Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

2010: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ...



ΚΟΜΒΙΚΗ η χρονιά που έρχεται. Το 2010 είναι το μεγάλο σταυροδρόμι που θα ¨»χαράξει» σε λίγα εικοσιτετράωρα στο διάβα μας μπροστά… Απαιτητικό. Αινιγματικό. Χρονιά προβληματική, χωρίς αμφιβολία.
Το νησί μας ως τουριστικός προορισμός δεν έχει περιθώρια για λάθη και επιλογές που κατά το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν εφάρμοσε στον χώρο…
Απαιτείται συστράτευση. Επιβάλλεται επαγρύπνηση. Η Νάξος πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσει πρακτικές και επιλογές αλλοτινών εποχών. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπροσαρμόσει, αναπροσδιορίσει και ενίοτε επαναπροσδιορίσει τους στόχους της.
Την νέα χρονιά που έρχεται θα υποχρεωθούμε να περπατήσουμε σε αναμμένα κάρβουνα…
Οι αβάντες που κατά το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν είχαμε από το επίσημο κράτος, δεν θα υπάρξουν την νέα χρονιά…
Θα υποχρεωθούμε να πάρουμε και περπατήσουμε μονάχοι τον τουριστικό δρόμο τον δύσβατο…
Σε δέκα μήνες από σήμερα -και εάν και εφόσον υλοποιηθούν τα πλάνα του επί των Εσωτερικών υπουργού κ. Ραγκούση-, η Νάξος θα αποτελεί έναν δήμο. Δήμο ενιαίο…
Από κοινού θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια…
Οπωσδήποτε (και) θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε σχεδόν όλα τα επίπεδα. Άλλωστε για αυτό, μας προϊδεάζουν οι ήδη δρομολογημένες διεργασίες σε πολλούς και καθοριστικής σημασίας τομείς.
Οι τουριστικές δεξαμενές της Ευρώπης ασφαλώς και θα έχουν άλλες συμπεριφορές και επιλογές εφεξής…
Οι επιλογές οι κυβερνητικές σε επίπεδο τουριστικό θα διαφοροποιηθούν έτσι κι αλλιώς…
Οι τράπεζες θα «παίξουν» με άλλα χαρτιά στην τουριστική αγορά…
Και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα χαράξουν άλλη ρότα… Όπως και οι προς την χώρα μας αεροπορικές…
Η Νάξος οφείλει να ανοίξει όλα της τα χαρτιά… Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι συσκέψεις πρέπει να είναι πολλές και απανωτές τους επόμενους μήνες. Εάν δεν νοιαστούμε για το καλοκαίρι του ’10 ετούτη την εποχή, θα χάσουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.
Οι αποσπασματικές λύσεις που μέχρι τα χτες υιοθετούσαμε θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.
Μόνο όσοι είναι εκτός τόπου και χρόνου δεν θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους όσα σήμερα, λίγες ώρες πριν το 2009 μας αποχαιρετήσει, σημειώνουμε.
Πέρσι η τουριστική χρονιά «πήγε». Και «πήγε» επειδή ο οικονομικός «σεισμός» «έσκασε» αρχές του φθινοπώρου του 2008.
Δεν θα είναι το 2010 εύκολο. Μπορεί και να αποδειχτεί δυσκολότερο από το 2009.
Όλοι ετούτη την εποχή, όλοι δηλ. όσοι εμπλέκονται στα του Τουρισμού –εντός και εκτός Ελλάδας-, αναδιαμορφώνουν τα σχέδια τους. Προσαρμόζουν τα σχέδιά τους, κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τα νέα δεδομένα.
Τα γνωρίζουμε όλοι τα νέα δεδομένα. Δεν μπορεί να μη τα γνωρίζουμε. Ξέρουμε τι έχει συμβεί στην παγκόσμια οικονομία. Ξέρουμε, επίσης, τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί… Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα πράγματα θα κινηθούν σε άλλες «λογικές» και πρακτικές…
Όσοι προετοιμάζονται ετούτη την εποχή με το βλέμμα στραμμένο στο καλοκαίρι του 2010, δύσκολα θα αποτύχουν. Όσοι με σταυρωμένα τα χέρια περιμένουν να δουν τα ταμεία τους από τον Μάιο της ερχόμενης χρονιάς να «ζεσταίνονται», θα πέσουν έξω.
Είναι κομβική η χρονιά που έρχεται./ Είναι σταυροδρόμι δύσκολο. Είναι «κουίζ» για δυνατούς λύτες. Φανταστείτε τις έχει να γίνει εάν δεν υπάρξει προετοιμασία. Εάν δεν υπάρξει προγραμματισμός. Εάν δεν υπάρξει αποφασιστικότητα. Εάν δεν υπάρξει προνοητικότητα.
Η Νάξος μπορεί να υποστεί τεράστια ζημιά μέσα στο 2010, εάν δεν ενεργοποιηθούν οι τουριστικοί φορείς του τόπου. Το βάρος στις πλάτες των ανθρώπων του Δήμου Νάξου είναι τεράστιο.
Πέρσι έγινε μια επένδυση σε ό,τι αφορά στην προβολή του δήμους μας. Θα χρειαστεί μια πιο γενναία επένδυση το 2010. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να χρονοδιαγράψουμε ενέργειες και δράσεις σε πολλά επίπεδα, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Εάν δεν στοχεύσουμε ψηλά δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την μετριότητα. Και είναι η μετριότητα σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς, καταστροφή σκέτη.
Η βαριά οικονομία της Νάξου και της χώρας μας γενικότερα είναι ο τουρισμός, γι’ αυτό θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτόν σε όλες τις μορφές του.
Δεν “περπάτησε” ο Ενιαίος Φορέας…
ΟΤΑΝ προ καιρού έγινε λόγος για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα για την προβολή και την ανάπτυξη του νησιού μας, οι του Δήμου Δρυμαλίας ως ο μη κατ’ εξοχήν τουριστικός δήμος της Νάξου δεν υιοθέτησε το συγκεκριμένο «εγχείρημα». Αντίθετα, οι του Δήμου Νάξου το κουβέντιασαν το θέμα και πήραν, μάλιστα, και απόφαση περί συστάσεως «Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας». Όμως, όλα έμειναν στην μέση…
Ο σχεδιασμός για την «Αναπτυξιακή» (τον Ενιαίο Φορέα» δηλαδή…) έγινε από τον κ. Μιχαηλίδη. Και γράψαμε ότι ο σχετικός φάκελος (με το καταστατικό και όλα όσα προβλέπει ο νόμος για την σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας) είναι στον Δήμο Νάξου. Μέρες αργότερα, ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μαράκης ήρθε να επιβεβαιώσει την παραπάνω πληροφορία και να δηλώσει ότι θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα στοιχεία του φακέλου διότι αναμένεται ο «νέος καποδίστριας», ο οποίος εν ευθέτω χρόνω θα μας υποχρεώσει να αλλάξουμε τα πλάνα μας ως την εν λόγω ¨»Αναπτυξιακή». Καλά όλα αυτά. Όμως… Το πρόβλημα το σύνθετο βρίσκεται αλλού… Το ερώτημα το σύνθετο είναι το εξής: Ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει την «Αναπτυξιακή;».
Όταν για πρώτη φορά έγινε λόγος περί σύστασης του Ενιαίου Φορέα, πολλοί (σύλλογοι τουριστικοί, παραγωγικοί και άλλοι), εκδήλωσαν την επιθυμία να αποτελέσουν βασικούς χρηματοδότες του «Ενιαίου». Όμως, οι περισσότεροι, για λόγους γνωστούς αλλά και «άγνωστους» μάλλον «κλώτσησαν»… Στο ύψος του στάθηκε ιο σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Νάξος, φιλοξενία». Όμως, ουδείς άλλος έδειξε να τον ακολουθεί…
Ο Δήμος Νάξου, αν μη τι άλλο, θα πρέπει εντός των επομένων ημερών να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Θα τον «τρέξει» τον Ενιαίο Φορέα και πότε; Και το θέτουμε, έτσι, το ερώτημα, διότι αν περιμένουμε οι δύο δήμοι του νησιού να γίνουν ένας για να αποφασίσουμε να προωθήσουμε το συγκεκριμένο μείζονος σημασίας κεφάλαιο, θα περάσουν δυο –τρία καλοκαίρι μέχρις ότου «δουλέψει» επ’ ωφελεία του νησιού μας η «Αναπτυξιακή»…
Στο μεταξύ και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία-συμπεράσματα, αύξηση της τάξης του 3-4% αναμένεται από την τουριστική κίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας για την Ελλάδα την περίοδο του 2010 σε σχέση με το 2009, άνοδος που θα αφορά κυρίως τα All Inclusive και τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία. Αντίθετα με πτώση θα κινηθεί ο τουρισμός πολυτελείας τόσο για το 2010 όσο και το 2011. Ταυτόχρονα παγωμένη θα είναι η κίνηση στην αγορά της τουριστικής κατοικίας για τα προσεχή δύο έτη, ενώ εν μέσω γραφειοκρατικών δυσκολιών και ανύπαρκτου χωροταξικού σχεδίου ζοφερή θα είναι η εικόνα για επενδυτικά σχέδια στον ευρύτερο τουριστικό τομέα εν μέσω ύφεσης στην Ελλάδα. Τα παραπάνω συμπεράσματα καταγράφηκαν στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου “Greek Τοurism & Property 2009” που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στο ξενοδοχείο Hilton on Park Lane στις 11 Νοεμβρίου 2009. Τίτλος του συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία Real Events ήταν: «Προκλήσεις και προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό». To συνέδριο που είχε ως στόχο την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα για το 2010 παρακολούθησαν 178 σύνεδροι, κυρίως από το χώρο του travelling και του χρηματοοικονομικού τομέα.
Ο Σ.Ε.Τ.Ε. για το 2010
Τα κύρια σημεία της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2010» του Σ.Ε.Τ.Ε. (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), αναφέρουν, ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:-Τα 19,4 εκ. αφίξεις τουριστών και τα 15 δισ. δολ. έσοδα πρέπει να στοχεύσει ο ελληνικός τουρισμός μέχρι το 2010. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της για μεν την Ευρώπη από 3% το 2000, στο 3,68% το 2010 και αντίστοιχα, στην παγκόσμια αγορά από 1,87% σε 1,92%. -Με ολοένα εντονότερη την τάση για ολιγοήμερες διακοπές και με δεδομένο το μειονέκτημα της χρονοαπόστασης της χώρας μας από τις κύριες χώρες - πηγές τουριστών, ο στόχος για τη μέση διάρκεια παραμονής θα πρέπει να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 10 ημερών.-Για την υποστήριξη της επιδιωκόμενης αύξησης της ζήτησης μέχρι το 2010 θα χρειασθούν 128.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες οι οποίες θα πρέπει να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ποιοτικού κέντρου βάρους της ελληνικής ξενοδοχίας. -Η προσέλκυση υψηλότερου του σημερινού επιπέδου τουριστών, αναμένεται να αυξήσει την κατά κεφαλή δαπάνη από 737 δολ. ΗΠΑ που ήταν το 2000 σε 773 δολ. ΗΠΑ το 2010.Ο Σ.Ε.Τ.Ε. επισημάνει, επίσης: «Οι στόχοι αυτοί θα είναι εφικτοί μόνο στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη μιας σειράς υποστηρικτικών τουριστικών υποδομών που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και θα αμβλύνουν την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει τη ζήτηση για τη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου