Ποιον προβλημάτισε ποτέ -και πότε για τελευταία φορά- τί περνά ο καλοκαιρινός παραθεριστής που επιλέγει Νάξο στο πρώτο εικοσιτετράωρο μέσα, από την ώρα που θα κατηφορίσει στο λιμάνι του Πειραιά, για να πάρει το πλοία που θα τον ταξιδέψει στο νησί μας, μέχρι την ώρα που για πρώτη νυχτιά θα ξαπλώσει στο ναξιώτικο κατάλυμά του, για να απολαύσει τον καλοκαιρινό του ύπνο στο νησί μας;
«Οδυσσειακό» κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε το ταξίδι τους για Νάξο!..
-Τα εισιτήρια τα ακτοπλοϊκά μοιάζουν με «μαγικά χαρτάκι» των “ντέρμπι” των αιωνίων!..
-Ο κεντρικός προβλήτας του νησιού μας, η πύλη εισόδου του νησιού μας, το λιμάνι μας δεν ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις προδιαγραφές ενός τουριστικού προορισμού, όπως η Νάξος…
-Τα μεταφορικά μέσα που συνωστίζονται μέσα και έξω από την χερσαία ζώνη του λιμένος, προβληματίζουν… Προβληματίζει, επίσης, τα μεταφορικά (τα) μέσα, αυτός ο ίδιος ο χώρος που τα φιλοξενεί (μπροστά από την είσοδο της προκυμαίας, μπροστά από το ΚΤΕΛ και δυτικά της κεντρικής πλατείας…
-Οι ακτές μας είναι ανοργάνωτες. Μπορεί να αποσπούν Γαλάζιες Σημαίες, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι πλήρεις… Χτυπητές είναι οι ελλείψεις και αδυναμίες-ανεπάρκειές τους…
-Τα καταλύματα, μικρά και μεγάλα, εμφανίζουν-παρουσιάζουν αρκετές ακαταλληλότητες… Τα κυτία παραπόνων, όπου (αυτά) υπάρχουν εγκαταστημένα, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας όλων όσα υποστηρίζουμε… (Δεν προσφέρεται η εποχή για περισσότερες … λεπτομέρειες)
-Τα εστιατόρια και οι καφετερίες προσπαθούν. Όμως, στην πλειονότητά τους το λεγόμενο “σέρβις” δεν είναι για απαιτητικούς πελάτες. Σε ό,τι αφορά στην τιμολογιακή πολιτική που ασκεί η πλειονότητα των καταστημάτων τους μήνες της αιχμής -Ιούλιο και Αύγουστο- τα σχόλια, δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά…
-Στους δρόμους, εντός και εκτός πόλεως Νάξου, αλλά και στην παραλία της δυτικής ακτής, οι κάδοι των απορριμμάτων δεν «δουλεύουν» όσο καλά πρέπει… Τα των αδυναμιών, αντικειμενικών αδυναμιών που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας του οικείου δήμου, είναι γνωστό, λίγο ώς πολύ, σε όλους μας…
-Η «καμήλα» που σουλατσάρει στους δρόμους τους κεντρικούς της Χώρας μέσα, «δαγκώνει»… «Δαγκώνει» και βραχυκυκλώνει το σύμπαν!... Για το Κυκλοφοριακό, έχουν ειπωθεί, κατά καιρούς πολλά… Πολλά και όχι καλά… Από ημεδαπούς αλλά και αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού μας…
-Τέλος, η υποτυπώδης, ανύπαρκτη, θα έλεγα, «ενημερωτική πολιτική» που ασκείται από τους αρμόδιους καθ’ ύλην φορείς και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, χωρίς αναντίρρητα είναι «αγκάθι»… Ένα «αγκάθι» που μας εκθέτει σε μάτια μπλε, καστανά, μαύρα, πράσινα, μελιά, «ορθόδοξα», «αλλόθρησκα» κ.ο.κ.
Οι παραπάνω «πληγές» που χρόνια τώρα κουβαλά στο κορμί της επάνω η τουριστική Νάξος, είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της… Και το άσχημο και λυπηρό είναι ότι για όλα τα παραπάνω, η προετοιμασία του νησιού μας εν όψει καλοκαιριού, υποτυπώδης είναι…
Για ποιο από τα παραπάνω «αμαρτήματα» έχουμε κάνει κάτι;
Με τι «μούτρα», ως τουριστικός προορισμός, θα υποδεχθούμε τους επισκέπτες τού εφετινού δύσκολου καλοκαιριού;
Όλοι όσοι πραγματικά νοιάζονται για την πορεία αυτού του τόπου στο τουριστικό στερέωμα, υιοθετούν τις παραπάνω επισημάνσεις που σήμερα κάνουμε… Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσεως για την χώρα μας… και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «για μια ακόμη χρονιά η Νάξος πάει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»…
…Ότι!
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι:
-Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για την εγχώρια οικονομία της Ελλάδας. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον τουρισμό. Ο τουρισμός συμβάλλει και θα συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη βιομηχανία της Ελλάδας καθώς συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στο ΑΕΠ, προσφέροντας απασχόληση σε περίπου 1.000.000 εργαζόμενους.
- H Eλλάδα του σήμερα, σύγχρονη και έτοιμη να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία και προϊόν επιθυμεί ο επισκέπτης και φιλοξενούμενός της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό ακόμη και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
-Στην Ελλάδα μπορεί ο τουρίστας να κάνει όλα τα είδη τουρισμού και να αποκομίσει γνώσεις, να φωτιστεί ο νους του από τον πλούτο και τις γνώσεις που παρέχει η επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, να πάρει μαζί του αξέχαστες εμπειρίες, να δεί σπάνιες φυσικές ομορφιές, να χαρεί τον μοναδικό ελληνικό ήλιο και θάλασσες, να ξεκουραστεί, να ψυχαγωγηθεί, να γνωρίσει μοναδικά έθιμα και παραδόσεις, να γευτεί τη νοστιμότερη κουζίνα, να περιηγηθεί στα πανέμορφα ανοιξιάτικα, είτε φθινοπωρινά είτε χειμωνιάτικα τοπία της, μιας και η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.
- Η Ελλάδα συνδυάζει τέλεια το απέραντο γαλάζιο των θαλασσών και το καταπράσινο των δασών της συνθέτοντας ένα αρμονικό και ιδανικό για τουρισμό, ξεκούραση και τέρψη τοπίο.
Συνδυάζει ένα μεγάλο αριθμό βουνών, δασών και πεδιάδων με την πλειάδα των καταγάλανων ή γαλαζοπράσινων, από το πράσινο που τις περιτριγυρίζει, θαλασσών της μην έχοντας τίποτα να ζηλέψει από έναν εξωτικό τουριστικό προορισμό.
Βρέχεται από το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος στα οποία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νησιών που φτάνουν να αποτελούν το 1/5 της συνολικής της έκτασης.
- Εξαιτίας της φύσης της και της μορφολογίας της η Ελλάδα είναι πλούσια σε φυσικά μνημεία: φαράγγια, σπήλαια, γεωλογικά τοπία, ηφαίστεια, καταρράκτες και ιαματικές πηγές, οι οποίες λόγω του ηφαιστειογενούς της εδάφους υπάρχουν σε πολλές περιοχές και αποτελούν άλλον ένα πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών. Χαρακτηριστικό των πηγών αυτών είναι το νερό τους το οποίο είναι ικανό να θεραπεύσει κάποιες ασθένειες, έχει δηλαδή θεραπευτικές ιδιότητες.
- Τα ήθη, τα έθιμα και οι λαϊκές παραδόσεις του λαού μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών. Επίσης η μεγάλη και μακρόχρονη ιστορία του έθνους μας παρουσιάζει πλήθος τέτοιου είδους εκδηλώσεων. Ενώ η διατήρησή τους από γενιά σε γενιά αποτελεί τη συνέχιση της ιστορίας μας και του τρόπου της καθημερινής μας ζωής.
- Από τα αρχαία χρόνια ο Ελληνικός λαός χαρακτηρίζεται σαν έναν από τους πλέον φιλόξενους λαούς του κόσμου. Ο ξένος στην αρχαία Ελλάδα ήταν πρόσωπο ιερό και είχε την προστασία του Δία(Ξένιος Ζεύς).
- Η πατροπαράδοτη ελληνική κουζίνα διαφέρει κατά πολύ από τις κουζίνες άλλων κρατών. Οι μοναδικές γεύσεις της κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Τα αγνά υλικά, που πλούσια και με μεγάλη ποικιλία, παράγονται στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το ταπεραμέντο και τη φαντασία του Έλληνα συνθέτουν την πανδαισία των γεύσεων που θα βρεί κανείς στα ελληνικά εδέσματα.
- Τα νησιά αποτελούν το κύριο μορφολογικό γνώρισμα του ελληνικού χώρου και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας. Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Ιονίου και του Αιγαίου, μοναδικό φαινόμενο στην ευρωπαϊκή ήπειρο…
- Σύμπλεγμα νησιών οι Κυκλάδες. Οι ομορφιές των νησιών μας ανυπέρβλητες. Η Ανάφη, η Αμοργός, η Άνδρος, η Αντίπαρος, η Δήλος, η Ίος, η Τζιά, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Σύρος, η Τήνος, η Φολέγανδρος και οι «Μικρές Κυκλάδες»…: η Δονούσα, η Ηρακλειά, το Κουφονήσι και η Σχοινούσα…
Η ταυτότητα της Νάξου
Το νησί μας είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο πολυσύχναστα νησιά στο Κυκλαδίτικο σύμπλεγμα, το οποίο ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι πιο γόνιμο από τα άλλα κυκλαδίτικα νησιά και διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. Για την διαμονή του ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ελκυστικά όσο και μη επαρκώς φροντισμένα τουριστικά θέρετρα, μικρούς παραθαλάσσιους ήσυχους οικισμούς, παραδοσιακά ορεινά χωριά και τόπους για εναλλακτικό τουρισμό.
Η Νάξος είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία και υπήρξε σημαντικό πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο στην αρχαιότητα, γεγονός που είναι εμφανές από τα πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία του νησιού.
Οι ανθρωπογενείς πολιτιστικοί τουριστικοί πόροι…
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά μνημεία-αξιοθέατα…
· Η πύλη του ναού του Απόλλωνα(6ος αι. π. Χ.)-η γνωστή μας « Πορτάρα»…
· Ο κολοσσιαίος μαρμάρινος ημιτελής Κούρος(6ος αι. π. Χ.)ύψους 10,5 μ.,τα αρχαία λατομεία μαρμάρου.
· Τα απομεινάρια των μυκηναϊκών τάφων και το βυζαντινό μοναστήρι του Υψηλού στις Εγγαρές.
· Το Κάστρο στη Χώρα και μέσα σε αυτό η βενετσιάνικη εκκλησία, το κτήριο Σχολής Καλογραιών, η Μητρόπολη των Ρωμαιοκαθολικών, η κατοικία του καθολικού και τα ερείπια από το ανάκτορο του Μάρκου Σανούδου.
· Οι πύργοι Ζευγώλη και Μπαρδάνη, με το οικόσημο των λεόντων, και οι εκκλησίες της Παναγίας Απεραθίτισσας και Φαναριώτισσας στην Απείρανθο.
· Οι πύργοι του Λαρίτζι και του Χειμάρρου στο Φιλώτι.
· Τα Σμιρυδωρυχεία στην Κόρωνο.
· Οι πύργοι του Μάρκου Σανούδου, του Μαυρογένη, του Ντε Μαρί και του Φραγκόπουλου, οι νερόμυλοι και οι εκκλησίες των Αγ. Αποστόλων και της Μεταμόρφωσης στους Μελάνες.
· Στο Σαγκρί, ο πύργος του Σομάριπα και ο ναός της Δήμητρας (6ος αι. π.Χ.)
· Ο πύργος Γκράτσια και Μπαρότση στο Χαλκί.
· Τα ερείπια του Παλαιόπυργου της Πλάκας στους Τρίποδες, χωριό που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο τρίποδα που βρέθηκε εδώ.
Μουσεία...
· Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου.
· Το αρχαιολογικό μουσείο στην Απείρανθο.
Παραδοσιακοί οικισμοί…
· Απείρανθος.
· Φιλώτι Νάξου.
Λαογραφικές εκδηλώσεις-έθιμα…
· Το τριήμερο πανηγύρι κάθε Δεκαπενταύγουστο στο Φιλώτι.
Φυσικοί τουριστικοί πόροι…/Ιαματικές πηγές…/Βιότοποι-μνημεία της Φύσης…
· Στην κεντρική και νότια Νάξο, το όρος Ζεύς και η Βίγλα έως το Μαυροβούνι είναι καταφύγια θηραμάτων.
· Οι μοναδικές πανέμορφες ακτές της, που είναι απότομες στα νότια και απένεμες στα δυτικά, με πολλούς κόλπους και αμμουδερές παραλίες.
Καταφύγια-σπήλαια…
· Το σπήλαιο του Ζά (όρος Ζεύς 1.001μ.) με τους σπάνιους σταλαγμίτες, όπου έχουν βρεθεί σημαντικότατα ευρήματα προϊστορικής εποχής, στο Φιλώτι Νάξου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου