Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Επισκέπτες Πάσχα στη Νάξο 2012: Το αναμενόμενο ...πατατράκ σε αριθμούς


Απίστευτη η πτώση των επισκεπτών φέτος για τη Νάξο καθώς πέρασε το -40% και έπεσε σε επίπεδα προ του 2007 – Μόνο την Μεγάλη Πέμπτη ήρθε το 1/3 των επισκεπτών του δεκαημέρου – Η έλευση του «Delos» δεν έχει δώσει τις απαραίτητες λύσεις καθώς δεν υπήρξαν επισκέπτες - «Χάθηκε» το Πάσχα και στη Μύκονο που όμως διατηρούν την ψυχραιμία τους 

του Νικόδημου Λιανού

Περί μεγέθους η συζήτηση…. Αποτελεί ένα από τα αιώνια ερωτήματα και δεν είναι λίγοι αυτοί που εμπλέκονται σε λεκτικές διαμάχες για το εάν μετράει ή όχι το …μέγεθος. Οι περισσότεροι λένε «ναι» αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι το μέγεθος δεν είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία…. Και για να μην ταξιδεύουμε σε άλλες …πολιτείες καλό είναι να μιλήσουμε για το Delos. Για ένα πλοίο που δρομολογήθηκε στην Παροναξία από την εταιρία του (ATTICA GROUP) με σκοπό να κάνει τη διαφορά. Και από την πρώτη στιγμή εντυπωσίασε με το μέγεθός του ενώ με βάση το πρωτόκολλο που διαθέτει μπορεί να μεταφέρει επιβάτες που δεν έχουν προηγούμενο στη συγκεκριμένη γραμμή καλύπτοντας με άνεση τις όποιες ανάγκες μπορεί να υπάρχουν στην ακτοπλοΐα.

Προβλήματα
Όμως, το φετινό Πάσχα έδειξε ότι το …μέγεθος δεν κάνει δυστυχώς τη διαφορά. Και για να τελειώνουμε τα όποια … μπερδέματα. Πριν από τις γιορτές οι περισσότεροι από τους τουριστικούς πράκτορες ή και τους ακτοπλόους μιλούσαν για ένα γενικότερο πατατράκ όσον αφορά τις μετακινήσεις με σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση. Όλοι σχεδόν μιλούσαν για μείωση αλλά κανείς δεν μπορούσε να οριοθετήσει έναν αριθμό. Το -20% έμοιαζε ως το ιδανικό αποτέλεσμα αλλά κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι αυτό ενδεχομένως να ήταν και διπλάσιο. Κι όποιος αναφέρει σήμερα ότι ναι το ήξερε αλλά δεν το έλεγε, προφανώς μιλάει για επικοινωνιακά κόλπα. Συν τοις άλλοις είχαμε και το πρόβλημα με την απεργία που είχε εξαγγελθεί εδώ και δέκα ημέρες για τις γιορτές του Πάσχα, με αποτέλεσμα η αμφιβολία να είναι στην ημερήσια διάταξη. Και βέβαια την ώρα που οι νησιώτες κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, οι επιχειρηματίες της ηπειρωτικής Ελλάδας ένιωθαν να κερδίζουν το στοίχημα των φετινών διακοπών αν και όλοι σχεδόν ξεχνάμε το γεγονός ότι όσοι επιλέγουν για τις διακοπές τους την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το ύψος των διοδίων που θα πληρώσουν αλλά και την βενζίνη η οποία σίγουρα δεν είναι και η φθηνότερη στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωση
Επιστρέφουμε όμως στα νησιά των Κυκλάδων όπου η φημολογία ήθελε η φετινή χρονιά του Πάσχα να είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών… οι τελευταίες μάλιστα ….δημοσκοπήσεις άφησαν πίσω το -20% σε σχέση με την περσινή χρονιά και άρχισε να ανεβαίνει δυστυχώς προς τα πάνω η εκτίμηση. Μάλιστα η Νάξος από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε με αρνητικό πρόσχημα με τις φήμες να μιλούν για …εξόντωση τη στιγμή που προορισμοί όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη και η Πάρος έφταναν ακόμη και στο - 50%. Τελικά οι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το λιμεναρχείο του Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου και των Κυκλάδων μιλούσαν για πτώση της τάξης του -37% (!!!) σε σχέση με πέρυσι και έχοντας ως ένα ακόμη μειονέκτημα το γεγονός ότι Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη είχαν τεθεί νοκ άουτ ελέω της απεργίας. Στη Νάξο είχαν την ελπίδα ότι τελικά θα υπήρχε αντιστροφή κλίματος ενώ πόνταραν και στην παρουσία του Delos το οποίο ουσιαστικά είχε διπλάσιο πρωτόκολλο σε σχέση με τα άλλα πλοία. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και τις ημέρες του Πάσχα όπου το νεότευκτο πλοίο μετέφερε διπλάσιους επισκέπτες στη Νάξο σε σχέση με το Paros ή το Naxos που βρέθηκαν με ρότα προς το «νησί της Αριάδνης».

Πτώση στο 60%
Κι έτσι φτάσαμε στην Αγία Μεγάλη Εβδομάδα. Με τα πλοία δεμένα την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη, ουσιαστικά το πρώτο και μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη όπου και είχαμε έκτακτα δρομολόγια. Συνολικά μπήκαν στο λιμάνι της Νάξου δέκα πλοία αποβιβάζοντας 2.254 επιβάτες εκ των οποίων το ¼ (περίπου 670) ήρθαν με το Blue Star Delos ενώ η Blue Star με τα τρία πλοία μετέφερε περισσότερους από τους μισούς εκείνη την ημέρα.. Και για να μην λέμε πολλά λόγια απλά οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τη Μεγάλη Πέμπτη μετακινήθηκε το 1/3 από το σύνολο των επισκεπτών που ήρθε αυτό το δεκαήμερο στη Νάξο… Και οι περίπου 6 χιλιάδες επισκέπτες αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από το 2007 μιλάμε για μία πτώση της τάξης του 42% σε σχέση με την περσινή χρονιά που θεωρήθηκε ως μία από τις καλύτερης της δεκαετίας… Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα… Η Νάξος κατάφερε πέρυσι να κερδίσει τις εντυπώσεις και να έχει μία εντυπωσιακή αύξηση αγγίζοντας τις επιδόσεις του 2008 που ήταν και οι καλύτερες όλων των εποχών. Όμως φέτος όλα πήγαν ανάποδα… Οι θεατές σε σύνολο δεκαημέρου παρουσίασαν πτώση της τάξης του 42% κι εάν μέναμε μόνο στις τέσσερις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας τότε η πτώση έχει ξεπεράσει το 60% (!!!) κάτι που δεν έχει προηγούμενο…. Αντίθετα, η ημέρα που αποτελεί την πιο δυνατή όσον αφορά τις αναχωρήσεις αυτή θεωρητικά ήταν η χθεσινή, η επαύριον της γιορτής στην Αργοκοιλιώτισσα, ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα για το «Νησί της Αριάδνης», αλλά είναι η αλήθεια ότι την Πέμπτη και μετά από ένα επίσης καταστροφικό διήμερο με απαγορευτικό και άσχημες καιρικές συνθήκες, οι επισκέπτες μπήκαν στο πλοίο και έφυγαν. Αλήθεια θα επιστρέψουν το καλοκαίρι; 
  
Τι έγινε στη Μύκονο;
Κι από τη Νάξο περνάμε στη Μύκονο, το νησί των Ανέμων που εκτός από τους …επισκέπτες χάθηκε και ο κοσμοπολίτικος αέρας. Τα Ματογιάννια πέρυσι τέτοια εποχή έσφυζαν από ζωή και κάθε λογής celebrity, φέτος όμως η οικονομική κρίση «βούλιαξε» το νησί της γκλαμουριάς και του νεοπλουτισμού. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Μυκόνου, αισθητά μειωμένη ήταν η τουριστική κίνηση τις πασχαλινές ημέρες. «Δεχθήκαμε πλήγμα της τάξεως του 40%» αναφέρουν και διευκρινίζουν πως η απεργία της ΠΝΟ κράτησε μακριά από το «Νησί των Ανέμων» τους τουρίστες. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ακυρώθηκαν, ενώ όσα βρίσκονταν κοντά στις παραλίες της Μυκόνου δεν άνοιξαν καν όπως επισήμανε η Ένωση Ξενοδόχων.  Οι ντόπιοι κάτοικοι ήταν ήδη προετοιμασμένοι για την πτώση του τζίρου τους, αφού το συγκεκριμένο νησί δεν προσφέρεται για οικονομικές διακοπές. Μάλιστα, η Μύκονος είχε ψηφισθεί ως ο πιο ακριβός τουριστικός προορισμός της Ευρώπης για το 2010. Ενδεικτικό της κρίσης που πλήττει το νησί αποτελεί το γεγονός πως τα περισσότερα κεντρικά κοσμηματοπωλεία έχουν βάλει λουκέτο, ενώ οι πολυτελείς βίλες πωλούνται σε τιμές πολύ κατώτερες των αρχικών τους προσφορών. Οι διακοπές του Πάσχα και του καλοκαιριού ήταν ανέκαθεν μία οικονομική «ανάσα» γα τους ντόπιους, που είδαν φέτος τα εμπορεύματά τους να μένουν άθικτα στα ράφια των καταστημάτων τους. Ουρά έκαναν τα τοπικά ταξί το Πάσχα, αφού πελάτες δεν υπήρχαν και οι τιμές για τις κούρσες ήταν αρκετά «τσιμπημένες». Μόνο κάποιοι προνομιούχοι ξένοι τουρίστες κατάφεραν τελικά να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού με την καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου βεβαίως. Ο Δήμαρχος της Μυκόνου κ. Θανάσης Κουσαθανάς - Μέγας δεν κρύφτηκε λέγοντας «Το 90% αυτών που μας επισκέφθηκαν φέτος το Πάσχα ήταν Έλληνες. Για πρώτη φορά στα χρονικά η Μύκονος αντιμετώπισε μία οικονομική πτώση της τάξεως του 15%. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε τα χειρότερα λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. Υπολογίζαμε πως η πτώση στο συνολικό τζίρο του νησιού θα άγγιζε αυτές τις μέρες το 30%. Είμαστε αισιόδοξοι όμως για το καλοκαίρι, καθώς αναμένουμε 2.000.000 συνολικά τουρίστες. Φέτος εκτός από την πασχαλινή κρίση υπήρξε και μία πτώση (10% με 15%) στη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο νησί». Αισθητή επίσης και η απουσία των Κροίσων που συνήθιζαν να επισκέπτονται το «Νησί των Ανέμων». Ούτε για γνωστά κότερα αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Μυκόνου με τους διάσημους να είναι …εξαφανισμένοι. Αίφνης, η Μύκονος της χλιδής μετατράπηκε το φετινό Πάσχα σε ένα οικογενειακό νησί που γιόρτασε τις Άγιες Μέρες με θρησκευτική κατάνυξη και χωρίς τα δωδεκάποντα Louboutin, που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε να παρελαύνουν στα σοκάκια το βράδυ της Ανάστασης. 

Μία εξαετία… επισκέψεις
 Πρέπει να πούμε ότι χάρη στο αρχείο του Λιμεναρχείου Νάξου από το 2007 έως και φέτος η Μεγάλη Πέμπτη θεωρείται η ημέρα που ταξιδεύουν οι περισσότεροι Έλληνες ενώ η χειρότερη ημέρα από πλευράς κίνησης είναι η Μεγάλη Δευτέρα… Οι περισσότερες επιβάτες που ήρθαν στη Νάξο την εβδομάδα του Πάσχα (από την Παρασκευή προ του Λαζάρου έως την Μεγάλη Παρασκευή) ήταν αυτοί της περιόδου του 2008 με το Πάσχα να γιορτάζεται την προτελευταία εβδομάδα δηλαδή του Απριλίου, που αν μη τι άλλο δίνει πλεονέκτημα καθώς είναι πιο κοντά στο …καλοκαίρι αλλά κυρίως στην αργία (απεργία) της Πρωτομαγιάς. Φέτος, είχαμε πάντως τα λιγότερα πλοία από κάθε άλλη χρονιά (- 12 σε σχέση με πέρυσι) όμως το πρωτόκολλο επιβατών παραμένει μεγάλο ελέω του Blue Star Delos που ξεπερνάει τους 2500 επιβάτες ανά ταξίδι…

Κίνηση Επιβατών – Οχημάτων έτους 2007
Περίοδος Πάσχα από 30-03-2007 έως 06-04-2007
Αποβιβασθέντες
Επιβάτες:       8924
Οχήματα        1147
Επιβιβασθέντες
Επιβάτες        3337
Οχήματα        302
Μεγαλύτερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Τετάρτη: 1777
Μικρότερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Δευτέρα:        698
Αριθμός πλοίων        75

Κίνηση Επιβατών – Οχημάτων έτους 2008
Περίοδος Πάσχα από 18-04-2008 έως 25-04-2008
Αποβιβασθέντες
Επιβάτες:       11671
Οχήματα        1448
Επιβιβασθέντες
Επιβάτες        3939
Οχήματα        383
Μεγαλύτερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Πέμπτη: 2113
Μικρότερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Δευτέρα:        967
Αριθμός πλοίων        99

Κίνηση Επιβατών – Οχημάτων έτους 2009
Περίοδος Πάσχα από 10-04-2009 έως 17-04-2009
Αποβιβασθέντες
Επιβάτες:       10523
Οχήματα        1241
Επιβιβασθέντες
Επιβάτες        4147
Οχήματα        322
Μεγαλύτερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Πέμπτη: 1975
Μικρότερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Δευτέρα:        854
Αριθμός πλοίων        80

Κίνηση Επιβατών – Οχημάτων έτους 2010
Περίοδος Πάσχα από 26-03-2010 έως 02-04-2010
Αποβιβασθέντες
Επιβάτες:       8070
Οχήματα        999
Επιβιβασθέντες
Επιβάτες        3373
Οχήματα        311
Μεγαλύτερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Πέμπτη: 1665
Μικρότερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Δευτέρα:        664
Αριθμός πλοίων        79


Κίνηση Επιβατών – Οχημάτων έτους 2011
Περίοδος Πάσχα από 15-04-2011 έως 22-04-2011
Αποβιβασθέντες
Επιβάτες:       10.489
Οχήματα        1407
Επιβιβασθέντες
Επιβάτες        3915
Οχήματα        387
Μεγαλύτερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Τετάρτη: 1937
Μικρότερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Δευτέρα:        764
Αριθμός πλοίων        75

Κίνηση Επιβατών – Οχημάτων έτους 2012
Περίοδος Πάσχα από 09-04-2011 έως 18-04-2011
Αποβιβασθέντες
Επιβάτες:       6.053
Οχήματα        583
Επιβιβασθέντες
Επιβάτες        4081
Οχήματα        357
Μεγαλύτερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Πέμπτη: 2254
Μικρότερη ημέρα κίνησης: Μεγάλη Δευτέρα:        432
Αριθμός πλοίων        63

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου