Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η "Μεγάλη Παρασκευή" του Θανάση Γρυλλάκη

ΤΗΝ Παρασκευή «κληρώνει» για την Δημοτική Παράταξη επικεφαλής τής οποίας είναι ο νομαρχιακός σύμβουλος Θανάσης Γρυλλάκης, και η οποία ακούει στο όνομα «Συμπολιτεία»…

Την Παρασκευή θα κριθούν πολλά για την «Συμπολιτεία» η οποία με βάση και την τελευταία της ανακοίνωση δεν φέρεται διατεθειμένη να ενδώσει σε σύμπραξη με τον συνδυασμό του νυν και υποψηφίου δημάρχου Ν. Μαράκη.

ΓΝΩΣΤΑ τοις πάσι στο νησί μας, αλλά και εκτός Νάξου, είναι όλα όσα λαμβάνουν χώρα στους κόλπους του Τοπικού ΠαΣοΚ κατά το τελευταίο διάστημα. Από τότε, δηλ., που ο κ. Γρυλλάκης, απεφάσισε να απαγκιστρωθεί από τον «πράσινο» κομματικό εναγκαλισμό, δημιουργώντας τον δικό του συνδυασμό.

Οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν απέδωσαν. Δεν απέδωσαν για μεγάλο μέρος των «πράσινων» ψηφοφόρων το αναμενόμενο αποτέλεσμα… Η προγραμματισμένη για χθες βράδυ συνάντηση, υπό την ομπρέλα τής Τοπικής Οργανώσεως ΠαΣοΚ Νάξου, συνάντηση των δύο ανδρών δεν πραγματοποιήθηκε. Άλλωστε, ήταν αναμενόμενο αυτό, με βάση όσα στην προ ημερών ανακοίνωση τής Συμπολιτείας αναφέρονταν…

Προχθές βράδυ ραντεβού έκλεισαν στο Φιλώτι οι κ. Λεόντιος, Βασιλάκης, Σουλής, Φουτάκογλου, Καπίρης και Γρυλλάκης. Και συναντήθηκαν εκεί, για να συζητήσουν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τής «Συμπολιτείας» στα Δημοτικά Διαμερίσματα του νέου, ενιαίου Δήμου του «Καλλικράτη».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε προβληματισμός. Για όλους και για όλα όσα ο κόσμος αναλύει και σχολιάζει παντού στη Νάξο, αλλά και στην Αθήνα… Οι ίδιες πληροφορίες λένε όμως ότι το ζητούμενο για τους προαναφερθέντες ήταν «η κάθοδος τής Συμπολιτείας» στις Δημοτικές Εκλογές τής 7ης Νοεμβρίου.

Αντικειμενικά προβλήματα…

Όπως όλοι οι συνδυασμοί, έτσι και αυτός του κ. Γρυλλάκη, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην συγκρότηση ψηφοδελτίου σε κάποια Δημοτικά Διαμερίσματα τού νέου Δήμου. Στο νησί μας αλλά και στα γύρω νησιά (Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι). Στην «περίπτωση» όμως Γρυλλάκη, οι δυσκολίες αυτές είναι και χαρακτηρίζονται αντικειμενικές , αφού ο συνδυασμός του αντλεί κατά κύριο λόγο ψήφους από την «πράσινη δεξαμενή» τού «Κινήματος». Από εκεί δηλ., απ’ όπου ψήφους αντλεί και ο συνδυασμός τού νυν δημάρχου Νάξου, ο οποίος -ας σημειωθεί- πήρε το κομματικό χρίσμα (κατά δήλωση τού υφυπουργού Περιφερειακής Αναπτύ-ξεως, βουλευτή Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα).

Ο κόσμος τού ΠαΣοΚ στη Νάξο και στα γύρω νησιά είναι κομμένος στα δύο. Αυτή είναι η αλήθεια. Και ουδείς σοβαρά και υπεύθυνα σκεπτόμενος μπορεί να την αμφισβητήσει. Οι του συνδυασμού Γρυλλάκη διατείνονται ότι «ο πιο πολύς κόσμος του ΠαΣοΚ είναι με την ‘’Συμπολιτεία’’». Το ακριβώς αντίθετο υποστηρίζουν οι υποστηρικτές τής ‘’Συμπαρατάξεως’’ τού κ. Μαράκη. Για δε τους πρώτους -σύμφωνα με τους τού Γρυλλάκη υποστηρικτές-, «ο πιο πολύς κόσμος του ΠαΣοΚ, θέλει να προχωρήσει ο Γρυλλάκης, και να μη μπει κάτω από την ‘’ομπρέλα’’ Μαράκη». Όπως και να έχουν τα πράγματα, φανερό είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. Αντικειμενικό πρόβλημα στο «πράσινο στρατόπεδο».

Τα περί αποχωρήσεως…

Πολλά λέγονται και ακούγονται κατά το τελευταίο διάστημα περί αποχωρήσεως τού κ. Γρυλάκη εντός των επομένων ημερών από την κούρσα των εκλογών. Τούτο ωστόσο διαψεύδεται κατά τρόπο ρητό και κατηγορηματικό από κορυφαία στελέχη τής ‘’Συμπολιτείας’’, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Γρυλλάκη. «Χρεώνουν» δε στο … ‘’ράδιο αρβύλα’’ όσα ακούγονται στα προεκλογικά ‘’πηγαδάκια», ενώ δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο για «έναν δόλιο ‘’πόλεμο’’ που γίνεται στο συνδυασμό τού Γρυλλάκη από το αντίπαλο ‘’στρατόπεδο».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι ένα: Ο συνδυασμός του κ. Γρυλλάκη σήμερα Τετάρτη δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει την ψήφο των συνδημοτών μας στις εκλογές τής 7ης Νοεμβρίου. Στην συνάντηση πάντως τής προσεχούς Παρασκευής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα γραφεία τής «Συμπολιτείας» «θα μπουν όλα, στο τραπέζι. Θα αναλυθούν όλα, και θα ληφθούν αποφάσεις για όλα…». Αυτό, άλλωστε, υποστηρίζουν άπαντες στη «Συμπολιτεία».

Στο μεταξύ, και σήμερα και αύριο, ο κ. Γρυλλάκης θα είναι σε επικοινωνία με στελέχη τού συνδυασμού του σε πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα τού νησιού μας. Το αυτό ισχύει και για τον δήμαρχο Νάξου Νίκο Μαράκη, ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής τής «Συμπολιτείας» τού ξεκαθάρισε ότι «ναι μεν θέλει τη συνένωση, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα είναι αυτός ο επικεφαλής τής νέας συνενωμένης δημοτικής παρατάξεως».

Στον αντίποδα των παραπάνω εξελίξεων, οι εκ των πρωτεργατών δημιουργίας τής «Συμπολιτείας» ενθαρρύνουν τον κ. Γρυλλάκη να συνεχίσει τον αγώνα του, και, μάλιστα, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να ανακοινώσει και νέα λίστα υποψηφίων/υποψηφιοτήτων…

Διάσταση απόψεων… / Άλλη ‘’φιλοσοφία’’…

Στην διακήρυξη του συνδυασμού του ο κ. Γρυλλάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμιζε και τα εξής: «Είμαστε κομμάτι του καθημερινού κόσμου. Είμαστε ο κόσμος που ακόμα ελπίζει. Ο κόσμος που αγωνιά για το μέλλον του τόπου του, για την τύχη των παιδιών του, για την εργασία του, για την κοινωνία, το περιβάλλον όπου ζει. Ο κουρασμένος κόσμος της κομματικής γραμμής, η οργισμένη συνείδηση αγωνιστών της καθημερινότητας. Ο επαναστατημένος κόσμος για τη φθοροποιό δράση στην αξιοκρατία και τους θεσμούς από τους επαγγελματίες πολιτικούς που καταστρέφουν με τη συμπεριφορά τους την κοινωνική συνοχή. Είναι αδύνατο να έχουμε στόχους, να θέλουμε να φτιάξουμε πράγματα νέα για τον τόπο και κατόπιν να τον κυβερνούμε βάση πολιτικών που δεν υπηρετούν σκοπούς αλλά σκοπιμότητες, τα συμφέροντα ατόμων και ομάδων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Είναι απόφαση να δουλέψουμε πάνω στις αρχές της υπευθυνότητας, του σεβασμού, της εντιμότητας, της διαφάνειας. Πάνω στις αξίες του μέτρου, της λογικής, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της ανθρωπιάς.

Δεν θα συμβιβαστούμε με την μετριότητα, δεν θα ασχοληθούμε με πράγματα περιττά αλλά με ουσιαστικά, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος. Τα διφορούμενα λόγια, οι διφορούμενες πράξεις, ο ξύλινος λόγος –άλλα τάζουν και άλλα πράττουν– καταλήγουν σε αδιέξοδα, σε λάθος διαδρομές, είμαστε βέβαιοι ότι η αλήθεια γεννά ελευθερία. Η πολιτική λέξη ομόρριζη με τον πολιτισμό, σημαίνει την υπόσχεση την οποία δίνει ο πολιτικός ότι θα ασκήσει τίμια και ευσυνείδητα το έργο του.

Πρέπει να φύγουμε από το Εγώ και να πάμε στο Εμείς, γιατί θεωρούμε ότι η συνεργασία και η συλλογικότητα στην πράξη οδηγούν στην ευημερία του συνόλου, στο κτίσιμο νέων προοπτικών.

Οι λαθεμένες επιλογές, η επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, η στασιμότητα στην εκπόνηση μελετών, σε δράσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και δεν μπορεί να συνεχιστεί ιδιαίτερα τώρα που με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ο δήμος μας θα βρίσκεται σε ένα έντονα ανταγωνιστικό τοπίο με πολλαπλά αυξανόμενες αρμοδιότητες και λειτουργικές ανάγκες.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της πολύπλευρης μεταρρύθμισης στο νέο δήμο μας, αποτελεί η επίτευξη μιας ευρύτερης συναίνεσης και η οικοδόμηση μιας πολυμερούς συμμαχίας, που δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά όρια ενός κόμματος. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες σε επίπεδο προσώπων που θα ανήκουν σε όλους του πολιτικούς χώρους χωρίς να απορρίπτουμε τη στήριξη από κομματικούς σχηματισμούς που θα συγκλίνουν με το δημοτικό μας πρόγραμμα. Το ίδιο θα επιδιώξουμε με κινήσεις και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, οικολογίας, βιώσιμης αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης».

Ο κ. Ρήγας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, τηρεί «σιγή ιχθύος» εδώ και αρκετές εβδομάδες… Από την ημέρα δε που υπουργοποιήθηκε, δίνει την εντύπωση πως δεν ασχολείται με τις «εκλογές στη Νάξο». Τούτο όμως δεν ισχύει. Οπωσδήποτε και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οπωσδήποτε και έχει ενημέρωση για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στο ΠαΣοΚ Νάξου, του οποίου ψηφοφόροι όχι αδίκως υποστηρίζουν ότι «περνά δύσκολες ώρες»… Πάντως, ουδείς μπορεί μετά βεβαιότητας να ισχυριστεί ότι ο κ. Ρήγας, που κατά τον πρώτο καρό τής προεκλογικής περιόδου είχε ανοίξει τα «χαρτιά» του υπέρ τού κ. Μαράκη, θα αποφασίσει να πάρει θέση στο έτσι κι αλλιώς υπαρκτό πρόβλημα που έχει το Τοπικό ΠαΣοΚ προκειμένου να «κλείσει» το ρήγμα στις σχέσεις Μαράκη - Γρυλλάκη. Άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν του σε αυτή την «αντιπαλότητα», δεν του το επιτρέπει. Δεν ήσαν λίγες οι φορές που εξαπέλυσε κατά μέτωπον επιθέσεις εναντίον Γρυλλάκη.

Ας αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι εκ της θέσεώς του πλέον ο κ. Ρήγας, δεν είναι απίθανο την ύστατη ώρα, και με κάθε τρόπο, να επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στις σχέσεις Μαράκη-Γρυλλάκη, αφού το ζητούμενο για το Κίνημα δεν είναι το «Κίνημα» να βγει κερδισμένο από την κάλπη τού «Καλλικράτη»…

…Κι αν δεν το κάνει αυτό, αυτός, ίσως κάποιος άλλο στέλεχος τού ΠαΣοΚ το επιδιώξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου