Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

TO TAIΠΕΔ ΕΒΑΛΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟ ΑΓΕΡΣΑΝΙ



Μία ακόμη φουρνιά ακινήτων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκαλεί πονοκέφαλο στην κοινωνία της Νάξου καθώς παραχωρούνται 100 στρέμματα στην περιοχή Αγίου Αρσενίου - Βίβλου - Ενδεχομένως να είναι μέρος του παλαιού αιγιαλού στην Πλάκα - Αιφνιδιασμός και απορία για τον πρόεδρο της κοινότητας αλλά και την Κτηματική υπηρεσία


Από τα τέλη του περασμένου Απριλίου οι κάτοικοι της Νάξου ένιωσαν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Στην αρχή υπήρχε η διαρροή ότι το ΤΑΪΠΕΔ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει (!!!) περιοχές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Απλά οι πληροφορίες …κυκλοφορούσαν. Η αντίδραση όχι από την πλευρά της κοινωνίας της Νάξου, απλά από τη διεύθυνση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ήταν «μην κάνετε έτσι. Δεν είναι τίποτα. Απλά μετράμε αντιδράσεις». Κάτι σαν το πείραμα Παβλόφ όπου περιμένουν να δουν πως θα αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες στο άκουσμα ότι χάνουν μέσα από τα χέρια τους την περιουσία τους…

Αξιοποίηση
Στις 25 Απριλίου 2010 με αριθμό φύλλο ΦΕΚ 1020 ανακοινώθηκε τελικά ότι έξι περιοχές του Δήμου Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων περνούν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και είναι έτοιμα προς… αξιοποίηση. Μάλιστα για τις αλυκές του Αγίου Προκοπίου καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι φήμες ανέφεραν ότι γνωστοί επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να καταβάλλουν το ποσό για την αγορά τους ώστε να αναπτύξουν ξενοδοχειακές μονάδες. Το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές καλύπτοντας λόγω της ένταξής τους στο Natura 2000 κανέναν δεν ενόχλησε. Υπήρχε άλλωστε το προηγούμενο της Αλυκής στην περιοχή του Αεροδρομίου που εν μία νυκτί είδε μέρος της να αποχαρακτηρίζεται. Αυτοί που γνωρίζουν πως κινούνται οι επιχειρηματίες δεν σταμάτησαν ούτε μία στιγμή να αναφέρουν «εάν όντως υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και δη σοβαρό τότε κανείς δεν θα σταματήσει την …αξιοποίηση». Φτάσαμε τέλη Νοεμβρίου και η ανάπτυξη στη Νάξο δεν ήρθε. Αντίθετα, πολίτες του νησιού (μαζί με άλλους από την Πάρο και Αντίπαρο) κινήθηκαν δικαστικά, κατέθεσαν τις σχετικές αγωγές στο Συμβούλιο Επικρατείας και στις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου θα γίνει η σχετική συζήτηση και μάλιστα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα. Μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαμε γενική συνέλευση και ενημέρωση για όσα αφορούν την περίφημη αξιοποίηση αλλά οι κάτοικοι της Νάξου στο σύνολό τους αδιαφόρησαν.

Κύθνος
Όμως, είχαμε μία ακόμη έκπληξη όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Πριν από μερικές ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ 3025 με ημερομηνία την 28η Νοεμβρίου 2013 προκαλεί και πάλι απορία στους κατοίκους της Νάξου και δη του Αγίου Αρσενίου. Κι αυτό γιατί πολύ απλά μεταβιβάζεται ένα ακόμη πακέτο 170 ακινήτων ακολουθώντας τις επιταγές του μνημονίου που προβλέπει τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ εντός του 2013 συνολικά 1.000 ακινήτων προς αξιοποίηση. Στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ γίνεται αναφορά και στις εξαιρέσεις μεταβίβασης εκτάσεων από το πρώην εργοτάξιο της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου για το οποίο στο παρελθόν είχε εκπονηθεί ευρύ σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Πέραν της συγκεκριμένης έκτασης περιλαμβάνονται ακόμη διάφορα Ξενία ανά την Ελλάδα, όπως αυτό της Καστοριάς, της Θάσου, της Κοζάνης, της Ξάνθης, της Έδεσσας, το Ξενία και η ιαματική πηγή Κύθνου, η έκταση των 1.380.000 τ.μ. της Ιαματικής Πηγής Κυλλήνης. Επίσης, στα ακίνητα προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσονται και γνωστά αρχοντικά όπως το «Αρχοντικό Ξηραδάκη» και το «Αρχοντικό Μουσλή» στη Μακρυνίτσα Πηλίου, το «Αρχοντικό Ευαγγελινάκη» στις Μηλιές Πηλίου, το ακίνητο στις Πηγές Λούρου του δήμου Δωδώνης, παραθαλάσσια οικόπεδα στην Ασπροβάλτα και στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης.

Ξερός
Και η έκπληξη όπως αναφέραμε σημειώνεται στο ακίνητο Νο 110. Με αριθμό καταχώρησης 132 διαβάζουμε ότι περιγράφεται ακίνητο ως «γη» 100 περίπου τετραγωνικών που βρίσκεται ανάμεσα στη Περιοχή Αγίου Αρσενίου και Βίβλου στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο Νομό Κυκλάδων. Σοκ. Και η πρώτη απορία εύλογη: ποιο είναι πάλι αυτό το ακίνητο; Πρώτη επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Αρσενίου κ,. Μαργαρίτη που ετοιμάζεται για το ρακιντζό της Κυριακής στο χωριό του (12:30) με πολύ ρακί, κρασί και τραγούδι. Στήλη άλατος και χωρίς να μπορεί να απαντήσει. Ενδεχομένως και να του έπεσε το ακουστικό από το χέρι. «ποιο είναι αυτό;» η πρώτη του απάντηση. Και εδώ αρχίζουν οι εικασίες. Και λέμε εικασίες γιατί λίγο αργότερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και με την ΚΕΔ (Κτηματική Υπηρεσία) στη Σύρο και στα αρμόδια γραφεία «Μα πάλι τα ίδια λέμε; Οι αλυκές είναι δεν έχουμε πει»… Η πρώτη τους απάντηση. Όμως, το πρόβλημα ήταν ότι όταν τους ενημερώσαμε ότι πρόκειται για νέο ΦΕΚ και όχι για το παλαιότερο αυτό του περασμένου Απριλίου ένιωσαν κι αυτοί να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους… Έχουν συνηθίσει προφανώς να μαθαίνουν τα νέα είτε τελευταίοι είτε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που εκτάκτως χθες συνεδρίασαν. Έμαθαν τα νεώτερα από τον πρόεδρο κ. Μαργαρίτη, ο οποίος κρατούσε το ΦΕΚ στα χέρια και προσπαθούσε να βρει απαντήσεις…

Απορίες
Και η απορία παραμένει εύλογη. Ποια είναι τα 100 στρέμματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Αγίου Αρσενίου και Βίβλου; Η εύκολη απάντηση και η πλέον πασιφανής είναι ότι πρόκειται για περιοχή στην Πλάκα με δεδομένο ότι είναι γεωγραφικά ανάμεσα στους δύο οικισμούς. Και έχοντας την εμπειρία τη μη σωστή χαρτογράφησης των περιοχών στην Ελλάδα εύκολα μπορεί κανείς να μπερδέψει οικισμούς, παραλίες ή ακόμη και παλιούς αιγιαλούς. Το πιο λογικό λοιπόν είναι ότι πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην είσοδο της Πλάκας περιοχή που όμως αποτελεί το κεδροδάσος του νησιού. Προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000 και ίσως όπως ανέφερε κάποιος από τους ειδικούς να είναι στο απυρόβλητο. Σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα ακίνητα που βρίσκονται στη Νάξο. Κάποιος άλλος υποθέτει ότι μιλάμε για τον παλιό αιγιαλό με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στη περιοχή και ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μία λωρίδα γη περίπου 1000 μέτρων όσο είναι ο δρόμος που έχει φτιαχτεί στην πλάκα. Όμως και πάλι μπαίνουμε σε περιοχές Natura. Έστω κι εάν είδαμε φέτος τους αμμόλοφους να γίνονται θυσία στην εμπορική ζώνη της πλάκας και να μετατρέπονται σε ξέφωτα για πλατείας καταστημάτων.

Πορτάρα
Η ουσία είναι ότι και πάλι η περιοχή του Αγίου Αρσενίου στοχοποιείται. Οι δημόσιες εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή διεκδικούνται από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, το Ελληνικό Δημόσιο. Και η απορία παραμένει. Εάν υπήρχε εθνικό κτηματολόγιο (αυτό που θεωρητικά θα είναι έτοιμο το 2020 για την Νάξο) ίσως να μην προκαλούσε τέτοια αναστάτωση. Όλοι απλώς θα γνώριζαν τι συμβαίνει και ποια είναι τα όρια τους. Όμως, στην Ελλάδα η λέξη εθνικό κτηματολόγιο παραμένει άγνωστη. Και με δεδομένο ότι έρχονται ακόμη και Βούλγαροι (σ.σ. μία από τις εταιρίες που θα μπει στον σχετικό διαγωνισμό για την ανάληψη εργασιών) να αναλάβουν την χαρτογράφησή μας, μας αναγκάζει να πούμε «και λίγα έχουμε πάθει». Πάντως, για την ώρα η Πορτάρα δεν δίνεται προς αξιοποίηση. Τουλάχιστον έως το επόμενο ΦΕΚ που περιμένουμε με ανυπομονησία στις αρχές του 2014. Έως τότε μπορούμε εδώ στη Νάξο να κοιμηθούμε ήσυχοι. Για την ώρα μόνο οι κάτοικοι του Αγίου Αρσενίου και αυτοί όχι όλοι ανησυχούν…. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου