Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΜΑΣ ... ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ!



«Παχαίνει» η τουριστική κίνηση κάθε χρόνο μέσα στον μήνα Αύγουστο!.. Και αυτό περιμένουμε κι εφέτος στις Κυκλάδες και στο δικό μας το νησί!..
Είναι μεγάλο το στοίχημα, φέτος, και θα πρέπει να κερδηθεί με οποιοδήποτε τίμημα…
Το μήνα Αύγουστο που είναι προ των πυλών οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε όσο πιο καλά γίνεται. Τούτο δεν σημαίνει πως πρέπει να «συρθούμε» σε επιλογές ανορθόδοξες. Σε επιλογές που θα ζημιώσουν τον τόπο μας.
Μπορεί να δηλώνουμε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και καλύψουμε το χαμένο του φετινού καλοκαιριού, όμως τούτο, επαναλαμβάνουμε, δεν σημαίνει πως σώνει και καλά πρέπει να εξοκείλουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Την υπέρβασή μας επιβάλλεται να κάνουμε. Να τα δώσουμε -κατά το κοινώς λεγόμενο- όλα, πρέπει… Όμως την ίδια ώρα η «σημαία» της τουριστικής Νάξου, υποχρέωσή μας είναι, να παραμείνει ψηλά. Μπροστά στο κέρδος το … ανορθόδοξο η Νάξος οφείλει να επιδείξει χαρακτήρα.
Τα απανωτά ραπίσματα που έχει δεχθεί η εθνική μας οικονομία και η βαριά μας βιομηχανία, επίσης, δεν μας γονάτισαν. Και είναι τούτο σημαντικό.
Ως δεδομένο θα πρέπει να εκλάβουμε και το εξής γεγονός: Ο Αύγουστος (που έφτασε κιό-λας) είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας του καλοκαιριού. Ο πιο δυνατός μήνας του χρόνου για την τουριστική Ελλάδα. Για την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού: τις Κυκλάδες. Και φυσικά για το δικό μας το νησί που εδώ και χρόνια επιδιώκει να εδραιωθεί στην συνείδηση του ημεδαπού και αλλοδαπού θερινού παραθεριστή.
Οικογενειακός τουριστικός προορισμός το νησί μας. Η Νάξος μπορεί. Έχει σταθερό τουριστικό πελατολόγιο, θα λέγαμε… Και γνωρίζει η Νάξος να κερδίζει μάχες (τουριστικές) όπως η φετινή που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Όμως, το μεγάλο ζητούμενο είναι να μη μπούμε στην διαδικασία των επιπόλαιων επιλογών… Στην διαδικασία των νευρικών ενεργειών… Στην διαδικασία την καταστρεπτική των υστερόβουλων επιχειρηματικών «χειρονομιών» της τελευταίας στιγμής.


Τα ρέστα μας…
Τα ρέστα μας πρέπει να δώσουμε μέσα στις επόμενες τρεις, άντε τέσσερις εβδομάδες. Θεωρείται σίγουρο (σ.σ.: αυτό αναφέρουν και τα τελευταία νέα) ότι και φέτος ο Αύγουστος θα μας κάνει το χατίρι. Θα δώσει την ευκαιρία στο νησί μας να ρεφάρει... Η (τουριστική) παρτίδα της εφετινής «ανάποδης» χρονιάς δεν πρέπει να χαθεί. Αρκεί να επιδείξουμε χαρακτήρα.
Κοντολογίς: Τον επισκέπτη του Αυγούστου θα πρέπει με αξιοπρέπεια (και όχι δουλικότητα) να τον κερδίσουμε. Να τον κερδίσουμε με την συμπεριφορά μας, παρέχοντάς του τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε, εκτός των άλλων, και τις εντυπώσεις…
Προετοιμάζεται η Νάξος, όπως και όλα τα άλλα νησιά του νομού μας…
Αδημονεί η Νάξος, όπως και όλα τα άλλα νησιά του νομού μας…
Μπορεί η Νάξος, όπως και όλα τα άλλα νησιά του νομού μας...
Έχει η Νάξος, όπως και όλα τα άλλα νησιά του νομού μας, να προ-σφέρει… Και αφού έχει να προσφέρει μπορεί και να κερδίσει!... Δύναται να βγάλει τα σπασμένα του εφετινού καλοκαιριού και να τερμα-τίσει την καλοκαιρινή κούρσα της με (σχετική) επιτυχία. Έχει το δικό μας το νησί, όλα τα προσόντα να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες του εφετινού καλοκαιριού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!
Οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής»…Προσπάθεια των τουριστικών επιχειρήσεων να μειώσουν την χασούρα στον κλάδο τους παρατηρείται εδώ και μήνες και ενώ κορυφώνεται η τουριστική σεζόν. Τα ξενοδοχεία, εδώ και μερικές εβδομάδες, καταφεύγουν στις προσφορές και τις εκπτώσεις τις ιδιαίτερα δελεαστικές. Και αυτή την τακτική δεν θα πρέπει να την απεμπολήσουν μέσα στις επόμενες τρεις – τέσσερις εβδομάδες… Στον περιορισμό τής πανθομολογούμενης πτώσεως επιβάλλεται να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας. Είναι αυτή μια μεταβλητή του εφετινού καλοκαιριού που θα προσδιορίσει το «αύριο» της τουριστικής αγοράς τού νησιού μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να προσέξουμε.
Εάν κατεβάσουμε τις τιμές στο ελάχιστο οι πιθανότητες να βγούμε κερδισμένοι από την (καλοκαιρινή) μάχη του Αυγούστου που ξημερώνει σε λίγες ώρες, είναι πολλές.
Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν τον Αύγουστο οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Παρόλο που η υψηλή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, η πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς τής χώρας κυμαίνεται μεταξύ 70% και 85%., ενώ τον Αύγουστο, αναμένεται -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις- να φθάσει στο 90%. Ας σημειωθεί ότι πρόπερσι, μήνα Αύγουστο, καταγράφαμε ποσοστά έως και 100%.
Οι ελπίδες ξενοδόχων και ταξιδιωτικών πρακτόρων έχουν εναποτεθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον Αύγουστο, οπότε θα εξακολουθήσουν να ισχύουν εκπτώσεις και προσφορές, τόσο σε πακέτα διακοπών όσο και σε δωμάτια τουριστικών καταλυμάτων, όπου υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα.
Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι αφίξεις του Αυγούστου θα έχουν θετικό πρόσημο. Και είναι τούτο ενθαρρυντικό.
Μικρή αύξηση, από 5% μέχρι και 10% παρατηρείται στις κρατήσεις από Γαλλία, Αυστρία και Ιταλία.
Έως και 15% φθάνει η αύξηση από τις σκανδι-ναβικές και τις βαλκα-νικές χώρες καθώς και από τη Ρωσία, από την οποία οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 20%.
Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους και οι Έλληνες τουρίστες σε λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς τής χώρας, με περίοδο αιχμής τις μέρες από 1η έως και 20 Αυγούστου.
Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση στους επιχειρηματίες του κλάδου ότι οι Έλληνες που θα κάνουν φέτος διακοπές θα είναι μειωμένοι κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι.
Μελανό σημείο στο πολύχρωμο μωσαϊκό του ελληνικού τουρισμού εξακολουθούν να είναι τα τουριστικά έσοδα από τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα από 7% έως και 9% σε σχέση με πέρυσι…
…Και ενώ η τουριστική κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αυτό που από τώρα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί τους τουριστικούς και άλλους παράγοντες του νησιού μας είναι η επομένη ημέρα της εφετινής τουριστικής περιόδου. Μετά το φθινόπωρο, το αργότερο μέχρι το νέο έτος, λένε τελευταίες καλά πληροφορημένες πηγές, θα αλλάξουν οι συντελεστές του Φ.Π.Α. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη απόφαση που αναμένεται να ανατρέψει πολλές οικονομικές σταθερές (standards) που ώς τα σήμερα εκλαμβάναμε ως δεδομένες…

Γ. ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου