Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΚΟΥΦΟΒΡΑΣΗ ...ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ



Το προεκλογικό παιχνίδι έχει ανοίξει πολύ. Όλοι, τώρα πια, «παίζουν» με όλους. Και συμβαίνει αυτό διότι, λίγο ως πολύ, όλοι οι (γνωστοί) συνδυασμοί έχουν πρόβλημα στην στρατολόγηση υποψηφίων. Διαπίστωση κοινή δε είναι ότι, η στρατολόγηση ικανών υποψηφίων αποτελεί πολυτέλεια.

Τα επιτελικά στελέχη όλων των δημοτικών ψηφοδελτίων-παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επικεφαλής τους, κάνουν –κατά το κοινώς λεγόμενο- καθημερινά «ντου» σε νοικοκυριά της Χώρας, της πεδινής αλλά και της ορεινής Νάξου, προκειμένου να «κλειδώσουν» υποψηφιότητες. Υποψηφιότητες, ανδρών, γυναικών και τέκνων, παρακαλώ… Και όλα αυτά σε (μια) χρονική περίοδο που ο ήλιος ο καλοκαιρινός είναι ψηλά και υπόσχεται τα καλύτερα για τις επόμενες 4-5 εβδομάδες!..
Προσπαθούν να «κλέψουν» υποψηφίους από τα αντίπαλα στρατόπεδα οι επικεφαλής των συνδυασμών σε συνεργασία με τα πρωτοπαλίκαρά τους. Και συμβαίνει, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, να «τσακίζουν» υποψηφιότητες που εθεωρούντο σίγουρες. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και χαρακτηριστικά παραδείγματα όμως δεν θα το επιχειρήσουμε. Πάντως, ανατροπές έρχονται. Και σύντομα μάλιστα… Ανατροπές και ανακατατάξεις που θα προβληματίσουν εντονότατα τα φερόμενα ως αδιαφιλονίκητα φαβορί για την εκλογική μάχη της 7ης Νοεμβρίου.
Από την χρονική στιγμή που ο ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός τού Θανάση Γρυλλάκη επισημοποίησε την κάθοδό τους στις δημοτικές εκλογές, έχει περάσει πολύς καιρός. Και από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στ’ αυλάκι.
Η υποψηφιότητα Λιανού αλλά και η κατά 99% κάθοδος τού ψηφοδελτίου που θα υποστηριχθεί από το Κ.Κ.Ε., με επικρατέστερη για τη θέση του επικεφαλής την κ. Ευδοκία Ψαρρά, έφεραν πολλές ανατροπές. Μοιραίο ήταν δε, κάποιες από τις μέχρι και την κάθοδο Γρυλλάκη (σ.σ. προηγήθηκε η υποψηφιότητα Μαργαρίτη) σίγουρες υποψηφιότητες να «κάνουν νερά» στις μέρες μας…
Αναντίρρητα, εδώ και μερικές εβδομάδες, τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα για όλους. Γι’ αυτό και οι «στρατοπεδάρχες» (σ.σ.: επικεφαλής των συνδυασμών) αναλώνονται, εκτός των άλλων, και σε κινήσεις αντιπερισπασμού προκειμένου να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στα αντίπαλα στρατόπεδα. Μέχρι και ψευδείς πληροφορίες διαχέουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού μας, αλλά και των γύρω νησιών, προκειμένου να κερδίσουν (…στιγμιαία) τις εντυπώσεις, «κλειδώνοντας» ταυτόχρονα υποψηφιότητες.
Το κεφάλαιο που έχει να κάνει με τις διαπαραταξιακές συνομιλίες αν δεν έχει ήδη κλείσει, φτάνει στο τέλος του. Πνέει τα λοίσθια… Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε.
Όλα τα γνωστά «στρατόπεδα» -συνδυασμοί Μαράκη, Μαργαρίτη, Γρυλλάκη, Λιανού- βολιδοσκοπούν τον κόσμο των ετεροδημοτών. Μέσα στην προεκλογική αυτή κουφόβραση, και ενώ οι ετεροδημότες πυκνώνουν, καθημερινά, όλο και πιο πολύ στο νησί μας, ο αγώνας ο προεκλογικός μεταφέρεται σταδιακά στο παρασκήνιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ετεροδημότες που «φλερτάρουν» με σχεδόν όλους τους υποψηφίους δημάρχους.
Στο μεταξύ, σφήνα επιχειρεί να μπει στις εξελίξεις συνδυασμός που … αναζητεί επικεφαλής. Αναφερόμαστε στον συνδυασμό που οι πληροφορίες θέλουν να πριμοδοτείται από τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας. Πολλοί, χαριτολογώντας, τον αποκαλούν συνδυασμό της «πέργκολας». Θέλουν οι υποκινητές τής εν λόγω δημοτικής κίνησης να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή των εκλογών. Και μπορεί να διστάζουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, όμως, ευκαιρίας δοθείσης δεν κρύβουν τα λόγια τους…

Το 50%+1
Με το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος για τον «Καλλικράτη», δηλαδή το 50%+1, θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς τα σενάρια για επιστροφή στο 42%, έστω, μόνο για την προσεχή αναμέτρηση δεν προχωρούν.Παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση τού «Καλλικράτη» μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρεθεί (τουλάχιστον στις ανεπίσημες επαφές, καθώς επίσημες δεν έγιναν) μέχρι στιγμής κοινός τόπος με τα κόμματα για επαναφορά είτε του 42% είτε για την εφαρμογή άλλου συστήματος.Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με τη «νωπή» ρύθμιση του 50%+1 παρά τις αντιδράσεις που (συνεχίζουν να) υπάρχουν εντός του κυβερνώντος κόμματος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένας από τους βασικούς πολέμιους του 50%+1 είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Θανάσης Τσούρας.Πάντως, ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν από την αρχή υπέρμαχος του 50%+1 που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δύο γύρους την πλειοψηφία των εκλογικών αναμετρήσεων σε περιφέρειες και δήμους με το επιχείρημα ότι το είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και τώρα δεν μπορεί ανακόλουθος. Αποτέλεσμα, κάποιοι ήδη να περιμένουν στην γωνία τον υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να του χρεώσουν τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.Οι κύκλοι αυτοί εντός ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι το κόμμα στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμόσει τακτική συμμαχιών με αποτέλεσμα να χάσει πολλές εκλογικές μάχες στον β΄γύρο, όπου όλοι θα είναι εναντίον του. Πίεζαν δε μέχρι την τελευταία στιγμή να επανέλθει το 42% μόνο για τις προσεχείς εκλογές ή, έστω, να εφαρμοστεί ένα ενδιάμεσο σύστημα, όπως αυτό που έχει προτείνει ο καθηγητής Διαμαντόπουλος.


Για τα προσόντα του Καλλικράτη
Το υπουργείο Εσωτερικών «ποντάρει» πολλά στον «Καλλικράτη». Και κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πείσει τον κόσμο, και, πρωτίστως, τους «πράσινους» υποψηφίους ότι θα αλλάξει άρδην το αυτοδιοικητικό σκηνικό από το νέο έτος.
Υποστηρίζουν οι του Εσωτερικών, με πρώτο τον Γιάννη Ραγκούση, ότι στόχος του «Καλλικράτη» είναι να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες, την εξυπηρέτηση τού δημότη και την καλύτερη εκπροσώπησή του με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Ανήκει και στους πολίτες η ευθύνη να αξιοποιήσουν αυτούς τους θεσμούς και να τους «εκμεταλλευτούν». Και για τον σκοπό αυτό, το εν λόγω υπουργείο προβάλλει τους επιμέρους στόχους της νέας διοικητικής μεταρρυθμίσεως. Που είναι: - Πρώτο και σημαντικό, και πάλι τα ΚΕΠ:- Κάρτα δημότη- Διοικητική βοήθεια στο σπίτι- Επιτροπή διαβούλευσης- Γενικές συνελεύσεις- Τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.- Τις υπηρεσίες που πρέπει να δημιουργηθούν για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της τοπικής κοινότητας.- Την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και κάθε άλλο θέμα που θα προκύψει για την περιοχή.- Διαφάνεια στο Διαδίκτυο- Συμπαραστάτης δημότη και επιχειρήσεων

Λιγότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι…
Αισθητά λιγότερες θα είναι οι έδρες των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στην εποχή του «Καλλικράτη», οι οποίες θα αντικαταστήσουν το πολιτικό «στάτους κβο» που ίσχυσε στην χώρα μας για 12 χρόνια, κατά την λειτουργία των «Καποδιστριακών» Δήμων, και για λίγα περισσότερα, όσο υφίστατο η μορφή της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ολοκληρώσει την κατανομή των εδρών, σύμφωνα και με τον πληθυσμό τής κάθε εδαφικής περιφέρειας. Η κατανομή θα δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του μήνα σε ΦΕΚ και θα περιλαμβάνει αναλυτικά τον αριθμό των εδρών και τη διαίρεση των μεγάλων αστικών κέντρων σε τομείς και δημοτικές κοινότητας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για τους 325 «καλλικράτειους» Δήμους και τις 13 αιρετές Περιφέρειες, οι θέσεις περιφερειακών συμβούλων είναι 713, ενώ των δημοτικών συμβούλων πλησιάζουν τις 9.500.Το μεγαλύτερο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι αυτό της Αττικής με 101 μέλη, ενώ τα μικρότερα θα είναι με 41 μέλη, στα Ιόνια Νησιά και στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», η εκλογή τού Περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.


Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι…
Οι ενδιαφερόμενοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολλοί - θα λέγαμε, αλλά φαίνεται πως τα δυο μεγάλα κόμματα δε βιάζονται να χρίσουν υποψηφίους. Παρ’ όλα αυτά οι μνηστήρες τρέχουν να ετοιμάσουν τις λίστες των συνδυασμών τους και τις συμμαχίες, αν τελικά πάρουν το πράσινο φως και διεκδικήσουν τους κατά τόπους Δήμους.Δεν πτοούνται οι μνηστήρες, όπως όλα δείχνουν από το καινούργιο εγχείρημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ακούει στο όνομα Καλλικράτης, ούτε και από το γεγονός, ότι πέραν των μεγάλων αλλαγών στη διοίκηση, θα υπάρξουν και μεγάλα οικονομικά ζητήματα να λυθούν. «Μεθυσμένοι» από το πάθος τους να… προσφέρουν στο τόπο και «ταγμένοι» στο καλό του κοινωνικού συνόλου… θα έλεγε κάποιος καλόπιστος,…. παλεύουν για την κομματική στήριξη, που όπως και να το κάνουμε, βοηθάει στις εκλογές, και ρίχνονται στη μάχη για τη διεκδίκηση των Δήμων…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου