Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

4.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ "ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ"

Η ψήφος των μεταναστών θα διαδραματίσει μέσα στα επόμενα χρόνια καθοριστικό ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας. Αυτοδιοικητικές και βουλευτικές (εθνικές εκλογές).
Η ψήφος των μεταναστών σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών σε έναν βαθμό, στις μέρες μας, θα λέγαμε, περνά απαρατήρητη. Σε μια μικρή κοινωνία όμως μέσα, αναμένεται να προσδιορίσει εξελίξεις αξιοπρόσεκτες.
Η νέα φιλοσοφία λέει ότι όσοι βρίσκονται στην χώρα μας εκτός των Ελλήνων δηλαδή οι μετανάστες (2ης γενιάς) προκειμένου να συμβάλλουν στην δημοσιονομική εξυγίανση του συστήματος (αποπληρωμή δημοσιονομικών χρεών κ.ά.) πρέπει να λάβουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους λοιπούς Έλληνες μεταξύ αυτών και της ψήφου. Προκειμένου όλοι, να συμμετέχουν στα βάρη της χώρας μας μέσω του φοροεισπρακτικού συστήματος...
Στο νησί μας τα «χαρτιά» μιλάνε από μόνα τους. Ο Δήμος Δρυμαλίας φέρεται να έχει στα «κιτάπια» του περίπου 1.000 μετανάστες, ενώ ο Δήμος Νάξου, 3.000…
Το 2010 που ήδη μετρά ανάποδα εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στο ημερολόγιό μας, οι συζητήσεις για την ψήφο των μεταναστών θα κυριαρχήσουν… Θα κυριαρχήσουν, σε όλα τα πολιτικά επίπεδα... - από τον (…τελευταίο) δήμο της χώρας μέχρι και την Βουλή των Ελλήνων.
Μπορεί το όλο θέμα να μην έχει κλείσει μέχρι σήμερα, όμως οι πιθανότητες να «τελεσιδικήσει» τους επόμενους μήνες και πάντως πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι πολλές και σοβαρές. Με ό,τι αυτό σημαίνεισυνεπάγεται για τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας (μας) στο κέντρο και στην ελληνική περιφέρεια – ηπειρωτική και νησιωτική.
Άρχισε η δεκαετία των μεταναστών…
Ήδη τα πρώτα δείγματα αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού της Νάξου, είναι εμφανή. Γεγονός, που ποικιλόμορφα σχολιάζεται…
Με βάση των αριθμό των μεταναστών στο νησί μας αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις, κάλλιστα μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη δεκαετία του 21 αιώνα που άρχισε θα είναι η δεκαετία των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Μια δεύτερη γενιά μεταναστών που σε έναν βαθμό θα προδιαγράψει-προδικάσει εξελίξεις και σε τοπικό πολιτικό επίπεδο. Αν όχι στο εγγύς μέλλον (Δημοτικές Εκλογές 2010), στις «Δημοτικές» του 2014, πάντως, θεωρείται σίγουρο…
Με βάση τον αριθμό τον αριθμό των δημοτών που ψήφισαν και στους δύο δήμους του νησιού μας στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές -και οι οποίοι το ερχόμενο φθινόπωρο θα κληθούν να αναδείξουν τον δήμαρχο του ενιαίου δήμου της Νάξου-, ο αριθμός των μεταναστών αποτελεί το 20-25% του εκλογικού σώματος της («νεοκαποδιστριακής» Νάξου)
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι συσχετισμοί σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στο νησί μας θα αλλάξουν εντός των προσεχών ετών... Αναπόφευκτο τούτο, θεωρείται…
Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι οι 1.000 αλλοδαποί του ορεινού Δήμου είναι εγγεγραμμένοι σε Ειδικούς Καταλόγους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους 3.000 του Δήμου Νάξου. Στα δημοτολόγια των δύο δήμων του νησιού μας οι 4.000 «επώνυμοι» μετανάστες, θα εγγραφούν βάσει των προϋποθέσεων/όρων που η Βουλή των Ελλήνων θα θέσει, εν ευθέτω χρόνω…
Οι επί μακρόν διαμένοντες…
Σύμφωνα με δημοσιογραφικούς και άλλους κύκλους, η επίσημη πρώτη της ψήφου τους θα γίνει από τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές του 2010 και το σχετικό δικαίωμα θα δοθεί μόνο σε εκείνους που εμπίπτουν στο καθεστώς των «επί μακρόν διαμενόντων», που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, δεν περιλαμβάνει παρά έναν ελάχιστο αριθμό μεταναστών.
Ο προκάτοχος του κ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, προ μηνών, υπογράμμισε ότι το καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων, ισχύει για τους οικονομικούς μετανάστες που έχουν συμπληρώσει συνεχή, νόμιμη παραμονή και εργασία στην Ελλάδα, ζουν με την οικογένειά τους, τα παιδιά τους φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και γενικότερα σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτοί οι μετανάστες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, μπορούν να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα κοινωνικά και πολιτικά με τρόπο ώστε το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος να είναι ένα είδος προθαλάμου για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων για τον μετανάστη, σε επίπεδο δημοτικών, κοινοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και περαιτέρω· εφόσον επιτευχθεί η ενσωμάτωσή του στην ελληνική κοινωνία, η χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων να είναι ένα είδος προθαλάμου απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το επιθυμεί και ο ίδιος ο μετανάστης.Όσοι, πάντως, υπαχθούν στο καθεστώς των «επί μακρόν διαμενόντων», σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, θα έχουν τη δυνατότητα της αυτόματης ανανέωσης της άδειας παραμονής για μία πενταετία και είναι αυτοί τους οποίους αφορά, στη συνέχεια, η ψήφος στις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές. Την ίδια εποχή, διευκρινίστηκε, ωστόσο, από κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης, ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να υπαχθεί ένας μετανάστης σε αυτό το καθεστώς, αλλά και μια σειρά εξετάσεων του μετανάστη ενώπιον επιτροπής που θα κρίνει, για παράδειγμα, τις γνώσεις του στην ελληνική γλώσσα και στην ελληνική ιστορία, εκτιμάται ότι δεν θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα παρά σε ελάχιστο αριθμό μεταναστών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπέρ του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών υπό προϋποθέσεις στις δημοτικές εκλογές έχουν ταχθεί το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, αλλά και οι δήμαρχοι της χώρας με απόφαση που πήραν σε σχετικά πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Το τελευταίο 10ήμερο του 2009…
Η υπό τον Γιώργο Παπανδρέου νέα κυβέρνηση έδωσε συνέχεια στις διαδικασίες όπως αυτές επί κυβέρνησης Καραμανλή είχαν, προ μηνών, δρομολογηθεί.
Στο «τιμόνι» του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τον κ. Παυλόπουλο διαδέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ο άλλοτε δήμαρχος Πάρου Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εισηγήθηκε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν στην απόκτηση ιθαγένειας για τους μετανάστες 2ης γενιάς, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας πολιτογράφησης, αλλά και την παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, σε ομογενείς και αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα επί πέντε έτη στη χώρα μας. Oι αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας συνίσταται στη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από:
- Tα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επί μία πενταετία.
- Tα παιδιά των μεταναστών που έχουν φοιτήσει επί έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο.
- Επίσης, θεμελιώνουν δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας όταν ενηλικιωθούν (μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους) όσα παιδιά μεταναστών έχουν φοιτήσει επί τριετία σε ελληνικά σχολεία.
- Κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας, του οποίου ένας από τους δύο γονείς του κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Προβλέπονται, επίσης, ειδικές διατάξεις που διευκολύνουν την δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και είναι ήδη ενήλικες (άνω των 18 ετών).
Περί πολιτο-γράφησης…
Για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας απόκτησης ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
1. Tην υποχρέωση των κρατικών υπηρεσιών να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτημάτων αλλοδαπών ή ομογενών για απόκτηση ιθαγένειας μέσω πολιτογράφηση εντός δύο ετών το αργότερο.
Σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού για την απόκτηση ιθαγένειας θα είναι επαρκώς αιτιολογημένες, καταργώντας ουσιαστικά την πρακτική της αναιτιολόγητης απόρριψης αιτημάτων που ίσχυε μέχρι σήμερα.
2. Mείωση του παραβόλου που κατέθεταν οι αλλοδαποί, οι οποίοι επιθυμούν να πολιτογραφηθούν Eλληνες, από 1.500 ευρώ σε 1.000, ενώ για την επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης το οφειλόμενο παράβολο περιορίζεται στα 300 ευρώ. (Tο υψηλό παράβολο αποτελούσε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, μηχανισμό αποτροπής για τους μετανάστες που ήθελαν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια. Mέχρι πρότινος αποτελούσε το υψηλότερο παράβολο στην E.E. μαζί με το αντίστοιχο της Aυστρίας.)
*Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αποκτούν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές περίπου 250.000 ομογενείς και αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, σύμφωνα με τον υπουργό Eσωτερικών, ανήκουν περίπου 80-90.000 μετανάστες και 155-160.000 ομογενείς κυρίως από την Aλβανία και δευτερευόντως από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Πώς θα ψηφίσουν…
Για να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που θα συνταχθούν στους δήμους μέχρι τις 30 Iουνίου 2010. Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα έχουν όσοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα για μία πενταετία ή είναι κάτοχοι «Eιδικού Δελτίου Tαυτότητας Oμογενούς».
Eπίσης, θα μπορούν να εγγραφούν όσοι αλλοδαποί είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας. Oι ομογενείς ή οι μετανάστες που καλύπτουν τα κριτήρια της νόμιμης πενταετούς παραμονής στη χώρα και έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, θα μπορούν να εκλεγούν στα δημοτικά συμβούλια της χώρας, δίχως να έχουν το δικαίωμα να αναδειχτούν στις θέσεις του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Tο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση…
Τα επίσημα στοιχεία
για τους παράνομους…
Σύμφωνα με την έρευνα, τα μη ενεργά άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας ανέρχονται σε 148.323. Η ανεργία στα άτομα αλλοδαπής ιθαγένειας ανέρχεται στο 6,3%, σύμφωνα με την ειδική έρευνα για τη θέση στην αγορά εργασίας των μεταναστών και των αμέσων απογόνων τους που διεξήγαγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ήρθε στην Ελλάδα για να βρει εργασία. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό στα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 12 νέες χώρες -μέλη της ΕΕ (60,4%). Τα άτομα που έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις 15 παλαιότερες χώρες-μέλη της ΕΕ δηλώνουν κατά πλειοψηφία (59,8%) ότι έχουν έρθει στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους (π.χ. γάμος με Έλληνα/Ελληνίδα ή άλλος λόγος).
Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με αλλοδαπή ιθαγένεια δήλωσε ότι έχει περιορισμένη άδεια παραμονής στη χώρα (47,9%) ενώ το ποσοστό ατόμων που δήλωσε ότι δεν έχει άδεια παραμονής ανέρχεται σε 2,9%.Εξάλλου, ένα ποσοστό 46,4% δήλωσε ότι έχει άδεια παραμονής αόριστης διάρκειας. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό των αλλοδαπών δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην Ελλάδα μόνιμα (46,6%) ή πάνω από πέντε έτη (23,4%) ή από ένα έως πέντε έτη (9,9%).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου