Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Στη διπλή σημερινή συνεδρίαση σήμερα του ΔΣ του Δημοτικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου ο Γιάννης Μαμουζέλος αναμένεται να στείλει... Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες;Διπλή συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα από τον Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου – Στη πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθούν αρκετά καυτά θέματα του ταμείου αλλά στη 2η συνεδρίαση υπάρχει το ζήτημα του προϋπολογισμού για το 2013….

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας σήμερα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς έχουμε το απόγευμα διπλή συνεδρίαση (18:00 η πρώτη και 19:30 η δεύτερη) και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για… ντέρμπι. 

Όπως, αυτό που θα διεξάγεται την ίδια ώρα σε ένα άλλο λιμάνι, στο Πειραιά και έχει να κάνει με μπάσκετ. Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού και ο νικητής παίρνει κεφάλι στη μάχη για την κατάκτηση της 1ης θέσης της κανονικής περιόδου και άρα έχει πλεονέκτημα έδρας. Στα γραφεία όμως του Λιμενικού Ταμείου τι ντέρμπι θα παιχτεί και ποιοι θα είναι απέναντι; Οι πληροφορίες είναι πολλές, από αρκετές διαφορετικές πλευρές και δη πολιτικές και με σημείο αναφοράς την απόφαση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννη Μαμουζέλου να συγκαλέσει συνεδρίαση για την ψήφιση προϋπολογισμού για το 2013. Κίνηση που για αρκετούς θεωρείται ότι δεν έχει ηθικό υπόβαθρο. Ο λόγος; Πολύ απλά δεν έχει ανανεωθεί επίσημα η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Όπως άλλωστε και όλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού ή Δημόσιου που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Δήμου. Και βέβαια δεν υπάρχει προϋπολογισμός από το Δήμο για το 2013. Κι ενώ τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα εξαρτώνται οικονομικά από το Δήμο (οι περισσότεροι αναφέρουν ότι θα μπορούν να κινηθούν αυτόνομα μετά την ψήφισή του προϋπολογισμού τους στα τέλη Μαρτίου) το Λιμενικό Ταμείο είναι αυτοδύναμο οικονομικά

Διαβεβαίωση;
Ανεξάρτητα από τα χρήματα που έχει, το ζητούμενο στη συγκεκριμένη κίνηση είναι γιατί προχωρεί άμεσα στην ψήφιση προϋπολογισμού για το 2013 δεσμεύοντας ουσιαστικά τη πολιτική του Λιμενικού Ταμείου για έναν χρόνο, από τη στιγμή που δεν γνωρίζει κανείς επίσημα για το εάν ο κ. Μαμουζέλος θα είναι και την επόμενη χρονιά στο προεδρικό θώκο. Η ακόμη κι εάν ο ίδιος έχει πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα είναι, με ποια λογική θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα μέλη τον προϋπολογισμό όταν ενδεχομένως κάποια εξ αυτών ή και όλα δεν θα είναι; Μήπως τελικά ο κ. Μαμουζέλος μετά τη συνάντηση που είχε τη περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχιακό Μέγαρο πήρε την έγκριση να προχωρήσει έχοντας μάλιστα πάρει τη διαβεβαίωση ότι όλα τα μέλη του συμβουλίου θα παραμείνουν; Ερωτήσεις, στις οποίες απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης ο οποίος άκουσε την περασμένη εβδομάδα τον κ. Μαμουζέλο να του εξηγεί τι έχει συμβεί με τη γνωστή πλέον ιστορία με την επιστροφή του χρηματικού εντάλματος από την Επίτροπο ύψους 10.000 ευρώ και αφορούσε συμψηφισμό του ενοικίου του κτίσματος των Παλατιών με εργασίες στις οποίες προέβη η μισθώτρια του κτίσματος.

Ζητήματα
Η συνεδρίαση λοιπόν αναμένεται να είναι σε υψηλούς τόνους… Στο πρώτο μέρος έχουμε προς συζήτηση δέκα θέματα με ποιο σημαντικά κατά την άποψή μας το αίτημα των κατοίκων του Απόλλωνα να μην καταβάλουν λιμενικά τέλη, τη «Βεβαίωση ανταλλαγμάτων προσωρινής παραχώρησης παραλιακού χώρου κτίσματος & περιβάλλοντος χώρου στη θέση Παλάτια  περιόδου Σεπτεμβρίου 2010-Φεβρουαρίου 2011» και την κατακύρωση αποτελέσματος ανοιχτού διαγωνισμού ανάδειξης ανάδοχου εκτέλεσης του έργου για φωτοσήμανση στην βραχονησίδα Φρουρός έξω από το λιμάνι του νησιού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ζήτημα του Απόλλωνα και την καταβολή των Λιμενικών τελών, ο κ. Μαμουζέλος έχει δώσει δίκιο στους κατοίκους και θα εισηγηθεί να μην πληρώσουν, ενώ η σήμανση του «Φρουρού» θεωρείται από τον ίδιο ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα στη διάρκεια της θητείας του. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρχει και συζήτηση σχετικά με την δημοπρασία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα για την παραχώρηση του καταστήματος στα Παλάτια…. Από εκεί και πέρα στα ζητήματα υπάρχει και το θέμα της προμήθειας ISOBOX για τις ανάγκες του Καταφυγίου τουριστικών σκαφών Λιμένα Νάξου και ISPS Λιμένα Νάξου αλλά και η συμπλήρωση του τεχνικού προγράμματος για το 2013.

Ζητήματα
Εάν καταφέρει και φτάσει…. αλώβητος στο δεύτερο μέρος, όπου θα τεθεί θέμα προϋπολογισμού για το 2013 αυτό θα σημάνει ότι ο κ. Μαμουζέλος έχει κερδίσει όλα τα …στοιχήματα που θα έχουν τεθεί έως σήμερα. Και δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη συνεδρίαση να είναι και ένα παιχνίδι εντυπώσεων ή και γιατί όχι επίδειξης δύναμης στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς το Δημαρχιακό Μέγαρο. Με την φημολογία να αναφέρει ότι αρκετοί εντός της πλειοψηφίας (ο αριθμός είτε επτά είτε οκτώ είτε 1013 ελάχιστη σημασία έχει στη παρούσα φάση) δεν θέλουν τον κ. Μαμουζέλο στον προεδρικό θώκο, η κίνησή του να ζητήσει ψήφιση προϋπολογισμού για το 2013 λογίζεται ως μία πολιτική κίνηση που έχει αποδέκτες όχι μόνο τον Δήμαρχο αλλά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ότι πάνω απ’ όλα αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει να λειτουργεί το Ταμείο με συνέχεια και συνέπεια, ανεξάρτητα ποιο είναι το πρόσωπο που θα είναι στην προεδρικό θέση. Και μην ξεχνάμε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα καυτό για το Λιμενικό ταμείο: κατασκευή του υπάρχον λιμανιού, αναζήτηση νέου χώρου για δημιουργία εμπορικού λιμανιού, ιδιωτικοποίηση τόσο του λιμανιού αλλά κυρίως της μαρίνας και βέβαια η νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης που θα δώσει το δικαίωμα στο λιμενικό ταμείο να μπορέσει να πατήσει γερά στα πόδια του και να προωθήσει τις αλλαγές που έχει θέσει ως στόχο ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέσα από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου