Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Γύπες πάνω από την χώρα



Η Ελλάδα στην κλίνη του Προκρούστη έχει κακοφορμίσει.
Το πτώμα της έχει γεμίσει πληγές και οι γύπες υπερίπτανται πάνω της για να κομματιάσουν κάθε σημάδι ζωντανής σάρκας.
Διαβάζουμε τα πόθεν έσχες των πολιτικών και είμαστε σίγουροι πως όλοι άλλος λίγο άλλος πολύ είναι και κονομημένοι και ζουν καλά, πολύ καλά.
Τα κυκλώματα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών τρώνε επίσης καλά από έργα και προγράμματα, αλλά και μαύρα κονδύλια τα οποία εν είδη χορηγίας μοιράζονται αφειδώς.

Επίσης όπως και στην Κατοχή, μαυραγορίτες και κοράκια αρπάζουν χρυσό, ακίνητα και πάσης φύσεως ασημικά από τα ντουλάπια των τραγικών Ελλήνων, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλήσουν ότι τιμαλφή και περιουσία έχουν για να μην χάσουν την στοιχειώδη αξιοπρέπειά τους.
Πέρα από τα εγχώρια κοράκια και δε εξαιρούνται ακόμη και το τραπεζικό μας σύστημα, υπάρχουν και οι ξένοι όχι μόνο οι Γερμανοί που κονομάνε από το πτώμα της Ελλάδας και μάλιστα πολλά χρήματα.
Το Κοινοτικό έντυπο EU OBSERVER, σε πρόσφατο άρθρο του κατονομάζει γνωστές εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβουλών όπως η BlackRock, και αναφέρει πως οι εταιρείες αυτές βγάζουν λεφτά (big money) δίνοντας συμβουλές απομύζυσης των Ευρωπαίων πολιτών για τις οποίες ακριβοπληρώνονται.

Σύμφωνα με το Κοινοτικό Έντυπο, χρηματοοικονομικές εταιρείες παρείχαν συμβουλές για την διάσωση τεσσάρων χωρών που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν μνημονιακά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς καμία εξασφάλιση.

«Οι χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές εταιρείες, έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης και έχουν επιβαρύνει τους φορολογούμενους σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία με πάνω από 80 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο Observer, ο οποίος επισημαίνει πως πολύ συχνά η Τρόικα συμβουλευόταν τις εν λόγω εταιρείες, προκειμένου να αποφασίσει πόσα χρήματα χρειάζονταν οι χώρες ή οι τράπεζες για να αποφύγουν την χρεοκοπία.

«Προσλαμβάνονται αρκετές φορές παρά τις πιθανές συγκρούσεις ενδιαφερόντων, τα οποία αρχίζουν από διασυνδέσεις σε επενδυτικά funds και άλλους παρόχους οικονομικών υπηρεσιών», τονίζει το έντυπο, το οποίο κατονομάζει την BlackRock, την Αlvarez and Μarsal, την Pimco και την Oliver Wyman,

Για παράδειγμα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Alvarez and Marsal έλαβε 2 εκατ. ευρώ για να δώσει τραπεζικές συμβουλές στην περίπτωση της Ισπανίας και 6,6 εκατ. ευρώ για ένα ραπόρτο που έγραψε για την Κύπρο.

Όσο αφορά την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει πως η BlackRock έχει υπογράψει συμβόλαιο με την χώρα ύψους 12,3 εκατ. ευρώ και «σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ των New York Times το 2012, η Τρόικα και οτιδήποτε συνδεδεμένο με αυτή έχει γίνει τόσο μισητό, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χρησιμοποιεί το ψεύτικο όνομα Solar και να απασχολεί 18 ένοπλους φρουρούς».

Στο μεγάλο ερώτημα «γιατί το κάνουν αυτό η Τρόικα και οι εταιρείες» απάντηση δεν έχει δοθεί. «Το βέβαιο είναι», καταλήγει το δημοσίευμα,« πως με αυτήν τους την εμπλοκή οι 12 περίπου πολύ μεγάλες εταιρείες συμβούλων έχουν διεισδύσει σχεδόν μονοπωλιακά στην Κοινοτική αγορά κι έχουν αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες».
Οι συμβουλάτορες δεν είναι μόνο ξένοι αλλά και ντόπιοι οι οποίοι έχουν αναλάβει εκθέσεις και μελέτες για να μετρούν το χάλι της Ελλάδας και την φτώχεια του λαού μας.
Την ίδια ώρα και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ανώμαλα, σε άρθρο του στην Βρετανική έκδοση της Huffington Post ο Βρετανός καθηγητής Οικονομικών Μαρκ Εσπόσιτο, αναφέρει: "Αν υπάρχει μια χώρα από την οποία πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη, αυτή είναι η Ελλάδα. Δαιμονοποιήσαμε μια μικρή, ταπεινή οικονομία και την μετατρέψαμε σε μαύρο πρόβατο".
Ο Esposito θεωρεί πως η λύση για την Ευρωκρίση βρίσκεται στον τρόπο που οι μεγάλοι οφείλουν να κοιτάξουν τους μικρούς του Νότου. «Ο Νότος μπορεί να μας δώσει το οξυγόνο που λείπει από την κουρασμένη Ε.Ε. Το γερμανικό μοντέλο δεν είναι τόσο ισχυρό όσο φαίνεται και η Γερμανία κινείται σε μια ζώνη κινδύνου, κυρίως λόγω της έλλειψης των εγχώριων επενδύσεων, που είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ευρωπαϊκή αποπληθωρισμό».
 
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου στις χώρες του Νότου. Το οικονομικό περιβάλλον ευνοεί νέες επιχειρηματικές ιδέες. Μπορεί μακροοιικονομικά αυτό το μοντέλο να μην είναι αποτελεσματικό, όμως βραχυπρόθεσμα θα είναι αποδοτικό. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία ως προς τις δυνατότητες του Νότου. Μπορεί να μας προσφέρει το έναυσμα της ανάπτυξης. Αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια ελληνική λέξη (Αναγέννηση) και βάσει αυτής να χαιρετίσουμε την ελπίδα, καταλήγει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου