Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ… ΜΠΟΦΑΡΟΥΝ!



Οι ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του Μαΐου είναι κοντά. Και σιγά-σιγά ο κόσμος μπαίνει στην διαδικασία την προεκλογική και αυτής της αναμέτρησης. Κάνουν / προσποιούνται οι πολλοί ότι δεν τους καίγεται καρφί για τις εκλογές της 18ης Μάιου όμως δεν είναι έτσι / δεν έχουν έτσι τα πράγματα…

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της φετινής ανοίξεως δεν θα είναι μία από τις συνηθισμένες αναμετρήσεις κάποιων άλλων χρόνων. Αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό. Ακόμη και η «γλώσσα» μας έχει αλλάξει (;) Δεν μιλάμε πια για δημοτικές ή νομαρχιακές εκλογές, όπως κάποτε... Μιλάμε για «αυτοδιοικητικές»…
Την Κυριακή, 18 Μαΐου εκλέγουμε δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής κοινότητας, συμβούλους τοπικής κοινότητας, εκπροσώπους τοπικής κοινότητας, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους.
Αλήθεια, με τι κριτήρια θα ψηφίσουμε στις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοικήσεως;
Μήπως με καθαρά τοπικά κριτήρια, αξιολογώντας τους υποψηφίους;
Μήπως θα «σταυρώσουμε» τους υποψηφίους που σηκώνουν τις παλαιοκομματικές σημαίες;
Θα ψηφίσουμε αυτόν, που θα υποσχεθεί λύση, στα προβλήματα τού τόπου σας;
Μήπως μέσα από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επιδιώξουμε να στείλουμε μήνυμα διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση;
Όπως και να ψηφίσει κανείς, εκείνο που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του είναι και τα παρακάτω μικρά και μεγάλα θέματα που αποτελούν, λόγο ως πολύ για όλους μας τον … καθημερινό μας βραχνά.
Στην υδροδότηση, παροχή νερού, ύδρευση και αποχέτευση, αναφέρομαι. Στην καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, επίσης. Στην καθημερινότητά μας, γενικότερα…
Στην κατάσταση δρόμων (λακκούβες κτλ). Στη φτώχεια. Στην κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Στην ανεργία. Στη διαφθορά. Στα σκάνδαλα τα οικονομικά που έχει τσακίσει τα κόκαλα της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Στην αποκομιδή απορριμμάτων. Στους κάδους απορριμμάτων και στην εικόνα που παρουσιάζουν/εμφανίζουν. Στην επάρκεια κάδων. Στο κυκλοφοριακό. Στην τουριστική προβολή τού νησιού. Στο αλιευτικό-τουριστικό καταφύγιο (ή μαρίνα) μαρίνα και στις λιμενικές υποδομές. Στις υπηρεσίες Υγείας. Στην Πολεοδομία (στο ανύπαρκτο «χωροταξικό», αναφέρομαι. Στους χώρους σταθμεύσεως οχημάτων. Στα πάρκα. Στο πράσινο το… ανύπαρκτο. Στους χώρους αναψυχής. Στους πεζόδρομους τους ελάχιστους. Στους χώρους αθλήσεως. Στα σχολικά κτήρια. Στον δημοτικό φωτισμό κ.λπ.

Το σταυροδρόμι
Οι δημοτικές (και περιφερειακές) εκλογές είναι πολύ κοντά πλέον. Κρίσιμο και καθοριστικό για το μέλλον των νησιών του πολυνησιακού Δήμου μας το σταυροδρόμι της προσεχούς δημοτικής (και περιφερειακής) ανοιξιάτικης αναμετρήσεως. Και θα πρέπει να ζυγιάσουμε καλά τα πράγματα πριν επισκεφθούμε την κάλπη. Ο «Καλλικράτης» με την «εικόνα» που αναμένεται να έχει μέσα στα επόμενα χρόνια (σ.σ.: οικονομικά απονευρωμένος είναι) δεν αφήνει περιθώρια για «όνειρα». Ο «Καλλικράτης» δεν θα λύσει προβλήματα. Τα προβλήματα εμείς και μόνο εμείς θα κληθούμε να λύσουμε. Γι’ αυτό επιβάλλεται να κάνουμε καλό «κουμάντο». Επιβάλλεται να αποφύγουμε λάθη τους παρελθόντος. Θα κλάψουμε πικρά, εάν επαναλάβουμε σφάλματα του παρελθόντος. Θα πρέπει να μας απασχολήσει η επομένη των δημοτικών (και περιφερειακών) εκλογών. Τότε είναι που θα κληθούμε να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα, και τις ανεπάρκειες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. 
Έξι εβδομάδες απέμειναν μέχρι την ημέρα (Κυριακή του Θωμά) που οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα καταθέσουν στο Πρωτοδικείου Νάξου τους συνδυασμού (ψηφοδέλτια) τους. Τώρα είναι που πήραν τα «φουσέκια» όλων φωτιά. Στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι γνωρίζουν ξέρουν πώς θα είναι η ανθρωπογεωγραφία» των ψηφοδελτίων τους. Στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του νησιού μας ο διαγκωνισμός σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τις πιο ανταγωνιστικές υποψηφιότητες δείχνει πράγματα – οδηγεί σε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Όποιος τους ζητήσει πληροφορίες για το πώς έχει η κατάσταση στην Χώρα Νάξου, ένα πράγμα διαπιστώνει. Πως προσπαθούν να «κλειδώσουν» - ελέγξουν την Χώρα και δη την περιοχή της Παραλίας, οι υποψήφιοι, που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και… μπλοφάρουν!
Η Χώρα και η ανησυχία τους…
ΕΝΤΟΝΗ (έκδηλη) είναι η ανησυχία των περισσοτέρων υποψηφίων δήμαρχων «για το πώς θα ψηφίσει η Χώρα». Και απεγνωσμένα αναζητούν «ονόματα» γερά για τα ψηφοδέλτια τους. «Ονόματα» που να «παίζουν» δυνατά στην «σκακιέρα» της Χώρας Νάξου και δη στην παραλία της Χώρας. Σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη η επιμονή – επιδίωξη αυτή των υποψηφίων δημάρχων. Και τούτο διότι από τους πιο μεγάλους οικονομικούς αιμοδότες της οικονομίας του ημετέρου Δήμου είναι η πολυπληθέστερη δημοτική κοινότητα τα Χώρας. Γι’ αυτό και στην Χώρα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα επιτελεία τους.
ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ καθημερινά «ονόματα» που έχουν - λέει - «κλειδώσει» στα ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια Μαργαρίτη και Μαϊτού. Οι δύο αυτοί συνδυασμοί είναι που «διαρρέουν» «ονόματα». Δεν λένε όμως την αλήθεια στον κόσμο.
Επιχειρούν να δημιουργήσουν και να κερδίσουν - κλέψουν εντυπώσεις. Επιδιώκει ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να δημιουργήσει κλίμα ευνοϊκό για τον συνδυασμό του. Επαναλαμβάνουμε, αναφερόμαστε στους συνδυασμούς Μαργαρίτη και Μαϊτού.
ΑΝ ρωτήσει κανείς τους υποψηφίους δημάρχους, όλοι τους θα δηλώσουν αισιόδοξοι. Ουδείς θα παραδεχτεί ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Ο καθένας τους θα δηλώσει ότι όχι μόνο ένα αλλά δύο ψηφοδέλτια έχει έτοιμα (;)… Αυτό επιτάσσει, βλέπετε, η προεκλογική περίοδος. Αν δε τους ρωτήσετε για τους αντιπάλους τους αβίαστα θα ξεστομίσουν «χοντράδες» στην προσπάθειά τους να αμαυρώσουν την «εικόνα» της δυναμικής τους.
Ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Ο ένας λοιδορεί τον άλλον. Ο ένας προσπαθεί να κατακεραυνώσει τον άλλον με κάθε τρόπο.
Το πρόσφατο «επεισόδιο» που αφορά στην ανακοίνωση Μαϊτού που «ακουμπά» στον συνδυασμό του νυν δημάρχου, λέει πολλά. Και «σκιάζει» ακόμη περισσότερο, πιο πολύ και από αυτές τις «τρύπες» / «κενά» των ψηφοδελτίων τον δρόμο τον προεκλογικό όλων των υποψηφίων. Κάνει, αν μη τι άλλο, πιο βαρύ το κλίμα το προεκλογικό.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την δυναμική του συνδυασμού Βρούτση, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα κορυφαία στελέχη του δεν επιλέγουν τον δρόμο των εντυπώσεων. Είναι επιλογή δική τους αυτή που είναι εναρμονισμένη με αυτήν του ιδίου του επικεφαλής του συνδυασμού των «Πολιτών» Βασίλη Βρούτση.

Τι πρέπει, οι φερέλπιδες…
Οι υποδομές και τα μεγάλα έργα αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Η ενιαία αντιμετώπιση προβλημάτων και παθολογιών του παρελθόντος, αποτελεί - χωρίς αμφιβολία- ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για το σύνολο του προγραμματισμού του ενιαίου Δήμου.
Ξεκαθαρίζουμε: Πρόβλημα δεν συνιστούν οι «ανεπάρκειες» μας / ελλείψεις μας. «Πρόβλημα», είναι και τα «στραβά», που εδώ και χρόνια έχουν ριζώσει στο κορμί της Νάξου, ταλαιπωρώντας την αφάνταστα, και - σε κάθε περίπτωση - ζημιώνοντάς την, πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τις Μικρές Κυκλάδες.
Η τοπική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η ευημερία των δημοτών είναι στόχοι τους οποίους πρέπει να επιδιώκουν οι εκάστοτε φερέλπιδες δημοτικοί μας άρχοντες. Για την πραγματοποίηση τους απαιτούνται επίμονες καθημερινές προσπάθειες,  με έργα και δράσεις που δίδουν νόημα στην υπαρξιακή προοπτική του τόπου και αποδεικνύονται στην πράξη  με την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του δημότη.
Την καθημερινότητα του δημότη συνθέτουν ένα σύνολο θεμάτων και προβλημάτων, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στην κακή διαχείριση, αλλά  και την άδικη κατανομή των δημόσιων αγαθών.
Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, η πλειοψηφία των αρμοδίων δημοτικών οργάνων, ούτε γνωρίζουν ακριβώς ούτε μελετούν σε βάθος και λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο δημότης,  ώστε αφενός να διαπιστώσουν τον βαθμό, την ένταση και την έκταση τους και αφετέρου να πάρουν τις αναγκαίες και ορθές αποφάσεις για την επίλυση τους.


Σχέση εμπιστοσύνης
Η συνολική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων από τα συνεργεία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πρέπει να επιδιωχθεί να πραγματοποιείται με την συνεργασία των εμπλεκομένων κρατικών φορέων, των οργανισμών κοινής ωφέλειας και των ενεργών - ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Απώτερος στόχος του ημετέρου δήμου θα πρέπει να είναι η θεμελίωση μιας σχέσεως εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της δημοτική αρχής μέσα από την συμμετοχή όλων στην μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές της Νάξου, του Κουφονησίου, της Δονούσας, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς…
Ενεργό ρόλο στην περιοχή τους θα πρέπει να πεισθούν να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι δημότες. Για να καταστεί δυνατόν όμως αυτό, για να πειστεί ο δημότης να συνδράμει στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση των προβλημάτων που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα, που βραχυκυκλώνουν την καθημερινότητά του, πρέπει η «φωνή» του, για οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή του, να ακούγεται…
Οι του ημετέρου δήμου οφείλουν να δώσουν την δυναμική που πρέπει στην Γραμμή του Δημότη, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρεμβαίνουν εγκαίρως και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται ενημέρωση.
Η δημοτική Αρχή οπωσδήποτε θα πρέπει να αναλύσει την επικρατούσα κατάσταση και να περιγράψει προβλήματα και προοπτικές…
Πρέπει να γίνει: α) Προσδιορισμός αναπτυκτικών στόχων για κάθε περιοχή και ανάπτυξη ενός οράματος για ολόκληρη την πόλη της Νάξου (που αποτελεί την πιο μεγάλη δημοτική κοινότητα του δήμου μας), β) Συντονισμός δημοσίων και ιδιωτικών πόρων και χωρική τους επικέντρωση, γ) Συντονισμός του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο νησιών (Σχοινούσας, Δονούσας, Κουφονησίου, Ηρακλειάς), δ) Δημιουργία και εξασφάλιση δημοσίων-δημοτικών χώρων υψηλής ποιότητας, ε) Εισαγωγή μιας νέας κατασκευαστικής «αντιλήψεως» σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με την κατασκευή δημοτικών έργων. Η συμβολή του Συλλόγου Μηχανικών είναι αναγκαία, αφού επιβάλλεται να δημιουργηθούν ελκυστικοί δημόσιοι χώροι προσανατολισμένοι προς τον χρήστη και να επιτευχθούν υψηλά πρότυπα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον διαβιώσεως των πολιτών, στ) Εκσυγχρονισμός δικτύων υδρεύσεως, και αποχετεύσεως, ζ) Διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος και διασύνδεση των  μέσων μεταφοράς συμπεριλαμβανομένης της ενδεικνυόμενης υποδομής για ποδηλάτες και πεζούς, καθώς και συντονισμός των αστικών μεταφορών µε τις ανάγκες στεγάσεως, απασχολήσεως, δημοσίων χώρων και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από την κατάλληλη χωροθέτηση, µε στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, η) Έγκαιρη βελτίωση της τεχνικής υποδομής, ιδιαίτερα του δικτύου επεξεργασίας λυμάτων και προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, για κάλυψη μελλοντικών απαιτήσεων ψηλής ποιότητας διαβιώσεως, θ) Στήριξη των συστημάτων εκπαιδεύσεως και καταρτίσεως, ι) Στήριξη των κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων και δομών. Και ακόμη: Εφαρμογή στρατηγικών για την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, αποκατάσταση του φθαρμένου - τσακισμένου - κομματιασμένου δημοτικού δικτύου, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και προώθηση αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών αστικών μεταφορών.


Η Παραλία και το τουριστικό χαρτί… / Τα «μπαμ»!
ΟΠΟΙΟΣ από τους υποψηφίους επενδύσει στην Παραλία της Χώρας και πείσει τον κόσμο ότι «θα βοηθήσει» την εν λόγω «νευραλγική» περιοχή, βέβαιον είναι ότι θα κερδίσει «πόντους» στην Χώρα μέσα. Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι δήμαρχοι προσπαθούν να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο.
Ονόματα ακούγονται πολλά. Όμως, «μεταγραφές» δεν έχουν γίνει… Θα γίνει και αυτό. Είναι νωρίς, όμως… Τα «μπαμ» θα σκάσουν» περί τα τέλη Απριλίου. Τότε δηλ. που «ανατροπές» στα ψηφοδέλτια δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε αναφορά σε ονόματα, όμως για λόγους αξιοπιστίας δεν θα το επιχειρήσουμε αυτό σήμερα… Ναι, ακούγονται «ονόματα», γνωστών και δη παλαιών επιχειρηματιών – καταστηματαρχών, όμως οριστικές συμφωνίες δεν έχουν υπάρξει… Το ξεκαθαρίσουμε αυτό. 
ΑΥΤΗΝ την κρίσιμη χρονική περίοδο θα πρέπει να επεξεργαστούμε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεως για την υλοποίηση της Επικοινωνιακής Στρατηγικής – Τουριστικής Προβολής των νησιών του ημετέρου δήμου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην  δημιουργία και επικοινωνία μιας ξεκάθαρης «εικόνας» και «ταυτότητας» για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ως  τουριστικό προορισμό.
Είναι κοινή διαπίστωση πως η διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού προϋποθέτει την ύπαρξη ξεκάθαρων αναπτυκτικών στόχων, οι οποίοι µε την σειρά τους θα πρέπει να βασίζονται στους διαθέσιμους πόρους, υποδομές, προοπτικές αλλά και τα υπάρχοντα προβλήματα. Απαιτείται σχεδιασμός, προγραμματισμός και  συνεργατική  προσπάθεια.
Η επιτυχημένη διαχείριση και διοίκηση ενός τουριστικού προορισμού προϋποθέτει ένα αριθμό απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και στοχοθεσίας σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.
Ζητούμενο είναι η σύμπραξη όλων  µας προς μία κατεύθυνση γόνιμης και αποδοτικής συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρες ενέργειες, μετρήσιμους στόχους, αποτελέσματα και αξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, µέσω της φάσεως της Διαβουλεύσεως πρέπει να επιτύχουμε τα εξής: Να καταγράψουμε το τουριστικό
προφίλ  των νησιών μας και να το αναβαθμίσουμε. Να καθορίσουμε την εικόνα αλλά
και το όραμα της δημοτικής μας ενότητας. Να διαγνώσουμε τις αγορές - στόχους,
στις οποίες  θα  πρέπει στοχεύσει η επικοινωνιακή στρατηγική του Δήμου. Να επιλέξουμε τα κατάλληλα εργαλεία και δράσεις υλοποίησης της στρατηγικής για την τουριστική προβολή της Νάξου, της Σχοινούσας, του Κουφονησίου, της Δονούσας, της Ηρακλειάς.
Τα παραπάνω σημεία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Το πλάνο προβολής να βασισθεί σε μετρήσιμους στόχους - οι οποίοι να είναι παράλληλα ευέλικτοι ως προς την τροποποίησή τους µε βάση τις συνθήκες της αγοράς -, να ενθαρρυνθεί η συνεχής αξιολόγησης αλλά και η ανατροφοδότηση του όλου πλάνου µε επικαιροποιημένα στοιχεία, µε απώτερο στόχο την επιτυχή τοποθέτηση όλων των νησιών μας στην εγχώρια και διεθνή τουριστική αγορά.
Με αυτό τον τρόπο η προβολή η τουριστική τους θα γίνει αποτελεσματικότερη. Στοχευόμενες ενέργειες θα πρέπει να υλοποιήσουμε. Να αξιοποιήσουμε θα πρέπει την συνεργατικότητα και τις στρατηγικές συμμαχίες µε όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς και την ενθάρρυνση του πνεύματος ευθύνης αναφορικά µε την αποτελεσματικότητα των δράσεων προβολής και προωθήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου