Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΠΑΝΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ



«Μεγάλη κουβέντα μη πεις», λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτός ο λαός τα κουσούρια του τα ξεπερνά. Και τα ξεπερνά, σαν του δείξεις το «σωστό», το «σουλουπωμένο», κατά μίαν έννοια, αλλά και σαν τον πιάσεις (που λένε) στο φιλότιμο… Τα λέω όλα αυτά, διότι το εφετινό καλοκαίρι όσοι είναι καλά πληροφορημένοι, με ένα στόμα λένε πως «ο κακός χαμός που γινότανε εδώ και χρόνια στον κεντρικό προβλήτα του λιμένος Νάξου επάνω αλλά και στην χερσαία ζώνη αυτού, “θα κοπεί μαχαίρι”».
Είναι η επαρκής στελέχωση, με μόνιμο παρακαλώ στελεχικό δυναμικό, του Λιμεναρχείου Νάξου που θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που το «λιμάνι» από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ίσαμε με τα χτες, αντιμετώπιζε…
Αισιοδοξεί το Λιμεναρχείο Νάξου ότι δεν θα σημειωθεί το παραμικρό κυκλοφοριακό παρατράγουδο στον κεντρικό προβλήτα επάνω και στην χερσαία ζώνη του λιμένος Νάξου. Και ποντάρει στους «νέους» και στους «παλαιούς» που το στελεχώνουν…
Το πρώτο «δείγμα γραφής» της νυν υπό τον κ. Ρεφενέ Λιμενικής Αρχής, το είδαμε. Και ήταν, θετικό. Θετικό δηλαδή ήταν το αποτέλεσμα της «δουλειάς» που έγινε…
Στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, δεν υπάρχουν, πια, σταθμευμένα, με τις ώρες, αυτοκίνητα. Είναι διαρκής η αστυνόμευση του χώρου. Υπάρχει κόμσο0ς στο Λιμεναρχείο Νάξου, γι’ αυτό και όλα πήραν τον δρόμο που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν πάρει. Όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ποτέ το Λιμεναρχείο Νάξου δεν είχε την ευκαιρία να δουλέψει όπως θα ήθελε… Και τούτο, διότι ουδέποτε είχε τον κόσμο το οικείο λιμεναρχείο που σήμερα έχει…
Μπορεί στις επόμενες εβδομάδες μέσα πέντε (5) στελέχη του να ταξιδέψουν στα νησιά που υπάγονται στο Επαρχείο Νάξου (σ.σ.: για την κάλυψη των καλοκαιρινών αναγκών των νησιών μας), όμως στο νησί μας θα είναι τόσος «λιμενικός» κόσμος όσος απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του κεντρικού προβλήτα αλλά και της χερσαίας ζώνης.
Δεν θα αλλάξουν πολλά σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό, εντός και εκτός κεντρικού προβλήτα. Εκεί όπου στάθμευαν τα οχήματα (σ.σ.: τουριστικά, ταξί κ.ά) θα σταθμεύουν και εφέτος… Όμως, θα υπάρχει αστυνόμευση. Οι έλεγχοι θα διαρκούν όσες ώρες διαρκεί η κίνηση των οχημάτων εντός και εκτός του «λιμανιού».
Ασφαλώς και δεν είναι στις προθέσεις του Λιμεναρχείου Νάξου να «κόβει» κλήσεις. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν τα «στραβά μάτια» οι του Λιμεναρχείου Νάξου, σε περιπτώσεις που κάποιοι επαναλαμβάνουν λάθη τους παρελθόντος.
Θα είναι τόσο πιεστική η αστυνόμευση, κάθε μέρα, παντού, μέσα και έξω από το «λιμάνι», που, ευκαιρίες δεν θα έχουν όσοι παραβίαζαν τις ρυθμίσεις -που ετησίως εφαρμόζονταν για την εύρυθμη λειτουργία του «λιμανιού»-, για (τα ίδια) λάθη του παρελθόντος. Εσκεμμένα και μη…
Η «μάχη» θα δοθεί στην είσοδο του λιμανιού. Εκεί θα εστιάσει τις προσπάθειές του το Λιμεναρχείο Νάξου. Εκεί, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του… Όπως και στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, επίσης. Αλλά και στην πλατεία μπροστά από το ΚΤΕΛ.
Θα υπάρξει επαρκής φωτισμός στην συγκεκριμένη πλατεία. Θα τοποθετηθούν εντός των επομένων ωρών δύο (2) φωτιστικά που θα καλύψουν «τυφλά», μέχρι τα «χτες» σημεία της πλατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ασφαλείς, στον κεντρικό προβλήτα επάνω θα ισχύσει ό,τι και πέρσι. Όμως, εφέτος, θα εντατικοποιηθούν τα μέτρα αστυνομεύσεως. «Μέχρι κεραίας, θα εφαρμοστεί ο νόμος», μαθαίνουμε… «Τα περιθώρια ανοχής», μας έλεγε, προ ωρών φίλος καλά πληροφορημένη πηγή, «θα έχουνε τα περιθώριά τους. Όποιος όμως ξεπεράσει τα όρια δεν πρόκειται να ξεφύγει από τον νόμο».
Τα «ξενοδοχειακά» έχουν πάρει το μήνυμα… Όπως και οι οδηγοί των ταξί… Οι τελευταίοι με σειρά προτεραιότητας θα δουλεύουν στον κεντρικό προβλήτα επάνω. Και θα βρίσκονται εκεί, τόσοι όσοι δεν θα δημιουργούν προβλήματα με τα σταθμευμένα αυτοκίνητά τους στην εύρυθμη λειτουργία του χώρου.
Οι ξενοδόχοι θα έχουν θέση στον μικρό προβλήτα πλησίον της «εισόδου του λιμανιού.
Τα μέτρα αστυνομεύσεως επάνω στον κεντρικό προβλήτα αλλά και στην χερσαία ζώνη του λιμένος-ζώνη ευθύνης του οικείου λιμεναρχείου θα είναι εφαρμόζονται με «θρησκευτική ευλάβεια» λίγο πριν τον κατάπλου του πρώτου πλοίου (νωρίς το πρωί) έως και μετά την αναχώρηση του τελευταίου από το λιμάνι του νησιού μας.
Για τον κεντρικό παραλιακό δρόμο διευκρινίζεται ότι, «ελαστικότητες δεν πρόκειται να υπάρξουν…».
Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι οι κλήσεις μετά την εφαρμογή του μέτρου «καθαρή (από αυτοκίνητα) παραλία» είναι πολλές. Οι πληροφορίες μας όμως, άλλα λένε. Έχουν «κοπεί» κλήσεις»… Όμως όσες φαντάζεται ο κόσμος. «18 με 20 παραβάσεις την ημέρα, δεν είναι πολλές…», επισημαίνεται. Και είναι παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι αμετανόητοι παραβάτες του νόμου.
Όλα τα πάνε καλά, πιστεύουν οι του λιμεναρχείου Νάξου.
Ο φόρτος εργασίας, επισημαίνουν, για το Λιμεναρχείο Νάξου δεν είναι μικρός.
Μαζί με τα στελέχη (7) που καλύπτουν τις ανάγκες της Καταδίωξης, ο κόσμος που υπηρετεί στο οικείο λιμεναρχείο είναι 48 άνδρες και γυναίκες. Παλαιοί και νέοι μαζί.
Οι οργανικές θέσεις του Λιμεναρχείου Νάξου είναι 49.
Τα κάγκελα που είναι επάνω στον κεντρικό προβλήτα θα ευπρεπιστούν. Και εάν υπάρξει λόγος αντικατάστασής τους θα αντικατασταθούν.
Υπάρχει συνεργασία αγαστή ανάμεσα στο Λιμεναρχείο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου.
Ο δήμαρχος Νάξου Ν. Μαράκης, προ ημερών, ενημερώθηκε από το λιμενάρχη Νάξου Απόστολο Ρεφενέ για τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν. Ενημέρωση είχε και ο διοικητής Νάξου.
Ευελπιστούν όλοι στο Λιμεναρχείο Νάξου ότι όλα θα πάνε καλά μέσα στο καλοκαίρι. Και επισημαίνουν: «Η ενίσχυση μας έλυσε τα χέρια. Έχουμε συνεχή παρουσία και λειτουργούμε προληπτικά. Ο σκοπός μας δεν είναι να γράφουμε κόσμο. Ο σκοπός μας είναι να προλάβουμε την παράβαση…».
Τα προβλήματα στο λιμάνι του νησιού μας έχουν επιβάρυναν κατά τα τελευταία χρόνια την κατάσταση σε όλη την πόλη της Νάξου…
Το «νέο αίμα» που ήρθε να καλύψει τις ανάγκες του οικείου λιμεναρχείου έχει επιδείξει χαρακτήρα, λένε τα τελευταία νέα. Μάλιστα, αρκετοί μιλούν ξένες γλώσσες, με συνέπεια να επιλύεται ένα πρόβλημα που ανέκαθεν αντιμετώπιζε το λιμεναρχείο.


To Ψήφισμα του Λιμενικού Ταμείου
Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου εξέδωσε ψήφισμα «για την βελτίωση και νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων». Ομόφωνα «πέρασε» από το δ.σ. το συγκεκριμένο ψήφισμα.
Οι του ΔΛΤΝ έκριναν ότι πρέπει να υπάρξει έκδοση ψηφίσματος για αναγκαιότητα παρέμβασης της Πολιτείας στους λιμένες αρμοδιότητας του Φορέα.
Να, πώς έχει αυτό:
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί , μετά τη θεομηνία της 22-01-2004 που έπληξε τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα τις λιμενικές εγκαταστάσεις Αιγιάλης και Καταπόλων Αμοργού, Κουφονησιού, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Δονούσας και Νάξου, η πολιτεία περιορίστηκε στη σύνταξη μελετών τον Οκτώβριο του 2006 και μόνο, για την «επιθεώρηση αξιοπιστίας κρηπιδοτοίχων λιμένων Κυκλάδων για ασφαλή χρησιμοποίησή τους από τη ναυσιπλοΐα» και μόνο για το λιμάνι της Νάξου έγιναν μικρής κλίμακας επισκευές.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί ,επί έξι χρόνια οι κάτοικοι των νησιών μας εμπαίζονται, οι μελέτες έγιναν πλέον ανεπίκαιρες και οι ζημιές των λιμανιών και τα κόστη αυξάνονται, ενώ τα προβλήματα παραμένουν και μέχρι σήμερα ούτε πιστώσεις εξασφαλίσθηκαν, ούτε λύσεις δρομολογήθηκαν.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί ,οι όποιες λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στα νησιά μας και έχουν κατασκευασθεί από κεντρικούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Νομαρχία Κυκλάδων, το Υπουργείο Αιγαίου και το ίδιο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν χαρακτηρισθεί παράνομα και παρεμποδίζονται ακόμα και απλές εργασίες συντήρησης και επισκευών στις λιμενικές ζώνες.
Καλούμε όλους τους αρμοδίους και εμπλεκόμενους να δουν κατά προτεραιότητα και με κατεπείγουσες διαδικασίες:
α)την εξασφάλιση των απαραίτητων μελετών (με επικαιροποίηση των υπαρχουσών, ώστε οι δαπάνες να είναι λιγότερες προϋπολογισμού 200.000€)
β) την εξασφάλιση των απαραιτήτων εγκρίσεων με κατεπείγουσες διαδικασίες.
γ) την εξασφάλιση των απαραιτήτων πιστώσεων, με ένταξη των έργων αποκατάστασης προϋπολογιζόμενης δαπάνης 2.200.000€
δ) Τα υπάρχοντα λιμάνια των νησιών μας Νάξου, Αμοργού, Κουφονησίου, Σχοινούσας, Δονούσας και Ηρακλειάς να θεωρηθούν ως προϋπάρχοντα του νόμου 2971/01 (ΦΕΚ 285Α) και να θεωρηθούν νόμιμα με Νομοθετική ρύθμιση ή να εξαιρεθούν της διαδικασίας νομιμοποίησης με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
5. Καλούμε την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς, να δουν τα νησιά μας όπως άλλες Ελληνικές περιοχές και να εφαρμόσουν νησιωτικές πολιτικές, ανάλογες των προβλημάτων μας, ώστε να δρομολογηθεί ουσιαστική ανάπτυξη και αναβάθμιση των λιμενικών μας εγκαταστάσεων.>>
Β ) Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του ΔΛΤΝάξου Μανώλη Μανωλά , να αποστείλει το ψήφισμα προς τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναγκαιότητα παρέμβασης της Πολιτείας. προκειμένου να αποκατασταθούν οι προκληθείσες ζημιές στα λιμάνια αρμοδιότητας του ΔΛΤΝάξου από τη θεομηνία του 2004 καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την νομιμοποίηση των λιμένων αρμοδιότητας μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου