Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σχολικά κτήρια 3.456 ετών



Κτήρια που αγγίζουν ακόμη και την …αιωνιότητα στεγάζουν τα όνειρα των νέων παιδιών – Δύο σχολεία, σε Βίβλο και Γλυνάδο αναβαθμίστηκαν σε 48εσια, εκ νέου λειτουργεί το νηπιαγωγείο του Γαλανάδου – Ελάχιστες οι ελλείψεις σε προσωπικό – Ποια είναι η δέσμευση / υπόσχεση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη νέα χρονιά – Τι αναφέρει ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Λευτέρης Ελευθερίου σχετικά με την επιχορήγηση, τις καθαρίστριες και εξηγεί που έγιναν εργασίες στα σχολεία φέτος 

Του Νικόδημου Λιανού

Το πρώτο κουδούνι για την σχολική χρονιά κτύπησε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα ρόδινα και …αγγελικά πλασμένα. Με το …καλημέρα όπως είναι γνωστόν έχουμε διακοπή καθώς οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αύριο προχωρούν σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν εδώ και έναν χρόνο στο χώρο της Παιδείας. Οι μειώσεις μισθών είναι δεδομένες, οι ώρες που θα εργαστούν φέτος οι παιδαγωγοί αναμένεται να αυξηθούν ώστε  να αποφύγουμε τις προσλήψεις νέου προσωπικού και οι αναπληρωτές είναι καθοδόν… Τουλάχιστον βιβλία έχουμε όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι και αυτός είναι ο λόγος για να πανηγυρίζει το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη της χειρότερης σχολικής χρονιάς των τελευταίων ετών. Αυτά όσον αφορά την γενική εικόνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι τι γίνεται εντός συνόρων και αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την γνώμη του Λευτέρη Ελευθερίου, του προέδρου της Σχολικής επιτροπής όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μαζί του κάνουμε μίνι περιοδεία στα σχολεία που έως και την τελευταία στιγμή γίνονταν εργασίες ενώ μας ανέλυσε τι έγινε στο καθένα εξ αυτών…

Μελέτη
Η κουβέντα δεν έμεινε μόνο στα σχολικά κτήρια αλλά αναφερθήκαμε στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, στην αύξηση των μαθητών τη τρέχουσα περίοδο που φτάνει στο 7%, έγινε αναφορά στις επικείμενες προσλήψεις των αφανών ηρωίδων, των καθαριστριών που καθημερινά πασχίζουν για να έχουν καθαρά τα σχολικά κτήρια και βέβαια τονίζουμε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε αναβάθμιση δύο σχολείων που αποτέλεσαν και το προσωπικό στοίχημα του ίδιου από τη θέση του προέδρου με την αρωγή και του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Στο Κυνίδαρο για δεύτερη σερί χρονιά τα παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν στο σχολείο αλλά όπως μας τόνισε ο κ. Ελευθερίου «με βάση τις πληροφορίες που έχω του χρόνου τέτοια εποχή το σχολείο θα είναι και πάλι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά και θα τελειώσει μία και καλή το ξεσπίτωμα των παιδιών. Αυτή τη περίοδο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτηρίου και της αντικατάστασης της στέγης». Επίσης προβλήματα υπάρχουν στα τρία από τα τέσσερα σχολικά κτήρια στις Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά) όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα κτήρια που στεγάζουν τα δημοτικά σχολεία, αλλά όλες τις βαθμίδες και χρήζουν τεχνικής μελέτης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που δημιουργούνται χρόνο με το χρόνο… 

Αυτοψία
Αυτό που κάνει πάντως εντύπωση είναι η ηλικία των κτηριακών συγκροτημάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. «εάν δεν κάνω λάθος η ηλικία του συνόλου των 50 κτηρίων που καλύπτουν τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο μας είναι 3,456 χρόνια (!!!) Ναι ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Τα μισά τουλάχιστον (σ.σ. η σχετική πλειοψηφία βρίσκεται στην ορεινή Νάξο) αγγίζουν τα 100 χρόνια. Ειδικά τα σχολεία της Ποταμιάς, των Μελάνων, της Απειράνθου και το 1ο Δημοτικό Σχολείο στη Χώρα Νάξου έχουν έτος κατασκευής κοντά στις αρχές του 20ου αιώνα. Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος συντήρησης χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Ακόμη και τα σχολεία που πρόσφατα κατασκευάστηκαν όπως το 3ο Δημοτικό στη Χώρα Νάξου ή τα δύο νηπιαγωγεία βγάζουν προβλήματα. Όμως το ευχάριστο είναι ότι για πρώτη φορά οι κινήσεις που έγιναν ήταν στοχευμένες… Με προσωπικές μου επισκέψεις και έχοντας μαζί μου τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Μανώλη Ζουγανέλη ακτινογραφήσαμε την κατάσταση που επικρατούσε στο σύνολο των σχολικών μονάδων και δρομολογήσαμε παρεμβάσεις (βαψίματα, εργασίες συντήρησης και μικροέργα) στα περισσότερα εκ των σχολικών κτηρίων ώστε σήμερα να μπορούν τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές να είναι σε ασφαλείς αίθουσες. Σημαντικό ρόλο πάντως έπαιξε η οργάνωση και η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε όσον αφορά τα κτήρια στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ότι λόγω …ηλικίας δεν υπάρχουν οι σχετικές άδειες δόμησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ και να χάνονται χρήματα. Μόνο πέρυσι τα Δωδεκάνησα εκμεταλλεύτηκαν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ κι αυτό κάνει τη διαφορά…

Εργασίες
Σε ποια σχολεία έγιναν επισκευές / παρεμβάσεις, όσον αφορά πάντα την πρωτοβάθμια εκπαίδευση; «Εδώ και δύο μήνες μέσω του Δήμου έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα. Και έτσι τα έξι από τα επτά νηπιαγωγεία της Χώρας είχαν παρεμβάσεις (φρεσκάρισμα) ενώ το ίδιο έγινε και στα νηπιαγωγεία Σαγκρίου, Φιλωτίου αλλά και στο Γαλανάδο το οποίο επιστρέφει στη …δράση φέτος μετά από έναν χρόνο σιωπής και μάλιστα με 13 παιδιά (!!). Σε επίπεδο Δημοτικών Σχολείων εντός της Χώρας, παρεμβάσεις είχαμε και στα τέσσερα, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μεταξύ του 2ου Δημοτικού και του 6ου και 7ου Νηπιαγωγείου διαμορφώθηκε πεζόδρομος ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των μαθητών και οι γονείς να έχουν την άνεση να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στο παρκινγκ του ΔΑΚ Νάξου και στη συνέχεια να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα τρία αυτά σχολεία ενώ και οι ίδιοι να κατευθύνονται μέσα από ένα όμορφο περιβάλλον στην αγορά της πόλης. Εκτός πόλης, παρεμβάσεις είχαμε στα δημοτικά σχολεία Δαμαριώνα (στεγανοποίηση στέγης), Δανακού (κόστος γύρω στις 12.000 ευρώ με κάλυψη όλων των προβλημάτων που είχε το κτήριο), Μελάνων, Μονής και Δονούσας. Στην Απείρανθο υπήρξε φρεσκάρισμα του κτηρίου, επισκευές σε όλους τους χώρους ενώ θα υπάρξει και προμήθεια καυστήρα, ενώ στο Γλυνάδο ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι εργασίες για την κατασκευής της αίθουσας που απαιτείται μετά την αναβάθμιση του σχολείου από 2θεσιο σε 4θεσίο. Μαζί με το σχολείο στην Βίβλο (σ.σ. γίνονται εργασίες) είναι τα μοναδικά που αναβαθμίστηκαν φέτος και μάλιστα έχουν διοριστεί και οι δάσκαλοι… Επίσης, μελέτες αναμένεται να γίνουν άμεσα ώστε να καλυφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στη Κόρωνο (τουαλέτες, βάψιμο), Σαγκρί, Ποταμιά, Φιλώτι, Χαλκί και Κωμιακή, ενώ και τα δύο σχολεία στον Άγιο Θαλλέλαιο που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έτοιμα. Μελέτη πρέπει να γίνει και για το 1ο Δημοτικό όσον αφορά τις δύο λυόμενες αίθουσες καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως άλλωστε και στο 3ο Δημοτικό που παρά το …νεαρό της ηλικίας του χρίζει βοήθειας».

Επιχορήγηση
Καλές οι επισκευές και οι συντηρήσεις όμως από εδώ και πέρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία χρειάζονται χρήματα… Και αυτά ακόμη δεν έχουν φανεί. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναμένεται να δώσει την έκτακτη επιχορήγηση που είναι για φέτος της τάξης των 130.000 ευρώ (αυξημένη κατά 50.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην αναμονή είναι οι σχολικές επιτροπές και για την τεχνική εισφορά του κράτους που δυστυχώς φέτος είναι μειωμένη, κάτι που μάλλον ήταν αναμενόμενο σε σχέση με την οικονομική κρίση που ζούμε… Πέρυσι ήταν τέσσερις δόσεις, οι δύο πρώτες από 55.000 και οι επόμενες δύο από 37.000 ενώ φέτος όλες οι δόσεις είναι της τάξης των 37.000 ευρώ. Και αναμένουν όλοι αυτά τα χρήματα που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα των σχολείων. Όπως τόνισε δε ο κ. Ελευθερίου «εάν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι δώσαμε περίπου 80.000 σε πετρέλαια είναι αυτονόητο πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε τα χρήματα αυτά που θα δώσουν ανάσα στα σχολεία» Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά; Κάθε σχολείο θα έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί ένα μικρό ποσό (όχι μεγαλύτερο των 400 ευρώ) που θα καλύπτει κυρίως τις ανάγκες για χαρτικά και άλλες αγορές σε είδη που δεν είναι απαραίτητο να περνούν μέσα από την χρονοβόρο διαδικασία των σχολικών επιτροπών…

Στοιχήματα
Αυτό που πάντως αποτελεί είδηση είναι το γεγονός ότι φέτος οι μαθητές στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχουν αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με την περσινή χρονιά κάτι που σημαίνει ότι ξεπερνάμε τους 1900 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτός είναι και ο λόγος που το Γαλανάδο έχει και πάλι νηπιαγωγείο (βλ 13 παιδιά) ενώ στο Γλυνάδο και την Βίβλο με την αναβάθμισή τους σε 4θεσια σχολεία ο αριθμός των μαθητών είναι πάνω από 45. Κι αυτός είναι ο λόγος που όπως τονίζει ο κ. Ελευθερίου «είμαστε υποχρεωμένοι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε η διαβίωση των μαθητών στα σχολεία του Δήμου μας να είναι η καλύτερη δυνατή»… Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναβάθμιση των δύο σχολείων σε Γλυνάδο και Βίβλο αποτέλεσε προσωπικά στοιχήματα αρκετών φορέων του Δήμου και δη του προέδρου της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Ελευθερίου ενώ ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει υποσχεθεί ή πιο σωστά δεσμευτεί ότι έως το τέλος της περιόδου στο σύνολο των σχολικών μονάδων θα έχουν τοποθετηθεί διαδραστικοί πίνακες που θα βοηθήσουν στην αρτιότερη λειτουργία των μαθημάτων. Θέμα δασκάλων στο σύνολο του δεν υπάρχει καθώς όπως μας ανέφερε ο κ. Ελευθερίου με βάση τις πληροφορίες που έχει «έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν καλυφθεί τα κενά στις οργανικές θέσεις και έρχονται και οι αναπληρωτές» ενώ για το θέμα των βιβλίων που ταλαιπώρησε αφάνταστα την περσινή χρονιά κυρίως τους γονείς «φέτος έχουμε υπερπροσφορά θα έλεγα και όλα τα βιβλία είναι στις τάξεις και περιμένουν τους μαθητές…»

Ηρωίδες
Χθες πάντως είχαμε και τη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το ΔΣ προχώρησε στην κάλυψη των κενών όσον αφορά τις καθαρίστριες. Τις αφανείς ηρωίδες που τρέχουν να φροντίσουν για την εικόνα των σχολικών κτηρίων. Αναμένεται να προσληφθούν 29 καθαρίστριες που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν ενώ δεν αποκλείεται έως το τέλος του μήνα να πληρωθούν κι έναν ακόμη μήνα από τους 4 μήνες που υπολείπονται από την περσινή χρονιά. Επίσης έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές όσον αφορά τις προτάσεις για απολύμανση σε όλα τα σχολικά κτήρια κάτι που σημαίνει ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και αυτή η …υποχρέωση θα έχει αίσιο τέλος. Παράλληλα θα έχουμε έλεγχο καυστήρων σε όλα τα σχολεία από επιτροπή του Δήμου ώστε να είναι πανέτοιμοι ενόψει του χειμώνα και με την ευχή ότι δεν θα επαναληφθεί ο περσινός , γιατί σε μία τέτοια περίπτωση και με την τιμή του πετρελαίου στο 1,40 ευρώ το λίτρο (πέρυσι ήταν στη χειρότερη περίπτωση στο 1,01) ο προϋπολογισμός των σχολικών επιτροπών θα πάει περίπατο. Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της διαχείρισης απορριμμάτων που πέρυσι είχε μεγάλη επιτυχία σε όλα σχολεία λειτούργησε πειραματικά…

Ευχή
Ο κ. Ελευθερίου επικαλούμενος το ρόλο του τόσο ως εκπαιδευτικός όσο και ως αιρετός στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κλείνει τη μίνι περιήγηση τον κόσμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το παρακάτω μήνυμα «Η οικονομική καχεξία του Καλλικράτη να μη γίνει εκπαιδευτική καχεξία και η δίαιτα του μνημονίου να μην γίνει δίαιτα γνώσεων και ανασταλτικός παράγοντας ομαλής λειτουργίας και σωστής καθημερινής επιβίωσης των παιδιών στα σχολεία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου