Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ



Χειμερινή κολύμβηση, σπορ, θα λέγαμε, ελκυστικό. Είναι όμως για όσους έχουν πολλά πάρε δώσε με την θάλασσα καλοκαίρι και χειμώνα. Δεν είναι εύκολο να πέσει κανείς μέσα στο καταχείμωνο στα παγωμένα νερά. Είναι όμως παγωμένα;
Οι χειμερινοί κολυμβητές είναι αυτοί που διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ότι πρώτον, το κολύμπι στην διάρκεια των μηνών του χειμώνα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κάνει καλό αφού δίνει στο σώμα ζωντάνια και ευεξία. Όσο για την θερμοκρασία της θάλασσας παρατηρούν ότι τις περισσότερες ημέρες και υπό συνθήκες … μποφόρ, είναι ζεστή.
Όσοι καταγίνονται με το συγκριμένο σπορ, δηλώνουν πως απολαμβάνουν σπάνιες απολαύσεις. Το μόνο που επισημαίνουν είναι ότι «καλό είναι, μόλις βγει κανείς από το νερό, να τυλιχτεί σε μια πετσέτα, να στεγνώσει καλά και να ντυθεί να φύγει χωρίς πολλές χρονοτριβές...».
Αν σας καλέσει κάποιος φίλος που συνηθίζει να κόβει τη βασιλόπιτα στην παραλία με τους χειμερινούς κολυμβητές, να μην αρνηθείτε. Αν όμως σας προτείνει και να κολυμπήσετε, φροντίστε να το αποφύγετε, ιδιαίτερα αν δεν έχετε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χειμερινό σπορ.
Οι χειμερινοί κολυμβητές δεν μοιάζουν με τους πρωταθλητές της κολύμβησης. Έχουν άλλον τύπο σώματος. Είναι συνήθως μικρόσωμοι, παχύσαρκοι και κολυμπούν όλο τον χρόνο. Το κολύμπι ασκεί αρμονικά όλο το σώμα. Οι μύες, οι αρθρώσεις αλλά και η ψυχή ξανανιώνουν.
Το νερό της θάλασσας τούτη την εποχή κυμαίνεται γύρω στους 15 βαθμούς, θερμοκρασία στην οποία δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί ένα αγύμναστο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα αν το άτομο έχει περάσει τα 40 ή αν έχει προβλήματα καρδιάς.
Ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί στους 37 βαθμούς. Οι παχύσαρκοι με τα λιποκύτταρα που διαθέτουν μπορούν στο παγωμένο το νερό μέσα και βγάζουν άμυνες… «Μόνωση» διαθέτουν, οι παχύσαρκοι! Γι’ αυτό και μπορούν να μείνουν περισσότερο χρόνο στο κρύο νερό μέσα. Οι μη εθισμένοι στο κρύο νερό και δη οι λιπόσαρκοι, στα σίγουρα θα έχουνε πρόβλημα…
Υποστηρίζουν οι χειμερινοί κολυμβητές ότι το κολύμπι σε κατάλληλη θερμοκρασία νερού ρυθμίζει την πίεση του ανθρώπινου οργανισμού.
Η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι για μερικούς καλά προπονημένους. Δεν είναι για όλους.
Και εφέτος όπως και πέρυσι οι χειμερινοί κολυμβητές στο νησί μας απολαύσανε την θάλασσα εχθές, 24 Ιανουαρίου. Και βουτήξανε στα νερά του Βίντσι, κάτω από τον ναό του Απόλλωνα («Παλάτια»), για να κόψουν την βασιλόπιτά τους!
Μας καλέσανε στην κοπή της βασιλόπιτά τους για να απαθανατίσουμε τις όμορφες στιγμές τους στο … κρύο και στην παγωνιά μέσα…
Οι «χειμερινοί» μας πήραν και θερμοκρασία θάλασσας. Στους 13 β. θερμοκρασία του αλμυρού νερού. Πιο ξεστά μέσα παρά έξω από το νερό, ήταν…
Αρκετός ο κόσμος εκεί… Γνωστοί και μη εξαιρετέοι!...
Ο … πρωτομάστορας του θεσμού στο νησί μας Μιχάλης Λάσκαρης έκοψε την πίτα και μοίρασε τα κομμάτια σε όλους… Σε κολυμβητές χειμερινούς και σε όλους όσοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση. Η τυχερή της χρονιάς η κα Γεωργία Γεωργίου Βλαχάκη.
-Καλή Χρονιά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου