Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πού 'σαι, Θανάση...

ΠΟΛΛΑ και αξιοπρόσεκτα αναφέρει στην τελευταία πιθανολογώ ανακοίνωσή της για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή - προεκλογική περίοδο, η αποσυρθείσα από την εκλογική αναμέτρηση τής 7ης Νοεμβρίου στο «παρά πέντε».

«..Αλώθηκε τελικά εκ των έσω», αναφέρει ο φιλόδοξος συνδυασμός Γρυλλάκη, που δεν υπάκουσε στην «επιθυμία» τού υφυπουργού Αναπτύξεως, βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα, «να συνενωθεί με τον συνδυασμό Μαράκη».

«Ακουμπά», αλλά δεν την αναλύει γεγονότα και καταστάσεις που έχουν ονοματεπώνυμο, ο κ. Γρυλλάκης. Δεν κάνει λόγο λεπτομερή για όλα όσα και όλους όσοι με τον τρόπο τους τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει τον αγώνα του στη μέση. «Δείχνει» πρόσωπα και θίγει καταστάσεις ο επικεφαλής τής «Συμπαράταξης», όμως δεν λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Μπορεί να θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή-περίοδος για να μιλήσει και να τα πει όλα «έξω από τα δόντια»…

Μπορεί να έχει κατά νου να μιλήσει, εν ευθέτω χρόνω…

Μπορεί να μη θελήσει να ξαναμιλήσει όμως κιόλας για όλα όσα είδε με τα μάτια του, άκουσε με τ’ αφτιά του ή του διεμήνυσαν «κολλητοί», φίλοι ή γνωστοί όλων εκείνων που του «χάλασαν» τον συνδυασμό.

Η κομματική ταυτότητα του κ. Γρυλλάκη, γνωστή. Ο συνδυασμός του όμως, η «Συμπολιτεία», ανεξάρτητος. Ποτέ δεν ενέδωσε στο κόμμα που τον ανέδειξε, και το οποίο όμως ο ίδιος τίμησε και υπηρέτησε από τη θέση τού νομαρχιακού συμβούλου τού νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα («Κυκλαδικό Όραμα». Και την επιλογή του να μην ενδώσει στην παρότρυνση Ρήγα, την πλήρωσε ακριβά.

Πρωτοκλασάτα στελέχη τού Κινήματος στον Δήμο Δρυμαλίας πρωτίστως, αλλά και στον Δήμο Νάξου τον, κατά το κοινώς λεγόμενο, «άδειασαν». Και έγινε αυτό προ εβδομάδων, όταν από το ψηφοδέλτιο τού Φιλωτίου αποχώρησαν δυνατά ονόματα, γεγονός που υποχρέωσε την «Συμπολιτεία» να αποχωρήσει από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση τής 7ης Νοεμβρίου, αφού, όπως στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το πρωί παρατηρήθηκε «αδυναμία συγκρότησης πλήρους συνδυασμού».



ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ...

Στο σημείο αυτό, και για να αποδώσουμε «Τα τού Κάισαρος», θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι: Ο υφυπουργός Αναπτύξεως, βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, εκ της ιδιότητας-θέσεώς του λογικό ήταν να ζητήσει τη συνένωση των ψηφοδελτίων Μαράκη και Γρυλλάκη. Ως εδώ όλα καλά, θα λέγαμε… Όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που εδώ και μερικές εβδομάδες υποστηρίζουν ότι ο κ. Ρήγας ξεπέρασε τα εσκαμμένα απειλώντας «θεούς και δαίμονες» προκειμένου να μην κατέλθει στις εκλογές η «Συμπαράταξη». Αυτό υποστηρίζεται από κατοίκους τής Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων που ήταν από την δημιουργία τής «Συμπαράταξης», ένθερμοι υποστηρικτές της. Ακούστηκαν μάλσιτα, προ ημερών, πολλά. Πάρα πολλά. Ακόμη και για απειλές και άλλα τέτοια…

Και δεν είναι μόνο ο κ. Ρήγας που, εξ Αθηνών, πρωταγωνίστησε στο προεκλογικό παρασκήνιο που κυριάρχησε και που εξακολουθεί να κυριαρχεί στο νησί μας και το οποίο αφορά στην απόσυρση τής «Συμπολιτείας» από τις εκλογές.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Ο κόσμος τού Γρυλλάκη επιρρίπτει ευθύνες μεγάλες και στον πρώην δήμαρχο Δρυμαλίας Νικόλα Βασιλάκη. Και σε άλλους, επίσης.
Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στην εκδοθείσα προ εικοσιτετραώρου ανακοίνωση (σ.σ.: που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από πολύ κόσμο) ότι δεν γίνεται από την «Συμπολιτεία» αναφορά σε πρόσωπα και συγκριμένα γεγονότα. Πάντως, οι ώς έναν βαθμό αποκαλυπτικές αναφορές-επισημάνσεις της, «υποχρεώνουν» τον αναγνώστη να αντιληφθεί λόγια που είναι καλά κρυμμένα πίσω από τις λέξεις. Τις παρακάτω λέξεις και φράσεις:

«…Η προσπάθειά μας, αγκαλιάστηκε από μεγάλο κομμάτι τής κοινωνίας μας, όμως πολεμήθηκε άγρια από πολιτικούς μηχανισμούς και παράγοντες που έριξαν στη μάχη όλα τους τα όπλα…».

«…Πολιτικοί μηχανισμοί και παράγοντες προσπάθησαν να διατηρήσουν τα ‘’κεκτημένα’’ τους…».

«…Ιδιότυπη ‘’κομματική δημοκρατία’’ μάς επέβαλαν…».

«…Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους εκπτώσεις αρχών και αξιών, με παζάρια καρεκλών εξουσίας και σε ‘’γιουρούσια – πλειοψηφίες’’ δίχως αρχές και όραμα…».

«…Ο στόχος μας ήταν και είναι η λειτουργία ενός νέου Δήμου που θα κάνει πράξη τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ισοπολιτεία…».

«…Ελπίδα μας ήταν και είναι, ο αγώνας μας για την ανατροπή του κομματικού κατεστημένου και της πελατειακής σχέσης να αναδειχθεί σε συλλογικό όραμα…».

«…Προτείνουμε στους πολίτες και ειδικά στην όχι άδικα οργισμένη και αποστασιοποιημένη νέα γενιά, να επιλέξει εκείνους τους κοινωνικούς αγωνιστές, που είναι έτοιμοι από καιρό για υπέρβαση και ανατροπή…».



Η ανακοίνωση τής "Συμπολιτείας"

Από τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας ήταν έτοιμη η ανακοίνωση τής «Συμπολιτείας». Έκριναν όμως τα ηγετικά στελέχη του εν λόγω συνδυασμού, και ο κ. Γρυλλάκης, συμφώνησε μαζί τους, ότι φρόνιμο θα ήταν πρώτα να εκπνεύσει η προθεσμία καταθέσεως των συνδυασμών-ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο, και μετά να δώσουν στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Πληροφορούμε τους συμπατριώτες μας ότι η «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» δεν θα συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη λόγω αδυναμίας συγκρότησης ΠΛΗΡΟΥΣ συνδυασμού που θα αποτελούσε αξιόπιστη αυτοδιοικητική πρόταση και θα έδινε λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει ο τόπος.

Συμπατριώτες:

Στο όμορφο ταξίδι που διανύσαμε συζητήσαμε με όλους τους πολιτικούς χώρους, κινήσεις πολιτών, ομάδες και μεμονωμένους πολίτες με διαφορετικές απόψεις και ιδεολογία. Η προσπάθεια για σύνθεση πραγματικής ανεξάρτητης κίνησης από πολίτες του Δήμου μας, αγκαλιάστηκε από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, όμως πολεμήθηκε άγρια από πολιτικούς μηχανισμούς και παράγοντες που έριξαν στη μάχη όλα τους τα όπλα, ξεπερνώντας κάθε ηθικό φραγμό και αναιρώντας κάθε ίχνος εντιμότητας, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους. Αντισταθήκαμε γενναία, αλλά ο συνδυασμός που δημιουργήσαμε αλώθηκε τελικά εκ των έσω.

Γνωρίζαμε ότι απαιτούνται «αρετή και τόλμη» για τη δομή της ελεύθερης συνείδησης που προορίζεται να γίνει ανατροπέας αυτής της ιδιότυπης «κομματικής δημοκρατίας» που μας επέβαλαν. Όμως αρκετοί συναγωνιστές και συνεργάτες που εθελοντικά συνοδοιπόρησαν μαζί μας, έχοντας έλλειμμα τόσο αρετής όσο και τόλμης, λειτούργησαν ως συντροφικοί δολιοφθορείς.

Δεν θέλαμε να γίνουμε σοφότεροι. Τέτοιες συμπεριφορές και παραδείγματα υπάρχουν πολλά στη σύγχρονη και παλαιότερη ιστορία της πατρίδας μας.

Είμαστε όμως οργισμένοι και αντίθετοι. Οργισμένοι για το μέγεθος της αποδοχής, μιας πρωτόγνωρης κοινωνικής διάβρωσης και πολιτικής διαφθοράς, με βάση την πελατειακή σχέση και τον κομματισμό και αντίθετοι σε κάθε είδους εκπτώσεις αρχών και αξιών, με παζάρια καρεκλών εξουσίας και σε «γιουρούσια – πλειοψηφίες» δίχως αρχές και όραμα.

Αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη σε όσους μας πίστεψαν και μας ενίσχυσαν όλη αυτή την περίοδο. Η μαζική στήριξη που γνωρίσαμε, μας συγκίνησε και μας απέδειξε ότι οι πολίτες προβληματίζονται και σκέπτονται ώριμα και αξιοκρατικά. Οι «καιροί» φαίνεται πως αλλάζουν σταδιακά.

Ο στόχος μας ήταν και είναι η λειτουργία ενός νέου Δήμου που θα κάνει πράξη τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ισοπολιτεία.

Ένας Δήμος δίπλα στο πρόβλημα της νέας γενιάς που σέβεται το περιβάλλον και τη πολιτισμική μας κληρονομιά.

Ένας Δήμος Κυκλαδίτικος .

Η πολιτική μας αγωνία ήταν και είναι ο μετασχηματισμός της κοινωνίας μας σε κοινωνία ίσων πολιτών με ένα Δήμο που θα σέβεται ΟΛΟΥΣ τους δημότες.

Ελπίδα μας ήταν και είναι, ο αγώνας μας για την ανατροπή του κομματικού κατεστημένου και της πελατειακής σχέσης να αναδειχθεί σε συλλογικό όραμα.

Με το όπλο «παρά πόδα», προτείνουμε στους πολίτες και ειδικά στην όχι άδικα οργισμένη και αποστασιοποιημένη νέα γενιά, τη γενιά που θα αξιολογήσει αυστηρά, ΟΛΩΝ μας την πολιτική διαδρομή, να επιλέξει εκείνους τους κοινωνικούς αγωνιστές, που είναι έτοιμοι από καιρό για υπέρβαση και ανατροπή.

Όλους εκείνους που θα κάνουν ρίξεις με ότι προσβάλει τις αρχές τις ισονομίας και με όσους προκαλούν με τις πρακτικές τους, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη πολιτισμική μας παράδοση και τις ελεύθερες συνειδήσεις.

Συμπατριώτες:

Ο Ανδρέας Κάλβος αγναντεύοντάς μας 200 χρόνια πριν, μας θύμιζε ότι:

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχουσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου