Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γιώργος Πουσσαίος: Η κατάσταση γίνεται χειρότερη



Ο Αντιπεριφερεάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος σήμερα κάνει εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των ήπιων βελτιώσεων στο λιμάνι της Νάξου – Τι λέει για την ακτοπλοΐα, τις διακομιδές στα νησιά των Κυκλάδων, τα κίνητρα που θα δοθούν κυρίως στους καθηγητές από τη νέα χρονιά, ενώ προχωρεί και σε έκκληση προς τους πολίτες του Νομού με θέμα τους δημόσιους υπαλλήλους

Η καρδιά της περιφέρειας χτυπάει σήμερα στην Ρόδο όπου και πραγματοποιείται το Περιφερειακό συμβούλιο έχοντας μάλιστα στην ημερήσια διάταξή του ούτε λίγο ούτε πολύ 19 θέματα. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικοί πόροι και Ίδιοι πόροι), θα συζητηθεί η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΑΝ.ΔΩ. για την υλοποίηση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Τεχνικής Υποστήριξης για την Ωρίμανση και Παρακολούθηση έργων ΕΣΠΑ», με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ στην ημερήσια διάταξη (αν και τελευταίο στη σειρά των θεμάτων), περιλαμβάνεται ακόμη, η έκδοση ψηφισμάτων για την κατάργηση Δ.Ο.Υ. νησιών, για τις παραχωρήσεις λιμανιών και για ακτοπλοϊκά θέματα, με εισηγητή τον κ. Μαχαιρίδη.

Παρεμβάσεις
Αυτό όμως που ενδιαφέρει κυρίως τη Νάξο είναι το θέμα με τον αριθμό Νο 16 και το οποίο έχει σχέση με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δήμου Νάξου για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων λιμένα Νάξου». Το θέμα θα εισηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί προ ημερών στη Σύρο με αντικείμενο τα ζητήματα που απασχολούν τη Νάξο, είχε αναφερθεί και το λιμάνι του νησιού. Μάλιστα, τότε ο περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης είχε καλέσει τους εκπροσώπους του δήμου που παρίσταντο στη σύσκεψη να αξιοποιήσουν τις (διαθέσιμες) Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας στη Νάξο. Ζητήσαμε την άποψη του κ. Πουσσαίου πριν κάνει την εισήγησή του για το συγκεκριμένο ζήτημα (βλ Λιμάνι) και μας τόνισε ότι « ο απόλυτος αρμόδιος φορέας του έργου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Νάξου. Εμείς δεν θα προβούμε σε καμία παρέμβαση όσον αφορά τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από το Λιμενικό Ταμείο και δεν έχουμε άλλωστε και λόγο. Η δουλειά μας είναι να υποστηρίξουμε αυτές τις προτάσεις με την τεχνική υποστήριξη που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Έργο μας είναι να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται ώστε τα έργα (μελέτες) να ωριμάσουν και να ενταχθούν στα οικονομικά προγράμματα εκείνα που θα αποφέρουν πόρους για την πραγματοποίησή τους. Αυτή είναι η εμπλοκή μας στα έργα και μάλιστα θα αναλάβουμε κι άλλες πρωτοβουλίες όσον αφορά έργα και για τις Μικρές Κυκλάδες δίνοντας ανάσες στο Δήμο αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τις ιδιομορφίες αυτού του μοναδικού Δήμου στην Ελλάδα»

Λύση
Όμως μία συζήτηση με τον κ Πουσσαίο δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα του λιμανιού της Νάξου αλλά έχει και άλλες παραμέτρους έχοντας μάλιστα ως σημείο αναφοράς τις πρόσφατες επισκέψεις του στις αρμόδιες υπηρεσίες υπουργείων για θέμα που έχουν σχέση για τα νησιά. Ανάμεσά τους η διακοπή των δρομολογίων του πλοίου Άρτεμις, οι συγχωνεύσεις των ΔΟΥ, καθώς και οι ανάγκες για ενίσχυση του τομέα υγείας στα νησιά. Αρχή από το Υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του υπουργικού γραφείου, Γιώργο Σκέρτσο. Ζήτησε να εξασφαλιστεί πάση θυσία της χρηματοδότησης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσει το αρμόδιο υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να προχωρήσει και πάλι στην προκήρυξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Κυκλάδων, γραμμή την οποία εξυπηρετούσε το πλοίο «Άρτεμις» και η οποία διακόπτεται. «Το πλοίο αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο στο λιμάνι της Σύρου καθώς ολοκληρώθηκε η ετήσια σύμβασή του. Δυστυχώς η ακτοπλοΐα στις Κυκλάδες και δη στο Αιγαίο τείνει να γίνει χειρότερη και παρά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια δεν έχουμε βρει ανταπόκριση. Η απουσία του Άρτεμις από τα δρομολόγια στερεί την επικοινωνία των πολιτών εντός του Νομού κατά το 1/3. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, όμως πιστεύω ότι δεν έχουν παραδώσει ακόμη τα… όπλα. Δεν είναι τίποτα οριστικό και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα»…

Χρήματα
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ στα επτά από τα εννέα νησιά των Κυκλάδων (σώθηκαν μόνο οι υπηρεσίες σε Νάξο και Σύρο), όπου ο κ.  Αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε πως οι πολιτικές της συρρίκνωσης δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιωτών, ούτε κινούνται προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και εναλλακτικά πρότεινε πολιτικές ανάπτυξης συνεργασιών αλλά και των online υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δομών.  Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προκαλούν οι καταργήσεις των ειρηνοδικείων αλλά και η διακοπή των μετακινήσεων υπηρεσιών του τελωνείου, επιβάλλοντας στους νησιώτες επιπλέον μετακινήσεις. «Για όλα αυτά έχουμε αντίθετη άποψη. Την έχουμε εκφέρει πολλές φορές, έχουμε προβεί σε παραστάσεις και οι πιέσεις μας είναι συνεχείς προς κάθε κατεύθυνση. Άλλωστε και αύριο (σ.σ. σήμερα) στο περιφερειακό Συμβούλιο θα υπάρξουν ψηφίσματα σχετικά με τα θέματα αυτά. Όμως έχουμε πέσει στην συγκυρία των οικονομικών μέτρων λιτότητας. Κι έτσι η περιφέρεια δεν μπορεί και λόγω έλλειψης πόρων να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να δώσει λύση. Η δραστηριότητά μας είναι περιορισμένη. Να σκεφτείτε ότι υπάρχουν έργα που είναι ώριμα, έχουν προκηρυχτεί αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορούμε να τα δημοπρατήσουμε»   

Νησιωτικό ΕΣΥ
Σε μία από τις συναντήσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, είχε απέναντί του τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειες Πειραιώς και Αιγαίου, Γιάννη Ευδοκιμίδη και τον υποδιοικητή, Χαράλαμπο Πλάτση, με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά το θέμα των μονάδων ψυχικής υγείας, το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας στις Κυκλάδες (έγινε αναφορά στην Πάρο και τα προβλήματα που υπάρχουν καθότι είναι οξυμένα) αλλά και το ζήτημα των διακομιδών στο οποίο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς αλλά και τη μείωση του τεράστιου κόστους. Τέλος, συζητήθηκε και η συνεργασία που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα Νοσοκομεία σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας, υλοποιώντας προγράμματα στα νησιά. «Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η κεντρική διοίκηση είναι ότι οι περιφέρειες του Αιγαίου δεν έχουν την ίδια λειτουργία με αυτές στην Ηπειρωτική Ελλάδα. ΟΙ ανάγκες και οι δομές είναι διαφορετικές και έχουμε προτείνει από την σύσκεψη που είχε γίνει στη Νάξο την καθιέρωση του νησιωτικού ΕΣΥ όπου και θα λαμβάνονται υπόψη αυτές οι ιδιαιτερότητες στη ζωή των κατοίκων. Ο σχεδιασμός των διακομιδών είναι απαραίτητος αν και τις περισσότερες φορές αυτοί που κρίνουν με χαρακτηριστική ευκολία δεν έχουν βιώσει τι σημαίνει πολίτης στα νησιά του Αιγαίου. Μιλούν με άνεση για το υψηλός κόστος των διακομιδών, αλλά είδατε τι έγινε με την νεκρή γυναίκα στην Ανάφη όπου δεν υπήρχε άνθρωπος για να γίνει νεκροψία και στη συνέχεια να ταφεί. Αυτά δεν συμβαίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα»

Κίνητρα
Παράλληλα ο κ. Πουσσαίος μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αποδοχή των διορισμών τους στην Νησιωτική Ελλάδα είτε από γιατρούς είτε από καθηγητές ή άλλους δημόσιους υπαλλήλους με αποτέλεσμα τα κενά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής να είναι τεράστια. «Συνεχώς είμαστε σε συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Κάνουμε παραστάσεις και πιέζουμε αλλά δεν έχουμε πάντα αποτέλεσμα. Μιλήσαμε με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας τον κ. Παπαθεοδώρου και μας είπε ότι θα θεσπιστούν κίνητρα που θα ισχύσουν από την περίοδο 2013-14 ώστε να μπορέσουν οι καθηγητές να αποδεχτούν τους διορισμούς τους στα νησιά μας. Είτε μιλάμε για αυξημένη μοριοδότηση είτε για μείωση των ενοικίων στα σπίτια που μένουν. Κι εδώ θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ας βοηθήσουμε τους δημόσιους λειτουργούς να έχουν μία καλύτερη ζωή στα νησιά μας. Είναι καλό για όλη την αλυσίδα λειτουργίας της οικονομίας στα νησιά. Εμείς που μένουμε εδώ στο τέλος θα είμαστε κερδισμένοι. Κανείς άλλος» 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου