Είναι αποκαλυπτικός, ειλικρινής, δεν μασάει τα λόγια του και δεν διστάζει να κρίνει τα λάθη και τις παραλείψεις. Λέει τη γνώμη του τσεκουράτα και τα επιχειρήματά του γίνονται βέλη εναντίον εκείνων που διαφωνεί. Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, γνωστός σε όλους τους Ναξιώτους, τους Κυκλαδίτες και όχι μόνο, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας κάνει ένα απολογισμό ζωής αλλά και του κοινοβουλευτικού του έργου και δηλώνει αποφασισμένος και σίγουρος για ένα πράγμα: Πως δεν πρόκειται να ξαναείναι υποψήφιος βουλευτής. Γιατί; Όλες οι απαντήσεις στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο και με τι ασχολείστε;
Βρίσκομαι στην Αθήνα, αλλά ταξιδεύω συχνά και στη Νάξο. Αυτό τον καιρό ασχολούμαι με την ολοκλήρωση του δεύτερου τόμου του βιβλίου μου «Νεότερη Ιστορία της Νάξου». Είναι ένα έργο ζωής για μένα, μια έρευνα που διαρκή πάνω από 10 χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί, οι Ναξιώτες θα έχουν στα χέρια τους ολοκληρωμένη τη νεότερη ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας (1800 – 2000).
Ήσασταν τέσσερις τετραετίες Βουλευτής, Υφυπουργός, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σας λείπει καθόλου αυτό τώρα;
Η πολιτική είναι μια δραστηριότητα με διαρκή ένταση και πολλές συγκινήσεις. Για μένα ήταν ένας κύκλος στη ζωή μου που έκλεισε, ένας κύκλος συνδεδεμένος με μια απ’ τις σημαντικότερες περιόδους της μεταπολίτευσης.
Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν είναι ο Νίκος Λεβογιάννης τώρα στην Βουλή»;
Βασικό προτέρημα του Πολιτικού είναι να γνωρίζει πότε να αποσυρθεί. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος της Δημοκρατίας, έλεγε: «Στην πολιτική εύκολα μπορεί να ανέβεις ψηλά. Το πρόβλημα είναι πώς κατεβαίνεις». Η απόφασή μου να σταματήσω την πολιτική το 2004 ήταν επιλογή συνειδητή και θα το έκανα ακόμη κι αν είχα τότε εκλεγεί. Δεν θα ξαναέβαζα δηλαδή υποψηφιότητα.
Σκεπτόμενος την πορεία σας στην πολιτική ζωή, αναγνωρίζετε λάθη που πιθανώς να έχετε κάνει ή αποφάσεις που έπρεπε να πάρετε και δεν τις πήρατε;
Αλίμονο, είναι δυνατό να ασχολείσαι τόσα χρόνια με τα κοινά και να μην έχεις κάνει λάθη; Σημασία έχει, αν κανένας αναγνωρίζει τα λάθη του και αν στη συνέχεια τα διορθώνει. Η Πολιτική εξ άλλου είναι κι ένα μεγάλο σχολειό. Απαιτεί ισχυρές αντοχές, ψυχικές, πνευματικές και πάνω απ’ όλα ηθικές. Σε κάθε περίπτωση στην πολιτική, αξία έχει το έργο που αφήνεις πίσω σου, οι παρακαταθήκες και κυρίως το στίγμα σου, ως άνθρωπος, ως επιστήμονας και ως δημόσιος λειτουργός. Τρομάζω στη ιδέα να ήμουν κι εγώ ένας απ’ τους... προστατευόμενους της Ζήμενς και να έπαιρνα..προεκλογικές χορηγίες.
Προδοσίες από ανθρώπους που θεωρούσατε έμπιστούς σας έχετε ζήσει;
Αυτό δυστυχώς είναι κανόνας στην πολιτική και το έχω γευτεί με το..κουτάλι.
Επί των ημερών σας, αλλά και με την δική σας προσπάθεια, έγιναν σημαντικά έργα στο νησί. Τα τελευταία χρόνια γιατί δεν παίρνονται αποφάσεις να γίνουν κάποια έργα όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο, το λιμάνι κ.ο.κ;
Ναι έγιναν σημαντικά έργα τότε (Πρωτοδικείο, Αεροδρόμιο, Νοσοκομείο, γυμνάσια Σκαδού, Βίβλου, αγορά και αναπαλαίωση του κτιρίου της Σχολής Ουρσουλινών κ.λπ. ). Μερικά από αυτά όπως το Πρωτοδικείο και το Νοσοκομείο, παρέμεναν άλυτα, ενώ τα διεκδικούσε ο λαός της Νάξου για πάνω από 100 χρόνια, γιατί πολλές φορές στην πολιτική μετρά περισσότερο το πολιτικό κόστος.
Το Πρωτοδικείο Νάξου δεν το άγγιζαν οι Ναξιώτες πολιτικοί από το 1923 μέχρι το 1987, γιατί θα είχαν απέναντί τους ισοβίως τους ισχυρότατους πολιτικά και κομματικά Συριανούς παράγοντες και ψηφοφόρους. Προσωπικά αυτό το αγνό-ησα και με τροπολογία που κατέθεσα στη Βουλή το 1987 ιδρύθηκε το Πρωτοδικείο.
Ως προς το λιμάνι της Νάξου έχω να πω ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Νάξου ευθύνεται αποκλειστικά γιατί χάθηκε για το νησί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Δεν έπρεπε το νέο λιμάνι να χωροθετηθεί εκεί που βρίσκεται το παλιό. Έπρεπε να γίνει σε άλλη θέση εκτός της Χώρας.
Πώς βλέπετε το έργο των βουλευτών των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια;
Το έργο κάθε πολιτικού κρίνεται στο τέλος της 4ετίας από τα έργα του και όπως κι εσείς επισημαίνετε, έργα στη Νάξο τουλάχιστον δεν είδαμε τα χρόνια που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, ούτε όμως και σοβαρή αντιπολίτευση σ’ αυτή την απραξία. Εγκαίνια έργων επί Νέας Δημοκρατίας είδαμε, ήταν όμως έργα που τα δρομολόγησε, τα χρηματοδότησε και τα ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ (Νοσοκομείο, κτίριο Σχολής Ουρσουλινών κ.λπ.). Στα 5,5 χρόνια δεν είδαμε ούτε ένα νέο έρ-γο, ούτε έστω σχεδιασμό και προγραμ-ματισμό κάποιων.
Θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει περισσότερα η πιστεύετε πως ήδη προσπαθούν πολύ;
Γι αυτό κριτής είναι πάντα ο λαός.
Έχετε διατελέσει και Υφυπουργός Παιδείας, έχετε εικόνα των πραγμάτων τώρα και γενικότερα, αλλά και στο νησί;
Η παιδεία είναι μια διαρκής, διά βίου διαδικασία. Το δημόσιο σχολείο πρέπει να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Σήμερα αυτό δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι συμβαίνει. Στη Νάξο πρέπει να επιδιώξουμε τη δημιουργία σχολών ή τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς το 2002 είχαμε φθάσει πάρα πολύ κοντά στην ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ, αλλά κάποιες ανόητες τοπικιστικές παρασκηνιακές παρεμβάσεις τορπίλισαν αυτή την προσπάθεια.
Είστε συχνά στη Νάξο από όσο ξέρω, είστε ικανοποιημένος από την γενική εικόνα του νησιού;
Φυσικά και όχι. Υπάρχει πολεοδομική και κυκλοφοριακή αναρχία, κάποιοι τοπικοί παράγοντες το 2002 δεν άφησαν να προχωρήσει το Π.Δ. της χωροταξικής μελέτης του νησιού που ήταν έτοιμο για υπογραφή και δημοσίευση. Το σχέδιο πόλης της Χώρας δεν έχει προχωρήσει και γίνεται «λάστιχο» από κάποιους πονηρούς. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη. Η ελεύθερη βοσκή και οι δεκάδες παράνομοι σκουπιδότοποι καταστρέφουν ό, τι απέμεινε από πράσινο στα βουνά του νησιού. Βιολογικοί καθαρισμοί δεν υπάρχουν πλην εκείνου της Χώρας. Είναι πρωτοφανή όσα συμβαίνουν με την αποχέτευση των λυμάτων του τυροκομείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Βλέπετε τι συμβαίνει εδώ και χρόνια με την αποχέτευση του Απόλλωνα και της Μουτσούνας, αλλά και με την αποχέτευση των χωριών και στους δύο δήμους. Υπάρχει κάποια από τις πανέμορφες ρεματιές του νησιού που
να μην ρυπαίνεται από λύματα, είτε της αποχέτευσης των χωριών, είτε κάποιων ελαιοτριβείων;
Συμφωνείτε με την δημοτική αρχή και τη γραμμή που χαράζει αυτά τα χρόνια που είναι εκλεγμένη;
Ποια γραμμή έχουν χαράξει οι δύο δήμοι, αλλά και το Επαρχείο τα 10 τουλάχιστον τελευταία χρόνια; Δεν υπάρχει έστω ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός. Ο Δήμος Δρυμαλίας δυστυχώς απέτυχε ή για να είμαι πιο σαφής στο μεγαλύτερο διάστημα δεν υπήρξε. Το δημοτικό συμβούλιο ήταν μια συνομοσπονδία εκλεγμένων αντιπροσώπων από διάφορα χωριά και ο δήμαρχος στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν κοινοτάρχης του χωριού καταγωγής του.
Είναι τεράστια τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή του Ενιαίου δήμου. Εκτός αν κάποιοι φαντάζονται και τον Ενιαίο Δήμο στα... όρια της Χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το νόμο «Καλλικράτης» αναλαμβάνει βαρύτατο έργο και όσοι σχεδιάζουν να ασχοληθούν, οφείλουν να ζυγίσουν τις δυνάμεις τους πριν προχωρήσουν. Το αύριο στη Νάξο δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το σήμερα.
Αν σας ρωτούσα ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της Νάξου, ποιο θα ξεχωρίζατε;
Θα σας αναφέρω τρία καυτά προβλήματα, συνδεδεμένα στενά μεταξύ τους.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού είναι για μένα πρωταρχικής σημασίας πρόβλημα και αυτό βρίσκεται πλέον στα όρια της αντοχής του. Η καταστροφή του από την ασυδοσία και την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού και προστασίας είναι μεγάλη. Ποιος αλήθεια ενδιαφέρεται για το μοναδικό στο Αιγαίο, αν όχι στη Μεσόγειο, δάσος στο Αλυκό, όπου με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από το 2005 είναι πλέον δημόσια δασική έκταση; Ποιος ενδιαφέρθηκε από το 2005 για την προστασία του, για την αποβολή των καταπατητών, για την κατεδάφιση των ερειπίων που χτίστηκαν επί χούντας, που είναι εστίες ρύπανσης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες; Πού είναι η Περιφέρεια ως εκπρόσωπος του κράτους στο οποίο πλέον ανήκει η έκταση αυτή; Πού είναι η Νομαρχία και ο Δήμος να αναλάβουν την ανάπλαση και την προστασία του; Πολύ φοβάμαι ότι οι αρμόδιοι θα ...ενδιαφερθούν όταν κάποια αποφράδα μέρα θα συμβεί κι εκεί ό, τι έγινε στο πανέμορφο Φοινικοδάσος του Ρεθύμνου στην Κρήτη.
Σοβαρότατο επίσης είναι και το ζήτημα της προστασίας των μνημείων του νησιού. Πρέπει η νέα τοπική αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί και με αυτό το πρόβλημα. Βλέπετε το κατάντημα του Πύργου του Χειμάρρου 15 χρόνια τώρα.
Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες Κυκλάδων να κατοικοεδρεύουν στην...Πλάκα της Αθήνας; Από το 2002 και με δική μου πρόταση έχει προβλεφθεί στον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού η ίδρυση γραφείων-οργανωμένων και στελεχωμένων- των αρχαιολογικών υπηρεσιών σε όλα τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και μέχρι σήμερα αυτές οι υπηρεσίες δεν έχουν λειτουργήσει, γιατί; Ποιοι δεν θέλουν να χάσουν τη βόλεψή τους;
Αν ήσασταν αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση θα συμφωνούσατε με όλα αυτά τα μέτρα και τις αλλαγές που επιβάλλονται τώρα;
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κρίσιμη. Τα οικονομικά μέτρα έχουν πλήξει καίρια τα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος παρά η επιτυχία των μέτρων, ώστε να βγούμε το συντομότερο δυνατό από την κρίση.
Παρά τη σκληρότητα των μέτρων, αυτά ήταν μονόδρομος και γι αυτό ο λαός έχει δείξει ως τώρα ανοχή και υπομονή. Επιβάλλεται όμως να προχωρήσει η κυβέρνηση πιο γρήγορα στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για την καταπολέμηση της τεράστιας και απίστευτης διαφθοράς στο δημόσιο, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση της τεράστιας φοροδιαφυγής, για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο.
Υπήρξα σκληρός πολέμιος της διαφθοράς όλα τα χρόνια που ήμουν βουλευτής και αν ήμουν σήμερα, θα πρωτοστατούσα σ’ αυτόν ακριβώς τον τομέα. Τα πρόσφατα γεγονότα στην πολεοδομία της Σύρου δεν προέκυψαν τώρα. Ήταν γνωστά από το 2001. Τότε είχα πρωτοστατήσει και το πέτυχα με τροπολογία στη Βουλή, υπογραμμένη μάλιστα και από τους Βουλευτές Φώτη Κουβέλη και Νικήτα Κακλαμάνη, να καταργηθεί η δυνατότητα της ναοδομίας να εκδίδει άδειες ανέγερσης εξωκκλησιών σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Δεκάδες βίλες και ξενοδοχεία είχαν ως τότε χτιστεί παράνομα στην Τήνο, τη Μύκονο και αλλού με ...άδειες της Ναοδομίας για εξωκκλήσια. Είχα τότε αποκαλύψει ότι η πολεοδομία της Σύρου είχε νομιμοποιήσει μια δυόροφη αυθαίρετη βίλα στην Τήνο, που είχε χτιστεί με άδεια της ναοδομίας για εκκλησάκι 30 τετραγωνικών και είχε κηρυχτεί από μηχανικό της ίδιας της Πολεοδομίας αυθαίρετη και κατεδαφιστέα. Διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου ήταν τότε ο...σημερινός σε διαθεσιμότητα υπόδικος υποδιευθυντής, ο οποίος μαζί με την τότε επιτροπή αυθαιρέτων νομιμοποίησε αυτή τη βίλα με διάφορα...τερτίπια. Είχε μάλιστα επέμβει η Δικαιοσύνη, αλλά δεν γνωρίζω την εξέλιξη της υπόθεσης. Η εισαγγελέας Σύρου που διενεργεί σήμερα τις έρευνες ας εξετάσει και αυτή την υπόθεση.
Σκέφτεστε να ξαναβάλετε υποψηφιότητα;
Όχι πια. Τα έδρανα της Βουλής δεν είναι ...στασίδια. Η πολιτική ζωή πρέπει να ανανεώνεται για να έχει και ουσία, ιδιαίτερα σήμερα που το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθειά κρίση. Αν θέλει εξ άλλου κάποιος να προσφέρει, υπάρχουν κι άλλα πεδία, χωρίς τίτλους, καρέκλες και αξιώματα. Σημασία έχει να παραμένουμε ενεργοί πολίτες. Με έκπληξη ακούω τελευταία στη Νάξο διάφορους επί πολλά χρόνια αιρετούς, συνομήλικούς μου κι ακόμη μεγαλύτερους, που θέλουν και πάλι να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έλεος βρε παιδιά, πότε θα αφήσουμε τους νεότερους να δοκιμάσουν και να προσφέρουν; Καθίστε επί τέλους στην άκρη, εμείς ό, τι είχαμε να δώσουμε το δώσαμε και με πολλά μα πάρα πολλά λάθη. Να επανορθώσουμε δεν γίνεται, να αφήσουμε όμως τους νεότερους να δουλέψουν γίνεται και παραγίνεται. Εμείς μπορούμε να τους δώσουμε την εμπειρία μας, αν φυσικά τη χρειάζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου