Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ο ΛΙΑΝΟΣ ...ΧΟΝΤΡΥΝΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ




…ΣΑΡΑΝΤΑ οι μισοί! Σαράντα και «κάτι»!
…Όχι, τέσσερις, είναι… Τέσσερις και «κάτι»… Και είναι/αποτελούν αυτό το (σημαντικό) «κάτι», όλοι εκείνοι οι οποίοι αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, μέσα στις επόμενες ώρες, και να τα πουν χύμα και έξω από τα δόντια στους δύο νομαρχιακούς συμβούλους κ. Μαργαρίτη και Γρυλλάκη, σήμερα. Αργά σήμερα, όλοι όσοι (εκπρόσωποι των Ενεργών Πολιτών, του Συν κ.ά) αντήλλαξαν απόψεις, θέσεις και σκέψεις (προεκλογικές), με τους προαναφερθέ-ντες, το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής, σε παρα-θαλάσσιο ξενοδοχείο της Χώρας, αναμένεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», να επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν το προεκλογικό τοπίο, θέτοντας όρους στους κ. Μαργαρίτη και Γρυλλάκη. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Νίκος Μαράκης παρακολουθεί από … απόσταση όλα τα τεκταινόμενα, ενώ το ίδιο κάνει και ο κ. Δημήτρης Λιανός.

Ο τελευταίος, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση χθες (σ.σ.: στον ρ/σ «Μεσόγειος), επιβεβαίωσε το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Κ» που τον ήθελε να κατέρχεται επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος των Εγγαρών, δήλωσε αποφασισμένος να ηγηθεί δημοτικής παρατάξεως, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας-προσπάθειάς του…
Γράψαμε χθες, για τους «μπαλλαντέρ» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο τούτη την εποχή στο προεκλογικό προσκήνιο και παρασκήνιο. Και είναι η αλήθεια αυτή.
Όποιες κι αν είναι οι σκέψεις που κάνουν οι κ. Μανώλης Μαργαρίτης και Θανάσης Γρυλλάκης, όσο ισχυροί ή ανίσχυροι αισθάνονται αμφότεροι, το γεγονός και μόνο ότι συζητούν με εκπροσώπους ομάδων («Ενεργοί Πολίτες») συντοπιτών-συμπολιτών μας και πολιτικών κομμάτων (ΣΥΝ), σημαίνει πράγματα… Σημαίνει, κατά προσωπική μας άποψη, δύο πράγματα: Ή, οι κ. Μαργαρίτης και Γρυλλάκης επιθυμούν να δημιουργήσουν πανίσχυρο «μέτωπο» με πιθανότητες να ανατρέψουν την νυν δημοτική Αρχή ή οι συζητητές τους θέλουν να εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις εξελίξεις και, πάντως, σε κάθε περίπτωση να εκπροσωπηθούν σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Υποστηρίζεται, οφείλουμε να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι στην περίπτωση που δεν εισακουστούν οι εκπρόσωποι των Ενεργών Πολιτών στην αποψινή σύσκεψη, από αύριο θα βγουν μπροστά πιθανότατα με την ανακοίνωση υποψηφιότητας δικού τους συνδυασμού, ανά χείρας…


Ο κ. Νίκος Δελλαρόκας…
Στο μεταξύ, εντονότατα φημολογείται, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, ότι οι των Ενεργών Πολιτών στην αποψινή συνάντηση που θα έχουν με τους κ. Μαργαρίτη και Γρυλλάκη, θα προτείνουν «υποψηφιότητα» κοινής αποδοχής. Και σαν τέτοια φέρεται αυτή του φαρμακοποιοί Νίκου Δελλαρόκα.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Δελλαρόκας διακριτικά, εδώ και χρόνια, παρακολουθεί όλα όσα διαδραματίζονται τόσο στον α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοικήσεως όσο και στον β’. Όμως, παρά τις εκκλήσεις που του έγιναν από συντοπίτες μας που διατηρούν μαζί του στενούς δεσμούς φιλίας, να «μπει στα πράγματα», ουδέποτε ενέδωσε…
Στην συνάντηση-σύσκεψη που θα έχουν σήμερα όλοι οι προαναφερθέντες, εικάζεται ότι ο κ. Μαργαρίτης θα επαναλάβει ό,τι και στην τελευταία σύσκεψη (της προηγούμενης Κυριακής): θα αυτοπροταθεί. Πιθανολογείται ότι το ίδιο θα κάνει και ο κ. Γρυλλάκης, ο οποίος αναμένεται να πάει στην σημερινή σύσκεψη συνοδευόμενος από τους κ. Καραβία και Κουκουζή. Τον κ. Μαργαρίτη, εκτός απροόπτου θα συνοδεύσουν οι κ. Πολυκρέτης και Φρατζέσκος.
Ανοιχτό παραμείνει το ενδεχόμενο να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να ηγηθεί δημοτικής παρατάξεως και άλλος συντοπίτης μας, ο οποίος, προ μηνών, διεκδίκησε, με επιτυχία, την ψήφο των κατοίκων της επαρχίας Νάξου.
Αντιληπτό γίνεται ότι όσο πιο πολύ ανοίγει, κάθε μέρα που περνά, ο «κύκλος» των υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων-συνδυασμών εν όψει Νοεμβρίου, τόσο πιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο τής (πρωτοβάθμιας αυτοδιοικητικής) προεκλογικής «σκακιέρας», στο νησί μας.
Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς οι εξελίξεις είναι απανωτές και ραγδαίες. Πολλά λαμβάνουν χώρα σε συναντήσεις μυστικές, πολλά, επίσης, σε συναντήσεις «ανοιχτές», στην μικρή κοινωνία του νησιού μας μέσα, και, πάντως, περισσότερα λέγονται από χείλη που δεν ξέρουν τι θα πει … φερμουάρ (;!).
Έχουν και οι τοίχοι αφτιά, φίλοι αναγνώστες. Όπως και οι πέργκολες, μάτια!.. Ουδείς είναι δυνατόν να κρυφτεί τούτες τις τελευταίες ημέρες που το παιχνίδι το προεκλογικό έχει «ανοίξει» και χοντρύνει, μάλιστα, μετά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος, περί διεκδικήσεως του οικείου Δήμου, από πλευράς Λιανού.
Υπάρχουν, πάντως, και εκείνοι οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι «μπορεί να άνοιξε η όρεξη πολλών, όμως, στο φινάλε ζήτημα είναι να κατέλθουν στις εκλογές τρία ψηφοδέλτια». Και πως «όσα γίνονται και λέγονται, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ‘παιχνίδια’ κάποιων, που θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους».


Στα Ψηλά Χωριά, δεν είναι ρόδινα…
…Και ενώ στα πεδινά του νησιού μας, όλοι, οι σχεδόν όλοι, οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για τον δημαρχιακό θώκο, κατά πώς δείχνουν τα πράγματα έχουν σχετικά εύκολη δουλειά, στην ορεινή Νάξο, τα πράγματα για κανέναν εξ αυτών δεν είναι το ίδιο ρόδινα.
Εξακολουθεί ο πολύς ο κόσμος της ορεινής Νάξου να ανησυχεί. Δεν «βλέπουν» οι περισσότεροι με «καλό μάτι» τον «Καλλικράτη». Δεν αισιοδοξούν. Φοβούνται. Αγωνιούν. Τρέμουν στην σκέψη και μόνο, ότι μπορεί τα χωριά τους να παραγκωνιστούν. Έχουν, άλλωστε, τραυματικές εμπειρίες από την «καποδιστριακή» μεταρρύθμιση που «πνέει τα λοίσθια»…
Κατά γενική ομολογία, ο «Καποδίστριας», που έγινε νόμος του κράτους σε μια νύχτα μέσα, δεν κατάφερε να υποστηρίξει άσο θα έπρεπε τις ορεινές περιοχές του νησιού μας.
Το μόνιμο παράπονο της ορεινής Νάξου ήταν, είναι και παραμένει, ότι αδικήθηκαν από τον Καποδίστρια. Το ίδιο δεν πιστεύουν για τις πεδινές περιοχές, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζουν ωφελημένες.
Με βάση όλα τα παραπάνω, τα οποία κλωθογυρίζουν στο μυαλό των κατοίκων του Δήμου Δρυμαλίας, οι υποψήφιοι που επισκέπτονται τα Ψηλά Χωριά, αντιμετωπίζουν κόσμο «κουμπωμένο». Εύκολο δεν είναι για κανέναν εκ των υποψηφίων να «κλείσει»-«κλειδώσει» υποψηφίους από το Σαγκρί και πάνω…
Σεις ό,τι αφορά δε, στο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την «ποσόστωση γυναικών», τα πράγματα είναι σχεδόν τραγικά. Λίγες είναι οι γυναίκες που ενδιαφέρονται. Η παράμετρος «ποσόστωση», σύμφωνα με όλα όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος στα πεδινά του νησιού μας. Και στην Χώρα.
*Στα ενδιαφέροντα της προεκλογικής αυτής περιόδου που διανύουμε είναι και το πολιτικό «φλερτ» του δημοτικού συμβούλου Στάθη Αγγελή με τον δήμαρχο κ. Μαράκη. Μάλιστα, τελευταία, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνδημότες μας, οι οποίοι λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα, (σ.σ.: αποστολέας των οποίων είναι ο κ. Αγγελής), σύμφωνα με τα οποία ρωτώνται, πώς βλέπουν το ενδεχόμενο ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος να κατέλθει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο «Συμπαράταξη» τού νυν δημάρχου Νάξου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου