Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΜΙΑΚΗ: Η τιμή του νερού, η υπόσχεση και οι… εκρήξεις


Η 1η Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κωμιακή έκλεψε τις εντυπώσεις το βράδυ της Τρίτης ειδικά σε μία βραδιά εκδήλωσης μνήμης – Ποια τα αιτήματα που έθεσαν οι κάτοικοι – Οι απαντήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στα ζητήματα που τοποθετήθηκαν  – Η κόντρα του Δημάρχου με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για τη τιμή του νερού και τα σχόλια που ακούστηκαν – Η απερανθίτικη ρήση του Δημάρχου για τα όσα συμβαίνουν στον Απόλλωνα 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΛΙΑΝΟΥ

Κωμιακή ή Κορωνίδα. Η μεγαλύτερη κοινότητα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ουσιαστικά καλύπτει το βόρειο μέρος του νησιού… Η Κωμιακή βρίσκεται σε υψόμετρο κοντά στα 650 μέτρα στο όρος Κόρωνος ενώ έχει υπό τη …σκέπη της τον Απόλλωνα και τους μικρότερους οικισμούς (είτε αυτοί κατοικούνται όλο το χρόνο είτε μόνο την καλοκαιρινή περίοδο): Χίλια Βρύση, Κάμπος, Μυρίση, Αμπράμ, Αγ. Θεόδωροι, Σκεπόνι, Κανάς, Αρέλλες, Φαρακλός, Φανερωμένη, Μέλινος, Αγιά, Πλατύς Γιαλός και Σταυρί… Η 4η Σεπτεμβρίου είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την κοινότητα και κυρίως την Κωμιακή καθώς το 1958 13 εργάτες έχασαν τη ζωή τους από ξαφνική μεγάλη νεροποντή κι ενώ εργάζονταν στη διάνοιξη του δρόμου Κωμιακή – Απόλλωνας. Μη έχοντας άλλο μέρος να προστατευτούν επέλεξαν να μπουν κάτω από τη γέφυρα όμως τα ορμητικά νερά τους παρέσυραν, βυθίζοντας το χωριό στο πένθος…  Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Νικηφόρος Μανδηλαράς (ως εκπρόσωπος των οικογενειών των εργατών) ξεκίνησε δικαστική διαμάχη με τον εργολάβο που είχε αναλάβει τη διάνοιξη του επαρχιακού δρόμου, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι επρόκειτο για εργατικό ατύχημα. Εις μάτην…

Η πρώτη
Η 4η Σεπτεμβρίου πάντως ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη Δέηση στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων (που έχει κατασκευαστεί με σκοπό να θυμούνται όλοι εκείνη την ημέρα) ενώ ο προγραμματισμένος αγώνας δρόμου των έξι χιλιομέτρων (στη μνήμη των αδικοχαμένων εργατών) δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω μη ικανοποιητικού αριθμού συμμετεχόντων. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία ήταν η πραγματοποίηση της Λαϊκής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην αυλή της Θεοσκέπαστης, αποτελώντας ουσιαστικά την 1η συνέλευση στη θητεία του προέδρου Ιάκωβου Μπαρδή μετά από ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου. Μάλιστα, οι λαϊκές συνελεύσεις προβλέπονται από τον «Καλλικράτη» (σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία κάθε χρόνο) και είναι η πρώτη που διεξάγεται επί Δημαρχίας Μανώλη Μαργαρίτη όπως τόνισε και ο ίδιος στην εισήγησή του κι όπως αποδείχτηκε ίσως θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά και βέβαια σε όλα τα χωριά. Ο λόγος; Η συμμετοχή των κατοίκων, η δυνατότητα τους να εκφράσουν είτε τα παράπονα είτε τις απορίες τους έχοντας απέναντί τους τον Δήμαρχο ενώ η παρουσία και των επικεφαλείς (ή εκπροσώπων) των παρατάξεων που συγκροτούν την αντιπολίτευση δίνουν μία αίσθηση …προεκλογικής μάχης. Αυτά τα άτυπα debate είναι αλήθεια ότι λείπουν από την κοινωνία της Νάξου και θα ήταν πολύ όμορφο να τα βλέπουμε να επαναλαμβάνονται αρκεί βέβαια να υπάρχει ο σωστός αντίλογος που οδηγεί σε προτάσεις και λύσεις και όχι απλά να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε από τη μία (συμπολίτευση) είτε από την άλλη (αντιπολίτευση) πλευρά αφήνοντας τους ακροατές με την απορία της ύπαρξης των

Παρουσίες
Επιστροφή όμως στην Κωμιακή όπου το παρών στη Λαϊκή Συνέλευση (εκτός από τους δεκάδες κατοίκους του χωριού και της κοινότητας καθώς υπήρχαν από κάθε οικισμό εκπρόσωποι) έδωσαν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Πρώτος και καλύτερος ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης με τους αντιδημάρχους κ. Πρωτονοτάριο και Μανιό. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκος Μαράκης με τους συμβούλους του κ. Στάθη Πιτταρά, Γιώργο Καραμανή και Δημήτρη Καπούνη, ο κ. Λευτέρης Βερύκοκκος εκ μέρους της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» ο κ. Γιάννης Κορρές (μέλος του τοπικού συμβουλίου) ως εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αλλά και ο κ. Βασίλης Κορρές, πρώην Επαρχος Νάξου. Πριν αρχίσει η Λαϊκή Συνέλευση, υπήρξε η ανάδειξη προέδρου (με πλειοψηφία εκλέχτηκε ο Αντώνης Αλιμπέρτης και γραμματέας ο αντιδήμαρχος Αντώνης Μανιός (παμψηφεί) προφανώς λόγω της ιδιότητάς του ως καθηγητής,… Πρέπει να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την εισήγηση του προέδρου της Κοινότητας κ. Μπαρδή υπήρξε η πρώτη τοποθέτηση (κριτική και απάντηση) από τον Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις τόσο του κ. Μαράκη, όσο και των κ. Βερύκοκου, Γιάννη Κορρέ πριν περάσουν στις ερωτήσεις των κατοίκων που άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο αυτού του είδους των συνελεύσεων. Η άποψη των κατοίκων…

Ψήφισμα
Πως κινήθηκε η συνέλευση; Κράτησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες καθώς ολοκληρώθηκε μετά τις 11 το βράδυ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί ήταν αυτοί που άντεξαν έως το τέλος (οι εκπρόσωποι μάλιστα της μείζονος μειοψηφίας επέλεξαν να παρακολουθήσουν την συζήτηση από ένα σημείο και μετά από τα τραπέζια γειτονικού εστιατορίου) και πήραν μέρος στο ψήφισμα καταγγελία που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Ένα ψήφισμα που καταγγέλλει τη στάση της Δημοτικής Αρχής και του προέδρου του χωριού ενώ προτείνει θέσεις και λύσεις για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το χωριό… Ψήφισμα που προκάλεσε και αντιδράσεις καθώς ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Μπαρδής υποστήριξε (και σωστά) ότι θα έπρεπε να τεθεί προς ψήφιση σχεδόν στην αρχή της Συνέλευσης όπου βρίσκονταν το σύνολο των κατοίκων του χωριού και όχι στο τέλος όπου είχαν αποχωρήσει ουκ ολίγοι καθώς η θερμοκρασία είχε κατέβει επικίνδυνα… Θετικά σχόλια πάντως απέσπασε η κίνηση του Δημάρχου να κρατάει σημειώσεις για όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν από τους κατοίκους και στους οποίους απάντησε χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα μικρά τους ονόματα…

Αποχέτευση
Ποια ήταν όμως τα θέματα που κυριάρχησαν και ποιες απαντήσεις δόθηκαν από τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους αλλά και τι ειπώθηκε από την μείζονα μειοψηφία, πρόταση που προκάλεσε και την 1η «έκρηξη» του ήρεμου κατά τα άλλα Δημάρχου κ. Μαργαρίτη… Το πρώτο θέμα ήταν αυτό που απασχολεί και τους περισσότερους που δεν είναι άλλο από το αποχετευτικό και την λειτουργία του ΒΙΟΚΑ στον Απόλλωνα αλλά και στην Κωμιακή. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρδής «Ζητήσαμε, με ομόφωνη απόφαση, την άμεση μετεγκατάστασή τους και την ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος για όλη την έκταση της Τοπικής μας Κοινότητας. Πέρυσι και φέτος ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα λειτούργησε σωστά, σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις που έγιναν και οι οποίες είχαν άριστα αποτελέσματα. Η μελέτη μετεγκατάστασης των ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα και Κωμιακής και η αντιμετώπιση των προβλημάτων αποχέτευσης προχωρούν από τις υπηρεσίες του Δήμου». Υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετούς κατοίκους για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα κάτοικος του χωριού τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα με τις μελέτες σχετικά με τον ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα καθώς έχει προαποφασιστεί η νέα του θέση»… Απάντησαν στο ζήτημα τόσο ο κ. Πρωτονοτάριος όσο και ο κ. Μαργαρίτης… Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι «είναι ένα πρόβλημα που έχουμε …κληρονομήσει και απασχολεί όλους μας. Μάλιστα είναι οξύμωρο το να μας βάζει πρόστιμα το κράτος για παρατυπίες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο χώρο, όταν το κράτος ήταν αυτό που επέλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Έχουν δοθεί πολλά χρήματα για τη λειτουργία του και είμαστε στο τελικό στάδιο για τη μελέτη που θα μας οδηγήσει σε νέα τοποθεσία που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι και όχι εμείς. Ελπίζουμε να προλάβουμε να το βάλουμε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα καθώς πλέον χρήματα από την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Είναι αναγκαίο το έργο, το ξέρουν όλοι, όπως και στην Κωμιακή όμως πρέπει να σημειώσω ότι δύο φορές έχω βρεθεί στον Εισαγγελέα καταθέτοντας μήνυση καθότι υπήρξε δολιοφθορά. Την πρώτη φορά με τσουβάλια που τοποθέτησαν και τη δεύτερη με καταστροφή του ηλεκτρολογικού πίνακα»

Ύδρευση
Το δεύτερο θέμα ήταν και το πιο σοβαρό καθώς προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις από τους κατοίκους που φέτος είπαν το …νερό νεράκι σε μία περιοχή που όπως όλοι παραδέχονται είναι γεμάτη από τρεχούμενα νερά… Όπως τόνισε ο κ. Μπαρδής «Αποφασίσαμε την μεταφορά νερού στο χωριό και στο Αμπράμ από την πηγή Χάσκα, διασφαλίζοντας τις ανάγκες των καλλιεργητών και παράλληλα ζητήσαμε να γίνει μελέτη για τις υδρευτικές δυνατότητες και ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Επίσης αποφασίσαμε να αξιοποιηθεί η γεώτρηση στο Μαρμαροπέραμα και να μεταφερθεί το νερό στη δεξαμενή του Αμπράμ. Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει και σύντομα θα υλοποιηθεί. Στο χωριό φέτος αντιμετωπίσαμε, λόγω λειψυδρίας, ανεπάρκεια νερού. Η μεταφορά ήταν αναγκαία αλλά και πάλι εξαιτίας κατασκευαστικών ατελειών προηγούμενων χρόνων στις δεξαμενές (παλαιά – νέα), η υδροδότηση ήταν ανεπαρκής. Ζητήσαμε από το Δήμο άμεση επιδιόρθωση της σύνδεσης ολοκλήρου του χωριού». Οι κάτοικοι σχεδόν στο σύνολό τους (έγιναν τουλάχιστον 10 τοποθετήσεις) εξέφρασαν τα παράπονά τους και μάλιστα οι κ. Δέσποινα Κορρέ (από τη Χίλια Βρύση) και κ. Ελένη Αλιμπέρτη (από τη περιοχή Κάψαλο) μας θύμισαν εποχές της δεκαετίας του 60 με την τοποθέτησή της «δυστυχώς η εγκατάσταση είναι από το 1967 και η διάχυση του νερού χάνεται.. Ούτε το μισό δεν φτάνει στα σπίτια μας. Με αποτέλεσμα να είμαστε 13 οικογένειες σε 80 μέτρα απόσταση από τη κεντρική εγκατάσταση και να μην μπορούμε να κάνουμε ούτε ντουζ. Όταν ο ένας κάνει μπάνιο οι άλλες οικογένειές περιμένουν. Δεν λέμε τι γίνεται με το πλυντήριο, εκεί όλοι είμαστε σταντ μπάι μην ανοίξει κάποια βρύση και έχουμε βραχυκύκλωμα. Οι σωλήνες είναι γεμάτες πουρί και σκουριά. Και στη Χίλια Βρύση με την αλλαγή της πίεσης του νερού μετά την είσοδο της Φανερωμένης στο δίκτυο τίναξε όλα τα καζανάκια και τους σωλήνες στον αέρα». 

Βυτία
Η απάντηση των κ. Πρωτονοτάριου και Μαργαρίτη ήταν άμεση. Παραδέχτηκαν τα προβλήματα και προσπάθησαν να εξηγήσουν τι έχει συμβεί αλλά και πως αντέδρασε ο Δήμος. Ο κ. Πρωτονοτάριος τόνισε ότι «έγινε προσπάθεια ώστε να υπάρχει ύδρευσε σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς μέσω του φράγματος της Φανερωμένης. Κλείσαμε μία γεώτρηση γιατί το νερό δεν ήταν κατάλληλο ενώ καλύψαμε την άρδευση στις περιοχές από τον Κάμπο έως το Αμπράμ. Έχετε δίκιο για τα προβλήματα στο δίκτυο αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα διορθωθούν ενώ έχουμε πληρώσει περίπου 15.000 ευρώ σε εργολάβο για την μεταφορά 200 βυτίων νερού στην δεξαμενή του Αμπράμ, χωρίς να υπολογίζουμε τι έχει μεταφέρει ο Δήμος με δικό του βυτίο». Στο θέμα της μεταφοράς του βυτίου ο κ. Πρωτονοτάριος διέψευσε την πληροφορία ότι το βυτίο ήταν ακατάλληλο για αυτή την δουλειά λέγοντας χαρακτηριστικά προς κάτοικο που έθεσε το ζήτημα «αλίμονο εάν μεταφέραμε το πόσιμο νερό με βρώμικο βυτίο. Απλώς το συγκεκριμένο βυτίο δεν είχε άδεια και αντικαταστάθηκε άμεσα».   Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι «είναι τραγικό η Κωμιακή, μία περιοχή γεμάτη νερά να μην έχει δικό της νερό» ενώ στο ζήτημα των αμιαντοσωλήνων αναφέρθηκε λέγοντας «όλοι μιλήσαμε προεκλογικά ότι είναι αναγκαία μία τέτοια αλλαγή ώστε να απαλλαγούμε από τις συγκεκριμένες σωληνώσεις. Σιγά σιγά το αλλάζουμε. Βλέπετε τι γίνεται στη Χώρα». Εδώ είχαμε την παρέμβαση του κ. Μαράκη ο οποίος τόνισε «ο κ. Τοτόμης έχει δώσει μία υπόσχεση (σ.σ. να αλλαχθεί έως το τέλος της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου το δίκτυο με τις σωλήνες) και ελπίζουμε να την κρατήσει»…

Νερό
Το πιο καυτό όμως ζήτημα που προκάλεσε και την έκρηξη του κ. Μαργαρίτη ήταν αυτό της τιμής του νερού. Η αρχή έγινε από τον κ. Μαράκη, ο οποίος στην εισήγησή του αρχικά μίλησε για «εγκαταλελειμμένη ορεινή Νάξο», αφήνοντας αιχμές ότι κάποια χωριά είναι …περισσότερο ίσα από τα άλλα, αναφέρθηκε σε φήμες σχετικά με μεταφορά νερού από μη εγκεκριμένο βυτιοφόρο και κατέληξε λέγοντας «η τιμή του νερού είναι ακριβή. Πρέπει να γίνει εξισορρόπηση προς τα κάτω καθώς είναι πρόβλημα σε δύσκολες εποχές». Δηλώσεις που όπως ήταν λογικό δεν …έπεσαν κάτω. Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκε στην τιμή του νερού που κρίθηκε απ όλους ως ακριβή και με δεδομένο ότι η Κωμιακή θεωρητικά έχει δικό της νερό. Ο κ. Μαργαρίτης στην δική του τοποθέτηση αναφερόμενος κυρίως στον κ. Μαράκη (εκείνη τη στιγμή ήταν εκτός του χώρου της Λαϊκής Συνέλευσης) τόνισε «δυστυχώς ο κ. Μαράκης δεν είναι εδώ. Αλλά με την κίνησή του αυτή για την τιμή του νερού λαϊκίζει. Είναι λαϊκισμός να μιλάει ένας πρώην Δήμαρχος που είχε τρεις διαφορετικές τιμές στον Δήμο του;» Μάλιστα ο κ. Μαράκης εμφανίστηκε και είπε «δεν πρέπει να υπάρχει κάθε χωριό και διαφορετική τιμή» αλλά δεν απάντησε όταν του ζήτησε ο κ. Μαργαρίτης να πει «πόσες τιμές είχες εσύ ως Δήμαρχος στο πρώην Δήμο Νάξου; Ξέρεις;» Ο κ. Μαράκης δεν απάντησε όπως είπαμε κι όταν ο κ. Μαργαρίτης του είπε «υπήρχαν τρεις στο Δήμο Νάξου και 4 διαφορετικές στο Δήμο Δρυμαλίας» απλώς είπε «να φτιάξεις τις τιμές προς τα κάτω και να μην σχολιάζεις»… Ο κ. Μαργαρίτης πάντως τόνισε ότι «οι δυσκολίες είναι γνωστές σε όλους και θα γίνει προσπάθεια σύγκλισης της τιμής του νερού προς τα κάτω»…

Καθαριότητα
Το τρίτο θέμα της ημέρας είχε σχέση με την καθαριότητα… Ο κ. Μπαρδής στην εισήγησή του τόνισε «Ζητήσαμε δύο (2) μόνιμους εργάτες καθαριότητας και τον απαραίτητο εξοπλισμό (κάδους, κ.λ.π.) για όλη την περιοχή ευθύνης μας. Αντιμετωπίσαμε το θέμα της καθαριότητας, όσο το δυνατόν καλύτερα, με ένα σταθερό εργάτη και με τη συνδρομή κατά διαστήματα κάποιων εποχιακών που είχε προσλάβει η Δημοτική Αρχή για όλο το Δήμο». Στον συγκεκριμένο τομέα υπήρξαν παρεμβάσεις από τους κατοίκους που ζήτησαν ακόμη και κάδους ανακύκλωσης εάν είναι δυνατόν, έθεσαν το θέμα για μόνιμη παρουσία των απορριμματοφόρων όλη τη χρονιά και όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και στα ζητήματα παρκινγκ και τουαλετών στους δρόμους κυρίως για τους ξένους που δεν ξέρουν που να πάνε… Ο κ. Μανιός μιλώντας εκ μέρους του Δήμου για θέματα που άπτονται της ορεινής Νάξου τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει αυτή η ορολογία περί εγκατάλειψης. Όταν ζητάτε κάτι ξέρετε ότι αμέσως ή σε σύντομο χρονικό διάστημα το αντιμετωπίζουμε. Όπως γίνεται με το φωτισμό ή με την καθαριότητα. Αλλά πρέπει να το ξέρει και ο Δήμος το πρόβλημα. Όχι μόνο οι κάτοικοι. Η Δρυμαλία έχει μόνο δύο μόνιμους εργάτες καθαριότητας όλο το χρόνο. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να ενημερώνεται για να μπορούμε άμεσα να αντιδράσουμε». Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι «δυστυχώς σε όλο το Δήμο έχουμε μόλις 15 εργάτες καθαριότητας τη στιγμή που έχουμε 26 κοινότητες ενώ από τον Φεβρουάριο που καταθέσαμε προτάσεις δεν πήραμε απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για την παραλία του Απόλλωνα που αναφέρθηκε είχαμε προχωρήσει στον καθαρισμό της σε εύλογο χρονικό διάστημα ενώ από τον ερχόμενο Απρίλιο θα ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΥ ενός έργου αξίας 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα για την αποκατάσταση των 11 ΧΑΔΑ στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και του χρόνου θα ολοκληρωθεί η προμήθεια κάδων ανακύκλωσης για όλα τα χωριά του Δήμου»

Ξενώνας
Για το ζήτημα του ξενώνα ο κ. Μπαρδής τόνισε ότι « Αποφασίσαμε να διαχειριστεί τον Ξενώνα η Τοπική Κοινότητα. Ο Δήμος, επικαλούμενος τον κώδικα, μας γνωστοποίησε ότι η απόφασή μας είναι ανεφάρμοστη. Κατόπιν τούτου αποφασίσαμε, κατά πλειοψηφία, την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη». Εδώ δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση, αν και η Λαική Συσπείρωση μέσα από την τοποθέτησή της ζητάει τη συντήρηση και αξιοποίηση προς όφελος των κατοίκων όλων των κοινοτικών και κοινόχρηστων χώρων αλλά και μέσα από έργα να αναδειχτεί, να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σχολεία 
Για το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων, το οποίο είχε τεθεί από την Κυβέρνηση, ο κ. Μπαρδής στην εισήγησή του τόνισε ότι «αποφασίσαμε, κατά πλειοψηφία, να μην κλείσει κανένα σχολείο στην Ορεινή Νάξο, λόγων των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και πολύ περισσότερο το σχολείο του χωριού μας». Πρόταση που είναι δεδομένο ότι αφορά όλους τους κατοίκους και όλοι είναι υπέρ μίας τέτοιας απόφασης. Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι «είμαστε μπροστάρηδες σε τέτοιες κινήσεις, να μην κλείσει κανένα σχολείο ειδικά σε περιοχές με ιδιαιτερότητες όπως είναι η κοινότητα Κωμιακής». Θέμα τέθηκε πάντως για το νηπιαγωγείο της Κωμιακής, όπου οι τουαλέτες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από τις αίθουσες και όπως τόνισε ο κ. Μανιός «έχει δοθεί ήδη εντολή ώστε να δημιουργηθούν τουαλέτες κοντά στις αίθουσες ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα και τις μετακινήσεις των μικρών παιδιών».

Τρομακτική
Τέλος για το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Μπαρδής τόνισε ότι « για το 2011 αναλογούσαν στην Κοινότητα μας 38.000 € από την ΣΑΤΑ. Με αυτά εκτελέσαμε τα προγραμματισμένα έργα (πλακοστρώσεις, συντήρηση αγροτικών δρόμων, κ.λ.π.). Επίσης αποφασίσαμε και ζητήσαμε επέκταση ηλεκτροφωτισμού σε πολλές περιοχές της Κοινότητας μας (Μυρίσης, Φυλλάδι, κ.ά.)». Οι κάτοικοι ζήτησαν περισσότερα έργα είτε μιλάμε για το δρόμο στο Μυρίση, είτε για το λιμάνι στον Απόλλωνα ακόμη και ΑΤΜ ζήτησαν κυρίως στον Απόλλωνα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Αιτήματα που ενδεχομένως σε άλλες εποχές κάποια εξ αυτών να μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Όμως οι εποχές είναι δύσκολες. Και ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι «πρέπει να ξέρετε ότι έως σήμερα δεν έχουμε πάρει τη ΣΑΤΑ του 2012 και δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου, εάν θα υπάρχουν χρήματα για να δώσουμε στις κοινότητες. Τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 60% και μπορεί να κοπούν και άλλα χρήματα. Η κατάσταση είναι τρομακτική και πολλές φορές είναι πολύ εύκολο να κάνουμε κριτική. Αυτό που ζητάμε είναι να γίνουμε προτάσεις που είναι εφικτές και όχι απλά να έχουμε καταγγελίες. Για το δρόμο στο Μυρίση είναι δύσκολο να μπει σε κάποιο πρόγραμμα καθώς μιλάμε για μία απόσταση 10 χιλιομέτρων, όχι όμως αδύνατον. Σχετικά με τα ΑΤΜ είναι θέμα τραπεζών και αρκετές είναι αυτές που ζητούν ακόμη και την αποχώρηση όσων υπάρχουν σήμερα στα ορεινά χωριά λόγω ακινησίας τους χειμερινούς μήνες. Τέθηκε ζήτημα εποχικού ΚΕΠ στην περιοχή. Αυτό είναι κάτι που είναι δύσκολο από τη στιγμή που δεν έχουμε υπαλλήλους, ενώ για τις παιδικές χαρές όπως τόνισε και ο κ. Πρωτονοτάριος έως το τέλος του 2012 θα κλείσουν όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Άρα πρέπει να συσταθούν  εκ νέου πάνω στα πρότυπα που ζητάει το υπουργείο»

Απομόνωση
Η τελευταία έκρηξη του κ. Μαργαρίτη είχε να κάνει με τον Απόλλωνα. Όχι ότι είχε κάτι σε προσωπικό επίπεδο με τους εκπροσώπους του χωριού αλλά έμοιαζε εκνευρισμένος από το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι βάζουν τρικλοποδιές σε ότι γίνεται… Μάλιστα απάντησε με απερανθίτικη ρήση ζητώντας από τους ίδιους τους κατοίκους να σταματήσουν να είναι θεατές και να απομονώσουν (χρησιμοποίησε μεταφορικά τη λέξη «πνιγμός») όσους αντιδρούν στην πρόοδο και τις εξελίξεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του οικισμού είτε μιλάμε για τον ΒΙΟΚΑ είτε για το θέμα του παρκινγκ είτε για το λιμάνι λέγοντας μάλιστα «εγώ θυμάμαι ότι κάποτε έρχονταν και έδεναν καράβια στον Απόλλωνα και τώρα σε λίγο θα είναι γεμάτο μπάζα»…. Πρέπει να σημειώσουμε τέλος ότι ο κ. Μαργαρίτης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μπαρδή όσον αφορά την συνεργασία τους (το ίδιο έκανε και ο κ. Μαράκης μιλώντας στην εισαγωγή του) και έκλεισε με την ευχή να υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς (Δήμος, πολίτες, κοινότητες) σε όλα τα επίπεδα ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν…. Εδώ βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε την τοποθέτηση του κ. Κορρέ (πρώην Έπαρχου) που τόνισε ότι «η καταγραφή των προβλημάτων είναι εύκολη, όμως δεν ξέρουμε πόσο εφικτή είναι η λύση τους. Χρειάζονται μέθοδος και όχι πόλεμος. Σύνθεση προτάσεων και δυνάμεων ώστε να φτάσουμε όλοι μαζί στο επιθυμητό αποτέλεσμα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου