Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

"Παραιτηθείτε… τώρα"

Για μία ακόμη φορά ένας άνθρωπος που είχε την ατυχία να μην έχει σωστή όραση αποδεικνύεται ότι «βλέπει» σωστά. Πριν από μήνες ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αντισταθεί στη ψήφιση του μνημονίου γιατί είχε «δει» αυτά που οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αδυνατούσαν όχι μόνο να δουν αλλά και να διαβάσουν. Τώρα έρχεται ως πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης να μπει μπροστάρης σε μία εκστρατεία για την διάσωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τα νησιά του Αιγαίου. Λέτε να τα καταφέρει;
Όπως κι εάν έχει προχθές η διοίκηση και τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου ζήτησαν την παραίτηση των βουλευτών του Νομού σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ… Σ’ Αυτή την απόφαση κατέληξε η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ,Γιάννης Κακλιός, τονίζοντας πως εάν ισχύσει κάτι τέτοιο θα είναι και η χαριστική βολή για τα νησιά του Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς οι επιχειρηματίες έσπευσαν να δώσουν το παρόν στη συζήτηση που «καίει» τους πάντες, ενώ ήδη οι κύριοι Ζωίδης και Κασσάρας δήλωσαν πως σε περίπτωση που καταργηθεί και το τελευταίο προνόμιο των νησιών θα παραιτηθούν…
Επιστρέφουμε στην εκστρατεία διαμαρτυρίας με αίτημα να μην καταργηθεί το μειωμένο ΦΠΑ στα Ελληνικά νησιά που έχουν ξεκινήσει τα στελέχη της «Ενωτικής Κίνησης με επικεφαλής τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή. Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές αλλά και προς το ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν ζητούν τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά.  Όπως σημειώνουν, το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης στη νησιωτική Ελλάδα - λόγω της γεωγραφικής διασποράς και της μεγάλης απόστασης από τον χερσαίο χώρο - είναι κατά 23% υψηλότερο από την ομοειδή επιχείρηση της ηπειρωτικής χώρας. Έτσι, από το 1992 έχει θεσμοθετηθεί μειωμένο ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου. Τι αναφέρει η επιστολή;  «Ο χώρος του Αιγιακού αρχιπελάγους αποτελεί ιστορικά την περιοχή που διασταυρώθηκαν λαοί και γεννήθηκαν πολιτισμοί. Συγκροτείται από περίπου 100 κατοικημένα νησιά και αρκετές εκατοντάδες βραχονησίδες. Τα κατοικημένα νησιά αριθμούν από 50 έως και 100.000 κατοίκους.  Οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους είναι ιδιαίτερα δυσμενείς εξαιτίας της γεωγραφικής διασποράς και της μεγάλης απόστασης από τον χερσαίο χώρο. Το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης είναι κατά 23% υψηλότερο από την ομοειδή επιχείρηση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα με απόφαση της Βουλής με τον Νόμο 2092/92 αρθρ. 17 παραχώρησε μειωμένο ΦΠΑ κατά 30%. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση στη Συνθήκη του Άμστερνταμ αναγνωρίζοντας τις ανάγκες παραχώρησε στην Ελλάδα το δικαίωμα να ασκήσει ειδικές πολιτικές και να διαθέτει επιπλέον πόρους ακόμα και καθ’ υπέρβαση του κοινοτικού κανονισμού για τα νησιά. Η ίδια δε, δεσμεύτηκε να διαθέσει επιπλέον πόρους και ειδικά προγράμματα για τον Αιγιακό χώρο. Όλα αυτά επαναβεβαιώθηκαν και στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Τώρα κατ’ απαίτηση των δανειστών ετοιμάζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Μια τέτοια τυχόν μείωση παραβιάζει ευθέως το πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών και αποφάσεων ως προς τις ειδικές πολιτικές για τα νησιά της Ένωσης.  Το κυριότερο, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα  στην όποια ασθενή οικονομική δραστηριότητα σειράς νησιών, τα οποία θα οδηγηθούν σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θα δώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην απέναντι ακτή με ότι αυτό συνεπάγεται…»
«Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοί τολμούν να αγνοούν αποφάσεις της Βουλής και Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν μάλιστα το προσδοκώμενο όφελος αποτελεί στην καλύτερη για εκείνους περίπτωση βραχύχρονο απειροελάχιστο δημοσιονομικό μέγεθος και μακρόχρονα υποχώρηση της οικονομίας των νησιών.
Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου και τα κόμματα, καλούμε όλους τους Ευρωβουλευτές ιδιαίτερα τους Έλληνες, καλούμε την Κυβέρνηση αλλά και όλους τους φορείς του Αιγιακού χώρου να αποτρέψουν μια τέτοια απόφαση. Αν προχωρήσουν θα είναι υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία και τις επόμενες γενεές για τη μετατροπή των νησιών σε ακατοίκητες βραχονησίδες.
Ιδιαίτερα δε, εκείνοι που αναφέρονται στην κοινωνική συνοχή, ας εξηγήσουν πώς την εννοούν στους κατοίκους του Αη Στράτη και της Κάσου, στους κατοίκους των Ψαρών και των Φούρνων, στο Αγαθονήσι, τη Στρογγύλη και στο Καστελόριζο, στην εσχατιά του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου».
Και υπογράφουν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης οι κ. κ. Π. Κουρουμπλής - Ανεξάρτητος Βουλευτής, Ν. Κοτζιάς - Καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντ. Κοτσακάς - πρώην Υπουργός Αιγαίου, Π. Μηλιαράκης - Δικηγόρος Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, Αλ. Μητρόπουλος - Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ν. Τόσκας - Υποστράτηγος ε. α., Δ. Τσουκαλάς - πρώην Πρόεδρος ΟΤΟΕ.
Όμως, μία ακόμη επιστολή έφτασε στα χέρια του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με κοινοποίηση στους βουλευτές του Νομού και το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Το θέμα της είναι ‘’Συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου’’ και αποστολέας δεν είναι άλλος από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννη Δεκαβάλλα που έχει και την ιδιότητα του Πρόεδρου Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής :
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, για την μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% που ισχύουν στο νησιωτικό χώρο, πληροφορούμεθα ότι στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης προωθείται το μέτρο της κατάργησης του προαναφερόμενου οικονομικού πλεονεκτήματος για τα νησιά μας. Σε μια δυσμενή για την χώρα μας οικονομική περίοδο, με το εισόδημα των πολιτών της να εξανεμίζεται καθημερινά, τα Νησιά του Αιγαίου, ο πυλώνας της τουριστικής μας οικονομίας, και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες με τους δυο από τους πλέον προσφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, αγωνιούν σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις τις οποίες θα έχει η περαιτέρω αύξηση του κόστους διαβίωσης και παροχής υπηρεσιών στο νησιωτικό χώρο.
Αντιπρόταση
Η σημερινή διεθνής συγκυρία προσφέρεται για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην πατρίδας μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας και κατ΄ επέκταση την Εθνική μας οικονομίας. Η «πρόθεσή» σας για αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά μας θα εξανεμίσει αυτή την ευκαιρία αφού τα διάφορα τουριστικά πακέτα δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικά με αυτά των άλλων γειτόνων μας. Αντίθετα θα προτείναμε να υπάρξει μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. και σε άλλες υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται στα νησιά, όπως είναι οι ακτοπλοϊκές. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μεγεθύνεται η τοπική ανάπτυξη, βελτιώνεται το εισόδημα των κατοίκων και αυξάνονται τα έσοδα του κράτους. Το μέτρο της αύξησης του Φ.Π.Α. θα αυξήσει περαιτέρω το δυσβάσταχτο πλέον κόστος διαβίωσης στο νησιωτικό χώρο. Δεν υπάρχει καμία οικονομική, πολιτική, αλλά και εθνική λογική στην εφαρμογή τέτοιων αντιοικονομικών πολιτικών.
Προσδοκάμε ότι δεν θα δεχθείτε επ΄ ουδενί ένα τέτοιο οικονομικό μέτρο, σας καλούμε στη χάραξη πολιτικής με μέτρα που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας των νησιών μας προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η συνέχιση της πολιτικής με την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων περικοπή των εισοδημάτων και αύξησης των φόρων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου