Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Επαγγελματίες της Αγίας Άννας: «Γιατί σε εμάς η χωματερή;»


Επαγγελματίες στην ευρύτερη περιοχή του Δημοτικού Πάρκινγκ της Αγίας Άννας διαμαρτύρονται και απειλούν ακόμη και με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εάν δεν φύγουν τα σκουπίδια μέσα από τα πόδια τους – Τι λύσεις προτείνουν; Τι απαντάει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης

Σκουπίδια, ένα αιώνιο πρόβλημα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αυτή της Αγίας Άννας αλλά για όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων μοιάζει ως το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει τεθεί ποτέ κι αυτό γιατί το πρόβλημα έχει να κάνει βασικά με την νοοτροπία των κατοίκων και κυρίως την φιλοσοφία ζωής. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ως ιδανική λύση να «φορτώσουν» στο γείτονά τους στα όποια απορρίμματα έχουν, αρκεί να φύγουν από την δική τους αυλή ή να τα μεταφέρουν νύχτα (σαν τους κλέφτες) σε άλλες περιοχές. Πάντα μακριά από την δική τους… Στην Αγία Άννα, ίσως το πιο γνωστό τουριστικό κέντρο του νησιού με την έννοια ότι ως τουριστικός οικισμός είναι στο χάρτη αρκετές δεκαετίες και ως εμπορικό – ήπιας μορφής - λιμάνι κάποια στιγμή, τα σκουπίδια έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες…

Σπινάρουν
Ο λόγος; Η δημοσίευση ενός βίντεο και μίας καταγγελίας που δείχνει το κοντέινερ που βρίσκεται στο δημοτικό παρκινγκ της περιοχής να έχει ξεχειλίσει από σκουπίδια, δεκάδες αντικείμενα να είναι στοιβαγμένα δίπλα στους κάδους δημιουργώντας μία απαράδεκτη εικόνα. Και δεν μιλάμε για μία περιοχή που είναι απομακρυσμένη, αλλά για ένα σημείο που εφάπτεται του κεντρικού δρόμου, που γύρω απ΄ αυτόν υπάρχουν Ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες ακόμη και εστιατόρια. Μάλιστα οι δυσοσμίες είναι ιδιαίτερα έντονες και σε συνδυασμό με το αποκρουστικό θέαμα ωθούν επισκέπτες να φεύγουν… τρέχοντας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αξίας της αγοραστικής δύναμης που έχουν οι επιχειρήσεις δίπλα στο παρκινγκ. Αν μάλιστα προσθέσουμε τις καταγγελίες που σημειώσαμε για την έλλειψη φωτισμού στο παρκινγκ και το γεγονός ότι ακόμη και το μεσημέρι (πόσο μάλλον τα ξημερώματα) διεξάγονται κόντρες νεαρών οδηγών για το πιο αυτοκίνητο θα σπινάρει πιο δυνατά είναι κατανοητό ότι οι επιχειρηματίες στη περιοχή δεν νιώθουν και πολύ καλά… Κι όλα αυτά την ώρα που κατά την άποψή τους η Δημοτική αρχή κωφεύει στις όποιες καταγγελίες έχουν γίνει…

Λύσεις
Επιχειρήσαμε να έχουμε από πρώτο χέρι μια επαφή με τους επιχειρηματίες που καταγγέλλουν αυτή την κατάσταση… Μιλήσαμε με τον Σταμάτη Δημητροκάλλη, επιχειρηματία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παρκινγκ, ο οποίος διαθέτει Studio και καφετέρια… Αν μη τι άλλο ήταν αποκαλυπτικός « τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν κάδοι σχεδόν σε όλα τα βασικά σημεία της περιοχής αλλά λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές και οι δώδεκα κάδοι που βρίσκονταν μαζεύτηκαν ω του θαύματος εδώ στο δημοτικό πάρκινγκ. Η κατάσταση ήταν τραγική και μάλιστα κάποια στιγμή διαμαρτυρηθήκαμε έντονα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντικατασταθούν από ένα κοντέινερ και μερικούς κάδους λίγο πιο κάτω. Όμως εδώ και λίγο καιρό έχει μείνει μόνο το κοντέινερ. Και η κατάσταση ξέφυγε. Φτάσαμε στο σημείο να …συλλάβουμε υπάλληλο του Δήμου που άδειασε το αυτοκίνητο γεμάτο σκουπίδια εδώ γιατί όπως του είπαν «εμένα που είπαν να τα αφήσω εδώ». Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρεθεί επιτέλους μία λύση. Το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι τωρινό αλλά διαιωνίζεται. Αλλά δεν γίνεται όμως να την πληρώνουμε εμείς εδώ και όλοι οι άλλοι να είναι έξω από το …χορό. Αυτό ζητάμε από τον κ. Πολυκρέτη. Μία λύση για όλους. Να μοιραστούν οι κάδοι στα σημεία που ήταν πριν, να αγοραστεί ένα μικρό απορριμματοφόρο που να παίρνει τα απορρίμματα των καταστημάτων (σ.σ. λάδια, αποφάγια) πίσω από τα μαγαζιά και να μπουν πρόστιμα σε όσους συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Και βέβαια να έχουμε πιο συχνά την συλλογή των απορριμμάτων. Υπήρξε περίοδος που κάναμε μέρες για να δούμε φορτηγό συλλογής. Γιατί;»

Περίφραξη
Μάλιστα, ο κ. Δημητροκάλλης δεν κρύβεται λέγοντας «το ζήτημα δεν είναι κομματικό όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί. Εμείς ζητάμε ισονομία. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να καλέσω το υγειονομικό και να καταθέσουμε και ασφαλιστικά μέτρα εάν συνεχιστεί αυτή η άνευ όρων και λόγω συσσώρευση σκουπιδιών στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια βλέποντας τους πελάτες να φεύγουν λόγω της δυσοσμίας ή των ποντικιών που απορρέουν από τα σκουπίδια»… Λίγο πολύ στο ίδιο μήκος κύματος μιλάει και η οικογένεια Κουτελιέρη που έχει δίπλα από το δημοτικό παρκινγκ, σούπερ μάρκετ. «Ναι κατανοούμε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο Δήμο αλλά δεν γίνεται να βλέπουμε τους υπεύθυνους καθαριότητας μόνο 40 μέρες το καλοκαίρι; Γιατί εμείς να χρεωθούμε αυτή τη χωματερή; Εδώ το παρκινγκ είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Γιατί δεν το φτιάχνουν όπως στην χώρα που έχουν ρίξει πίσσα; Γιατί δεν το περιφράζουν ώστε να υπάρχει καλύτερη προστασία παρά κάθε βράδυ σχεδόν έχουμε κόντρες το καλοκαίρι με νεαρούς που διαγωνίζονται για το ποιος σπινάρει πιο δυνατά το αυτοκίνητό του; Η εικόνα αυτή που βλέπεται είναι προσβλητική για τους επισκέπτες. Ναι πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς νοοτροπία, να μην αποφεύγουμε τις ευθύνες μας, να μην χρεώνουμε στους άλλους τις όποιες αδυναμίες μας, αλλά κάτι πρέπει να κάνει και ο Δήμος; Δεν γίνεται να προσφέρει η περιοχή του Αγίου Αρσενίου περίπου το 70% των εσόδων του Δήμου από την εκμετάλλευση των παραλιών που έχει κι όταν ζητάμε ακόμη και τα αυτονόητα να μην παίρνουμε απάντηση;»

Όχι βαρέλια
Ποια όμως είναι η άποψη των ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην παραλία της Αγίας Άννας; Θέλουν να φύγει το κοντέινερ από το παρκινγκ; Ζητούν περισσότερους κάδους; Καλύπτονται με την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τη συλλογή απορριμμάτων; Ιδιοκτήτρια εστιατορίου αναφέρει ότι «καλό θα ήταν η συσσώρευση των απορριμμάτων να μην γίνονταν στο παρκινγκ αλλά σε ένα χώρο έξω από το κέντρο της περιοχής. Θα ήθελα ο καθένας από εμάς τους καταστηματάρχες να είχε το δικό του κάδο που όμως να μην καλύπτει και ανάγκες των περαστικών όπως γίνονταν παλαιότερα και να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα περισυλλογής από το Δήμο. Ώστε να έχει ο καθένας μερίδιο ευθύνης». Ένας άλλος ιδιοκτήτης τόνισε «παλιότερα που είχα στο μαγαζί μου απ’ έξω κάδο είχα πρόβλημα γιατί λόγω της μυρωδιάς έχανα πελάτες. Είναι λάθος να τα φορτώνουμε σε ένα μόνο μέρος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει άμεση περισυλλογή και απολύμανση σε τακτική βάση ώστε ούτε να μυρίζουν έντονα ούτε να είναι και αντιαισθητικοί στο μάτι των πελατών». Ένας άλλος ιδιοκτήτης αναφέρει ότι «σωστά είναι εκεί που βρίσκεται το κοντέινερ. Αρκεί όμως να γίνεται τακτική συλλογή σκουπιδιών. Ίσως εάν πήγαινε λίγο πιο μέσα, στο βάθος του παρκινγκ να μειώνονταν κάπως όχι μόνο το αισθητικό μέρος (σ.σ. το να το βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου) αλλά και της μυρωδιάς καθώς θα ήταν πίσω σε μέρος που δεν έχει κοντά ξενοδοχείο. Και σίγουρα δεν θα θέλαμε τα βαρέλια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια τα οποία ήταν χωρίς καπάκι και προκαλούσαν άσχημη εικόνα. Ίσως ένας μικρός κάδος πίσω από κάθε κατάστημα να ήταν λύση»

Μπάζα
Τέλος, ο Ανδρέας Λιατάς, ιδιοκτήτης του Liatero μας αναφέρει « ο Δήμος θα έπρεπε να έχει πιο σκληρή τακτική. Να έρθει σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτης της περιοχής ώστε αρχικά να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους για το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μπάζα από τις ανακαινίσεις που γίνονται κυρίως τον Μάιο. Στη συνέχεια να υπάρχει αυστηρός κανονισμός καθαριότητας που θα προβλέπει πρόστιμα. Το κοντέινερ είναι σε σωστή κατά τη γνώμη μου θέση αλλά θα πρέπει να γίνεται πιο συχνή περισυλλογή. Και το λέω αυτό για τη θέση γιατί δεν έχουν όλοι αυτοκίνητα ώστε να τα μεταφέρουν τα σκουπίδια τους εκτός περιοχής. Συν τοις άλλοις θα μπορούσε ο Δήμος να προμηθευτεί ένα τρίκυκλο όπως έχουν στο Ναύπλιο ή την Μύκονο και δύο φορές την ημέρα να έρχεται στα στενά σοκάκια της περιοχής και να μαζεύει τα σκουπίδια».

Σε καλό βαθμό
Όπως είναι αντιληπτό λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης είναι αφοπλιστικός «μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στην περιοχή και να δείτε εάν είναι καθαρή ή όχι και να κάνετε μία σύγκριση με το παρελθόν. Τόσα χρόνια κανείς δεν μιλούσε. Γιατί άραγε; Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η καθαριότητα στην περιοχή είναι σε καλό βαθμό και υπάρχουν σκέψεις για βελτίωση στο αμέσως προσεχώς διάστημα. Μάλιστα έως το τέλος Ιουλίου θα έχει οριστικοποιηθεί και ο κανονισμός καθαριότητας που θα δώσει απαντήσεις στα όποια ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με τα προβλήματα όχι μόνο στην Αγία Άννα αλλά παντού στο νησί. Και θέλω να συζητήσουμε με τους ιδιοκτήτες της περιοχής για τις προτάσεις που έχουν κι εάν είναι εφαρμόσιμες να τις υλοποιήσουμε γιατί όχι».  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου