Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”

ΣΤΟ χείλος του (οικονομικού) γκρεμού οι περίφημος “Καλλικράτης” - η Νέα Αρχιτεκτονική στον χώρο της Αυτοδιοικήσεως που ήρθε προ ετών (...μέσω Ραγκούση) να εκπαραθυρώσει από τα Κοινά τον “Καποδίστρια”.
Όταν ο “Καλλικράτης” ήταν σε διαβούλευση οι της τότε Κυβερνήσεως μιλούσαν για εκσυγχρονισμό του Κράτους μεσώ της νέας αυτής Αρχιτεκτονικής. Από τότε “έτρεξε” πολύ νερό στ' αυλάκι. Και οι οικονομικές επιλογές των κυβερνώντων, εκλεγμένων και μη, δυστυχώς απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Οι δήμοι του “Καλλικράτη” ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα “κατρακυλούσαν” όλο και πιο πολύ στην οικονομική ανυποληψία, για να απειλούνται ήδη αυτή την εποχή με οικονομική κατάρρευση – ισοπέδωση.
Ο “Καλλικράτης φταίει. Αυτός φταίει”, λένε και ξαναλένε καθημερινά πια οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες (και στον δικό μας τον πολυνησιακό δήμο) – φταίει ο “Καλλικράτης του Ραγκούση, ο οποίος φόρτωσε τους δήμους με υποχρεώσεις, ενώ τους έκοψε την χρηματοδότηση.”
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο νέος αυτός θεσμός δεν μπορούν να αντέξουν άλλο αυτή την κατάσταση. Γι' αυτό και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι δήμαρχοι όλης της χώρας περιμένουν να αναλάβει καθήκοντα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, για να τον επισκεφθούν και να του προτείνουν ριζικές αλλαγές στον Νόμο 3852/2010, αλλαγές που – όπως διατείνονται - “καλό θα είναι να απολέσουν το μεγάλο ζητούμενο ενός δημοψηφίσματος.”
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ακυβερνησία δεν έχει φέρει «ντόμινο» λουκέτων μόνο στις επιχειρήσεις. Κι αν μια επιχείρηση κηρύξει πτώχευση οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο κάποιες “συγκεκριμένες” (μερικές δεκάδες, ίσως) οικογένειες, το ίδιο δεν θα συμβεί με τους δεκάδες δήμους όλης της χώρας που είναι επιφορτισμένοι με την υποστήριξη μικρών και μεγάλων πρωτοβουλιών και ενεργειών που αφορούν στα πολυπόθητα έργα αλλά και με την οικονομική υποστήριξη που πρέπει ετησίως να δίδουν π.χ. σε σχολεία, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ κ.λπ.
Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων δεν είναι σημερινό. Ήταν γνωστό σε όλους αλλά το προσπερνούσαμε γιατί είναι δύσκολη η επίλυσή του. Έτσι, βρίσκαμε την εύκολη λύση – την λύση που ακούει στο όνομα “επιχορηγήσεις”. Τώρα, όμως “κόπηκαν” κι αυτές ... με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα από την ακυβερνησία, την έλλειψη σταθερών σημείων συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και με την Κεντρική Διοίκηση, με αποτέλεσμα όχι μόνο τα οικονομικά της να έχουν βαλτώσει, αλλά και κλασικές γραφειοκρατικές διαδικασίες να βρίσκονται πίσω.
Θα εισακουστεί το προαναφερθέν αίτημα των δημάρχων; Ο χρόνος θα δείξει.
Οι περικοπές της ... καταρρεύσεως και η κραυγή αγωνίας των δήμων
ΝΑ μη γίνει καμία άλλη περικοπή στα έσοδα των δήμων, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
ΝΑ γίνουν άμεσα πράξη τα συμφωνηθέντα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις (Παπαδήμου και Πικραμμένου) για τα οικονομικά των δήμων.
ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοικήσεως στην χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία.
ΟΛΕΣ οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, σε ευρεία συμμαχία, να επιβάλλουν την στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και την ουσιαστική αποκέντρωση ώστε οι δήμοι να αποτελέσουν γνήσια δύναμη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της παραγωγικής ανασυγκροτήσεως και της αναπτύξεως της χώρας.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν προσφάτως οι δήμαρχοι κατά την διάρκεια της έκτακτης γενικής συνελεύσεως της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και είχε ως μοναδικό θέμα την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των δήμων.
Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών οι σύνεδροι έκαναν πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου συναντήθηκαν με τις πολιτικές ηγεσίες, στις οποίες επέδωσαν τα αιτήματά της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ενώ, παραμένει ανοικτή η πρόσκληση της ΚΕΔΕ προς τα πολιτικά κόμματα για συνάντηση με τους αρχηγούς τους για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και τα προβλήματα των δήμων.
Επίσης οι δήμαρχοι αποφάσισαν αμέσως μετά τις εκλογές να διαβουλευθούν με την νέα κυβέρνηση και να επανέλθουν με νέα γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.
«Εάν θέλουμε να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση η απάντηση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυκτικής πορείας της χώρας.
Είναι σαφές ότι το κεντρικό Κράτος είναι υπεύθυνο για την χρεωκοπία της χώρας. Ένα συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, διαπλεκόμενο, αντιπαραγωγικό Κράτος που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση.
Οι πολίτες μας εμπιστεύονται, καιρός είναι και η πολιτεία να πράξει το ίδιο. Να κατανοήσει, όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά για το ίδιο το Κράτος ότι, οι δήμοι είναι ο μόνος δημόσιος θεσμός, ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ της κοινωνίας».
Τα παραπάνω - υπενθυμίζουμε - υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενώσεως Δήμων Ελλάδος Κ. Ασκούνης μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση.
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κάλεσε όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις σε μια ευρεία δημιουργική συμμαχία «ώστε όλοι μαζί να επιβάλλουμε την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών». Παράλληλα ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο που πιστεύουν ότι έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις συνθήκες κρίσεως και μετά τις εκλογές.
Αναφερόμενος στην δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι εξαιτίας των συνεχών μειώσεων των εσόδων τους, τόνισε ότι «συνολικά οι μέχρι τώρα μειώσεις των ΚΑΠ σε σύγκριση με το 2009 έχουν φτάσει το 50,26%. Ήτοι από 2.845 εκ. € το 2009, το 2012 – και με τα μέχρι τώρα δεδομένα – προβλέπεται να είναι γύρω στα 1. 415 εκ. €.
Συνεχής είναι όμως η αφαίμαξη που γίνεται και στους εφετινούς Κ.Α.Π, των δήμων, προκειμένου να καλυφθούν μεταβιβάσεις πληρωμών από το 2011, που αποτελούν υποχρέωση της κεντρικής Κυβερνήσεως και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων. Συγκεκριμένα θα αναφέρω ότι ήδη από τους Κ.Α.Π. του 2012 έχουν παρακρατηθεί πόροι ύψους 184 εκατ. €, που αφορούν σε δαπάνες του 2011 και πιο συγκεκριμένα: 131 εκατ. € για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2011, 50 εκατ. € για την Μεταφορά των Μαθητών πρώτου εξαμήνου του 2011 και 3 εκατ. € για μισθώσεις σχολείων του 2011.
Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση της Σ.Α.Τ.Α. – επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις – που είναι μείον 55% σε σχέση με το 2009, ήτοι από 847 εκατ. €, εφέτος προσγειώνεται στα 380 εκατ. €».
«Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν, είπε. Η αντοχή μας έχει εξαντληθεί, η βιωσιμότητα των δήμων τείνει προς το μηδέν και κυρίως οι δυνατότητές μας να προσφέρουμε στους συμπολίτες αυτές τις υπηρεσίες, που θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και την ομαλή λειτουργία των πόλεών μας είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Είμαστε όμως αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να οδηγηθεί σε χρεωκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η πατρίδα μας για να ανακάμψει από την κρίση.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση, την σημερινή και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές, ότι η διάθεσή μας για επίλυση των προβλημάτων μας μέσω διαλόγου δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δηλώνει και πάλι με έμφαση ότι αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση».
Η γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. καταθέτει σειρά αιτημάτων προς την σημερινή και την επόμενη Κυβέρνηση και ζητεί άμεσα και έμπρακτα να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη στηρίξεως, υπερασπίσεως και ενισχύσεως του θεσμού.
Προς τούτο απαιτεί:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ αυτοδυναμία. Συμμετοχή των δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους δήμους.
ΑΜΕΣΕΣ θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν την γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των δήμων.
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβερνήσεως για απόδοση στους δήμους το 2012 των € 450 εκ., που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΟΥΝ τα € 190 εκ. που έχουν παρακρατηθεί από τους Κ.Α.Π. του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12
ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από τον Φόρο Εισοδήματος και τον Φ.Π.Α. σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ απεμπλοκή – απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοικήσεως για την ανάπτυξη.
ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ο Ειδικός Φορέας Διαχειρίσεως για την δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοικήσεως στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Και, τέλος,
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ της διατάξεως νομοθετικού περιεχομένου για τη Σ.Α.Τ.Α. και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου