμπαδηφορίες.
Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 / Παραλία Χώρας / Έναρξη Παρέλασης 15:00: Η παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου - βράβευση καλύτερης ομάδας.
Φέτος, για πρώτη χρόνια η παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου ξεκινά το μεσημέρι της Κυριακής.
Η παρέλαση των αρμάτων και των Καρναβαλιστών, ξεκινά από τη διασταύρωση του Νοσοκομείου Νάξου και καταλήγει στην κεντρική πλατεία Μανδηλαρά, στην παραλία της Χώρας, όπου το κέφι, η μουσική, ο χορός και το κρασί ρέουν άφθονα, στο μεγαλύτερο Αποκριάτικο ξεφάντωμα του νησιού, για μικρούς και μεγάλους!
Δημιουργήστε την δική σας ομάδα, κατασκευάστε το πιο πρωτότυπο άρμα, εμπνευστείτε την καλύτερη μεταμφίεση  και ελάτε να συμμετάσχετε στη Ναξιώτικη Αποκριά.
Οι 3 καλύτερες συμμέτοχες βραβεύονται με χρηματικό έπαθλο!
Συνδιοργάνωση έχουν αναλάβει ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, η ΣΥΝΑΞΙΑ (ομάδα εθελοντών Νάξου & Μικρών Κυκλάδων), η Δημοτική Κοινότητα Νάξου και τις λαμπαδηφορίες η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Ξύδι στους μονοπωλιακούς.. παράγοντες που θεωρούσαν ότι δεν θα γινόταν καρναβάλι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή