Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

"Καταντήσαμε …ντεντέκτιβ"

Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου και οι παιδικοί σταθμοί στη Νάξο, οι δύο κρατικοί ανοίγουν την αγκαλιά τους να υποδεχτούν όχι μόνο τους παλιούς …μαθητές αλλά και τους νέους που για πρώτη φορά περνούν την πόρτα εισόδου και γίνονται μάρτυρες έστω και στην νεαρή ηλικία των τριών περίπου ετών του μοναδικού στον κόσμο παιδαγωγικού συστήματος στην Ελλάδα.  Καλώς ή καλώς ο Καλλικράτης και οι συγγενεύσεις που δημιούργησε σε επίπεδο οργανισμών δημιούργησε αρκετά προβλήματα και ιδιαίτερα στους γονείς που έως και την περασμένη εβδομάδα δεν γνώριζαν εάν έγινε δεκτή η αίτησή τους για εισαγωγή των παιδιών τους στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Μέχρι το φετινό καλοκαίρι, όπως μας αναφέρει η Λιάνα Βλασσερού, υπεύθυνη για τον Παιδικό σταθμό στην περιοχή της Έλλης, «το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου είχαμε ενημερώσει τους γονείς για την πορεία των αιτήσεων τους. Φέτος όλα είναι διαφορετικά. Φτάσαμε έως τέλη Αυγούστου για να βρούμε άκρη, καθώς η σύσταση του οργανισμού (βλ. Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη… Εμείς, που αποτελούμε τα μέλη της επιτροπής (σ.σ. η κ. Χωριανοπούλου, Ξενάκη, Μαργαρίτη και ο κ. Ελευθερίου) δουλέψαμε περίπου 15 ώρες την ημέρα ώστε να βρούμε άκρη και κυρίως να αποφύγουμε τις αδικίες…»
Αυστηρά κριτήρια
Γιατί μιλάμε για αδικίες. Γιατί πολύ απλά την Παρασκευή έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας, επώνυμη καταγγελία (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) γονέα ο οποίος ανέφερε ότι δεν αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα ως όφειλαν στον Παιδικό σταθμό, αλλά μόνο στο Δημαρχείο, η ενημέρωση έγινε τηλεφωνικά και δεν υπάρχει δυνατότητα ένστασης (σ.σ. πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών) εφόσον δεν γνωρίζει την ημερομηνία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης. Και όπως είναι λογικό τόσο ο κ. Ναυπλιώτης, ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, όσο και η κ. Βλασσερού – μέλος της σχετικής επιτροπής αξιολόγησης - καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Ο κ. Ναυπλιώτης μας ενημέρωσε ότι όλα έγιναν με βάση τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο και η ανάρτηση έγινε στον τόπο που είναι ο οργανισμός, άρα σωστά αναρτήθηκε η λίστα των ονομάτων στο Δημαρχείο. Η κ. Βλασσερού από την πλευρά της και με 32 χρόνια στο χώρο μοιάζει πιο …έτοιμη για απαντήσεις. «ακολουθήσαμε τα κριτήρια που τίθενται από τους κανονισμούς και μπορώ να σας πω ότι φέτος είμαστε ακόμη και αυστηροί. Ουσιαστικά λειτουργήσαμε και λίγο ως ντέντεκτιβ, καθότι έπρεπε να δούμε ποια δικαιολογητικά είναι αληθινά και ποια ψεύτικα. Αρκετοί γονείς φέρνουν τέτοια δικαιολογητικά, ώστε να έχουν το δικαίωμα να πίνουν τον χειμώνα… καφέ στη παραλία, ενώ εμείς παλεύουμε για να κρατάμε τα παιδιά τους στον σταθμό. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Η πρώτη μας επιλογή είναι οι πραγματικά εργαζόμενες μητέρες και στη συνέχεια οι πολύτεκνες και αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Φέτος στον σταθμό της Έλλης δεχτήκαμε 56 αιτήσεις και ουσιαστικά θα πάρουμε 48 παιδιά εκ των οποίων τη Δευτέρα (σ.σ. εννοεί σήμερα) θα δώσουν το παρών τα 33. Τα υπόλοιπα παιδιά με βάση την συμφωνία με τους γονείς θα έρθουν όταν προσληφθεί και η 2η βρεφονηπιοκόμος, κάτι που είναι θέμα ημερών και το Φεβρουάριο θα πάρουμε ακόμη επτά παιδιά. Άρα σχεδόν παίρνουμε όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση οι γονείς τους. Στον άλλο σταθμό, που είναι μικρότερος και βρίσκεται πίσω από το κατάστημα «Ηλιαχτίδα» πιο κάτω από την πλατεία Πρωτοδικείου, υπήρξαν 36 αιτήσεις και συνολικά θα «φοιτήσουν» 46 παιδιά μαζί μ’ αυτά που είναι από πέρυσι. Και σε ένα κτήριο που είναι κατά τη γνώμη μου πολύ μικρό για να αντέξει όλα αυτά τα παιδιά»
Όχι εκτελεστές
Και η κ. Βλασσερού συνεχίζει ακάθεκτη «προσπαθήσαμε σκληρά για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Ναι μπορεί να έγιναν λάθη. Άνθρωποι είμαστε. Και θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις καταγγελίες. Αρκεί όμως να είναι αληθινές και δεν μας αρέσουν οι απειλές. Καταντήσαμε ντεντέκτιβ ώστε να βρούμε ποιες μητέρες λένε αλήθεια και ποιες όχι. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι δεν είμαστε ψυχροί εκτελεστές, που κοιτάζουμε τα χαρτιά και αποφασίσουμε. Δεν είμαστε αδιάφορες στα κοινωνικά προβλήματα και είναι δεδομένο ότι εάν μέσα στη χρονιά παρουσιαστούν κάποιες ιδιαιτερότητες, κυρίως με χωρισμένες μητέρες είναι δεδομένο ότι θα σκύψουμε για να λύσουμε κι αυτό το πρόβλημα. Προς θεού. Όλοι οι γονείς ενημερώθηκαν από εμάς το αργότερο έως την 29η Αυγούστου. Ξέρουμε ότι πήγαν πίσω λόγω του φορέα και την καθυστερημένη σύστασή του, αλλά νομίζω ότι όλα δούλεψαν σωστά και εάν έγιναν λάθη, είμαστε άνθρωποι και μπορούμε να τα λύσουμε. Αλλά όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι μερικά πράγματα είναι ανέφικτα. Κινούμαστε με ένα προεδρικό διάταγμα του 1984 που μιλάει για δύο κρατικούς παιδικούς σταθμούς στη Νάξο, όταν εκείνη τη περίοδο υπήρχαν δύο νηπιαγωγεία ενώ σήμερα έχουμε επτά (!) και μάλιστα πριν από δύο χρόνια το 7ο νηπιαγωγείο έκλεισε. Εάν μας έδιναν το χώρο εκείνο, αντί γι αυτό πίσω από την «Ηλιαχτίδα» σίγουρα θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα και θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα παιδιά. Και με δεδομένο πάντα ότι υπάρχει και το κατάλληλο προσωπικό. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι παίρνουμε παιδιά απ’ όλη τη Νάξο και προσπαθούμε να μην αφήσουμε κανέναν με παράπονο. Είπαμε όμως δεν γίνεται να είναι όλοι χαρούμενοι. Μακάρι να μοιράζαμε μόνο χαμόγελα…»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου