Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Άντε! και Καλή Πρωτοχρονιά!

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ,
η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χρωματίζεται από ένα κλίμα αγάπης, ευτυχίας και χαράς. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς ανθρώπους οι γιορτές των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα καταθλίψεως και άγχους.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ομορφιά, γοητεία και το πνεύμα των εορτών. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους, βιώνει αυξημένη ένταση, καταθλιπτικό συναίσθημα, καθώς και αναστάτωση επειδή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλα όσα επιθυμεί ή μέσα στο χρονικό πλαίσιο που του ορίζονται.
Εκτός από την συναισθηματική ψυχική ένταση  και την νοητική ένταση που είναι δυνατόν να βλάψουν την υγεία μας κατά τη διάρκεια των εορτών, μεγάλο κακό προκαλούν και οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά που τείνουμε να καταναλώνουμε τις χαρμόσυνες αυτές μέρες.
Ας το παραδεχτούμε πως αποτελούν πειρασμό ακόμη και για τους πιο πειθαρχημένους στα θέματα διατροφής!
Οι λόγοι οι οποίοι καθιστούν τα Χριστούγεννα και την περίοδο των εορτών γενικότερα περίοδο άγχους και καταθλίψεως για μερικά άτομα είναι ποικίλοι, όπως παραδείγματος χάριν οικονομικοί, σωματικοί, συναισθηματικοί, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι παράγοντες της προσωπικότητας.
Συγκεκριμένα, αίτια αρνητικής διαθέσεως μπορεί να είναι η απουσία ή απώλεια αγαπημένου προσώπου, (όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο δεν είναι μαζί μας τις μέρες των εορτών, ενισχύεται το αίσθημα της μοναξιάς. Επιπρόσθετα, η θέα των γύρω μας οι οποίοι περνούν καλά, φαίνεται να δυσχεραίνει την κατάσταση) παρεξηγήσεις μέσα στην οικογένεια, (είναι αρκετά σύνηθες αυτή την περίοδο του χρόνου να αναδύονται ποικίλες συγκρούσεις, διαμάχες και εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Υπάρχει, λοιπόν, η τάση οι συγγενείς να περνούν μαζί τις ημέρες των Χριστουγέννων) Ωστόσο, συγκρούσεις είναι δυνατόν να προκύψουν καθώς κάποιοι επιθυμούν να περάσουν τις μέρες αυτές με διαφορετικό τρόπο ή ακόμα νιώθουν ότι αναγκάζονται να συναντήσουν πρόσωπα τα οποία δεν επιθυμούν, απλώς γιατί «πρέπει».
Ας επισημανθεί ότι με βάση όλα όσα οι ειδικοί υπογραμμίζουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπίζουμε τους παράγοντες που μπορεί να μας προκαλούν άγχος ή καταθλιπτικό συναίσθημα κατά την διάρκεια των εορτών, καθώς έτσι θα οπλιστούμε με τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπισή των.
Τούτες τις χρονιάρες ημέρες, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι: α) η ύπαρξη πραγματικών φίλων κάνει τις ημέρες των εορτών πιο όμορφες και δημιουργικές παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες, β) η πραγματική ευτυχία και διασκέδαση δεν βρίσκονται απαραίτητα στα ακριβά πράγματα, (Μια βραδιά με επιτραπέζια στο σπίτι και καλή παρέα, μπορεί να είναι αρκετή) γ) πολλές φορές χρειάζεται να λέμε «όχι» και να κάνουμε πράγματα που πραγματικά επιθυμούμε, δ) όταν νιώθουμε κουρασμένοι, καλό είναι να αναθέτουμε αρμοδιότητες και σε άλλους ώστε να μοιραζόμαστε τις ευθύνες και να ασχολούμαστε με ότι είναι πιο κοντά σε εμάς, ε) η ζωή, τις περισσότερες φορές, δεν είναι τόσο τέλεια και όμορφη όπως στις ταινίες, (Συχνά είναι απρόβλεπτη και γι’ αυτό καλό είναι να επικεντρωνόμαστε σε πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους)
Ας προσπαθήσουμε να σκεφτόμαστε όλοι μας αυτές τις άγιες ημέρες θετικά για το μέλλον, γιατί ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε επηρεάζει και το πώς νιώθουμε.
Κοντολογίς, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και σε στιγμές που δεν το περιμένουμε. Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, προκαταβολικά γι’ αυτό, κάνοντας λίστες που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε καλύτερα τις υποχρεώσεις μας, αλλά και που θα μας θυμίσουν τα «θέλω» μας… Άντε! και Καλή Πρωτοχρονιά! 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου