Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ: "ΕΙΜΑΙ 80% ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ



ΣΙΓΟΥΡΟΣ δείχνει εν όψει των Δημοτικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου ο δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης («είμαι κατά 80% έτοιμος για τις εκλογές»), ο οποίος ετούτες τις ημέρες καταγίνεται με την κάλυψη των αναγκών του οικείου δήμου σε ό,τι αφορά στον τομέα καθαριότητας.
Είναι, άλλωστε, η ξεκάθαρη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που υποχρεώνει τους δήμους της όλης χώρας να διαγράψουν από τα δεφτέρια τους τις εργολαβίες καθαριότητας, που υποχρεώνει και τον δήμαρχο Νάξου να αναθεωρήσει τα πλάνα του… Θα συζητηθεί το συγκεκριμένο αυτό θέμα στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην διάρκεια τη οποίας θα ληφθεί απόφαση για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Δεν αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Μαράκη, η συζήτηση να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα, αφού, όπως μας δήλωσε, «ουδείς αναμένεται να πει όχι στην σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για το έτος 2010».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ

Μίλησε στη «Κ», ο Μαράκης, για τον «νέο καποδίστρια», τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος θα επισκεφθεί το νησί μας αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού, το φράγμα Ποταμιάς (Τσικαλαριού) αλλά και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλταζής», τις υποψηφιότητες (σ.σ. Κόκκοτα και άλλων) στις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου και άλλα…
Να, πώς έχουν οι επισημάνσεις, σχόλια και δηλώσεις του δημάρχου Νάξου:
«Είχαμε μια καθυστέρηση λόγω της απουσίας κάποιων υπαλλήλων (που ασθένησαν), όμως ολοκληρώνεται και εκτιμώ ότι μέχρι τις 12-15 του μηνός Ιανουαρίου θα έχουμε κλείσει την όλη διαδικασία. Ο κορμός, η βάση του προϋπολογισμού είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα. Δεν θέλω να λέω πρόχειρες κουβέντες. Και οι ανελαστικές υποχρεώσεις και δαπάνες, όπως και το κεφάλαιο των προμηθειών, υπάρχουν… Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί δεν έχω πλήρη ενημέρωση γύρω από όλα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα…. Λογικό είναι, να είναι ο φετινός προϋπολογισμός μεγαλύτερος από πέρσι με βάση και το Τεχνικό Πρόγραμμα».
Για τους αντι-δημάρχους…
«Σκέφτομαι κάποια πράγματα που όμως δεν έχουν να κάνουν με πρόσωπα και ονόματα. Δεν είναι όμως καθοριστικά όλα αυτά που σκέφτομαι τούτες τις ώρες. Σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων σκέφτομαι μια (πιθανή) ανακατάταξη. Θα δούμε… Δεν υπάρχει κάτι το τελειωμένο, που λένε... Δεν μπαίνει, επαναλαμβάνω, ζήτημα αλλαγής προσώπων. …Πιθανά μια αναδιάταξη, πιθανά, λέω, σε θέματα αρμοδιοτήτων. Έχουμε κάποιες ανάγκες, σε ό,τι αφορά στην επανεξέταση κάποιων επιτροπών, στις αποφάσεις που προβλέπονται από κάποιες επιτροπές που εξαρτώνται από την απόφαση του δημάρχου και κάποιες άλλες που αφορούν στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου… Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τα δούμε, όμως, όλα αυτά…».
Για τα Νομικά Πρόσωπα και δη το Λιμενικό Ταμείο…
«Ο Δημήτρης Φραγκίσκος έθεσε τον εαυτό του στην διάθεσή μου. Το ξεκαθαρίζω… Μέχρι εκεί… Μέχρι εκεί… Για λόγους προσωπικούς και λόγους εξυπηρέτησης, πιθανά, των όποιων δυσκολιών θεωρώ εγώ ότι μπορεί να έχω στη διαχείριση. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Μένει ως έχει… Πάλι με κουβέντα μεταξύ μας, θα τα αποσαφηνίσουμε αυτά τα πράγματα και θα τελειώσουμε. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Ούτε καν μπήκαμε στην διαδικασία … ονομάτων. Κακώς και παραδόξως ελέχθη ότι παραιτήθηκε, έκανε-έρανε κ.λπ. ο κ. Φραγκίσκος…, και να ο καινούργιος, να, ο ένας, να, ο άλλος, να, ο παλιός… Αυτά δεν ισχύουνε. Έτσι; Αυτά δεν ισχύουνε… Με βάση προσωπικούς λόγους και για λόγους εξυπηρέτησης της διαχείρισης, θα δοθεί απάντηση και σ΄ αυτό το θέμα».
Για την σύναψη συμβάσεων…
«Κατ’ αρχήν είναι οι θέσεις που ξεκινάμε με βάση τον Οργανισμό. Για να καλύψουμε δηλαδή κάποιες κενές θέσεις που είναι στον Οργανισμό. Το δεύτερο είναι για να καλύψουμε τις ανάγκες της καθημερινότητας, της καθαριότητας, των αναγκών που έχουμε σε ό,τι αφορά στην αποχέτευση κ.λπ., αντικαθιστώντας, τρόπω τινά, τις εργολαβίες. Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, εμείς, θα προσπαθούμε να λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με την κάλυψη του νόμου. Ετούτη τη χρονική λοιπόν στιγμή, με βάση τα δεδομένα, την ενημέρωσή μας την επίσημη που είχαμε από τον υπουργό και το υπουργείο, προχωράμε στη συγκεκριμένη τη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται συντομότερα την κάλυψη αυτών των αναγκών που μας ταλαιπωρούν. Κατά δήλωση των αρμοδίων Υπηρεσιών, σε περίπου 50 μέρες, θα έχουν τελειώσει όλα. Όλα θα έχουν ολοκληρωθεί. Όλα τα μικροπροβλήματα, εκτιμώ ότι θα ξεπεραστούνε γρήγορα… Αυτό άλλωστε δηλώνουν και οι αρμόδιο… Υπογραμμίζουν ότι θα τα τρέξουν όλα αυτά, για να τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται…».
Για τον «νέο καποδίστρια»…
«Τα περί μητροπολιτικού Δήμου Νάξου τα βλέπω πολύ πιθανά όλα όσα ακούγονται και λέγονται. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει μητροπολιτικός ο Δήμος Νάξου, γιατί παρότι η θέση μας και ως Δήμος και ως Τ.Ε.Δ.Κ. και ως Κ.ΕΔ.Κ.Ε. είναι να μείνουνε αυτόνομα τα νησιά… Το αυτόνομο όμως, προϋποθέτει και άλλα πράγματα. Έτσι; Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αυτοδυναμία από την στιγμή που υπάρχει αδυναμία οργανωτικής κάλυψης βασικών υποδομών… Κατά συνέπεια, θα υπάρχει μια μητροπολιτική κάλυψη. Και αναφέρομαι στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Επαρχείου Νάξου κ.λπ. Εάν οι ανάγκες επιβάλλουν, ίσως, και μέχρις ότου ολοκληρωθούν και εξασφαλιστούν ιδιοκτησίες του Δήμου, θα μισθωθούν κάποιοι χώροι για την στέγαση του προσωπικού των Υπηρεσιών τις οποίες σας προανέφερα… Θα εκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης διαχείρισης να αξιοποιήσουμε και τους χώρους που υπάρχουν στον Δήμο Δρυμαλίας. Πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένες υποδομές».
Περί υποψη-φιοτήτων στις εκλογές του ‘10…
«Το θέμα των υποψηφιοτήτων είναι ένα θέμα που μοιραία είναι στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας. Είναι μία περίοδος στην οποία … παγίως συμβαίνει να γίνονται συζητήσεις. Ένα χρόνο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση κάθε φορά γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις. Μπαίνουνε πάρα πολλά ονόματα και πρόσωπα στην κουβέντα και από ‘κει και πέρα μένει ένα τρίμηνο, κάθε φορά, πριν από τις εκλογές, οπότε ολοκληρώνονται και κλείνουνε αυτές οι διαδικασίες…
Εγώ θεωρώ πως με την βάση που υπάρχει -σε ότι έχει να κάνει με το ψηφοδέλτιό μου εν όψει των επικείμενων εκλογών-, είμαστε κατά 80% έτοιμοι… Πάμε πολύ καλά και με σιγουριά…
Οπωσδήποτε θα υπάρξει και ανανέωση και διεύρυνση του ψηφοδελτίου μου. Πλαίσιο ανανέωσης και διεύρυνσης δηλαδή, κατ’ ανάγκη και καθ’ υποχρέωση. Γιατί είναι διαφορετικά να μιλάς για τον Δήμο Νάξου και διαφορετικά για το νησί».
Το φράγμα…
«Κοίταξε… Το δεδομένο, το σίγουρο και το διασφαλισμένο είναι ότι το έργο παρέμεινε εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Και είναι δεδομένο… Από ‘κει και πέρα, δεν τελειώνει αυτή η διαδικασία, εδώ… Έχουμε, βεβαίως, την μελέτη επικαιροποιημένη, έχουμε την διαβεβαίωση ότι είναι δεδομένο σαν έργο μέσα στην επόμενη περίοδο…Δεν σταματάει όμως η προσπάθεια στο σημείο αυτό. Το παρακολουθούμε με το γενικό δ/ντή κ.λπ. Και περιμένουμε πότε θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η υαλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για το νησί μας έργου. Μπορούμε να το ανοίξουμε αυτό το θέμα κάποια στιγμή. Και αυτό, γιατί γίνεται λόγος για κάποια ζητήματα…Είναι πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Θα πρέπει να το ανοίξουμε κάποια στιγμή, γιατί παρερμηνεύονται κάποιες δηλώσεις, και εγώ που θέλω να κρατάω τις ισορροπίες είπα ότι είναι επιτυχία που ενεγράφη το έργο σε ένα πρόγραμμα μέσα, ανεξάρτητα με το αν είναι τα ποσά διογκωμένα επί πέντε… Τότε, ήταν περίοδος προεκλογική. Γι’ αυτό ίσως… Όμως, το ότι είχε εγγραφεί στο πρόγραμμα το συγκεκριμένο, που προανέφερα, ήτανε κάτι το πολύ ουσιαστικό και σημαντικό,. Δεν ήτανε ένα επιχείρημα δηλαδή αυτό που ακούστηκε τότε, που δεν έστεκε… Ήταν εγγεγραμμένο το έργο στο πρόγραμμα.. Τώρα, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις πρέπει και το πρόγραμμα να αντέχει και η θέληση του υπουργού να είναι προς την κατεύθυνση κατασκευής του κ.λπ. κλ.π.».
Για τον Γιάννη Ραγκούση…
«Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά την τελευταία μας επικοινωνία, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, μου είπε ότι όταν ξεπεραστούνε τα προβλήματα που υπάρχουνε αυτή την εποχή, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Νάξο, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά. Πιστεύω ότι αρχές του καλοκαιριού θα έρθει στο νησί μας. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή η θέση και η πορεία του κ. Ραγκούση είναι Γολγοθάς. Μεταρρυθμίσεις κ.λπ. κ.λπ. Έχει αγώνα ο άνθρωπος… Εγώ, του δήλωσα ότι του συμπαραστεκόμαστε, παρότι μπορεί να έχουμε και κάποιες διαφορετικές απόψεις για κάποια πράγματα, τις οποίες του θέτουμε υπ’ όψιν του…, και από ‘κει και πέρα, ας πορευθούνε … αφού ήτανε επιλογή τους…, και πάμε…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου