Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΑΝΩΝ



Τέσσερις μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελάνων έκαναν πυρετό εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα. Ενημερώθηκε η δασκάλα τους κ. Τσιριγωτάκη, τα παιδιά τα είδε γιατρός, και -σύμφωνα με πληροφορίες-, διέγνωσε στα χαρακτηριστικά της ασθένειάς τους κάποια από τα συμπτώματα της νέας γρίπης. Για τον λόγο αυτό, η Δ/νση του σχολείου τους (χρέη δ/ντριας εκτελεί η κα Κατερίνα Ισπανοπούλου), ενημέρωσε τα προϊστάμενα κλιμάκια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να πάρει την εντολή, να γίνει διακοπή των μαθημάτων στις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ από την 1η έως την 7η του μηνός Δεκεμβρίου. Οι δύο προαναφερθείσες τάξεις θα λειτουργήσουν, και πάλι, κανονικά από τις 8 Δεκεμβρίου.
Το θέμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι, ότι οι δύο τάξεις του Δημοτικού των Μελάνων σταμάτησαν τα μαθήματά τους και για προληπτικούς λόγους, αφού «η νέα γρίπη, εδώ και μερικές ημέρες, “σέρνεται” για τα καλά και στο δικό μας το νησί».
Ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να εφησυχάσουν. «Η σχολαστική καθαριότητα», τονίζουν και ιατρικοί κύκλοι του νησιού μας, «πρέπει να μπει στην καθημερινότητα όλων μας. Οι γονείς, μάλιστα, που έχουν παιδιά στα σχολεία, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και άμα αντιληφθούν το παραμικρό (σ.σ.: μια κάποια αδιαθεσία του παιδιού τους, δηλ.), πρέπει οπωσδήποτε να πάνε το παιδί στο Νοσοκομείο Νάξου, όπου το επιστημονικό προσωπικό είναι πλήρως ενημερωμένο γύρω από την νέα γρίπη».
Το Δημοτικό των Μελάνων…
Στο Δημοτικό Σχολείο των Μελάνων, οι μαθητές είναι ή 48 ή 49… Στην ΣΤ’ τάξη, τα παιδιά είναι δύο (2), ενώ στην Ε’, εννέα (9)…
Οι τάξεις, Ε’ και η ΣΤ’, είναι μαζί (παρακολουθούν τα μαθήματα οι μαθητές στο ίδιο τμήμα), όπως και οι τάξεις Γ’ και Δ’.
Σε διαφορετικές αίθουσες παρακολουθούν τα μαθήματά τους οι μαθητές των τάξεων Α’ και Β’.
Πλησίον του Δημοτικού λειτουργεί και Νηπιαγωγείο με δέκα πέντε (15) νήπια στην αίθουσά του. Νηπιαγωγός, η κα Στέλλα (σύζυγος Ανεβλαβή)…
Και Ολοήμερο Σχολείο λειτουργεί στις Μέλανες...
Η παλαιότερη δασκάλα του Δημοτικού των είναι η κ. Κατερίνα Ισπανοπούλου, η οποία και εκτελεί, προσωρινά, καθήκοντα δ/ντριας. Στ ίδιο σχολείο, υπηρετούν, συνολικά πέντε (5) δάσκαλοι.
*Επικοινωνήσαμε με κατοίκους των Μελάνων, για να τους ακούσουμε να μας λένε: «Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε απολύμανση του σχολείου μας. Όταν τα παιδιά που τώρα έχουν πυρετό, και που ευτυχώς, η υγεία τους εξελίσσεται καλά, επιστρέψουν στο σχολείο θα πρέπει να μπουν σε αίθουσες καθαρές. Και αυτά τα παιδιά αλλά και οι συμμαθητές τους…».
Και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων κάποια σχολεία έβαλαν, λουκέτο για μερικές ημέρες, αφού παρόμοια συμπτώματα ανησύχησαν γονείς, κηδεμόνες, δασκάλους και καθηγητές.
Η γρίπη «προτιμά» τους μικρούς…Σε Γυμνάσια και Λύκεια η κατάσταση με τη Γρίπη Α, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, βρίσκεται υπό έλεγχον, παρόλο που την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων.Στη Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Υπάρχουν τμήματα τα οποία υπολειτουργούν, λόγω των πολλών απουσιών, γεγονός που ενδεχομένως να επιβεβαιώνει τη θέση ότι οι νεαρότεροι μαθητές είναι πιο ευάλωτοι στον ιό ή ότι οι γονείς λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης για τα μικρότερα παιδιά.
*Το «λουκέτο» στα σχολεία μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση της νέας γρίπης σε μεγάλο βαθμό-ποσοστό, επισημαίνουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. «Με το κλείσιμο των σχολείων», παρατηρούν, «οι στενές επαφές που έχουν οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση μειώνονται κατά περίπου 10%»…
Ας αναφερθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφήσει κάθε χώρα να αποφασίσει πότε και εάν θα κλείσει τα σχολεία της.
Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις διαφωνούν με το κλείσιμο των σχολείων γιατί αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μένουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα παιδιά τους, μειώνοντας έτσι την παραγωγή, σε μία περίοδο που η οικονομία έχει ήδη πληγεί σοβαρά από την κρίση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου