Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Δήμαρχος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης «Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε ζήτησα από τους συνεργάτες μου να μην δώσουμε κανένα δικαίωμα να μας κατηγορήσουν για οτιδήποτε και το έχουμε καταφέρει»



Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; Δεν είναι και η πιο εύκολη αποστολή με δεδομένο ότι την συγκεκριμένη περίοδο ο φόρτος εργασίας είναι αρκετά βαρύς. Όμως, υπάρχει λόγος και δη σοβαρός: συμπλήρωσε την περασμένη Τετάρτη 14/11 δύο χρόνια από τη νίκη του στις επαναληπτικές εκλογές του 2010 και αρκετά πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει στην ζωή του. Όχι όμως και ο χαρακτήρας του. Αυτός παραμένει ο ίδιος. Φαίνεται άλλωστε από την συναναστροφή του με τους συνδημότες του. Αυτό που τον «ενοχλεί» είναι ότι πλέον οι άλλοι τον βλέπουν κάπως διαφορετικά. Ακολουθώντας τις ίδιες συνήθειες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια στην καθημερινότητά του, είτε είναι  καλοκαίρι, είτε χειμώνας, αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει αλλάξει κι αυτό γιατί κάθε του κίνηση περνάει από το φίλτρο του τίτλου «Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων»… 


Τροχοπέδη
Ο Μανώλης Μαργαρίτης το 2010 με την εκλογή του έγινε ο πρώτος Δήμαρχος που προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας (δεξιά με την ευρεία έννοια του όρου) που καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα σε επίπεδο αυτοδιοίκησης στη Νάξο από το 1959, σπάζοντας μία κυριαρχία μισού αιώνα από τους εκπροσώπους του Κέντρου. Και για όσους πιστεύουν στην τύχη, το 1959 αποτελεί και την χρονιά γέννησης του κ. Μαργαρίτη. Το να καθίσει στον Δημαρχιακό θώκο μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς δεν υπήρχε η προηγούμενη εμπειρία στον θεσμό σχεδόν από κανέναν εκ των συνεργατών του. Και όπως του είπε φίλος του Δήμαρχος σε άλλο Δήμο «αλλιώς είναι να βλέπεις το Μπούρτζι απ’ έξω και να σκέφτεσαι πώς να το διοικήσεις και με διαφορετικό μάτι όταν είσαι μέσα και ζεις από κοντά όλα του τα προβλήματα»… Η φράση αυτή μάλλον μοιάζει να τον ακολουθεί γιατί ως επαγγελματίας από την ελεύθερη αγορά αίφνης βρέθηκε απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας του Δημοσίου. Και αντιλήφθηκε με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι αυτό το «τέρας» δεν είναι εύκολος αντίπαλος «ως ελεύθερος επαγγελματίας αντιμετώπιζα όλες τις καταστάσεις με αρκετή ευλυγισία. Από τη θέση που βρίσκομαι τώρα όλα είναι διαφορετικά. Και η καθημερινότητα συγκρούεται με ένα τεράστιο τείχος. Ένα τείχος που αποτελεί και τροχοπέδη για κάθε σκέψη πραγματοποίησης έργου σε επίπεδο Δήμου. Η πολυνομία του κράτους είναι αυτή που καθιστά στην κυριολεξία ακόμη και το πιο μικρό όνειρο ουσιαστικά απραγματοποίητο»

Γέννα
Έχοντας λοιπόν συμπληρώσει δύο χρόνια στη θέση του Δημάρχου και έχοντας διατηρήσει την πόρτα του γραφείου του ανοιχτή για κάθε δημότη θέλοντας να έχει καθημερινή επαφή με τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι συνδημότες του προχωρεί στον πρώτο απολογισμό βάζοντας βέβαια και τον σχετικό βαθμό… «Το να είναι κάποιος ευχαριστημένος είναι σχετικό και είναι ανάλογο με τον χαρακτήρα του. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, χαρακτήρα καθότι είμαι άνθρωπος αισιόδοξος και απολαμβάνω να κερδίζω ακόμη και από τα πιο μικρά πράγματα της ζωής, θέλω να πει ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν νέο Δήμο, ένα εγχείρημα τρομακτικά δύσκολο καθώς δημιουργήθηκε ένα Δήμος με έξι κοινότητες που αποτέλεσαν τον πλέον πολυνησιακό στην Ελλάδα με χαρακτηριστικά ορεινού και νησιωτικού Δήμου. Υπάρχει η δυσκολία στην επαφή με τα άλλα νησιά, όμως έχουμε καταφέρει να ενοποιήσουμε τις υπηρεσίες και κυρίως να υλοποιήσουμε προγράμματα προς όφελος όλων μας, κάτι που συνιστά για εμένα πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι γεγονός ότι απόλυτα κατανοητό ότι υπάρχουν επιμέρους παράπονα ως προς την ίση διαχείριση των κοινοτήτων, αλλά όλοι κατανοούν την δυσκολία του εγχειρήματος μέσα στην οικονομική κρίση που διάγουμε με την δημιουργία, τη γέννα ενός νέου Δήμου. Σταθήκαμε όρθιοι ανταπεξήλθαμε στις δυσκολίες και τώρα έφτασε η ώρα για την συγκομιδή των καρπών. Για την μάζωξη της σποράς που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια και είναι πολλά τα σημεία, τα επίπεδα, όπου ο Δήμος έδειξε ένα πολύ όμορφο πρόσωπο»…

Προτεραιότητες
Και στη συνέχεια ο κ. Μαργαρίτης προχωρεί στην παρουσίαση των έργων ή κινήσεων που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπήρχαν οι βάσεις από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ενώ για πρώτη φορά μιλάει και για έργα που είναι στο πρόγραμμα των επόμενων ετών… «το βασικό μας έργο και η προτεραιότητα έχει να κάνει με τον ίδιο τον πολίτη και δη τα παιδιά. Και αυτός είναι ο λόγος που παλέψαμε για την δημιουργία και λειτουργία του ΚΕΔΔΥ, τα Χριστούγεννα προχωρήσαμε σε οικονομική βοήθεια προς τους άπορους, ενώ είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία και αρωγοί όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη και αναφέρομαι στο συσσίτιο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι για την λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα και του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Σε πολιτιστικό επίπεδο νομίζω ότι με τις δράσεις που έγιναν η Νάξος έζησε ένα πρωτόγνωρο και δημιουργικό καλοκαίρι όπου ανέδειξε το πραγματικό της πρόσωπο και πήρε τη θέση που της αρμόζει όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά σε πανελλήνιο επίπεδο με εκδηλώσεις πολύ σημαντικές και υψηλότατου επιπέδου. Στον αθλητισμό τα δύο αυτά χρόνια είχαμε την επιτυχία της διοργάνωσης μετά από 21 χρόνια των Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων, σπουδαίων αγώνων όπως του πρωταθλήματος βετεράνων Στίβου, του τουρνουά βόλεϊ γυναικών, του τελικού βόλεϊ beach volley, ενώ είμαστε κοντά με πράξεις τόσο στα αθλητικά σωματεία όσο και στους πολιτιστικούς συλλόγους».

Έργα που τρέχουν
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλα αυτά έχουν γίνει με το κράτος να έχει πάρει μία τεράστια… απουσία «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι το κεντρικό κράτος είναι απών. Και η στήριξή του είναι ανύπαρκτη. Οι μειώσεις συνεχίζονται όσον αφορά τις επιχορηγήσεις ενώ όπως όλοι ξέρουν πλέον από τη ΣΑΤΑ του 2012 δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ. Κι όμως είναι η στιγμή που πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό κάνουμε καθώς είναι η μεγάλη ευκαιρία ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δήμου. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την δημοπράτηση και πραγματοποίηση σημαντικών έργων προσφέροντας παράλληλα και θέσεις εργασίας σε κατοίκους του Δήμου. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι ολοκληρώθηκε ο Βρεφονηπιακός σταθμός στη Γρόττα (ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ), ξεκίνησε σήμερα (χθες) ο δρόμος για την διάνοιξη στα Καλαμούρια (ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ) τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει το έργο για την δημιουργία ΧΥΤΑ ενός έργου αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ αλλά με προϊστορία 9 ετών, θα αντικαταστήσουμε τους 11 ΧΑΔΑ του Δήμου αξίας 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, είμαστε στην αναμονή για την έναρξη του έργου για την ανακύκλωση του νερού στον Βιολογικό (ύψους 4 εκατομμυρίων) που θα βοηθήσει την ύδρευση τα κτήματα της πεδινής Νάξου, ενώ προχωράει και ο αγωγός στην παραλιακή Νάξο (αποχέτευση) που θα συνδεθεί με τον ΒΙΟΚΑ της Χώρας, ώστε να μπει τέλος στα προβλήματα της Δυτικής Νάξου (Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ). Και βέβαια έχουμε την ένταξη της Κυκλοφοριακής μελέτης ώστε να μπει ένα τέλος στην αναρχία που έχει σχέση με την κυκλοφορία των οχημάτων στη πόλη. Είναι η πρώτη κανονιστική μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα και αποτελεί μία νέα αρχή. Όλα αυτά είναι έργα αξίας κοντά στα 25 εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν φαινόμενο για ένα νησί που μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα χρήματα σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για την χώρα.

Δρόμοι
Όμως, υπάρχει και η επόμενη ημέρα και ο κ. Μαργαρίτης τονίζει ότι «δεν σταματάμε εδώ. Αυτή τη στιγμή γίνονται προμελέτες όσον αφορά δύο πολύ σημαντικούς δρόμους. Μπορεί να είναι μικροί αλλά στο μέλλον θα παίξουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τον περιφερειακό δρόμο του νησιού. Μιλάμε για τους δρόμους Πύργος Χειμάρρου – Κλειδός και Αζαλάς – Κορωνιδιάτικα, οι οποίοι θα ενωθούν με τους υπόλοιπους και θα έχει πλέον όλο το νησί επαφή μέσω του οδικού δικτύου κάτι που δεν μπορούσε να υπάρχει πριν… Επίσης έχουμε κάνει τις σωστές κινήσεις για την αποκατάσταση του υπάρχοντος λιμανιού, έχοντας υπογράψει τη σύμβαση με την περιφέρεια. Μία σύμβαση που θα μας δώσει την δυνατότητα επέμβασης σε ήπια μορφή ώστε να μην αλλοιωθεί η μορφή του υπάρχοντος λιμανιού ενώ σκοπός μας είναι πολύ σύντομα να προχωρήσουμε και την κατασκευή του νέου εμπορικού λιμανιού. Και τέλος, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Δήμο Πάρου και το Βελέντζειο Ίδρυμα ώστε να βρεθεί η νομική φόρμουλα για να ξεκινήσει η συνεργασία για το υγειονομικό αεροπλάνο ώστε να λύσουμε σε μεγάλο βαθμό το μέγιστο πρόβλημα του Δήμου που ακούει στο όνομα αεροδιακομιδές»

Κριτήρια
Με αφορμή την «επόμενη ημέρα» μπαίνουμε στον πειρασμό να ρωτήσουμε για τις προθέσεις του κ. Μαργαρίτη σχετικά με τις εκλογές του 2014 και με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν υποψηφιότητες για τον Δημαρχιακό θώκο. «Απομένει περίπου 1 ½ χρόνος μέχρι να ανανεώσουμε το συμβόλαιο μας με τον κόσμο μας, τους Δημότες μας και θα έχουμε την ευκαιρία προχωρήσουμε και σε άλλα νέα έργα, ιδιαίτερα σημαντικά». Δήλωση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις προθέσεις του κ. Μαργαρίτη όσον αφορά την υποψηφιότητά του για τις επόμενες εκλογές. «Νομίζω ότι είναι απόλυτα λογικό να έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Ουσιαστικά, από τον Ιανουάριο και μετά θα απομένει ελάχιστος χρόνος. Όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν πλέον κόμματα και από τη στιγμή που βρίσκεσαι σ’ αυτή τη θέση το νησί, ο Δήμος είναι αυτός που είναι το κόμμα και έχει ένα μόνο χρώμα, το χρώμα του νησιού. Τα κόμματα δεν παίζουν κανέναν ρόλο, έχουν γκρεμιστεί πλέον τα όρια του κομματισμού και όπως όλοι γνωρίζουν δεν δέχτηκα να έχω κάποιο χρίσμα, κατέβηκα ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου συνδυασμού (άσχετα με την δική του πολιτική θέση που είναι γνωστή) και είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μέσα από ένα αντικειμενικό πρίσμα και όχι μέσα από την δημιουργία εντάσεων και προβολής κομματικού μηχανισμού. Είμαστε σε μία νέα εποχή, όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει διαφορετικά  τα νέα δεδομένα. Έχει την πίεση από τα συνεχόμενα μέτρα, νιώθει την αφαίμαξη στην τσέπη του και γκρεμίζονται δίπλα του όλα τα πρότυπα που είχε έως σήμερα: κόμμα, πολιτικοί, θεσμοί, κανόνες. Μέσα από αυτή τη λαίλαπα των εξελίξεων θέλω να πιστεύω ότι οι αξίες, τα όρια και η καθαρότητα των θέσεων σε όλες τις σχέσεις αλλά και η αγάπη προς τον κόσμο και η διαφάνεια των κινήσεων και βέβαια η αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι αυτά που θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στις επόμενες εκλογές. Και πιστεύω ότι οι συνεργάτες μου και εγώ αν μη τι άλλο αυτά τα δύο χρόνια έχουμε βγει αλώβητοι και δεν θα δώσουμε το δικαίωμα σε κανένα να μας κατηγορήσει για το οτιδήποτε…» 

Άριστη συνεργασία
Και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκαθαρίζει ότι «από την 1η ημέρα μάζεψα τους συνεργάτες μου και τους είπα «είτε θα είμαστε τέσσερα, είτε δεκατέσσερα ή, ακόμη και 24 χρόνια περνώντας αυτή την περίοδο ενδεχομένως να δώσουμε στον καθένα από τους πολίτες το δικαίωμα να μας κατηγορήσουν ότι ίσως δεν κάναμε κάποιο έργο ή δεν αντεπεξήλθαμε σε κάποια προσδοκία. Αλλά απαγορεύω έστω και να διανοηθούν ότι μπορεί να έχουν την ευκαιρία ή το δικαίωμα να μας κατηγορήσουν για κακή διαχείριση και σ’ αυτό είμαι απόλυτος». Και παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την όποια μορφής σχέσης με τους συνεργάτες του λέγοντας «είναι πολύ νωρίς να σκεφτώ ενδεχόμενο αλλαγών ενόψει των εκλογών. Άλλωστε σήμερα με όλους έχω άριστες σχέσεις. Όλοι οι συνεργάτες μου δουλεύουν κυριολεκτικά σαν αν είναι η δική τους επιχείρηση ο Δήμος και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η χημεία και η συνεργασία σ’ αυτό το πνεύμα αλληλοβοήθειας και άλλωστε ομάδα που πετυχαίνει δεν έχει λόγω να αλλάξει»
Αυτό πάντως που τον ενοχλεί είναι ξεκάθαρα η γραφειοκρατία, το ανίκητο σύστημα του Ελληνικού Δημοσίου που δείχνει σε κάθε ευκαιρία το απάνθρωπο και σκληρό του πρόσωπο. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το αντιληφθεί. Προερχόμενος από την ελεύθερη αγορά και χωρίς προηγούμενη εμπειρία του τρόπου λειτουργίας ενός Δήμου αντιλαμβάνομαι σήμερα τον ρόλο της γραφειοκρατίας στην εξέλιξη ακόμη κι ενός απλού έργου. Είναι τέτοια η πολυνομία του Κράτους που στην κυριολεξία έχει την ικανότητα να θάψει ακόμη και το πιο μικρό όνειρο. Και βέβαια μέσα από την μικρή μου εμπειρία έχω αντιληφθεί ότι αυτοδιοίκηση όπως την εννοούν δεν υπάρχει. Μιλάμε για μία ετεροδιοίκηση όπου εξαρτόμαστε πλήρως από το κεντρικό κράτος των Αθηνών. ¨Όπου το παραμικρό βήμα ελέγχεται με απόλυτη σχολαστικότητα από τον κάθε αρμόδιο επίτροπο με αποτέλεσμα τα βήματα να είναι σημειωτόν»

Αλλαγές
Τον ρωτάμε σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των …κρίσεων που ενδεχομένως να αντιμετώπισε στα δύο αυτά χρόνια και του αναφέρουμε το πρόβλημα ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο πρώην Δημαρχείο. Εμπλοκή για την οποία έχουν σχέση πρόσωπα τα οποία εκλέχτηκαν με την δική του παράταξη «χαίρομαι γιατί μετά από δύο χρόνια θητείας το μοναδικό κακό που μου επισημαίνουν μέσα από τα θέματα της καθημερινότητας είναι αυτή η μικρή μπορώ να την χαρακτηρίσω υπόθεση των τραπεζοκαθισμάτων. Μία υπόθεση που αφορά μόνο το Λιμενικό Ταμείο και έχει πάρει το δρόμο της. Ο Δήμος έχει να λύσει και να αντιμετωπίσει πολύ πιο σημαντικά ζητήματα οπότε υποθέσεις όπως αυτή λύνονται μέσα στις αρμοδιότητες των οργάνων που είναι υπεύθυνα και δεν υπάρχει λόγος να εμπλακεί και ο Δήμος». Μοιραία όμως τον ρωτάμε εάν έχει κάποιο παράπονο από τους συνεργάτες του, τους οποίους και ο ίδιος έχει διορίσει για να μας απαντήσει «είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει τέλειος συντονισμός ανάμεσα σε μία ομάδα ανθρώπων. Αυτό που έχω να πω είναι ότι στα δύο αυτά χρόνια οι συνεργάτες μου έχουν ακολουθήσει την γενική γραμμή που έχω δώσει από την πρώτη στιγμή και η οποία είναι στα όρια της καθαρότητας των σχέσεων, της διαφάνειας των αποφάσεων και της νομιμοποίησης των ενεργειών. Και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον τρόπο λειτουργίας» Και ενδεχομένως επειδή δεν θέλει να εφυσηχαστεί κανείς προειδοποιεί έχοντας ως όπλο τον Καλλικράτη «με βάση τις εντολές του Καλλικράτη έως τις 31/12 έχουμε την ευχέρεια να προχωρήσουμε σε αλλαγές, όπου επιβάλλεται. Εάν θεωρήσω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε υπάρχει αυτή η δυνατότητα»

Αλλότριοι λόγοι
Αλλά υπάρχουν και τα …παράπονα. Όπως η σχέση του με την κοινότητα της Χώρας Νάξου με τον Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη να τονίζει « πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι με τον πρόεδρο τον κ. Συμεώνογλου δεν έχω αλλάξει ούτε μία άσχημη κουβέντα αυτό το χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι η σχέση μου είναι στο ίδιο επίπεδο με όλες τις άλλες κοινότητες και με τον κ. Συμεώνογλου είμαστε φίλοι και συνεργάτες αλλά διάφοροι αλλότριοι λόγοι δημιούργησαν τεχνητές εντάσεις. Αυτό όμως που θα ήθελα, θα ήταν να είχαμε περισσότερες ευκαιρίες για συζήτηση, διάλογο από την Δημοτική κοινότητα και όχι να μαθαίνω τις απόψεις τους (σ.σ. το ΔΣ της Κοινότητας) μέσω από τα ΜΜΕ»
Και βέβαια το θέμα που δημιούργησε πρόσφατα με την κριτική ότι δεν πρόβαλε δυναμικά την αντίρρησή του σε όσα γίνονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης «στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα με αυτή την κριτική και αυτό γιατί η επίσημη αντίδραση πρέπει να γίνει μέσα από τους αρμόδιους φορείς και αυτοί είναι ο κ. Μαχαιρίδης ως περιφερειάρχης και ο κ. Δεκαβάλλας ως πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Αυτοί είναι που εκφράζουν τις απόψεις όλων μας. Συμφωνώ με τις απόψεις τους και αυτός είναι ο λόγος που ακολούθησα και την πολιτική να κλείσει ο Δήμος ως ένδειξη διαμαρτυρίας». Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «κανείς από τους υπαλλήλους του Δήμου δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Με έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από την φημολογία για απολύσεις η αλλαγές στα εργασιακά με την μείωση του προσωπικού στους Δήμους»…

Ράπισμα
Επιστρέφοντας στα παράπονα μιλάει για την σχέση του με τους υπόλοιπους Δήμους των Κυκλάδων με αφορμή το θέμα των ΔΟΥ και την… ουδέτερη στάση που έχει κρατήσει έως τώρα. «Κανείς δεν μου ζήτησε τίποτα από τους άλλους Δήμους. Είμαστε δίπλα τους και θα ήταν λάθος να είμαστε ήσυχοι μέσα από τις αλλαγές που γίνονται καθημερινά. Δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου γιατί πολύ απλά ενδεχομένως να έρθει και η σειρά σου. Φώναξα μαζί τους όταν μου το ζήτησαν και καταλαβαίνω την αγωνία τους. Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, με το κλείσιμο των γραφείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον υποβιβασμό του νοσοκομείου ή στην απειλή να κλείσει το πρωτοδικείο Νάξου. Είμαστε στο πλευρό τους και δεν είμαστε υπέρ του να υπάρχει μία ή δύο εφορίες αλλά κάθε νησί να διατηρεί την αυτονομία του ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στα προβλήματα των δημοτών. Κάθε αφαίρεση μίας τέτοιας υπηρεσίας αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα για το σύνολο της νησιωτικότητας και της περιφέρειας του Αιγαίου». Για το ακτοπλοϊκό θα αναφέρει αυτό που ξέρουμε όλοι, την ψήφιση δηλαδή ψηφίσματος από το ΔΣ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο το γεγονός της μείωσης των δρομολογίων και δη της διακοπής της ενδοεπικοινωνίας ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων, κίνηση που καταπατάει κάθε δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα το οποίο μιλάει ξεκάθαρα για την ιδιαιτερότητα των νησιών της Ελλάδας». 

Εδώ θα μείνω
Στον επίλογο κάνουμε αναφορά σε …κουτσομπολιά. Που έχουν σχέση με τον χαρακτήρα του καθότι θεωρείται πολύ καλός συνομιλητής και άνθρωπος τον οποίο όλοι θέλουν να έχουν στο πλευρό τους ως συνδαιτυμόνα σε μία παρέα αλλά θεωρούν ότι δεν έχει τη στόφα του ..διοικητή. χαμογελάει για λίγο και «ο κόσμος ψήφισε πρόσωπα και όχι κάποιον που θα έχει μία χατζάρα και θα κάνει τον κακό για να διοικεί, έτσι δεν είναι; Ο καθένας έχει μία εικόνα δημιουργήσει στον κόσμο μέσα από την παρουσία του στην κοινωνία και την καθημερινή επαφή. Αυτόν τον Μανώλη που ήξεραν όλοι πριν γίνει Δήμαρχος, αυτόν τον Μανώλη επέλεξαν και αυτός είναι ο ίδιος. Ήμουν, είμαι και θα είμαι ο ίδιος και ο καθένας μας έχει τον τρόπο του για να επιβάλλεται. Το γεγονός ότι έχω καλές σχέσεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να επιβληθώ. Επιβάλλομαι με το χαμόγελο, με έναν άλλο τρόπο και αυτός νομίζω ότι είναι ο καλύτερος»… Σκέφτεται όμως να φύγει από τη θέση του Δημάρχου; Οι φήμες λένε πολλά αυτές τις ημέρες αλλά ο Μανώλης Μαργαρίτης βάζει τον επίλογο αυτής της κουβέντας λέγοντας «είμαι ο εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Δεν συζητάω τίποτα άλλο. Είμαι εδώ με όλο μου το είναι για να κάνω την δουλειά για την οποία εκλέχτηκα και θα την κάνω. Δεν αφήνω τον γάμο….»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου