Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΝΑΞΟΥ: Μια καταπληκτική παραθαλάσσια περιοχή της Νάξου με πολλά προσόντα αλλά και ακανθώδη προβλήματα


Από τις όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές τού νησιού μας ο Απόλλωνας! Μια κλασική θα λέγαμε θαλασσινή γωνιά των Κυκλάδων. Όμορφα στεγνό το παραθαλάσσιο αυτό θέρετρο τού νησιού μας. Τα «καλά» του πολλά. Όπως πολλά είναι και τα «άσχημα» με τα οποία οι αυτοδιοικητικοί μας παράγοντες τον «χρέωσαν» τον Απόλλωνα κατά τα τελευταία χρόνια…


Πήγαμε στον Απόλλωνα προ ημερών στο πλαίσιο τής προσπάθειάς μας να ακτινογραφήσουμε μέσα στις επόμενες προεκλογικές εβδομάδες τα «συν» και τα «μείον» περιοχών – δημοτικών διαμερισμάτων τού νησιού μας. Του νησιού μας που μαζί με άλλα τέσσερα νησιά θα αποτελέσει το νέο, ενιαίο Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Και είδαμε πολλά στον Απόλλωνα. Μια περιοχή που ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα τής Κωμιακής.

Συνομιλήσαμε με κόσμο πολύ στον Απόλλωνα. Και μάθαμε πράγματα. Όμως είδαμε και με τα μάτια μας πράγματα που αξίζει να τα αναφέρουμε-περιγράψουμε…

Ο Απόλλωνας κατά τους μήνες του καλοκαιριού παίρνει-αποκτά ζωή. Πολύς ο κόσμος στον Απόλλωνα. Ημεδαποί και αλλοδαποί τον επισκέπτονται, προφανώς γιατί κάτι σπάνιο βρίσκουν στην εν λόγω περιοχή που αλλού στο νησί μας εύκολα δεν μπορούν να βρουν. Είναι η θάλασσά του η πεντακάθαρη; Είναι μήπως ο αγέρας του ο φρέσκος;

Ο βοριάς τον «χτυπά» τον Απόλλωνα, και φαίνεται πως τού κάνει καλό. Του δίνει που λένε, άλλον αέρα!..

Πολύς ο κόσμος κατά τους μήνες τού καλοκαιριού που επισκέπτεται τον Απόλλωνα, προείπαμε. Και δημιουργείται ένα ανεπανάληπτο κομφούζιο, εκεί, εντός τού οικισμού, μάλιστα. Όπου θέλει ο καθένας παρκάρει το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα ντόπιοι και ξένοι να διαμαρτύρονται. Χώρος στάθμευσης οχημάτων δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρχει χώρος εντός τού οικισμού ικανός να φιλοξενήσει πάρα πολλά οχήματα όμως δεν έχει αξιοποιηθεί. «Κλειστός» ήταν το καλοκαίρι που πέρασε.

Γάγγραινα για τον καλοκαιρινό Απόλλωνα το ‘’πάρκινγκ’’. Οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Να αξιοποιηθεί πρέπει το «ξέφωτο» που προαναφέραμε. Και να μετατραπεί πρέπει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Άλλη λύση δεν βλέπουν οι κάτοικοι τού Απόλλωνα.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα τους κατοίκους τής εν λόγω περιοχής είναι αυτό που έχει να κάνει με τον βιολογικό του καθαρισμό. Ζητούν οι κάτοικοι τού Απόλλωνα έναν κοινό Βιολογικό να έχουν με την Κωμιακή. Και να κατασκευαστεί αυτός στο σημείο εκείνο που θα υποδείξουν οι ειδικοί. «Όσο καλά και να λειτουργεί ο Βιολογικός που έχουμε τώρα», μας είπαν, «ο κόσμος που βλέπει να είναι εγκαταστημένος εκεί που είναι τώρα δεν αισθάνεται καλά. Ας το καταλάβουν αυτό καλά οι υπεύθυνοι».

Παράπονα μας έκαναν και για την περιοχή του Κούρου του Απόλλωνα. Μας δήλωσαν αγανακτισμένοι που ποτέ κανείς δεν νοιάστηκε για την περιοχή αυτή. «Θέλει αναβάθμιση ο χώρος που περιβάλει τον Κούρο. Ο χώρος είναι πόλος έλξης, όμως είναι απροστάτευτος. Πρέπει να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι του νέου Δήμου. Καθημερινά το καλοκαίρι στον Κούρο πάνε εκατοντάδες επισκέπτες και βλέπουν πράγματα που δεν τους αρέσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να το φροντίσουμε αυτό το μνημείο», λένε…

Για το καλοκαίρι που πέρασε, αναφέρουν: «Η κίνηση δεν ήταν πολύ πεσμένη. Μικρή πτώση είχαμε. Πλην των εστιατορίων που δεν τα πήγαν πολύ καλά, όλα τα άλλα μαγαζιά δούλεψαν. Ο κόσμος δεν ξόδεψε όπως άλλες χρονιές πολλά λεφτά. Όμως, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έπαθε πανωλεθρία. Πιο καλά τα πήγαν οι καφετερίες…».

Μας επεσήμαναν επίσης ότι «κατά τα τελευταία χρόνια και ιδίως το καλοκαίρι που πέρασε κάποια από τα ενοικιαζόμενα καταλύματα που διαθέτουν πολλά δωμάτια δεν άνοιξαν καν για να δουλέψουν, αφού φοβήθηκαν την άγρια φορολόγηση».

Προβληματίζει πολύ και τους κατοίκους του Απόλλωνα το νέο πακέτο μέτρων που ακούγεται πως είναι έτοιμο να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και πάντως πριν την έναρξη του νέου έτους. Λένε: «Πόσα πια μέτρα θα πρέπει να πάρουν. Αρκετά είναι αυτά που πήρανε και μας κόψανε τα πόδια και τη διάθεση για δουλειά. Γιατί να δουλεύουμε; Για να κουραζόμαστε και να μη μας μένει φράγκο στη τσέπη; Καλύτερα να καθόμαστε στα σπίτια μας».

Λίγος ο κόσμος που το χειμώνα διαμένει μόνιμα στον Απ0όλλωνα. Μόλις 90 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι. Τους μήνες του καλοκαιριού το σκηνικό αλλάξει. Τα καταλύματα που υπάρχουν στον Απόλλωνα είναι υπερπλήρη. Τα τρία – τέσσερα ξενοδοχεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαμονής των φίλων του Απόλλωνα. Υπάρχουν βεβαίως και μικρά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, επίσης. Και αυτά κατάμεστα στον κόσμο είναι…».

Ο Απόλλωνας Νάξου είναι παραλιακό χωριό στον ομώνυμο όρμο της Β.ΒΑ. Νάξου. Αποτελεί το επίνειο της Κωμιακής Νάξου. Στο μυχό του όρμου αυτού βρίσκονται αρχαία λατομεία σπάνια εκμεταλλευόμενα. Επίσης επί του δυτικού υψώματος και σχετικά κοντά στο χωριό βρίσκεται αρχαίο κολοσσιαίο άγαλμα κούρου σε ύπτια θέση.

Ο Απόλλωνας Νάξου αποτελούσε παλαιότερα λιμένα προσέγγισης των πλοίων που εκτελούσαν την “άγονη γραμμή” των Κυκλάδων. Μέχρι περίπου το 1960 όπου και άρχισε η διάνοιξη αμαξωτού δρόμου από στρατιωτική μονάδα (ΜΟΜΑ), το χωριό αυτό συνδέονταν με τα γύρω χωριά με ημιονική οδό.

Σήμερα ο Απόλλωνας Νάξου υπάγεται στο Δήμο Δρυμαλίας Νάξου και έχει εξελιχθεί σ΄ ένα τουριστικό θέρετρο με πολλές παραλιακές ταβέρνες και καφενεία. Υφίσταται μικρός προβλήτας που εξυπηρετεί κυρίως αλιευτικά σκάφη.

Ο ομώνυμος όρμος είναι αρκετά ευρύς για θαλάσσια σπορ και παρέχει ασφάλεια κυρίως σε νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους. Το 1955 αριθμούσε περίπου 90 κατοίκους που κύριες ασχολίες τους ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 104 κατοίκους.

Ο Απόλλωνας Νάξου συνδέεται με τη Χώρα Νάξου και με όλα τ΄ άλλα χωριά με τον δυτικό οδικό άξονα (Χώρα Νάξου- Εγκαρές - Απόλλωνας) και με τον κεντρικό άξονα (Χώρα Νάξου - Σταυρός Κεραμωτής - Απόλλωνας).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου