Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΝΑΞΟΣ ΠΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ



Στην προσπάθεια είμαστε… Και ευελπιστούμε… Για τις αεροδιακομιδές ασθενών, ο λόγος. Επιδιώκει το νησί μας να έχει την υποστήριξη του υγειονομικού αεροσκάφους της Σαντορίνης, σε περίπτωση ανάγκης…
Οι συζητήσεις εδώ και μερικές ημέρες «τρέχουν». Σε διαρκή επικοινωνία είναι ο δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης με τον δήμαρχο Σαντορίνης Άγγελο Ρούσσο για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως και ο διοικητής του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Νάξου Θεοχάρης Λάμπου. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος η από κοινού προσπάθεια που καταβάλλουν οι τρεις άνδρες, είναι σοβαρές. Μάλιστα, εντός των επομένων ημερών, και πάντως στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας, ο κ. Ρούσσος θα εισηγηθεί το προαναφερθέν θέμα στο Σώμα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των συμβούλων της πλειοψηφίας, τουλάχιστον…
Ο νευραλγικός τομέας των αεροδιακομιδών αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Ε.Σ.Υ. στα νησιά μας. Και το έχουν συνειδητοποιήσει στον βαθμό που πρέπει αυτό, οι προαναφερθέντες. Και ασφαλώς και οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. στην νησιωτική περιφέρεια.
Η Νάξος, λοιπόν, επιδιώκει να έχει την υποστήριξη του υγειονομικού αεροσκάφους της Σαντορίνης, ώστε να καλύπτει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έκτακτα περιστατικά.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το ΕΚΑΒ εξετάζει όλες τις παραμέτρους της παραπάνω προτάσεως του νησιού μας και φέρεται διατεθειμένο να την υιοθετήσει, εάν και εφόσον υπάρξουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που οπωσδήποτε «ακουμπούν» τόσο την Νάξο όσο και την Σαντορίνη, αλλά και το ίδιο το Ε.Σ.Υ.
Σαντορίνη και Πάρος καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αεροδιακομιδές, κατά τα τελευταία χρόνια, σε ικανοποιητικό βαθμό.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που η Σαντορίνη μας δίνει (σ.σ.: στα παραπεμπτικά του Κέντρου Υγείας Θήρας αναφερόμαστε), το υγειονομικό αεροσκάφος του «νησιού του ηφαιστείου», πραγματοποίησε κατά την διάρκεια του έτους 2009 συνολικά εκατόν εβδομήντα μία (171) αεροδιακομιδές, με τις οποίες μεταφέρθηκαν διακόσιοι εξήντα ένας (261) ασθενείς.Και το το Βελέντζειο υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου στο ίδιο μήκος, θα λέγαμε, κινείται σε ό,τι αφορά στις διακομιδές.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι στο «κοκ-πιτ» του υγειονομικού αεροσκάφους της Σαντορίνης βρίσκεται ένας ναξιώτης. Ο Γιάννης Γρατσίας. Ο τελευταίος που θέλει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ευόδωση της προσπάθειας της γενέτειράς του, στο βαθμό που του επιτρέπεται και δύναται, κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προχωρήσει και να «κλείσει» υπέρ της Νάξου το ζωτικής σημασίας αυτό θέμα.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι για να υλοποιηθεί ο παραπάνω στόχος, απαιτούνται εγκρίσεις και αποφάσεις από τους αρμοδίους καθ’ ύλην φορείς. Άλλωστε, υποστηρίζεται από όλους όσοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο θέμα, ότι η ένταξη στο ΕΚΑΒ του εν λόγω υγειονομικού αεροσκάφους δεν είναι εύκολη υπόθεση.


Το ΕΚΑΒ στα «δύσκολα»…
Σχέδιο Άμεσης Βοήθειας και στήριξης απαιτείται για το ΕΚΑΒ που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γιατρών, προσωπικού και «γηρασμένου», κατά πώς λέγεται, στόλου.Ένα επιπλέον «φορτίο» στο στριμωγμένο καθημερινό πρόγραμμα του ΕΚΑΒ είναι οι δευτερογενείς, μη επείγουσες διακομιδές, δηλαδή διακομιδές χρονίων περιστατικών (νεφροπαθών, ογκολογικών ασθενών κ.ά.) προς και από το νοσοκομείο.
Δεν είναι εύκολη η κάλυψη των νοσοκομείων και κέντρων υγείας των αιγαιοπελαγίτικων νησιών από το ΕΚΑΒ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μάλιστα.
Τα περιστατικά των μηνών του θέρους είναι πολλά και απανωτά… Τα «έκτακτα» που σημειώνονται κατά την διάρκεια των μηνών του χειμώνα, όλες τις φορές δύσκολα αντιμετωπίζονται λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.
Οι αυτοδιοικητικοί των αιγαιοπελαγίτικων νησιών εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζουν ότι υπάρχει ‘έλλειμμα στον τομέα των αεροδιακομιδών. Γι’ αυτό και κάποιοι εξ αυτών προσπαθούν να κάνουν την δική τους παρέμβαση στα πράγματα ούτως ώστε οι νησιώτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου