Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τεράστια η προσφορά των Ναξιωτών

Από την περασμένη Κυριακή στη Νάξο βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Ελισσάβετ Ψυχάρη – Λαμπακάκη, ειδική σε θέματα ενημέρωσης, η οποία εργάζεται στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά…
Ο σκοπός της επίσκεψής της; τι άλλος από την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού σχετικά με την αιμοδοσία και την σημασία της, ειδικά σήμερα όπου η οικονομική κρίση τείνει να αλλάξει ήθη και έθιμα αιώνων στη χώρα μας. Η πρόσκληση έγινε από τους φορείς της Νάξου και δη το ίδρυμα στήριξης Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, τον πολιτιστικό σύλλογο κοινότητας Μελάνων «Κούρος, ο Έλληνας», την πολιτιστική χορευτική ομάδα Κορωνοχωρίου – Μύλων «Παναγιά η Φλεριότισσα», τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων και τον Πολιτιστικό Οικολογικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου.
Ενημέρωση - πρόγραμμα
Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στις 9 Νοεμβρίου και στη νέα συνάντηση που έγινε μετά από δύο εβδομάδες αποφασίστηκε ένα τετραήμερο πρόγραμμα ενημέρωσης που ξεκίνησε τη Δευτέρα στις Μέλανες, σήμερα είναι στο Κορωνοχώρι (ώρα 8 το απόγευμα, στο δημοτικό σχολείο) και αύριο στις Τρίποδες (8.30 το απόγευμα στο καφενείο του Βαγγέλη Σοφικίτη). Και μετά την ενημέρωση, το πρόγραμμα έχει αιμοδοσία, που θα κρατήσει ούτε λίγο, ούτε πολύ πέντε ημέρες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στη Χώρα (09:00 – 13:00) και στη συνέχεια με βάση το πρόγραμμα έχουμε: 14/12 στη Χώρα (απόγευμα 15:00 – 19:00), 15/12 στον Αγιο Αρσένιο (απόγευμα 16:00 – 20:00), 16/12 στις Τρίποδες (απόγευμα 16:00 – 20:00) και επίλογος στις Μέλανες 17/12 (απόγευμα 16:00 – 20:00).
Θέλουν να ξέρουν
Και όπως ήταν λογικό δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την κ. Ελισσάβετ Ψυχάρη – Λαμπακάκη που δεν έχασε την ευκαιρία με χαμόγελο να απαντήσει στις ερωτήσεις που της θέσαμε ώστε να βοηθήσουμε έστω και μ’ αυτό τον τρόπο τους κατοίκους της Νάξου που ενδεχομένως να φοβούνται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. …. «Η Νάξος είναι από τα νησιά με τεράστια παράδοση στο θέμα της αιμοδοσίας. Από το 1985 που ασχολούμαστε η Νάξος πάντα μας βοηθούσε, οι κάτοικοι πρόσφεραν το αίμα τους και πρέπει να σας πω ότι επισκεπτόμαστε το νησί από δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο. Και μέχρι σήμερα με βάση τα στατιστικά το νησί έχει προφέρει 10.000 μονάδες αίματος. Εντυπωσιακός αν μη τι άλλο αριθμός που δείχνει ότι οι κάτοικοι εδώ δεν διστάζουν να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Αλλά έχουν μία μικρή ιδιαιτερότητα. Θέλουν να γίνεται η αιμοληψία στο …σπίτι τους. Στο χωριό τους και κυρίως για τους συγχωριανούς τους. Κάτι που άλλωστε αποτελεί και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Θέλουμε να δίνουμε αίμα αλλά να ξέρουμε για ποιον το δίνουμε. Πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει μία έκκληση για ένα παιδί στην Κύπρο. Εκατοντάδες τηλεφώνησαν και ζήτησαν να προσφέρουν το αίμα τους ή και δείγμα μυελού για εκείνο το παιδάκι γιατί ένιωσαν ότι είναι και δικό τους. Όταν τους είπαμε ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες και οφείλουν να δίνουν αίμα μπήκαν σε μία άρνηση γιατί δεν γνώριζαν σε ποιον θα γίνει η μετάγγιση. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα (εάν μπορώ να το πω έτσι) που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο στη Νάξο αλλά σε όλη την Ελλάδα…»
¨Έλεγχος – ανάγκες 

Πως απέκτησε αυτή τη …συνήθεια η Νάξος; «Σημαντικό ρόλο έπαιξε ένας ναξιώτης Δήμαρχος στο Ρέντη την δεκαετία του 80, ο κ. Γρύλλης νομίζω, ο οποίος έριξε το σπόρο του εκείνη την περίοδο και στο νησί του και όπως αποδεικνύεται έπιασε. Άλλωστε η Σίφνος και η Νάξος είναι τα πρωτοπόρα νησιά στις Κυκλάδες όσον αφορά την προσφορά αίματος. Και το περασμένο καλοκαίρι είχαμε επισκεφθεί και το Φιλώτι και την Απείρανθο ενώ τώρα μένουμε στα πεδινά. Αλλά όπως σας είπα, οι κάτοικοι της Νάξου ζητούν αυτή την ενέργεια, την αιμοδοσία να γίνεται στα χωριά τους, ο καθένας για τον τόπο του. Και θέλω να πιστεύω ότι ο θεσμός αυτός θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμη και ειδικά σε μία περίοδο όπου τα νοσοκομεία συγχωνεύονται και οι μονάδες αίματος κλείνουν ή συγχωνεύονται και αυτές λόγω του υψηλούς κόστους συντήρησής τους. Το κόστος λειτουργίας δυστυχώς είναι ασύλληπτο, πολύ μεγάλο καθώς οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολυδάπανοι. Πλέον στο αίμα γίνεται μοριακός έλεγχος κάτι που σημαίνει ότι πλήρη διασφάλιση του αίματος και 100% εγγύηση ασφάλειας για τους αιμοδότες… Οι ανάγκες δυστυχώς για αίμα καθημερινά αυξάνονται και οι ετήσιες ανάγκες ανέρχονται σε 400.000 μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για κάθε ασθενή με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται τουλάχιστον 30 μονάδες αίματος το χρόνο, ενώ κάθε άρρωστος με λευχαιμία χρειάζεται περισσότερες από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων. Και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο… Και να σκεφτείτε για μία απλή μεταμόσχευση χρειάζονται περίπου 150 μονάδες, δηλαδή θα πρέπει να δώσει αίμα ένα ολόκληρο χωριό και δεν κάνουμε αναφορά σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς ή ήπατος όπου χρειάζεται πολύ περισσότερο αίμα».
Ψυχική ευφορία
Γύρω από την αιμοδοσία είναι η αλήθεια έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος μύθος που λειτουργεί αποτρεπτικά μερικές φορές ώστε να έρθουν εθελοντές και να προσφέρουν το αίμα τους, το οποίο σήμερα πλέον δεν σώζει μία ζωή αλλά περισσότερες. Κι αυτό γιατί άμα τη αιμοληψία (σε ασκό πλέον και όχι σε ορό) γίνεται διαχωρισμός (αιμοπετάλια, ερυθρά κ.α.) με αποτέλεσμα να δίδονται στους ασθενείς που έχουν ανάγκη… Το πιο σημαντικό που κερδίζει ένας εθελοντής αιμοδότης είναι ότι αμέσως υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Οπότε αυτόματα έχει γνώσει για το εάν πάσχει από κάποια ασθένεια. Κι αυτός ο έλεγχος γίνεται δωρεάν. Επίσης το αίμα που λαμβάνεται δεν ταλαιπωρεί τον οργανισμό αλλά τον ανανεώνει «δεν παίρνουμε περισσότερο από 450 ml ενώ ο οργανισμός ενός μέσου ανθρώπου έχει περίπου 5-7 λίτρα. Αυτό αναπληρώνεται σχεδόν αμέσως, ήτοι με μία πορτοκαλάδα και μπορεί σε 20 ημέρες να δώσει εάν χρειαστεί και πάλι αίμα. Όμως το σωστό είναι να δίνεται ανά τρίμηνο. Και ο οργανισμός από μόνος του ανανεώνει το αίμα που έχουμε και δεν ισχύουν αυτές οι θεωρίες του παρελθόντος για την περίοδο της γυναίκας… Και βέβαια το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η ψυχική ευφορία που αισθάνεται ο εθελοντής μετά την πράξη της αιμοληψίας. Η αίσθηση ότι με το αίμα του έχει βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ανάγκη είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο ειδικά αυτές τις ημέρες όπου όλοι οι έλληνες είναι ενωμένοι σαν γροθιά»
Δεν εμπορεύεται
Ξέρετε τι μου έχει κάνει εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια; Το γεγονός ότι τρέχουν να βοηθήσουν μόλις πληροφορηθούν ότι κάποιος τους χρειάζεται. Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Αλλά τις περισσότερες φορές γίνονται εθελοντές μέσα από μία προσωπική τους ιστορία. Δεν έχουμε παιδεία όσον αφορά τον εθελοντισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και αδιάφοροι. Ξέρετε ότι οι περισσότεροι που έρχονται είναι άνεργοι. Όχι γιατί θέλουν να πουλήσουν το αίμα τους (κάτι που έχει καταργηθεί από το 1979 όταν έκλεισαν και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος) αλλά γιατί μας λένε ότι «αυτό μόνο έχουμε να προσφέρουμε, ε το δίνουμε κι αυτό»… Δεν είδαν κανέναν να έρχεται με σκοπό να κερδίσει κάτι, για ίδιον όφελος. Και η Νάξος μου αρέσει γιατί η πορεία του εθελοντισμού είναι ανοδική υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία, αρκεί όμως να είναι στο σπίτι…»
ΟΔΗΓΙΕΣ για τον ΑΙΜΟΔΟΤΗ και μετά την ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ.
Για τον Αιμοδότη
¨ Αίμα μπορείς να δώσεις οποιασδήποτε ώρα της ημέρας μεταξύ 8πμ - 8μμ.
¨  Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος, να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
¨  Καλά είναι πριν την αιμοληψία να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (τυρόπιτα, σάντουιτς) όχι όμως μεσημεριανό.
Μετά την αιμοληψία...
¨   Πιες την πορτοκαλάδα που σου προσφέρεται και φάε κάτι ελαφρύ.
¨   Μην αποχωρήσεις από το σημείο της αιμοληψίας πριν σου το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
¨   Καλό είναι να αποφύγεις την οδήγηση και το κάπνισμα για 1 ώρα.
¨  Συνίσταται το επόμενο γεύμα να είναι καλό.
¨      Η λήψη πολλών υγρών (όχι όμως αλκοόλ) είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του χαμένου όγκου.
 ¨   Σε περίπτωση αιμορραγίας στο σημείο της φλεβοκέντησης σήκωσε το χέρι σου ψηλά, λύγισε τον αγκώνα και πίεσε με τα δάκτυλα.
και ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ
- Η αιμοδοσία είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας.
- Όλα όσα χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι μιας χρήσεως.
- Ο αιμοδότης εξετάζεται από τον γιατρό της αιμοδοσίας και μπορεί να γνωρίζει για την υγεία του.
- Το αίμα που προσφέρει κάθε φορά ο αιμοδότης αναπληρώνεται στον οργανισμό του σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αιμοδοσία και ελέγχεται για ηπατίτιδα Β και C, σύφιλη και AIDS.
- Ο αιμοδότης μπορεί να καλύπτει τις δικές του ανάγκες σε αίμα καθώς και της οικογένειάς του με ένα απλό τηλεφώνημα καθώς πολλά χρόνια τώρα, οι κάτοικοι της Νάξου μπορούν να αιμοδοτούν στο νησί τους για να μην μετακινούνται την τελευταία στιγμή της ανάγκης.
- Δεν πρέπει κανείς να αποφεύγει την αιμοδοσία γιατί το αίμα που θα δώσει μπορεί να το χρειαστεί ο ίδιος ή η οικογένειά του.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου