Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Υπόθεση τσοχατζόπουλου: Θέμα πολιτικής βούλησης


Ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ και ελεγκτής του ΣΔΟΕ Νίκος Μαϊτος αποτέλεσε το πρόσωπο κλειδί που ξέσπασε το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο – Τι αναφέρει το πόρισμα της παραπομπής – Ποια ήταν η ευχή που έκανε για το μέλλον της Ελλάδας όσον αφορά την Δημόσια Διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της

Μετά από 22 χρόνια βλέπουμε και πάλι Έλληνα πολιτικό να περνάει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού όχι βέβαια για εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά ως τρόφιμος. Τότε ήταν ο αείμνηστος Μένιος Κουτσόγιωργας ως υπουργός Δικαιοσύνης είχε παραπεμφθεί για παραβίαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, για υπόθαλψη εγκληματία, για παθητική δωροδοκία και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια… Τώρα, ο πρώην υπουργός (ουκ ολίγων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) κι από τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος βρίσκεται εδώ και 48 ώρες προφυλακιστέος κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και για παθητική δωροδοκία… Σημαντικό ρόλο στην παραπομπή του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ έπαιξε ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκος Μαϊτός, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΟΝΑΣ…. Όπως ανέφερε η κυριακάτικη έκδοση του «Βήματος» η έκθεσή του ήταν η βάση για την άσκηση δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου…

Πόρισμα
Τι αναφέρει όμως η εν λόγω εφημερίδα; «Η πολυτελής μονοκατοικία, η οποία έγινε η αιτία να προφυλακιστεί ο πρώην υπουργός, είναι η άκρη του νήματος, όπως δείχνει απόρρητο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που οδηγεί στα σκάνδαλα των υποβρυχίων, του Βατοπαιδίου και λίγο της Siemens, μέσω ενός επιχειρηματία, επίσης πρώην συνεργάτη του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους του ΠΑΣΟΚ... Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Η υπεράκτια εταιρεία Torcaso investments ltd, σύμφωνα με το πόρισμα του ελεγκτή του ΣΔΟΕ Ν. Μαϊτού αλλά και την κατάθεσή του στη Βουλή (Επιτροπή για σκάνδαλο υποβρυχίων), φαίνεται να έχει δεχτεί με διαδοχικά εμβάσματα από την τράπεζα Morgan Stanley συνολικό ποσό ύψους 7.706.940 δολαρίων. Εντολέας του αρχικού εμβάσματος ήταν η επίσης υπεράκτια εταιρεία Morellia Trading ltd, η οποία, όπως αποδείχτηκε, ανήκε σε έλληνες επιχειρηματίες, αμπελουργούς το επάγγελμα. Ωστόσο το έμβασμα οδηγεί και σε έναν ακόμη επιχειρηματία, τον Μ. Ματαντό, ο οποίος κατηγορείται ότι μοίραζε μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων σε πολιτικούς στην Ελλάδα.

Προκάλυμμα
Σύμφωνα με το πόρισμα Μαϊτού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που συνδέουν την Torcaso με τον πρώην υπουργό αφού: Δικαιούχος της από την ίδρυσή της (3.8.1999) ως το 2010 ήταν ο Νικόλαος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του πρώην υπουργού και θεωρούμενος από τη Δικαιοσύνη, όπως φαίνεται από τη σύλληψή του, συνεργός στην πράξη του ξεπλύματος. Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα και το πρόσωπο που διενεργούσε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές ήταν η κυρία Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια και στενή φίλη του κ. Τσοχατζόπουλου. Και αυτή συνελήφθη ως αυτουργός της πράξης του ξεπλύματος τη Μ. Τετάρτη. Σύμφωνα με το πόρισμα Μαϊτού η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως προκάλυμμα για να καταλήξουν τα χρήματα της δωροδοκίας στον πρώην υπουργό, χωρίς να συνδεθεί η παράνομη πράξη με αυτόν.
Το ακίνητο
Όπως αναφέρει ο ελεγκτής Μαϊτός, η συγκεκριμένη εταιρεία σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου φέρεται να αγοράζει τρία ακίνητα, ενώ ο λογαριασμός της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου εμφανίζεται να πιστώνεται με δυο επιταγές και το ποσό των 3.700.000 ευρώ. Εδώ εμφανίζεται και ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος είναι ο κομιστής των επιταγών, αλλά και ιδιοκτήτης της Torcaso για κάποιο διάστημα, με δική του ομολογία. Σύμφωνα με το πόρισμα Μαϊτού το ακίνητο επί της οδού Κόμνα Τράκα, που ήταν ιδιοκτησίας του πρώην υπουργού, αγοράστηκε το 2007 από εκταμίευση δανείου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο πιστώθηκε σε λογαριασμό του κ. Σαχπατζίδη... Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ο λογαριασμός Σαχπατζίδη και της συζύγου του Μαρίας τροφοδοτήθηκε και με την κατάθεση δυο επιταγών 2 εκατ. ευρώ υπέρ της Torcaso!

Ύποπτες  
Σύμφωνα με τον ελεγκτή Μαϊτό η παρουσία Σαχπατζίδη, που συμμετέχει στην τελική φάση είσπραξης του τιμήματος από τις πωλήσεις των ακινήτων της Torcaso στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, δείχνει ότι μαύρο χρήμα επενδύθηκε σε ακίνητα για να ξεπλυθεί. Οπως προκύπτει από εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γ. Σαχπατζίδης διακίνησε «προς την αφάνεια το ποσό των 9 εκατ. ευρώ...». Προσθέτει επίσης ο κ. Μαϊτός ότι οι κινήσεις αυτές παρέχουν επαρκείς ενδείξεις για τον χαρακτηρισμό των δύο πωλήσεων ως υπόπτων συναλλαγών... Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, ο κ. Σαχπατζίδης έχει και άλλες σχέσεις με τη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία κατέθεσε διάφορα ποσά σε λογαριασμούς του, πέρα από αυτά που εισέπραξε από τις επιταγές...

Η βάση  
Από συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Πλάτωνα Περράκη προκύπτει ότι η περίφημη Torcaso αγόρασε ένα ακίνητο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το επίμαχο σπίτι του πρώην υπουργού. Η αγορά έγινε στις 29.11.1999 αντί 300 εκατομμυρίων δραχμών. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην εταιρεία Nobilis που ιδρύθηκε στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και εκπροσωπήθηκε από την κυρία Ταλίτα Τσεκούρα. Η πώληση έγινε αντί 136.000.000 δραχμών. Σύμφωνα με τον κ. Μαϊτό όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν εκτός συμβολαιογραφείου και όχι σε πίστωση των λογαριασμών της Torcaso. Στις 16 Απριλίου 2010 η Nobilis μεταβιβάζει το ακίνητο στη σύζυγο του πρώην υπουργού Βασιλική Σταμάτη αντί του ποσού του 1.100.000 ευρώ. Δεν καταβλήθηκε κανένα ποσό την ημέρα υπογραφής των συμβολαίων στο συμβολαιογραφείο. Σύμφωνα με τον ελεγκτή Μαϊτό, από επισκευές που έγιναν για το ακίνητο προκύπτει ότι από την πωλήτρια εταιρεία δαπανήθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που εισπράχθηκαν. Η έκθεση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι υπήρξαν «ύποπτες συναλλαγές». Αυτή η έκθεση του κ. Μαϊτού άλλωστε ήταν και η βάση για την άσκηση δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά και παθητική δωροδοκία. Σύμφωνα με βούλευμα η πράξη της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένη και γι' αυτό η πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εισήχθη αυτοτελώς στην ανάκριση...»

Πρωτόγνωρο
Ο Νίκος Μαϊτός παραμένει κλεισμένος στο γραφείο του και μέσα σε αρκετές υποθέσεις που χρίζουν διερεύνησης… Διάβασε στο διαδίκτυο για την αναφορά του ονόματός του στην υπόθεση, αρνήθηκε όμως να κάνει οποιαδήποτε δήλωση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε ακόμη έχει …ψωμί η υπόθεση και τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς… Αυτό όμως που προλαβαίνει να πει είναι σημαντικό και δείγμα της δουλειάς που γίνεται αυτή την περίοδο στο ΣΔΟΕ «αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο για την Δημόσια Διοίκηση. Και έχει να κάνει με την πολιτική βούληση ώστε να δοθούν απαντήσεις»… και συνεχίζει… Ουσιαστικά δουλεύει στη συγκεκριμένη υπόθεση περίπου δύο χρόνια. Πέρυσι βρέθηκε στην επιτροπή της Βουλής και μίλησε για την υπόθεση των υποβρυχίων. Φέτος, ο φάκελος ολοκληρώθηκε αλλά έπρεπε να είναι απόλυτα καλυμμένος ώστε η όλη υπόθεση να μην καταλήξει σε φιάσκο. Είναι άλλωστε τόσα πολλά τα κενά που υπάρχουν στην Νομοθεσία που είναι εύκολο ένας καλός δικηγόρος (ή νομική εταιρία) να βρει τις κατάλληλες τρύπες. Αυτό που ζητούν όμως οι εμπλεκόμενοι είναι απλό: να μπορέσει επιτέλους η κυβέρνηση να οπλίσει με τα κατάλληλα όπλα τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ώστε να κάνουν την δουλειά τους απερίσπαστοι. Να υπάρξει η πολιτική βούληση για να δοθούν οι απαντήσεις και όχι το …αίμα που ζητάει το κοινό για ότι συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και βέβαια να δοθεί το απαραίτητο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το βάζο με το μέλι έχει αποκτήσει πλέον καπάκι. Και όποιος το ανοίξει για να γευτεί το περιεχόμενό του θα πληρώσει και το ανάλογο τίμημα.

Οι …άλλοι
Ο Νίκος Μαϊτός είναι απλά ένας υπάλληλος που αποφάσισε να κάνει τη δουλειά του γνωρίζοντας ότι θα πληρώσει (εάν χρειαστεί) το ανάλογο τίμημα. Ενδεχομένως να πηγαίνει και κόντρα στο ιδεολογικό του πιστεύω καθώς γνωστό στην μικρή κοινωνία της Νάξου που πρόσκειται πολιτικά. Όμως αυτό ελάχιστα τον ενοχλεί. Πήρε μία εντολή ώστε να φέρει εις πέρας μία υπόθεση. Παρά τις όποιες αμφιταλαντεύσεις είχε έκανε ένα μεγάλο βήμα. Είδε ότι η προσπάθειά του δεν πήγε χαμένη. Το πρώτο βήμα έγινε. Ένας πολιτικός πέρασε τις πύλες του Κορυδαλλού έχοντας στους ώμους του σοβαρές κατηγορίες. Για το εάν θα πάρει κι άλλους μαζί του δεν είναι πλέον δουλειά του ΣΔΟΕ ή των υπαλλήλων του. Είναι απόφαση άλλων. Αυτών που καθορίζουν και την μοίρα αυτής της χώρας. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Να μπορέσει τελικά αυτή η χώρα να βάλει τέλος στην αναλγησία του παρελθόντος και να γίνει ευχή η πρόσφατη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, υπουργού του ΥΠΕΚΑ «Μακάρι η ιστορία του κ. Τσοχατζόπουλου να είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα. Θα αισθανόμουν ανακούφιση» Ενδεχομένως το ίδιο να αισθάνονταν όλοι οι Έλληνες… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου