Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΝΑΞΟΥ: Μια καταπληκτική παραθαλάσσια περιοχή της Νάξου με πολλά προσόντα αλλά και ακανθώδη προβλήματα

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
12.500 ευρώ είναι το ετήσιο κονδύλι που ο Δήμος Δρυμαλίας σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου βγάζει για τον καθαρισμό-ευπρεπισμό τής χερσαίας ζώνης τής περιοχής. Οι μόνιμοι κάτοικοι ρωτούν «πού πάνε αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν είναι τόσο καθαρός όσο θα έπρεπε ο Απόλλωνας;»


Ο τομέας καθαριότητας καλύπτεται μας είπαν από έναν συμβασιούχο που όμως έχει να πληρωθεί εδώ και κάτι μήνες…

Η καθαριότητα είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Απόλλωνας, αν και κάποιοι καταστηματάρχες βοηθούν όσο μπορούν στον ευπρεπισμό τής περιοχής τους.

Σε ό,τι αφορά στη συγκοινωνιακή κάλυψη τού Απόλλωνα, τώρα…

Παρατηρούν οι κάτοικοί του ότι η συγκοινωνία δεν είναι κακή. Όμως, σημειώνουν ότι προβλήματα υπάρχουν. Και πως τα προβλήματα αυτά οξύνονται-διογκώνονται στη διάρκεια των μηνών τού χειμώνα.

Η Αστυνόμευση δεν είναι επαρκής, υποστηρίζουν… Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα-ανησυχητικά επεισόδια στον Απόλλωνα ούτε κατά τους μήνες αιχμής.

Για το νερό το πόσιμο, ό,τι και να πει κανείς, λίγο θα ‘ναι!.. Το νερό το πόσιμο τού Απόλλωνα είναι απίθανο!.. Είναι εξαιρετικό ποιοτικά. Υδροδοτείται από τη πηγή τής Εμπολής ο Απόλλωνας, γι’ αυτό και το νερό του είναι εύγεστο και δροσιστικό-απολαυστικό. Καμία σχέση δεν έχει με το νερό που σε άλλες περιοχές τού νησιού μας ο κόσμος πίνει…

Για τον «Καλλικράτη» δηλώνουν κουμπωμένοι οι κάτοικοι τού Απόλλωνα. Φοβούνται την απομόνωση. Φοβούνται τη συρρίκνωση. Φοβοπύνται τον παραγκωνισμό. Φοβούνται το αποκλεισμό τής περιοχής τους από τον αυτοδιοικητικό χάρτη τού νέου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αφού από την έδρα του νέου, ενιαίου δήμου ο Απόλλωνας απέχει πάρα πολλά χιλιόμετρα.

Το Νηπιαγωγείο ου Απόλλωνα είναι προβληματικό. Και παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών. Πλημμυρίζει κατά τους μήνες τού χειμώνα, μας είπαν μόνιμοι κάτοικοι τής περιοχής…

Η λειτουργία του είναι θέμα προς συζήτηση, ασφαλώς… Κατά τη φετινή χρονιά δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Στην περίπτωση δε που υπάρξουν νήπια που θα πρέπει να πάνε στο νηπιαγωγείο, τα προβλήματα τα αντικειμενικά που ο χώρος ο υφιστάμενος αντιμετωπίζει θα κάνουν την εμφάνιση τους και πάλι…

Ελάχιστες είναι οι τουριστικές υποδομές στον Απόλλωνα. Τα αποδυτήρια λ.χ. που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κύμα, δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι. Ασβεστωμένα είναι. Όμως, δεν είναι τα αποδυτήρια που αρμόζουν σε μια περιοχή όπως ο Απόλλωνας που μαγνητίζει το ενδιαφέρον πολύ κόσμου κατά τη διάρκεια των μηνών τοΎ θέρους.

Στο δημοτικό σχολείο δεν υπάρχει αναρτημένη η ελληνική σημαία. Ούτε πινακίδα – ταμπέλα υπάρχει που να δείχνει ότι στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το Δημοτικό λειτουργεί δημόσιο διδακτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για ένα γηπεδάκι 5Χ5 κάνουν λόγο οι κάτοικοι τού Απόλλωνα. Δεν υπάρχει χώρος για τα είκοσι (20) παιδιά-μαθητές μαθητές τής εν λόγω παραθαλάσσιας περιοχής. Υπάρχει γκρίνια και για αυτό… Οι αρμόδιοι τού Δήμου Δρυμαλίας δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να «προχωρήσουν» στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, η έλλειψη τού οποίου είναι κραυγαλέα.

Οι μαθητές λυκείου για να μπορέσουν να είναι στο σχολείο τους «με την ώρα τους», θα πρέπει να φεύγουν από τον Απόλλωνα από τα άγρια χαράματα…

Είναι ένα πρόβλημα αυτό το οποίο το επισημαίνουν γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Ο κάτοικος τής περιοχής Στέλιος Βιτζηλαίος, λέει: «Έχω επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα. Μάλιστα, μίλησα με τον διευθυντή τού Λυκείου Τραγαίας, γιατί πολλές φορές μαθητές τού Απόλλωνα έφταναν καθυστερημένα στο Χαλκί, και έβρισκαν τις πόρτες τού σχολείου τους κλειστές και τα παιδιά έπαιρναν απουσίες χωρίς να φταίνε…».

Παιδικές Χαρές δεν υπάρχουν στον Απόλλωνα. Η υποτυπώδης υποδομή που προ ετών εκεί υπήρχε, ξηλώθηκε τελευταία, και μετά το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο τού Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης.

Ο χειμώνας είναι δύσκολος στον Απόλλωνα. Οι μόνιμοι κάτοικοί του λίγοι, είναι… Ούτε εκατό (100)….

Ο βοριάς σαρώνει τα πάντα στη χερσαία ζώνη όταν είναι στις κακές του. Η ζωή τις μέρες τού χειμώνα στον Απόλλωνα είναι γκρίζες. Πολύ γκρίζες. Δύσκολα οι λιγοστοί κάτοικοί του όταν ο καιρός είναι κακός, βγαίνουν από τα σπίτια τους…

Ο Δήμος Δρυμαλίας, λένε οι κάτοικοι τού Απόλλωνα, θα πρέπει να φροντίζει πιο τακτικά το δίκτυο τού βιολογικού καθαρισμού ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα...

ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΙΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου