Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Τρίποδες: Αχ αυτή η γραφειοκρατία


Ο Αντώνης Σοφικίτης, πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Βίβλου μιλάει για τα προβλήματος καθημερινότητας που αντιμετωπίζει το χωριό, για τον περιφερειακό που έχει κολλήσει στα …γρανάζια, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη διένεξη του δρόμου προς την Πλάκα, ενώ αναφέρεται στην επικείμενη λειτουργία του Πολυϊατρείου αλλά και στα ιδιωτικά συμφέροντα που μπλόκαραν το έργο της ανάδειξης της πηγής του χωριού 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΛΙΑΝΟΥ

Πάμε μία βόλτα στην Βίβλο; Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Νάξου και δεν έχει κανείς άδικο εάν το γνωρίσει από κοντά. Άλλωστε η πρώτη εικόνα που συναντάει με τους ανεμόμυλους στη περιοχή Ζοράκι, στο κέντρο ουσιαστικά του χωριού είναι το σήμα κατατεθέν για τις Τρίποδες που σύμφωνα με τον Κ.Μ. Κοντελιέρη στην προσπάθεια του να ετυμολογήσει τη λέξη «Τρίποδες» γράφει πριν από πολλά πολλά χρόνια: "Τρίποδες, πρωτεύουσα του δήμου Βίβλου. Το χωριό αυτό στηρίζεται απάνω σε ένα πετρώδη κορμό που απλώνεται σε τρία μεγάλα πόδια. Το πρώτο φτάνει προς την περιφέρεια της Πλάκας, είναι δε η Πλάκα πλουσιοπάροχη γη με αμπελοφυτείες και κάμπο εκτεταμένο. Τα δε άλλα δύο πόδια διευθύνονται το ένα προς τις Κεχραιές (μέχρι Νοσκέλου) και το άλλο προς το βορειοανατολικό οροπέδιο του ελαιόφυτου χωριού Σαγκρί". Υπάρχει βέβαια και η λαϊκή εκδοχή: "Κάπου στο σημερινό μας χωριό, σκάβοντας παλιά, ανακάλυψαν ένα τρίποδο σκαμνί που πάνω σε αυτό, σε μια βίβλο, καθώς λένε, κατέγραψαν τις πρώτες κοινοτικές συνεδριάσεις. Γι' αυτό και το χωριό ονομάστηκε Βίβλος». Υπάρχουν κι άλλες. Αλλά κρατάμε για αρχή αυτές τις δύο….

Πλατεία
Όπως κι εάν έχει, βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα έτη 2012 και κινούμαστε μέσα στο χωριό, προχωράμε στους πλακόστρωτους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού με πρώτη στάση, τη κεντρική πλατεία. Εκεί όπου η πραγματικότητα μας προσγειώνει: οι σπασμένες πλάκες στην είσοδο της πλατείας δεν είναι και ο καλύτερος οικοδεσπότης. Όπως άλλωστε και τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στις βάσεις των ευκαλύπτων που έχουν αναλάβει να δροσίζουν τους κατοίκους του χωριού όταν αυτοί βρίσκονται στην πλατεία τους ενώ και η εικόνα που έχουμε από την βρύση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Με το χώμα να έχει δώσει ένα σκούρο χρώμα στο νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο και μερικά σκουπίδια να επιπλέουν αρχίζει να δημιουργείται ένα παράξενο συναίσθημα. Η οι σπασμένες λάμπες που κοσμούν την πλατεία. Βλέπετε το συγκεκριμένο σημείο λειτουργεί και εν δυνάμει παιδική χαρά κυρίως τις πρωινές ώρες με τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι. Με τις όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρχουν…

Συμφέροντα
Και το… κακό ολοκληρώνεται, όταν αποφασίζουμε μία βόλτα προς την περίφημη πηγή του χωριού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς η εικόνα εγκατάλειψης είναι ολοφάνερη και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επισκέπτες που έχουν ακούσει πολλά και καλά λόγια για το συγκεκριμένο σημείο. Κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό εδώ και περίπου έναν χρόνο υπάρξει δικαστική εμπλοκή ανάμεσα σε ιδιώτες και τον Πολιτιστικό Σύλλογο αλλά και τη Δημοτική αρχή του χωριού με αποτέλεσμα η Πηγή σήμερα να αποτελεί όχι χώρο χαράς και ευδαιμονίας αλλά περισσότερο πηγή – κινδύνου καθώς υπάρχουν δύο ανοιχτές τρύπες που ελλοχεύουν κινδύνους. Βλέπετε λόγω της δικαστικής εμπλοκής απαγορεύονται οι όποιες επεμβάσεις και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικής κοινότητας κ. Αντώνης Σοφικίτης «δυστυχώς η εμπλοκή των ατομικών συμφερόντων στη συγκεκριμένη περιοχή μας εμποδίζουν ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα και κυρίως να ολοκληρώσουμε ότι ξεκινήσαμε πριν από έναν χρόνο ώστε να αναβαθμίσουμε την περιοχή και να αναδείξουμε μία πηγή που αποτελούσε κόσμημα για το χωριό εδώ και πολλές δεκαετίες»…

Πάρκινγκ
Οκ. Ξέρω θα πείτε μα με το καλημέρα αναδείξατε τα άσχημα του χωριού; Το πρόβλημα καθαριότητας στην πλατεία που αποτελεί χώρο σύναξης για τους ενήλικες και παιχνιδιού για τους μικρότερους; Το γεγονός ότι η Πηγή έχει μετατραπεί σε «εμπόλεμη ζώνη» ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ή όχι των παρακείμενων εκτάσεων με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί ο χώρος σε μία μίνι ζούγκλα που καθημερινά αυξάνεται; Ναι έχετε δίκιο. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είναι σκληρή. Ο πρόεδρος του χωριού κ. Σοφικίτης δεν κάνει κάποιο σχόλιο για το ζήτημα της καθαριότητας. Είναι σε καθημερινή επαφή με τους αρμόδιους στον Δήμο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για να μπορέσει να έχει έναν άνθρωπο σε μόνιμη βάση για να μπορέσει να αλλάξει αυτή την εικόνα. Οι κάτοικοι του χωριού ως ένα σημείο καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει πρόβλημα. Όπως τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και με τον κεντρικό δρόμο του χωριού, αυτόν που λειτουργεί ως κεντρική αρτηρία που ενώνει την Χώρα της Νάξου μ τους οικισμούς που υπάρχουν στο Νότιο μέρος του νησιού. Μάλιστα ακόμη και οι άνθρωποι του ΚΤΕΛ επικαλούνται την στενότητα του δρόμου ώστε να μην έχουν δρομολόγια το βράδυ καθώς φοβούνται ότι ένα μποτιλιάρισμα σε ώρα αιχμής το βράδυ μπορεί να είναι επώδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους οδηγούς και μη… Βλέπετε αρκετοί δεν έχουν συνηθίσει ακόμη την λογική του παρκινγκ. Όπως μας αναφέρει ο κ. Σοφικίτης εδώ και χρόνια έχουν νοικιαστεί τέσσερις περιοχές (πρόσφατα έμειναν τρεις) για παρκινγκ. Μάλιστα οι δύο εξ αυτών λειτουργούν στην είσοδο και την έξοδο του χωριού, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν να αφήνουν τα οχήματά τους όσο γίνεται πιο κοντά στο σπίτι τους. Μας αναφέρει ότι ακόμη και τα σήματα είτε του δήμου είτε αυτοσχέδια που έχουν μπει που προειδοποιούν για να μην παρκάρουν εξαφανίζονται μυστηριωδώς τα βράδια.

Περιφερειακός
Μας αναφέρει ότι έχει ζητήσει τη συνδρομή της Δημοτικής αστυνομίας αλλά δεν είχε αποτέλεσμα η παρέμβασή της με συνέπεια το πρόβλημα παρά την διάνοιξη που έχει γίνει από πέρυσι να μην έχει βελτιώσει σημαντικά την ομαλή κίνηση των οχημάτων. Βέβαια υπάρχει εδώ και μία ντουζίνα χρόνια ένα φιλόδοξο σχέδιο με την κατασκευή περιφερειακού δρόμου που θα ξεκινάει από την δεύτερη είσοδο του χωριού (στο ύψος του φούρνου του Λαγογιάννη) και θα καταλήγει στον Άγιο Νεκτάριο κάνοντας το γύρο ουσιαστικά του λοφίσκου που βρίσκεται πάνω από το χωριό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το έργο είχε ξεκινήσει με την μορφή της μελέτης το 2000 με κόστος κοντά στα 160 εκατομμύρια δραχμές αλλά κόλλησε στις απαλλοτριώσεις με τον κ. Σοφικίτη να μας αναφέρει «να σκεφτεί πόσο το είχε υποστηρίξει αυτό το έργο η Νομαρχία τότε που άφησαν τον τότε πρόεδρο του χωριού να πάει μόνος του στο δικαστήριο όταν και υπήρξε ένσταση καθώς κρίθηκε ότι το κόστος για τις απαλλοτριώσεις ήταν υψηλό. Έτσι το πρόγραμμα έμεινε στα …χαρτιά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης, και λόγω της κατασκευής δύο κατοικιών περίπου στην είσοδο και την έξοδο του περιφερειακού που θέλαμε να κατασκευάσουμε, έχουμε υποδείξει νέες θέσεις και ευελπιστούμε ότι ο Δήμος θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο»

Ικανοποίηση
Είπαμε η καθημερινότητα είναι σκληρή για ένα χωριό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε πρόεδρος είναι συνεχόμενα. Υπάρχουν όμως και ευχάριστα. Όπως το γεγονός ότι μόλις την τρέχουσα εβδομάδα δημοπρατήθηκε επιτέλους ο δρόμος που θα ενώσει το αεροδρόμιο με την Πλάκα. Όπως μας αναφέρει ο κ. Σοφικίτης «είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για όλη την περιοχή και οι κάτοικοι του χωριού από τη πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν θετικά. Μέχρι σήμερα έχω στα συρτάρια μου τις 67 από τις 69 υπογραφές ιδιοκτητών οικοπέδων στην περιοχή που έχουν πει «ναι» στην απαλλοτρίωση της περιουσίας τους αρκεί να ολοκληρωθεί το έργο. Ποιο άλλο χωριό ανταποκρίθηκε τόσο άμεσα και ομόφωνα? Και συν τοις άλλοις ο προηγούμενος πρόεδρος του χωριού ο κ. Λαγογιάννης αλλά και εγώ προσωπικά έχουμε παλέψει για να μπορέσει αυτό το έργο να μην χαθεί εξαιτίας ατομικών συμφερόντων. Και είμαι ικανοποιημένος που όλα επιτέλους έχουν μπει σε ένα αυλάκι».

Νερό
Όπως θετικό είναι το γεγονός ότι το χωριό δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης παρά το γεγονός ότι μεγαλώνει συνεχώς πληθυσμιακά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έως τα τέλη της δεκαετίας του 50 λειτουργούσε ως πρωτεύουσα του Δήμου Νάξου ενώ με την δημιουργία Φαρμακείου οι περισσότεροι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται στη Νότια Νάξο εξυπηρετούνται από τις Τρίποδες. Και όπως μας αναφέρει «αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζονται ουσιαστικά τρεις αγωγοί για να έρθει το νερό από το φράγμα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Συν τοις άλλοις τα δύο τελευταία χρόνια με την γεώτρηση που έχουμε θέση σε λειτουργία δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με δεδομένο μάλιστα ότι την καλοκαιρινή περίοδο ουσιαστικά η κατανάλωση υπερδιπλασιάζεται»… Στα θετικά για τον κ. Σοφικίτη είναι και το γεγονός ότι επιτέλους μπήκε κι ένα τέλος από το Δήμο όσον αφορά την χρήση του νερού στους αγρούς. Η αύξηση στην τιμή του κυβικού σταμάτησε αρκετούς που αρέσκονταν να κάνουν απρόσεκτη χρήση, η οποία δημιουργούσε προβλήματα στους κατοίκους.

Πολυϊατρείο
Και βέβαια ευχαριστημένος δηλώνει από το γεγονός ότι είναι θέμα εβδομάδων και η απρόσκοπτη λειτουργία του Πολυϊατρείου, το οποίο έχει ανεγερθεί κάτω από το Δημοτικό σχολείο του χωριού, σχεδόν στην είσοδό του. Εάν μάλιστα έχει και την σωστή στελέχωση τότε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «θα δώσει ανάσα και στο νοσοκομείο της Νάξου καθώς θα μπορεί να καλύπτει περιστατικά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Βίβλου αλλά και στο Καστράκι ή τη Μικρή Βίγλα». Στα θετικά το γεγονός ότι λύθηκε και το πρόβλημα του καυστήρα που ταλαιπώρησε φέτος τα παιδιά του νηπιαγωγείου καθώς αντικαταστάθηκε ο παλιός που δεν λειτουργούσε σωστά και έτσι φέτος τα παιδιά θα μπορούν με άνεση να κάνουν μάθημα…

Αγανάκτηση
Αυτό όμως που ενοχλεί πραγματικά τον κ. Σοφικίτη είναι η γραφειοκρατία. Αν και έχει εμπειρία πολλών χρόνων στην τοπική αυτοδιοίκηση (από το 1998) δεν μπορεί να την νικήσει κι αυτό του δημιουργεί προβλήματα. Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά «Με τον Καποδίστρια και παλαιότερα οι κοινότητες είχαν την δυνατότητα να διαχειριστούν μόνες τους τα χρήματα που τους αναλογούσαν. Και μπορούσαν απορροφήσουν κονδύλια που εγκρίνονταν από τις τότε νομαρχίες. Τώρα δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε μία λάμπα. Τώρα καταθέτουμε μελέτες στο τεχνικό πρόγραμμα και χρειάζονται δέκα μήνες για να εγκριθούν. Και έχουμε δυσκολίες στην αντιμετώπιση ακόμη και των πλέον αναγκαίων έργων. Η γραφειοκρατία φέρνει μόνο αγανάκτηση με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι δεν κάνουμε τίποτα. Ακόμη και για 100 ευρώ δαπάνης χρειάζεται τεράστια γραφειοκρατία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις λανθασμένες εντυπώσεις. Και δεν είναι καλό για κανένα»…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου