ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ
Ο επικεφαλής των τεχνικών Υπηρεσιών του επαρχείου Νάξου, νομαρχιακός σύμβουλος Θανάσης Γρυλλάκης, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Κυκλαδικής» που αφορά στην φερόμενη υποψηφιότητά του εν όψει «Καλλικράτη», έκανε την παρακάτω γραπτή δήλωση την οποία απηύθυνε προς την εφημερίδα μας και κοινοποίησε προς τον «Μεσόγειος FM», την «Ραδιοφωνία Κυκλάδων», την τηλεόραση του «Ζευς TV» και την εφημερίδα «Το Βήμα της Νάξου».
Με τον κ. Γρυλλάκη, μίλησε η «Κ» και ο υπογράφων το σημερινό ρεπορτάζ. Πριν όμως αναφερθούμε σε όλα όσα μας είπε ο εν λόγω νομαρχιακός σύμβουλος που όντως έχει επιδείξει το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει τον ενιαίο δήμο Νάξου, ας παραθέσουμε την επιστολή-ανακοίνωσή του στην εφημερίδα μας (με χθεσινή ημερομηνία):
«Κύριε διευθυντή,
Με αφορμή το δημοσίευση της εφημερίδας σας με τίτλο «Αντι-Κόκκοτας, ο Θανάσης Γρυλλάκης», το οποίο υπογράφει ο κ. Ι. Βλαχάκης, πρέπει να σας διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω όσον αφορά τον διφορούμενο τίτλο σας ότι είμαι ο Θανάσης Γρυλλάκης, και όχι ο Αντι-Κόκκοτας ούτε αντί του Κόκκοτα.
Σέβομαι και τιμώ τον πρώην δήμαρχο Νάξου καθώς και το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει στα 16 χρόνια της θητείας του.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πολλές μέρες πριν την απόφασή του να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος και σε διαφορετικό χρόνο από τον οποίο αναφέρεστε συμμετείχαν άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον της Νάξου και εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση. Εκεί, κρίθηκε ομόφωνα ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεται ένας συνδυασμός που θα αποτελείται από το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και ζητήθηκε από τον Βασίλη Κόκκοτα να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας γιατί σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη Νάξο. Ο ίδιος, μας παρότρυνε με τη φράση «όποιος νεότερος επιθυμεί να ηγηθεί σε αυτή τη προσπάθεια θα είμαι στο πλευρό του και με πολύ ευχαρίστηση θα τον στηρίξω.».
Η παρότρυνσή του αυτή σε συνδυασμό με την απόφασή του να μην ασχοληθεί στις ερχόμενες εκλογές ως υποψήφιος, ήταν για μένα κίνητρο να προχωρήσω σε διερευνητικές επαφές με πολίτες του νησιού για το ενδεχόμενο δικής μου υποψηφιότητας».
Με εκτίμηση».
Είμαι σε διερευνητικό στάδιο… Αργότερα, θα μιλήσουμε…
Δεν έχω πάρει την οριστική απόφαση. Κάνουμε συναντήσεις όμως… Έχουμε επαφές. Τώρα, το πότε θα παρθεί η απόφαση, θα δείξει ο χρόνος.
Την επίσημη απόφασή μου μπορεί να την πάρω και πριν τον «Καλλικράτη»
Κοίταξε να δεις σαν χαρακτήρας έχω αγωνία για το μέλλον του τόπου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης, ο δημότης, ο μαθητής, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, όλοι… Είμαστε μέρη τους ενός, όλοι… Όλοι έχουμε κοινά προβλήματα, τα οποία χρειάζονται λύση. Γι’ αυτό χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι να παλεύουνε και να λύνουνε προβλήματα, όχι να παλεύουνε για να κατακτήσουνε θέσεις για επίδειξη και για το χρήμα. Αυτά, συνεχώς τα λέω και έχω απόψεις οι οποίες με ακολουθούνε σε όλη την πορεία…, θα τα πούμε και πιο διεξοδικά.
Επιλογή μου ήτανε να διοριστώ στο Δημόσιο, θα μπορούσα να έχω ένα ιδιωτικό γραφείο και να δουλεύω. Έχω προσπαθήσει να κάνω πράγματα. Δυστυχώς, δεν έχω εισακουστεί για πολλά στον χώρο της δουλειάς μου… και ως νομαρχιακός σύμβουλος αυτή ήταν η επιδίωξή μου. Γι’ αυτό και αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα.
Κοίταξε, Γιάννη, να δεις: και το γεφύρι του Γαλανάδου το πήρα στις πλάτες μου. Εγώ, πήγα και έδωσα την κατάθεση στο δικαστήριο. Γιατί μου λέγανε, τώρα, η οικογένεια του Κοκκολιού τί θα πει και τί θα κάνει… Λέω δεν μπαίνει θέμα τέτοιο. Πρέπει να παρθεί και μια απόφαση. Και η απόφαση είναι να γίνει το έργο.
Και για τον ΧΥΤΑ, Γιάννη.., μπορώ να συζητήσω και με τους κατοίκους της Γαλήνης, να τους πως τη γνώμη μου, να τους πω τις ιδέες μου, να μου πούνε και εκείνοι και να μου βάλουνε τα ερωτήματα, να μου θέσουμε τις απορίες τους, αν μπορέσω να τις αναλύσω καλώς έχει, αν δεν μπορέσω πάλι δεν φοβάμαι μη τυχόν και με καπελώσουνε ή ξέρω ‘γω βρεθώ σε μια δύσκολη θέση, που πιθανόν να μη ξέρω, ας πούμε, και να μη έχω γνώση για να απαντήσω, δεν προβληματίζομαι σε αυτά. Γιατί το κάθε έργο, και επειδή υπάρχουνε δυσκολίες χρειάζεται ειδικευμένο μηχανικό να δώσει απαντήσεις. Σε αυτό, λοιπόν, εκεί με τον ΧΥΤΑ χρειάζεται να γίνει μια συνολική μελέτη διαχείριση ς απορριμμάτων, διότι δεν μπορείς να έχεις μόνο τον ΧΥΤΑ. Θα ‘χεις διαχωρισμό, θα ‘χεις διαλογή, θα ‘χεις ανακύκλωση… Δεν μπορείς να μη τα ‘χεις αυτά. Ακόμα και λύση πυρόλυσης να πας ή σε λύση καύσης ή σε λύση θερμικής αεροποίησης που είναι ενεργοβόρες και που θέλουνε τόνους σκουπιδιών για να μπορέσουνε να ανταπεξέλθουνε οικονομικά αυτές οι ‘επιχειρήσεις’, ας πούμε, θα πρέπει να τα βάλεις κάτω όλα… Και βέβαια όλες οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά και τα λάστιχα, οι μπαταρίες, τα υλικά οικοδομών κ.λπ., χρειάζεται συνολική μελέτη. Θέλει δουλειά.
Γιάννη, όπου κι αν πάει κανείς να κάνει ένα τέτοιο έργο, θα υπάρξουνε αντιδράσεις. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει φοβηθεί, έχει αγχωθεί. Νομίζει ότι θα γίνει μια κατάσταση όπως είναι τώρα. Του λείπει η ενημέρωση. Ξέρεις, όταν ο άλλος δεν σε εμπιστεύεται, και να του λες μετά…, σου λέει αυτός: μπα, πάει να με κοροϊδέψει. Και δεν έχει άδικο ο κόσμος. Άκου, Γιάννη, σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα, αναγκαστικά θα πας στην μελέτη και στον σχεδιασμό και στην διαβούλευση οπωσδήποτε. Θα πάρεις τις γνώμες, θα πάρεις την άποψη του εμπορικού συλλόγου, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, φερ’ ειπείν, τους συλλόγου εστιατόρων, θα τα βάλεις κάτω, θα τα μετρήσεις και θα πάρεις τις αποφάσεις σου.
Η μελέτη του ΧΥΤΑ, σου υπενθυμίζω, έχει χωροθετηθεί από παλιά, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μια μελέτη διαχείρισης όπου δεν θα δημιουργούνται προβλήματα αλλά θα μπούνε μέσα και αντισταθμιστικά οφέλη όπως λέγονται…, εκεί είναι το ζητούμενο: να πεις, ας πούμε, στον άλλον, ότι ξέρεις: αυτή η διαδικασία, εδώ, θα δημιουργήσει δέκα (10) θέσεις εργασία, μπορούμε αυτές τις δέκα (10) θέσεις εργασίας, τις είκοσι (20) που είναι παιδιά από τα χωριά…, ή, ας πούμε, θα φτιάξουμε πέντε έργα στον δρόμο του Αμήτη, ας πούμε…, έγινε μια μελέτη με … πλάτη 10-11 μέτρα, ας πούμε… Μα, δε χρειάζονται τόσα πλάτη…, να μπεις στις ιδιοκτησίες, ας πούμε… Τον κάνεις 6-7 μέτρα τον δρόμο αυτό. Και παίρνεις αποφάσεις και λες ότι θα χρηματοδοτήσω αυτές τις περιοχές, θα φτιάξω κάποια έργα… Θα μου πεις: Μα, δεν έπρεπε να υπάρχει ο δρόμος του Αμήτη; Ή, ας πούμε αν γήπεδο 5Χ5 που πιθανόν έχουν στο μυαλό τους…
Μια Παιδική χαρά, ας πούμε... Φυσικά και αυτά θα έπρεπε να υπάρχουνε σε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Αλλά, όταν η πολιτεία όλη λειτουργεί με βάση τις ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, με βάση την πολιτική των συμφερόντων, με βάση την πολιτική των σκοπιμοτήτων…, και έχουμε καταλήξει να μας έχουνε στον τοίχο είτε Γερμανοί λέγονται είτε Γάλλοι είτε Αμερικάνοι, για αυτές μας τις συμπεριφορές…, δεν πρέπει να τις αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές; Και το τοπικά και πανελλαδικά και παγκόσμια.
Το κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα. Λες και θα τρώμε λεφτά…
Λοιπόν: θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα ‘χουμε τον χρόνο να πούμε αρκετά πράγματα.
Η βούληση είναι να υλοποιηθεί ο «Καλλικράτης».
Προβλήματα υπάρχουνε οικονομικά και χωροταξικά, αν θες, και αντιδράσεις θα υπάρξουνε, αλλά υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να μη προχωρήσει. Όμως η βούληση η πολιτική είναι δεδομένη…
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γρυλλάκης διευκρίνισε πώς τον ενδιαφέρει ο δήμος Νάξου, γι’ αυτό και ετούτη την εποχή πραγματοποιεί συναντήσεις με πολύ κόσμο στο νησί, έχει επικοινωνίες με κομματικούς και άλλους φίλους εκτός Νάξου σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει την κοινή γνώμη των Ναξιωτών που στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο δήμαρχο του ενιαίου δήμου του νησιού μας.
Να, πώς έχουν οι απαντήσεις και τα σχόλια σε σχετικά ερωτήματα του υπογράφοντος, του κ. Γρυλλάκη.
…Η θέληση και η βούληση είναι να υλοποιηθεί ο «Καλλικράτης». Υπάρχουν προβλήματα όμως. Αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή. Και οικονομικά και χωροταξικά είναι τα προβλήματα. Όμως υπάρχει η βούληση να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Γιατί χρειάζεται αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση για να ξεφύγουμε…
Έχω πει και παλιότερα ότι δεν φτάνουνε οι νόμοι και τα διατάγματα για να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός, μια μεταρρύθμιση. Χρειάζεται σοφία και αρετή από τους διοικούντες ή αυτούς που θα κατακτήσουν τις θέσεις της διοίκησης. Η σοφία είναι η σωστή κρίση και η αρετή είναι όλο αυτό το σύνολο των αξιών που έχουμε στο μυαλό μας: η εντιμότητα, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η προσφορά, συν η ικανότητα του να παράγεις έργο.
Και στη νομαρχία και στο δήμο και στην περιφέρεια αυτά χρειάζονται... Γιατί όταν έχει τη σωστή κρίση, που λέμε, θα κάνεις τις σωστές επιλογές την κατάλληλη στιγμή. Και για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα χρειάζεται οργάνωση και σχεδιασμός σωστός από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το θέμα είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης. Νοιάζει τον πολίτη, νομίζετε, αν λέγεται επαρχείο, νομαρχία περιφέρεια, δήμος, η υπηρεσία που τον εξυπηρετεί;
Εγώ, κύριε, θέλω να εξυπηρετηθώ. Να ‘χω το νοσοκομείο μου, να ξέρω ότι θα πάω να βγάλω μια ακτινογραφία και θα κάνω μια διάγνωση. Θέλω το δρόμο να πάω στην αγροτική περιοχή να μεταφέρω το προϊόν μου, για να το φέρω στην αγορά της Νάξου λ.χ. Θέλω το δρόμο, για να πάει το παιδί μου στο σχολείο. Θέλω το δρόμο, για να πάμε στο άλλο χωριό που μένουνε οι συγγενείς μας. Και ο δρόμος αυτός πρέπει να είναι ασφαλής. Μπορεί να μη σου επιτρέπει να αναπτύσσεις μεγάλη ταχύτητα ή να ‘χεις τις μεγάλες ανέσεις που έχουν οι μεγάλοι δρόμοι. Αυτό που ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα όμως είναι ο δρόμος αυτός να παρέχει ασφάλεια.
Πιστεύω ότι γίνανε πολλά πράγματα από την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Πρέπει να γίνουν όμως ακόμη περισσότερα. Από αυτά, πάντως, που εγώ είχα κατά νου, πολλά δεν (μου) βγήκανε…
Η ευόδωση μιας προσπάθειας εξαρτάται και από τον κόσμο. Πρέπει να διεκδικεί ο κόσμος. Δηλαδή, δεν πρέπει να χαϊδεύεις αφτιά. Όταν, φερ’ ειπείν, έρχεται ο Θανάσης ο Γρυλλάκης και σου μιλά για ένα θέμα, θα πρέπει να του βάζεις τα ζητήματα και σε μια δεύτερη επαφή να τους λες ‘αυτό δεν έγινε’. Οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και την αλήθεια. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι.
Οι υποσχέσεις, τα λόγια τα μεγάλα, οι θεωρίες, περισσεύουνε. Πρέπει κάποια στιγμή να περάσουμε στην πράξη. Και ο κόσμος πρέπει να διεκδικεί. Να απαιτεί.
Οι κάτοικοι της ορεινής Νάξου, του δήμου Δρυμαλίας δηλαδή, προβληματίζονται με όλα όσα ακούγονται και τα οποία αφορούν στην διοικητική μεταρρύθμιση. Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός που λέει: ‘μήπως αν ενωθούμε, με την ένωση αυτή χαθούμε κιόλας…’. Ο δήμος Δρυμαλίας σε σχέση με τον πεδινό δήμο, τον ‘κάτω’ δήμο, είναι πίσω σε κάποια πράγματα. Μειονεκτεί. Εκεί είναι το στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή, Γιάννη. Να μην αφήσει, ας πούμε, τα χωριά αυτά και τους ανθρώπους τους να χαθούνε.
Η ομάδα που είμαι τώρα, αγωνιά για το μέλλον. Όλοι όσοι είναι κοντά μου και με πλαισιώνουν σε αυτή μου την προσπάθεια, αγωνιούν για το μέλλον. Τους απασχολούν τα προβλήματα του κόσμου, όλα αυτά που λέμε… Δηλαδή: η ανάπτυξη. Πώς την εννοούμε την ανάπτυξη; Πώς εννοούμε την ισόρροπη ανάπτυξη ή την αειφόρο ανάπτυξη; Στην πράξη, πώς την εννοούμε την ανάπτυξη; Για παράδειγμα: ο τουρισμός… Έχουμε τον τουρισμό… Πώς τον εννοούμε τον τουρισμό; Λέμε: περιπατητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός… Ο «Μυστράς» του Αιγαίου (και το λέει όλος ο κόσμος αυτό) είναι η Νάξος. Για παράδειγμα, αναφέρω το βυζαντινό πάρκο της Τραγαίας. Ε, δεν έχουμε κάνει κάτι.
Πάμε, ας πούμε στην εκκλησία…, και δεν υπάρχει φύλακας… Πώς θα μπούνε μέσα οι τουρίστες, οι επισκέπτες του νησιού μας; Και δεν λέω να υπάρχουν φύλακες σε όλες τις εκκλησιές. Σε τέσσερις, σε πέντε δεν θα πρέπει να υπάρχουν φύλακες, ώστε να μπορεί να τις επισκέπτεται ο κάθε ενδιαφερόμενος; Για τουριστική προβολή μιλάμε…, και πας στον άγιο Γεώργιο τον Διασορίτη, και σου λένε: θα πάμε να ζητήσουμε τα κλειδιά από τον έναν ή τον άλλον… Τι είναι αυτά;
…Και να ξέρεις και το άλλο, Γιάννη: Η αλήθεια και το σωστό και το ορθό, δεν είναι στατικά στοιχεία. Αυτή είναι η άποψή μου. Είναι δυναμικά στοιχεία. Και για να τα προσεγγίσεις, που είναι δύσκολο επειδή είναι δυναμικά στοιχεία, χρειάζεται συνεργασία πολλών. Ένας, δεν μπορεί μόνος του. Ούτε δύο ούτε τρεις… Χρειάζεται η συνεργασία πολλών. Οι πολλοί θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους το πώς θα προσεγγίσουνε το σωστό και το ορθό, για να είναι η προσπάθεια επιτυχημένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου