Με εξαίρεση την Αμοργό που, όλοι το είχαν πάρει, εδώ και πάρα πολύ καρό, απόφαση, ότι θα παραμείνει, με τον «Καλλικράτη», δήμος, τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων - Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα Κουφονήσι-, εξακολουθούν να κουβεντιάζουν, ετούτες τις πρώτες ώρες μετά την παρουσίαση του (νέου) προγράμματος διοικητικής μεταρρυθμίσεως που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τα «συν» και τα «μείον» της νέας διοικητικής μεταρρυθμίσεως – της «μεταρρυθμίσεως των συνενώσεων»…
Εκ των τεσσάρων νησιών που προαναφέραμε όμως, δύο, η Δονούσα και το Κουφονήσι, σηκώνουν «μπαϊράκι» και διαφοροποιούνται από την, ήδη, δρομολογηθείσα (αυτό)διοικητική μεταρρύθμιση…
Συγκεντρώσεις, ψηφίσματα, επιστολές και διαμαρτυρίες προς πάσα κατεύθυνση αντιδρούν κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί της Δονούσας και του Κουφονησίου.
Μεταξύ των επιχειρημάτων των παραπάνω νησιών, και τα παρακάτω είναι στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας:
1. Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί στη χωροθέτηση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν επικράτησε η ισονομία και ισοπολιτεία και δεν ίσχυσαν σε όλα τα νησιά τα ίδια κριτήρια και ίσχυσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
2. Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη τα ψηφίσματα της ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ.
3. Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί υπαγόμαστε σε ένα νησί με διαφορετική νοοτροπία, και απασχόληση.
4. Εμείς είμαστε κυρίως ψαράδες που αναπτύξαμε συμπληρωματικά ήπιο τουρισμό, σε αντίθεση με την Νάξο που έχει γεωργοκτηνοτροφική απασχόληση και τουρισμό.
3. Ελπίζουμε στην εκ νέου διαμόρφωση του χάρτη ώστε η απομακρυσμένη Δονούσα να μη πέσει θύμα αναγκαίων δε αλλά άκριτα σαρωτικών αλλαγών.
ελπίζουμε στην εκ νέου διαμόρφωση του χάρτη ώστε η απομακρυσμένη Δονούσα να μη πέσει θύμα αναγκαίων δε αλλά άκριτα σαρωτικών αλλαγών.
Κοινή είναι η πεποίθηση των κατοίκων της Δονούσας και του Κουφονησίου είναι ότι πρέπει, οπωσδήποτε, «η φωνή των Μικρών Κυκλάδων να βρει συμπαραστάτες οπουδήποτε στην νησιωτική Ελλάδα, δημιουργώντας ισχυρό “μέτωπο” με στόχο να ανατραπούν οι αδικίες του “Kαλλικράτη”… Αυτό διατείνονται μετ’ επιτάσεως μάλιστα, οι κάτοικοι αλλά και οι εκλεγμένοι τους στις (δύο) κοινότητες, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα…
Να, πώς έχουν οι διαμαρτυρίες: των κατοίκων του Κουφονησίου (μετά την Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν), της Κοινότητας Κουφονησίου και του προέδρου της Κοινότητας Δονούσας Γιάννη Πράσινου, ο οποίος έγραψε και υπέγραψε αιχμηρή επιστολή την οποία απηύθυνε προς τους βουλευτές του νομού μας και όχι μόνο…
Κουφονήσι, 2 Μαΐου ‘10
«Ψήφισμα της Γενικής Συνελεύσεως των κατοίκων του Κουφονησίου κατά της εντάξεως της Κοινότητας Κουφονησίου στον Δήμο Νάξου:
Σήμερα 02 Μαΐου 2010 ημέρα Κυριακή οι κάτοικοι του νησιού συνήλθαμε σε γενική συνέλευση και αφού ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε για το σχέδιο “Καλλικράτης” και ειδικά για την ένταξη της κοινότητας μας στον Δήμο Νάξου.
Αποφασίζει ομόφωνα:
1.Ότι ήμαστε αντίθετοι στην συνένωση αυτή.
2.Την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής συντονισμού αγώνα η οποία εξουσιοδοτήθηκε να προβεί σε συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό, τους Βουλευτές του Νομού και τους εισηγητές του Νομοσχεδίου όλων των κομμάτων.
3.Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί δεν συμπεριληφθήκαμε στα νησιά που εξαιρέθηκαν της συνένωσης, όπως Ανάφη- Φολέγανδρος- Αντίπαρος και Κίμωλος, όταν μάλιστα οι πιθανοί λόγοι εξαίρεσης τους είναι λιγότερο ισχυροί από τους δικούς μας:
Α) Έχομε μεγαλύτερο πληθυσμό (366 κάτοικοι) από μερικά εξ’ αυτών (Ανάφη- Σίκινος) και μάλιστα κατ’ αναλογία το μεγαλύτερο ποσοστό νέων που μένουν και εργάζονται στο νησί.
Β) Έχομε την μεγαλύτερη σε απόσταση ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Δήμο Νάξου που υπαγόμαστε (21 μίλια μια φορά την ημέρα) όταν η απόσταση της Αντιπάρου με την Πάρο είναι 2,5 μίλια κάθε μισή ώρα- της Σικίνου 7 μίλια με την Ίο- της Κιμώλου 6 μίλια με την Μήλο- της Ανάφης με τη Σαντορίνη 18 μίλια.
Γ) Το επίπεδο της ανάπτυξης του νησιού μας είναι υποδειγματικό συγκρινόμενο με άλλα.
Αναπτύξαμε τον ήπιο τουρισμό διατηρώντας την αλιεία μας και δημιουργήσαμε προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά μας να παραμείνουν και να εργάζονται στον τόπο μας.
Παρά το μικρό μας μέγεθος αγωνιστήκαμε με σύμπνοια, ενταχθήκαμε σε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα και υλοποιήσαμε σοβαρές υποδομές, όπως λιμάνι- καταφύγιο τουριστικών σκαφών- καταφύγιο αλιευτικών σκαφών- αποχέτευση- βιολογικό- ύδρευση- σχολικά συγκροτήματα- πλακόστρωση- οδικό δίκτυο και έχομε ώριμους φακέλους για μονάδα αφαλάτωσης και επανακατασκευή προβλήτα.
4. Η συνένωση μας δεν θα δημιουργήσει οικονομία κλίμακας καθόσον ούτε πλεονάζον προσωπικό έχομε (2 υπάλληλοι μόνο) ούτε δημοτικές επιχειρήσεις που θα συνενωθούν.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί υπαγόμαστε σε ένα νησί με διαφορετική νοοτροπία, και απασχόληση.
Εμείς είμαστε κυρίως ψαράδες που αναπτύξαμε συμπληρωματικά ήπιο τουρισμό, σε αντίθεση με την Νάξο που έχει γεωργοκτηνοτροφική απασχόληση και τουρισμό.
Η ανισομερής ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της Νάξου με την συνένωση των Δήμων της, θα δημιουργήσει μεγάλες απαιτήσεις βασικών έργων υποδομής που λείπουν στην Νάξο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες διατήρησης των σημερινών επιτευγμάτων μας και περαιτέρω ανάπτυξης του νησιού μας, θα είναι σε δεύτερη μοίρα.
Εμπειρία έχομε και από την λειτουργία του ενιαίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου στο οποίο μας ενέταξαν πριν οκτώ χρόνια, και το οποίο δεν επέλυσε κανένα θέμα και η μόνη παροχή που είχαμε ήταν μόνο μερικά παγκάκια.
Θεωρούμε την ένταξη μας στον Δήμο Νάξου καταστροφική τόσο για το νησί μας, όσο και για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Παρακαλούμε όπως εξαιρέσετε και την κοινότητα Κουφονησίων από την συνένωση και εντάξετε την εξυπηρέτηση της στην υπηρεσία της Περιφέρειας που θα συσταθεί για την εξυπηρέτηση και των άλλων μικρών νησιών που δεν συνενώνονται.
-Ακολουθούν 150 υπογραφές των κατοίκων.
Η Κοινότητα Κουφονησίου
Κουφονήσι, 30 Απριλίου ‘10
«Ψήφισμα
Του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Κουφονησίων για τη χωροθέτηση στο σχέδιο «Καλλικράτης».
Στο Κουφονήσι, σήμερα 30 του μήνα Απρίλη, του έτους 2010, συνήλθε σε έκταση συνεδρίαση το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουφονησίων μετά από πρόσκληση του προέδρου.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου εννέα (9) μελών ευρέθησαν παρόντα επτά (7). Ήτοι:
Ψαρρός Πολύδωρος
Πράσινος Ελευθέριος
Πράσινος Ιωάννης
Πράσινος Αντώνιος
Ταγκούλης Ιωάννης
Σκοπελίτου Σοφία
Πρασίνου Αικατερίνη
Ο πρόεδρος κατέθεσε για συζήτηση στο συμβούλιο τη χωροθέτηση του σχεδίου «Καλλικράτης» σύμφωνα με την οποία η κοινότητα Κουφονησίων συνενώνεται με το Δήμο Νάξου.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο μετά την μελέτη του προσχεδίου ομόφωνα καταθέτει το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί στη χωροθέτηση του σχεδίου «Καλλικράτης» δεν επικράτησε η ισονομία και ισοπολιτεία και δεν ίσχυσαν σε όλα τα νησιά τα ίδια κριτήρια και ίσχυσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ζητάμε να ενημερωθούμε με πια κριτήρια τα νησιά Σίκινος- Φολέγανδρος- Ανάφη- Κίμωλος και Αντίπαρος αναβαθμίστηκαν σε αυτόνομους Δήμους αν και μερικά έχουν λιγότερο πληθυσμό (Σίκινος- Ανάφη) και άλλα καλύτερη συγκοινωνία με τον διπλανό δήμο όπως η Αντίπαρος, οι δε υπηρεσίες που διαθέτουν για την εξυπηρέτησή τους δεν υπερέχουν σε τίποτα από τις δικές μας.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη τα ψηφίσματα της ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ.
Καλούμε την κυβέρνηση προτού το νομοσχέδιο γίνει σχέδιο και νόμος του Κράτους να δει το νησί μας με την ίδια νησιωτική πολιτική που είδε και τα άλλα νησιά.
Προγραμματίζει γενική συνέλευση των κατοίκων του νησιού την Κυριακή 2 Μαΐου για σχετικό ψήφισμα το οποίο θα κοινοποιηθεί στον κ. Υπουργό Εσωτερικών Δ.Δ. & ΗΛ.Δ., στους βουλευτές του Νομού, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, στην ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ και στα Μ.Μ.Ε.
Καλεί τους βουλευτές του Νομού να συνοδεύσουν αντιπροσωπεία των κατοίκων στον κ. Υπουργό για ακρόαση.
Μετά τα ανωτέρω λύεται η συνεδρίαση
Τα μέλη: 1)Πράσινος Ελευθέριος, 2)Πράσινος Ιωάννης, 3)Πράσινος Αντώνιος, 4)Ταγκούλης Ιωάννης, 5)Σκοπελίτου Σοφία, 6)Πρασίνου Αικατερίνη
Η Δονούσα
Δονούσα, 3 Μαΐου 2010
Επιστολή Γιάννη Πράσινου, κοινοτάρχη
«Κύριε Υπουργέ,
Στις πολύ δύσκολες μέρες που διανύουμε κατανοούμε την τιτάνια προσπάθειά σας να αναδιοργανώσετε εκ θεμελίων την δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σχέδιο “Καλλικράτης”.
Διαβάζοντας το κείμενο του προσχεδίου διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με το βασικό κριτήριο της συγκοινωνιακής σύνδεσης των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα, η Δονούσα θα πρέπει να συνενωθεί με τη Νάξο, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε και στη συνέχεια με την έκδοση του χάρτη.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα νησιά μας καθώς και την πολυετή γνώση που έχετε για τα προβλήματα των Κυκλάδων, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στην ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζει το νησί μας:
Η Δονούσα παρ’ ότι μικρό νησί είναι απομακρυσμένη από την Νάξο και ιδιαίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι)
Επιπροσθέτως το Express Σκοπελίτης μας συνδέει με τη Νάξο μόνο τρεις φορές εβδομαδιαίως χειμώνα- καλοκαίρι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μικρές Κυκλάδες οι οποίες συνδέονται με τη Νάξο επί καθημερινής βάσεως χειμώνα- καλοκαίρι.
Καταλαβαίνεται ότι από μόνο του αυτό το γεγονός εγείρει την ανάγκη αντιμετώπισης του νησιού μας με διαφορετικό τρόπο επειδή καταφανώς δεν πληρείται το βασικό κριτήριο συνένωσης που εσείς ο ίδιος θέτεται (επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση), και όχι γιατί ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση.
Παρ’ ότι επιτρέψτε μας κύριε Υπουργέ, θεωρούμε ότι οι συνενώσεις, ή μη, κάποιων νησιών όπως τις είδαμε στην διαμόρφωση του χάρτη μάλλον δεν υπακούουν ρητά τα κριτήρια που έχετε θέσει…..
Θεωρώντας ότι θα καταλάβετε αφενός την αγωνία μας και αφετέρου το λάθος σας, ελπίζουμε στην εκ νέου διαμόρφωση του χάρτη ώστε η απομακρυσμένη Δονούσα να μη πέσει θύμα αναγκαίων δε αλλά άκριτα σαρωτικών αλλαγών.
Γιατί κύριε Υπουργέ, είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζεται ότι δεν έχουμε την παραμικρή πολυτέλεια ως χώρα από αβλεψίες ή λάθη να ανακόπτουμε την πολυετή και επίπονη προσπάθεια ανάπτυξης απομακρυσμένων νησιών σας την Δονούσα.
Υπολογίζοντας την θετική ανταπόκρισή σας ευελπιστούμε ότι θα κρίνετε πως η Δονούσα είναι πραγματική ανάγκη να παραμείνει ανεξάρτητη όπως άλλωστε με ευαισθησία αποφασίσατε για νησιά με παρόμοιες συγκοινωνιακές συνθήκες.
Με τιμή
Ο πρόεδρος της Κοινότητας
Ιωάννης Αντ. Πράσινος
Βουλευτές, πολιτιστικός Σύλλογος «Ποσειδών», Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων και τοπικά Μ.Μ.Ε.”.
Στο σημείο αυτό, ας αναφερθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και κορυφαίων παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών, α) «οι νησιωτικοί δήμοι θα έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τους ηπειρωτικούς δήμους, καθώς υπολογίζεται ότι θα αναλάβουν και αρμοδιότητες που στην υπόλοιπη Ελλάδα ανήκουν στις περιφέρειες. Αντίστοιχα, τα τοπικά συμβούλια που θα λειτουργούν σε μεγάλους νησιωτικούς δήμους θα αποκτήσουν αρμοδιότητες αντίστοιχες των διαμερισματικών συμβουλίων των μεγάλων ηπειρωτικών δήμων…» και β) «τα πολύ μικρά νησιά ενδέχεται να συνενωθούν με το πλησιέστερο μεγαλύτερο, εάν αυτό γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία και υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση…».
H Κίμωλος
Η περίπτωση της Κιμώλου και η επιστολή Κανά…
Κίμωλος, 30 Απριλίου ‘10
«“Καλλικράτης”: Νίκη των Μικρών Νησιών και της Κιμώλου.
Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Στις αρχές του χρόνου ανακοινώθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης». Στο σχέδιο προβλεπόταν κάθε νησί και Δήμος, πλην εξαιρέσεων που αφορούσαν τα μικρά νησιά (Κίμωλος, Ανάφη, Αντίπαρος κ.λπ.).
Στα Κοινοτικά Συμβούλια, στις 31/1/10 και 13/3/10 βάλαμε, προ ημερησίας διάταξης, θέμα –ψήφισμα- απόφαση ομόφωνη για την διατήρηση της Κοινότητάς μας και όχι την ενοποίησή της με την Μήλο. Πράγμα το οποίο είχαν ήδη κάνει οι υπόλοιπες μικρές κοινότητες των άλλων νησιών.
Η πλειοψηφία απέρριψε και τις δύο φορές την πρότασή μας.
Εμείς, έχοντας συναίσθηση των ευθυνών μας και του ρόλου μας, στείλαμε τις απόψεις μας με επιστολή μας, στις 8/2/10, στον αρμόδιο Υπουργό, στην Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, στους Δημάρχους και Κοινοτάρχες του Νομού Κυκλάδων στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και στον Κυκλαδικό τύπο.
Ο αγώνας των Κοινοτήτων, οι κινητοποιήσεις της Αντιπάρου, οι διαμαρτυρίες της Ανάφης, η επιστολή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας καθώς και ο αγώνας εκατοντάδων Κυκλαδιτών έπιασαν τόπο.
Η Κίμωλος διατηρεί την αυτοτέλεια και την αυτονομία της.
Είναι Δήμος.
Αποδεικνύεται πως όταν αγωνιζόμαστε πετυχαίνουμε.
Όταν όμως κρυβόμαστε και λιγοψυχούμε, είμαστε χαμένοι.
Έτσι εξηγείται και η τετράχρονη απραξία της σημερινής Κοινοτικής Αρχής. Διότι δεν έγινε κανένας αγώνας για την διεκδίκηση και τη λύση των προβλημάτων της Κιμώλου.
Όλοι μαζί, με πολλή δουλειά και αγώνα, μπορούμε να οδηγήσουμε το νησί μας στη θέση που του αξίζει.
Για την Ενωτική Πρωτοβουλία
Ο Κοινοτικός Σύμβουλος
Αγγελέτος Κανάς».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
Αγαπητοι μας φιλοι και συναγωνιστες, εμεις οι κατοικοι των Διαποντιων, ειμαστε μαζι σας στο δικαιο αγωνα των νησιων μας για ισοτιμη αντιμετωπιση με τα αλλα νησια της Πατριδας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θελετε μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι μας μεσω του facebook στη σελιδα ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΘΩΝΩΝ 2010, η στο mail: spkassimis@gmail.com
Μπορουμε να σας στειλουμε τα στοιχεια που εχουμε επεξεργαστει και ενισχυουν το αιτημα μας.