Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ: ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ


Αρκετά από τα «μείον» των ταμείων σχεδόν όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, δεν οφείλονται στην, κατά γενική ομολογία, μειωμένη τουριστική κίνηση…
Υπάρχει ένας «διογκωμένος» Φ.Π.Α.!..
Υπάρχει ένας κόσμος που επισκέπτεται τουριστικούς προορισμούς ελκυστικούς, και ο οποίος προτιμά να ξοδεύει τις ώρες του, χαλαρώνοντας μέσα σε τέσσερις τοίχους, εκεί όπου για την διατροφή του καταναλώνει προϊόντα εξ … Αθηνών, παρακαλώ!..
Υπάρχει έλλειψη ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων!..
Οι παραπάνω λόγοι είναι μερικοί από αυτούς που ψαλιδίζουν τους τζίρους των επιχειρήσεων που από την τουριστική κίνηση περιμένουν να βγάλουν τα σπασμένα τους. Οι λόγοι-ρυθμιστές της οικονομίας ενός τουριστικού προορισμού αυτοί και άλλοι, εάν δεν φροντίσουμε να εξαλειφθούν, στο εγγύς μέλλον, ο κατηφορικός δρόμος που θα πάρει η «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας θα είναι μακρύς και αισθητά επιζήμιος.
Ο Έλληνας θερινός περιηγητής θα είναι το βαρόμετρο. Τον ημεδαπό επισκέπτη αδημονούν να δουν να έρχεται χιλιάδες επιχειρηματίες, επενδύοντας σε αυτόν. Θα κρίνει, πανθομολογείται, αυτός, σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της νησιωτικής Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι.

Τί λένε τα στοιχεία… / Τί λέει η τουριστική αγορά…
Τα νεότερα σε ό,τι αφορά στην αναμενόμενη ημεδαπή έξαρση-έκρηξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες στα νησιά μας, δεν είναι άσχημα, παρά το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία μέσα διαχέονται τεχνηέντως πληροφορίες σύμ-φωνα με τις οποίες θα γίνει και νέα αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. σε ένα εξάμηνο από σήμερα… Ασφαλώς και θα σημειωθεί άνοδος της τουριστικής κίνησης μέσα στις επόμε-νες έξι εβδομάδες. Είναι δε οι επισκέπτες τής «τελευταίας στιγμής» που ίσως «πριμοδοτήσουν» την οικονομία του νησιού μας… Σε τι βαθμό/ποσοστό δεν γνωρίζουμε. Όπως δεν γνωρίζουν και όλοι όσοι μιλούν με πρακτορεία τουριστικά εντός και εκτός Ελλάδας… Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι «βλέπουν» οι επόμενες εβδομάδες να δίνουν το κάτι παραπάνω που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας…
Διανύουμε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, αβεβαιότητας, ανασφάλειας και απαισιοδοξίας που έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της αγοράς. Η ελληνική τουριστική αγορά δέχεται καίρια πλήγματα. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν μειωθεί αρκετά και οι συνθήκες πιέζουν για μειώσεις των τιμών και ειδικές προσφορές που θα αναθερμάνουν το τουριστικό ενδιαφέρον. Ακόμη και στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων που διατηρούν τα ποσοστά τους σε διανυκτερεύσεις, τα καθαρά έσοδά τους σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο είναι αισθητά μειωμένα.Το ελληνικό τουριστικό προϊόν ήλιος-θάλασσα-παραλία που επί δεκαετίες αποτελούσε σημαία μας για την προσέλκυση τουριστών είναι πλέον παρωχημένο. Τα χαρακτηριστικά αυτά προσφέρονται σήμερα σε πληθώρα σε άλλες χώρες και μάλιστα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Τουριστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το τουριστικό μας προϊόν επιβάλλεται να διαφοροποιηθεί. Παρατηρούν, επίσης, ότι ο κορεσμός επέρχεται όταν αναφερόμαστε σε μαζικού τύπου υπηρεσίες και όχι σε ποιοτικά πρότυπα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Και σημειώνουν ότι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι αναγκαία και ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί μία ποιοτική μορφή τουρισμού που μπορεί να μας δώσει μια νέα ώθηση.
Στο μεταξύ, με περικοπές στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ξεκίνησε από χθες Δευτέρα, η διανομή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, που δεν επιδέ-χονται αμφισβήτηση, μει-ωμένη κατά 15% στο πρώτο εξάμηνο του έ-τους ήταν η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα.
Πρωταθλήτρια στις απώ-λειες φαίνεται να είναι η γραμμή ΧίουΜυτιλήνης όπου η μείωση προσεγγίζει το 30% ενώ κάθετη πτώση εμφανίζει η επιβατική κίνηση και στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Αντιθέτως οι γραμμές της Κρήτης φαίνεται να κρατούν τις δυνάμεις τους.
Ωστόσο τα πρώτα σημάδια από τις κρατήσεις για την καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ότι ο ρυθμός πτώσης της κίνησης στις αρχές Ιουλίου βαίνει μειούμενος σε σύγκριση με τον Ιού-νιο, και κινείται πλέον σε μονοψήφια μεγέθη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και ολόκλη-ρη η τουριστική βιομηχανία ελπίζει πλέον σε «σωτηρία» από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο τα ελληνικά αερο-δρόμια υποδέχθηκαν 129.907 λιγότερους ξέ-νους σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιοποί-ησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι αφίξεις ξένων στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου είναι μειωμένες κατά 3,26%, ενώ μόνο τον Ιούνιο, οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 3,91%. Εξαίρεση αποτελούν η Ρόδος, η Κως και η Κεφαλλονιά όπου τα αεροδρόμια και των τριών νησιών υποδέχθηκαν περισσότερους ξένους τον Ιούνιο αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο ελληνικός τουρισμός φέτος, εκτός από τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές του στη Μεσόγειο, έχει να αντιμετωπίσει και τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται στην Ακρόπολη και στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι οι ζημιές είναι ήδη ανυπολόγιστες και αναμένεται να οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, γενικότερα, και ειδικότερα στα νησιά, με τις Κυκλάδες να έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πάρος όπου, σύμφωνα με την τουριστική επιχειρηματία κα Α. Φίλη, οι απεργίες είχαν ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το νησί το 70%-80% των τουριστών, φοβούμενοι ότι θα αποκλειστούν, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ακυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν για τον ίδιο λόγο.
Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι μειωμένα κατά 10%-15% αναμένονται τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2010, ενώ μέχρι αυτή την στιγμή απώλειες που ανέρχονται στο 10% καταγράφουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων στη χώρα μας. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Reuters, για μείωση εσόδων 15%, αυτό σημαίνει ότι φέτος θα χαθούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, η δήλωση Τσακίρη…
Η μείωση της συνολικής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, το 2010, διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%, σε σχέση με το 2009, αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης, σε αντίθεση με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, που αναφέρονται σε 30% μείωση, μέγεθος το οποίο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
«Το ΞΕΕ διαθέτει ακριβή στοιχεία και είναι σε θέση να ενημερώνει σωστά για την πορεία της τουριστικής κίνησης, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις», διευκρινίζει ο κ. Τσακίρης.
Πρώτο 6μηνο 2010: Ταξίδεψαν 121.124…
Με «τα πλοία της γραμμής» ταξίδεψαν στο νησί μας κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς 121.124 ημεδαποί και αλλοδαποί στο νησί μας.
Ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας, με δεύτερο τον Μάιο (26.497) και τρίτο τον Απρίλιο (18.311). Για την … ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Μάρτιος έφερε στην Νάξο 14.856 επισκέπτες, 9.069 ο Φεβρουάριος και μόλις 8.921 ο Ιανουάριος.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (1.1.2010-30.6.2010) ταξίδεψαν με προορισμό την Αθήνα, από το νησί μας, 106.777
-10.912 λιγότεροι φέτος…
Μειονεκτεί το φετινό πρώτο εξάμηνο έναντι του εξαμήνου της προηγούμενης χρονιάς. Κατά 10.912 λιγότεροι ήσαν οι ταξιδιώτες που «έπιασαν» φέτος Νάξο.
Με βάση τον αριθμό των αποβιβασθέντων στο λιμάνι του νησιού μας (σ.σ. τα σχετικά στοιχεία μάς έδωσε το Λιμεναρχείο Νάξου) από τους έξι μήνες του 2010, ο μήνας Μάρτιος της φετινής χρονιάς ήταν καλύτερος από τον Μάρτιο του 2009. Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος υστερούν έναντι των ιδίων μηνών της προηγούμενης χρονιάς.
Να, πώς έχει ο αριθμός των αποβιβασθέντων, ανά μήνα:
Ιανουάριος 2009: 10.181 – Ιανουάριος 2010: 8.921
Φεβρουάριος 2009: 9.933 – Φεβρουάριος 2010: 9.069
Μάρτιος 2009: 10.976 – Μάρτιος 2010: 14.856
Απρίλιος 2009: 24.103 – Απρίλιος 2010: 18.311
Μάιος 2009: 27.204 – Μάιος 2010: 26.497
Ιούνιος 2009: 49.639 – Ιούνιος 2010: 43.470

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου